• No results found

Åtgärdsprogrammen kategoriserades utifrån den problematik som anges i elevens

behovsbeskrivning. I vissa fall är inte elevens behov specifikt angivna. Där har jag utgått från den beskrivning elev, vårdnadshavare och skola har gjort. Fördelningen mellan de olika kategorierna, samt vem/vilka som ses som ansvarig för att de olika åtgärderna i

åtgärdsprogrammen genomförs, visas i tabellerna nedan.

Antal åtgärdsprogram i de olika kategorierna

7 6 5 4 3 2 1 0

Fördelning över vem som är ansvarig för åtgärderna inom de olika kategorierna

25 20 15 10

5 Skolans ansvar

0 Elevens ansvar

I citat från de olika åtgärdsprogrammen definieras eleven med X och läraren med Y. Inom parantes anger jag från vilket åtgärdsprogram citaten är hämtade. Förkortningen ÅP står för åtgärdsprogram och därefter skrivs det nummer jag tilldelat åtgärdsprogrammet (hur de numrerats beskrivs ovan). De olika kategorierna kommer att presenteras var för sig. Elevernas problembeskrivningar kategoriserades enligt följande:

• Ämnesrelaterat – det vill säga eleven har svårigheter med ett specifikt ämne.

• Ökad närvaro – elevens svårigheter beror i stor del på att han/hon inte har tillräckligt hög närvaro i skolan.

• Planera/genomföra/struktur – eleven har svårigheter att planera sin studiesituation och behöver hjälp med att arbeta med till exempel rester i olika kurser. Andra svårigheter kan vara att eleven behöver stöttning i att komma igång med olika arbetsuppgifter.

• Medicinskt/diagnos – eleven har ett medicinskt hinder, vilket ger eleven svårigheter i skolsituationen. Det kan också röra elever som har ett neuropsykiatriskt

funktionshinder som till exempel ADD.

• Dyslexi – eleven har specifika läs- och skrivsvårigheter. I två av åtgärdsprogrammen jag placerat i denna kategori är inte diagnosen dyslexi angiven, men det framkommer tydligt att eleven har läs- och skrivsvårigheter.

• Ork/koncentration – eleven har svårigheter på grund av att han/hon anges ha svårigheter att fokusera och koncentrera sig på sitt skolarbete. Här finns inte någon diagnos uttalad.

6.1. Ämnesrelaterat

I fem av åtgärdsprogrammen är det ett specifikt ämne som gör att eleven är i behov av särskilt stöd. I tre av åtgärdsprogrammen gäller det ämnet matematik och i två engelska. I ett fall har eleven kommit in på dispens (d.v.s. eleven har inte nått lägsta kunskapskrav i engelska i grundskolan) på gymnasieskolan.

X har kommit in på gymnasieskolan på dispens. Behöver stöd i engelska. (ÅP 1)

Möjlighet till dispens finns för elever som bedöms ha förutsättningar att klara av utbildningen.

Detta gäller elever som inte haft möjlighet att delta i undervisningen i engelska under grundskolan (SFS 2010:800 kap. 16 § 32). För de övriga eleverna är inte behovet tydligt utskrivet, utan det påpekas att eleven har svårigheter inom det specifika ämnet och bedöms därmed vara i behov av särskilt stöd.

X har svårigheter med engelska. (ÅP 19)

Eleverna tycker att ämnet är svårt och har behov av förlängd studietid och även anpassade instruktioner och texter samt konkret, verklighetsanknutet material. En elev har inte utnyttjat det stöd som tidigare erbjudits och kursen har därför blivit förlängd och eleven är nu i behov av stöd för att slutföra sin matematikkurs. I ett av dokumenten anges även att eleven är i behov av längre tid i provsituationer och stöd för att komma ikapp med rester i

matematikkursen.

Matematikundervisningen behöver konkretiseras och gärna kopplas till X:s programval. X har behov av tydliga instruktioner som ges såväl muntligt som

skriftligt. X visar på svårigheter att koncentrera sig och tycks därför vara i behov av en lugn studiemiljö där han ges möjlighet att arbeta ostört. (ÅP 23)

Majoriteten av åtgärderna som anges är skolans ansvar och det är en specifik lärare och/eller specialpedagog som bär ansvaret för åtgärderna. De åtgärder som anges innebär förlängd kurs, vilket innebär att eleven erbjuds stödlektioner när han/hon har håltimmar, det vill säga utöver ordinarie undervisning. Här finns även möjlighet för eleven att arbeta med rester i andra kurser när eleven har behov av detta. Resurslärare finns tillgänglig under dessa stödlektioner. Resurslektionerna ser lite olika ut i olika åtgärdsprogram. I vissa fall är stödet enskilt och i vissa fall i en mindre grupp tillsammans med andra elever. Individuella

genomgångar prioriteras i samtliga fall. Man förespråkar även en tät kontakt mellan

specialpedagog och undervisande lärare för att tillsammans skapa en förståelse och planera för hur eleven ska utveckla sina färdigheter i ämnet.

