• No results found

Resultat av enkäten

6 RESULTAT OCH ANALYS

6.1 Resultat av enkäten

Totalt omfattade elevenkäterna är tio frågor. Resultaten kommer att redovisas i procentform. Detta för att lättare kunna betygsätta och bedöma resultaten.

1. Det är roligt att ha matematiklektion.

Diagrammet nedan visar vilket av de fyra alternativen eleverna valt.

Diagram 6.1 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 10 20 30 40 50 60 aldrig sällan ofta alltid

Diagrammet visar att drygt 59 % av eleverna ofta tycker det är roligt med matematik, medan mindre än 2 % har svarat att de aldrig tycker det är roligt med matematik.

2. Det är tråkigt att ha matematiklektion.

Diagram 6.2 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 10 20 30 40 50 60 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet tycker drygt 59 % av eleverna att det är sällan tråkigt att ha matematik, medan bara två elever alltså drygt 2 % tycker att det alltid är tråkigt att ha matematik.

3. Jag känner mig glad när jag har matematiklektion.

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet är 50 % av eleverna ofta glada när de har matematiklektion, medan endast 4 % av eleverna känner inte sig glada när de har matematiklektion.

4. Jag längtar efter mattelektion.

Diagram 6.4 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet längtar drygt 43 % av eleverna sällan efter mattelektioner, medan 4 % av eleverna längtar alltid efter mattelektioner.

5. På varje mattelektion lär jag mig något nytt.

Diagram 6.5 Sammanställning av elevsvar i procent (n =74)

0 10 20 30 40 50 60 70 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet är det drygt 68 % av eleverna som lär sig något nytt på varje mattelektion, medan ingen säger att de aldrig lär sig något nytt varje lektion.

6. Det är lätt att lära mig matematik.

Diagram 6.6 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet tycker 47 % av eleverna ofta att det är lätt att lära sig matematik, medan ingen som tycker att det är inte lätt alls.

7. Det är svårt att lära mig matematik.

Diagram 6.7 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 10 20 30 40 50 60 70 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet tycker drygt 60 % av eleverna sällan att det är svårt att lära sig matematik, medan mindre än 2 % av eleverna tycker att det är svårt att lära sig matematik.

8. Min lärare vill att vi skall lära oss genom att diskutera matte med varandra.

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet säger dryg 41 % av eleverna att läraren sällan vill att eleverna skall lära sig genom att diskutera matte med varandra, drygt 35 % av eleverna säger att läraren ofta vill det, medan lite mer än 5 % av eleverna säger att läraren aldrig vill att de skall lära sig genom att diskutera matte med varandra.

9. Jag känner mig trygg när jag jobbar i gruppen på mattelektionerna. Diagram 6.9 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet känner drygt 45 % av eleverna ofta sig trygga när de jobbar i gruppen i mattelektion och drygt 37 % av eleverna känner alltid sig trygga när de jobbar i gruppen i mattelektioner, medan endast lite mer än 4 % av eleverna känner inte sig trygga när de jobbar i gruppen i mattelektioner.

10. Jag brukar vara aktiv och engagerad på mattelektionerna. Diagram 6. 10 Sammanställning av elevsvar i procent (n = 74)

0 10 20 30 40 50 60 70 aldrig sällan ofta alltid

Av diagrammet brukar drygt 67 % av eleverna ofta vara aktiva och engagerade på mattelektionerna, medan bara en elev alltså lite mer än 1% av eleverna brukar inte vara aktiva och engagerade på mattelektionerna.

6.1.1 Analys av enkäten

När jag tittar på enkäten (se bilaga 1) så finns det många elever som tycker att det är roligt att ha matematiklektioner. Enligt enkäten svarar få elever tycker att det är tråkigt att ha matematiklektioner. Eftersom undersökande elever undervisas på ett varierat sätt i matematik, så visar det att detta stimulerade lusten att lära och väckte intresse hos barn. Därför tycker drygt 79 % av eleverna att det alltid är eller ofta är roligt med mattelektioner (se diagram 6.1.1).