X träffar specialpedagog för kartläggning och planering runt engelskan. (ÅP 1) Möte med specialpedagog och lärare i engelska för att skapa förståelse och göra en planering för hur X ska kunna utvecklas i engelska. (ÅP1)

Det är resursläraren som tillsammans med elev, mentor och undervisande lärare ska planera och strukturera elevens arbete. Tydlig och snabb feedback till eleven poängteras och även att skolan tydliggör vad som förväntas av eleven för att han/hon ska nå målen i ämnet. Ett

åtgärdsprogram anger som åtgärd att koppla matematikundervisningen till elevens programval för att konkretisera matematikinnehållet. I ett av åtgärdsprogrammen önskar vårdnadshavare stötta och hjälpa. För att göra detta har skolan angett som åtgärd att undervisande lärare kontinuerligt återkopplar till elevens vårdnadshavare.

Som en sista lösning diskuteras i ett fall även reducering av den kurs där eleven har svårigheter.

1/3 av åtgärderna som anges i åtgärdsprogrammen som är ämnesrelaterade är elevens ansvar.

Eleven förväntas ta ansvar för sina studier och utnyttja det stöd som erbjuds genom att gå till inbokade tider.

X utnyttjar stödet som erbjuds och går till bokade tider. (ÅP 5) X utnyttjar det stöd som erbjuds och går till bokade tider. (ÅP 8) Arbetar med matten med stöd av kursansvarig på resurstiden. (ÅP8)

Dessutom förväntas eleven ta ansvar för att han/hon har med sig relevant material till

lektionerna. Man fordrar även att eleven uttrycker hur han/hon känner och att han/hon ber om stöd och hjälp när han/hon behöver detta. Eleven förväntas även att delta på den läxhjälp som skolan erbjuder. I det åtgärdsprogram där eleven är antagen på dispens ska eleven delta på ordinarie engelsklektioner till dess att annan undervisning ordnas för eleven.

6.2. Ökad närvaro

I två av åtgärdsprogrammen anges elevens behov vara att han/hon behöver öka sin närvaro.

Det är således elevens höga frånvaro som gjort att han/hon har svårigheter att nå lägsta kunskapskrav och bedöms vara i behov av särskilt stöd. Elevens behov finns inte tydligt angett mer än att eleven behöver öka sin närvaro. I ett av dokumenten framgår även att eleven har behov av en bättre boendesituation.

Mycket stor frånvaro. Hur vore det om X bor hemma i veckorna i stället för hos pojkvännen? (ÅP18)

En åtgärd med anledning av hög sjukfrånvaro är att skolsköterska bör ta kontakt med eleven för att utreda den höga sjukfrånvaron. Man erbjuder även läxhjälp för elever med hög frånvaro och även möjlighet att tentera kurser eleven missat vid senare tillfällen.

Skolan ger X möjlighet att få hjälp att tentera två kurser nästa termin. (ÅP10)

Läxhjälp två gånger/vecka enskilt för att bli klar med två kurser i karaktärsämnena. (ÅP18)

Personliga scheman som delas ut veckovis till elever med hög frånvaro, där eleven och skolan ska skriva under schemat varje vecka och lämna till mentor är ytterligare en åtgärd som föreskrivs. Som ansvarig för skolans åtgärder anges en specifik lärare i samtliga fall.

Övervägande delen av åtgärderna är elevens eget ansvar. Åtgärderna innebär att eleven ska delta i undervisningen och även ta reda på vad som saknas i olika kurser för att nå lägsta kunskapskrav.

X deltar på Nk-lektionerna. (ÅP 10)

X frågar Y om vad som saknas i hans kurser och i vilken ordning de ska betas av. (ÅP 10)

X träffar Y bl. För läxhjälp, helst 2 ggr i veckan så att 3 Med grundkursprov blir klara och 1 Vård- omsorgsprov + inlämning blir avklarat. (ÅP 18)

Eleven själv ska ta kontakt med respektive undervisande lärare för att få information om vad som fattas i de olika kurserna och i vilken ordning eleven ska genomföra dessa. Vidare ska eleven i ett av åtgärdsprogrammen ta ansvar för att lämna in ett personligt schema till sin lärare varje vecka.

6.3. Planera/genomföra/struktur

I fyra av åtgärdsprogrammen har eleven behov av stöttning när det gäller att planera och strukturera sina studier.

X behöver stöd i att planera och genomföra sitt arbete med rester i kurser. (ÅP4) Då X förefaller ha svårigheter att komma igång med och slutföra arbetsuppgifter behöver X stöd med att strukturera sina uppgifter. (ÅP 26)

När det gäller genomförandet är det stöttning främst när det gäller att komma igång med olika uppgifter och även att slutföra dessa. Eleven förefaller vara i sort behov av att schemalägga och strukturera sina studier och stöttning i vad han/hon ska fokusera på. I ett av

åtgärdsprogrammen beskrivs eleven även vara i behov av extra tid vid prov och även möjlighet att sitta i lugn och ro för att inte bli stressad när klasskamraterna skrivit klart. I ett av de fyra dokumenten finns inga behov angivna, men åtgärderna fokuserar på att hjälpa eleven att hitta struktur i sin studiesituation.

Hälften av åtgärderna är skolans ansvar och här har resursläraren en avgörande roll när det gäller elevens planering av studierna. Det är undervisande lärare som anges som ansvarig för de olika åtgärderna och ofta tillsammans med resurslärare. Läraren förväntas skaffa sig en överblick över elevens studier och även undervisande lärare har ett tätt samarbete med resursläraren och delger honom/henne de uppgifter eleven behöver arbeta med.

Undervisande lärare informerar fortlöpande resursläraren om det tillkommer uppgifter som X behöver hjälp med att slutföra. (ÅP 4)

Under lektionstid ska läraren ställa följdfrågor till eleven och även förklara lite extra. Läraren ska även dela upp arbetsuppgifter i mindre delar och på så vis sätta upp delmål för eleven.

Även mentor tilldelas ett visst ansvar, då ytterligare en åtgärd är att eleven träffar mentor en tid varje vecka för att planera och strukturera elevens studiesituation veckovis.

Andra halvan av åtgärderna är elevens ansvar. Åtgärder som anges är framför allt att eleven deltar aktivt på lektionerna och kommer till inbokade tider med resurslärare. Eleven åläggs även att be om hjälp när han/hon behöver det.

X deltar aktivt på lektionerna. (ÅP 4)

X kommer till inbokade tider med resurslärare. (ÅP 4) X utnyttjar det stöd som erbjuds. (ÅP 7)

X ber om stöd och hjälp med X känner behov av det. (ÅP 7)

6.4. Medicinskt/diagnos

Fem av åtgärdsprogrammen är upprättade för att eleven har behov av särskilt stöd på grund av ett medicinskt hinder eller så anges en diagnos. Flera olika medicinska hinder och diagnoser anges, bland annat ADD (Attention Deficit Disorder) och DCD (Developmental Coordination Disorder). Dessutom finns medicinska hinder som ett resultat av sjukdom och olycka. Dessa elever har behov av anpassningar och mycket tid för återhämtning under och efter skoldagen.

Elevens hinder resulterar ofta i hög frånvaro och orsaken till denna finns att söka i elevens medicinska problematik.

X har diagnoserna ADD och DCD. (ÅP 2)

X har genomgått en stor operation. X behöver mycket tid till återhämtning. (ÅP 20) X är sjuk och har vistats mycket på sjukhus. (ÅP 22)

Övervägande delen av de åtgärder som anges är skolans ansvar. Förändringar i schema och lokaler är nödvändiga och även studieupplägget behöver omstruktureras. Det anges inte hur man ska lösa eventuella följder av de åtgärder man genomför, till exempel när man skjuter vissa kurser på framtiden.

Kompensatoriska hjälpmedel i form av egen dator och mindre studiegrupp är andra åtgärder som anges. Skolan åtar sig även att se över möblemanget i lektionssalarna, så att dessa är utformade utifrån elevens behov. Här anges skolans vaktmästare som ansvarig för att så sker.