Utifrån diagram 6.1.3 kan jag styrka mitt resultat av föregående två diagram. Jag kan genom den tredje frågan (Jag känner mig glad när jag har matematiklektion) upptäcka om eleven var slarvig när han/hon svarade på de första två frågorna. Jag vill också peka på att det finns en elev som satt ett kryss på alla de första tre frågorna, i rutan ”aldrig”. Och det visar att eleven var slarvig, så jag var tvungen att bort se svaret på denna fråga.

Enligt diagram 6.1.2 är det mer än 67 % av eleverna som tycker att det är aldrig eller sällan är tråkigt med mattelektioner. Lika så ses detta i diagram 6.1.3 som visar att det är 63 % av eleverna som alltid känner sig eller ofta är glada när de har matematiklektioner. Utifrån mina

resultat av de tre första frågorna tolkar jag det som att varierad undervisning i matematik stimulerar lusten och väcker intresse hos eleverna för matematik. Att många elever tycker att det är roligt med matematik och många elever känner sig glada när de har mattelektion visar på att ett varierat undervisningssätt i matematik påverkar elevernas inställning för matematik positivt.

Utifrån frågan nummer fyra ville jag också styrka mina resultat för de tre första frågorna, men det gjorde det inte. Detta pekar på att det bara är 31 % av eleverna som längtar efter mattelektionen (se diagram 6.1.4). Min förklaring är att matematiklektion inte alltid är det eleverna längtar efter och tycker är roligt. Det är kanske för mycket förhoppningar att eleverna kommer att längta efter något ämne, inte bara matematik, oavsett vilket undervisningssätt deras lärare använder.

Enligt diagram 6.1.5 är det ingen som inte lär sig något nytt varje mattelektion. Och det är drygt 83 % av eleverna som ofta lär sig eller alltid lär sig något nytt varje mattelektion. Detta resultat visar att elevernas inlärning kan underlättas och många elever lär sig något nytt och inte bara upprepar samma sak under lektionerna. Vilket i sin tur kan öka elevernas intresse samt motivation för matematik.

En sak som förvånade mig var att ingen av eleverna tycker att det inte är lätt att lära sig matematik, bara en elev tycker att det är svårt att lära sig matematik, detta betyder mer positivt till lärarnas metod att undervisa i matematik. Resultatet visar också att varierad undervisning i matematik kan underlätta elevernas inlärning (se diagram 6, 7).

En annan sak som förvånade mig också var att bara lite mer än 47 % av eleverna säger att deras lärare vill att de skall lära sig genom att diskutera matte med varandra. Även om det bara är fyra elever som säger aldrig, förväntar jag mig fler elever som kryssar ofta eller alltid. Min förklaring är att 41 % av eleverna kryssar sällan betyder att eleverna diskuterar matte med varandra även om det är sällan. Och eftersom varierad undervisnings definition är att använda olika metoder i undervisningen i matematik, och att tala eller diskutera matte är en av de många olika metoder, nöjer jag mig med detta resultat. Dessutom visar diagram 6.1.9 att drygt 83 % av eleverna alltid eller ofta känner sig trygga när de jobbar i gruppen under mattelektionen. Det framhäver att varierad undervisning i matematik kan öka elevens matematiska självförtroende.

Att drygt 85 % av eleverna brukar vara aktiva och engagerade på mattelektionerna är mycket tillfredsställande resultat. Detta pekar på att ett varierat undervisningssätt stimulerar eleverna att vara effektiva och engagerade, vilket i sin tur ökar båda elevens intresse, motivation och elevens matematiska självtillit.

Visserligen undervisades de undersökande eleverna på ett varierat sätt i matematik, men det fanns inte någon direkt fråga angående varierat sätt att undervisa i matematik. Jag tror inte att eleverna kan begreppet ”variation i undervisning av matematik”, därför fanns ingen direkt fråga angående detta.

Enligt enkätresultaten kan jag dra slutsatsen, att eleverna känner sig trygga när de jobbar i gruppen och känner sig glada när de har matematik. Eleverna tycker att det är roligt med matte och de har lätt för att lära sig matte. Eleverna brukar vara aktiva och engagerade på mattelektionerna.

Related documents