Hitta lämpliga bänkar. (ÅP 20) Ordna en laptop. (ÅP 20)

Schemaläggning anpassas efter lokaler. (ÅP 22)

X ska erbjudas mer tid prov och även muntliga prov. (ÅP 2)

Information till elevens samtliga undervisande lärare om elevens behov och svårigheter poängteras. Det ska finnas en förståelse hos undervisande lärare att eleven inte orkar delta hela lektionspass ibland och även att eleven har behov av att gå hem vissa dagar. Det är undervisande lärare som ansvarar för att åtgärderna ska genomföras. Specialpedagog och mentor har även ett visst ansvar. I vissa åtgärdsprogram anges inte någon specifik person som ansvarig för de respektive åtgärderna.

Endast ett fåtal av åtgärderna är elevens ansvar och de handlar om att eleven ges möjligheter att ta pauser under skoldagen och även att gå hem de dagar han/hon anser sig vara i behov av detta.

Om X blir trött under skoldagen kan X gå hem. (ÅP 17)

När eleven går hem från skolan förväntas föräldrarna få vetskap om detta snarast. En lärare ska ringa och meddela elevens föräldrar om så sker. Elevens ansvar är direkt kopplat till att han/hon själv ska känna efter hur mycket han/hon orkar delta under skoldagen. I ett

åtgärdsprogram anges även att eleven ska söka information på lärplattformen it’s learning för att få information kring eventuella schemaändringar.

6.5. Dyslexi

Sex av de analyserade åtgärdsprogrammen är upprättade på grund av att eleven har

dyslexi/läs- och skrivsvårigheter. I fem av de sex åtgärdsprogrammen har eleven behov av kompensatoriska hjälpmedel och stöttning. Texter behöver anpassas och material ska vara inläst. Eleven har även behov av att instruktioner är anpassade och att provsituationer är tillrättalagda så att inte dyslexin blir ett hinder för eleven när han/hon ska redovisa sina kunskaper.

X behöver kompensatoriska hjälpmedel och anpassningar för sin dyslexi. (ÅP 6) X har dyslexi och behöver ha såväl undervisningssituationer som

provsituationer upplagda med hänsyn till detta. (ÅP 24)

Då X visar på svårigheter med sin läsning behöver X få tillgång till talböcker för att underlätta förståelsen. (ÅP 25)

Ytterligare behov presenteras i form av att eleven behöver förberedelse inför att nya texter och avsnitt presenteras och även genomgång av begrepp. I matematik har eleven på grund av sin dyslexi behov av tabeller och miniräknare vid alla typer av undervisning och prov. I ett av åtgärdsprogrammen har eleven behov av att få sina svårigheter kartlagda då svårigheter finns inom läs- och skriv.

Övervägande delen av åtgärderna är skolans ansvar och åtgärderna innebär framför allt att skolan ska se till att eleven har tillgång till kompensatoriska hjälpmedel i form av dator, skrivprogram såsom spellright och stavarex, talsyntes och ordpredikation. Även talböcker och daisyspelare ansvarar skolan för att eleven erhåller. Specialpedagogen anges i de flesta

åtgärdsprogram som ansvarig för att eleven erhåller de kompensatoriska hjälpmedel han/hon har behov av. Hjälpmedlen ska underlätta elevens läsande, skrivande och inlärning. Det anges därför vara viktigt att eleven blir introducerad i dessa hjälpmedel och är väl förtrogen med hur dessa fungerar. Specialpedagogen anges som ansvarig för att introducera dessa.

Inlästa läromedel och en Victor reader. (ÅP 3)

X får en dator med Claro Read Plus, Stava Rex, Spell Right och Saida. (ÅP 9) Kompensatoriska hjälpmedel i form av Spell Right, Stava Rex, Claro Read och talböcker. (ÅP 25)

Hjälpmedlen introduceras med X och avstämning med hur det fungerar görs kontinuerligt. (ÅP 9)

Samtliga lärare ska informeras om elevens problematik och i provsituationer ska läraren säkerställa att eleven får förlängd provtid samt möjlighet till muntliga prov.

Under lektionstid ska läraren vid introduktion av ett nytt avsnitt förklara ord och begrepp för hela klassen, såväl innan och i samband med att ett nytt avsnitt påbörjas. Läraren ska anpassa textmängden och skala bort text som inte är relevant och även dela upp avsnitt och

arbetsuppgifter i mindre delar så att delmål sätts upp. Även anteckningshjälp anges som åtgärder för att eleven ska ha möjlighet att fokusera på det läraren går igenom.

Anteckningshjälpen sker antingen genom att läraren förser eleven med nödvändiga anteckningar eller att en kamrats anteckningar kopieras. I ett av åtgärdsprogrammen uppmanas även eleven att fotografera tavlan med sin smartphone som ett komplement till anteckningarna.

Anteckningshjälp. (ÅP 5, ÅP 25) Möjlighet att fotografera tavlan. (ÅP 5)

Då stödanteckningar från genomgångar mm inte kan fås digitalt, bör X få kopiera en annan elevs eller lärarens anteckningar så X kan koncentrera sig på att lyssna. (ÅP 9)

Lärplattformen it’s learning anges i två fall som en viktig del där lärarna förväntas lägga ut tydliga planeringar och instruktioner. Undervisande lärare är ansvarig för de flesta av åtgärderna. I vissa åtgärder anges även mentor och specialpedagog som ansvarig, men de åtgärder som står i relation till den direkta undervisningssituationen och organisering av denna och eventuella prov är undervisande lärares ansvar.

De åtgärderna som eleven har ansvar för att han han/hon ska be om hjälp om han/hon inte behärskar de olika kompensatoriska hjälpmedlen. Vidare ska eleven gå på läxhjälp som erbjuds när han/hon anser sig vara i behov av detta. Eleven ansvarar även för att själv säga till om han/hon behöver hjälp och för att tala om hur han/hon känner. Upplever eleven att

han/hon blir trött under ett lektionspass finns möjlighet för honom/henne att ta en kort paus.

Eleven ansvarar själv för detta.

6.6. Ork/koncentration

Fyra av åtgärdsprogrammen är upprättade för att eleven bedöms ha svårigheter att koncentrera sig och/eller att orken inte riktigt räcker till. I ett av dokumenten anges inte elevens behov, men uttrycks som att eleven är trött och i ett annat att eleven har behov av att träna sig i att fokusera på sina studier under lektionstid och att inte störa andra. I det dokumentet nämns även att eleven medicinerar för något, men inte för vad. Vidare påpekas i ett åtgärdsprogram att eleven har svårigheter att fokusera och koncentrera sig och har därför behov av att inte bli avbruten med det eleven arbetar med, då rubbas jämvikten och eleven har då svårigheter att återgå till sitt arbete.

X måste bli redo att klara att gå i/klara av att studera i en större grupp. (ÅP 14) Att klara av att koncentrera sig och fokusera på skolarbetet utan att X stör av andra och inte heller stör de andra. (ÅP 14)

Behov av en utredning på grund av att eleven inte orkar nämns även i ett fall. Här förefaller kontakt tagen med barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

Samtliga åtgärder utom en är skolans ansvar. Det finns ingen likhet i de olika åtgärderna som anges i åtgärdsprogrammen. En eventuell utredning för att kartlägga elevens svårigheter diskuteras i ett fall och då även en tät kontakt med skolhälsovården. Anpassad studiegång där ämnen plockas bort är en annan åtgärd för att eleven ska orka med en hel skoldag och även möjlighet att under del av dag ägna sig åt ett intresse så som till exempel gitarrspel. Personliga scheman och stöttning i att komma till skolan på morgonen anges i ett åtgärdsprogram.

Matematik, Engelska, Datakunskap plockas bort. (ÅP 13) Y stöttar X så att X kommer till skolan på morgonen. (ÅP 15) Y gör ett schema till X. (ÅP 14)

En annan åtgärd som nämns är att genomgångar hållas korta och i början eller i slutet av lektionen och instruktioner ska vara tydliga och skriftliga. Eleven erbjuds även att göra muntliga prov enskilt med läraren och även hjälp med läx- och studieplanering.

Genomgångar i början eller i slutet av en lektion så att X kan arbeta med uppg utan avbrott. (ÅP 15)

X behöver ha tydliga, skriftliga instruktioner. (ÅP 16)

X erbjuds muntliga prov så att X lättare förstår frågeställningarna. (ÅP 16)

I ett av åtgärdsprogrammen är en åtgärd även att man ska utvärdera åtgärdsprogrammet för att vid ett senare tillfälle diskutera en eventuell reducering. I samtliga åtgärdsprogram anges en specifik person som ansvarig för de olika åtgärderna. I två av åtgärderna anges samtliga undervisande lärare som ansvariga och det gäller muntliga prov och att tydliga instruktioner ska ges.

Endast en åtgärd är elevens ansvar och denna innebär att eleven ska träna på att berätta för

Endast en åtgärd är elevens ansvar och denna innebär att eleven ska träna på att berätta för

Related documents