• No results found

Resultat av funktionscirkeln

5 Resultat av examensarbetets undersökningar

5.3 Resultat av funktionscirkeln

Nät- och nulägesanalysen resulterade i identifikation av sammanlagt sex

pendlarnoder baserat på samtliga parametrar; tillgänglighet (tillgång), område samt funktioner och service (bebyggelse). Varje parameter innehåller olika aspekter som har analyserats i nät- och nulägesanalysen. Samtliga pendlarnoder är placerade på obebyggd mark.

Sammanfogningen av nät- och nulägesanalysen resulterade i placeringen av pendlarnoder, se figur 15.

18 Eva Haraldsson, Potentiell användare, intervju den 8 maj 2019.

19 Patrik Tidåsen, Trafikchef vid Region Kronoberg, intervju den 2 maj 2019.

20 Gunnar Stomrud, Planeringsarkitekt vid White Arkitekter, intervju den 6 maj 2019.

Figur 15: Placering av studiens pendlarnoder.

5.3.1 Placering av pendlarnod 1

Resultatet visar att placering av pendlarnod 1 sker i området vid Öjaby där riksväg 25 mot Alvesta möter riksväg 30 mot Jönköping, se figur 16.

Figur 16: Illustrationen visar placering av pendlarnod 1 (ArcGIS Viewer 2019). Resultatet av bedömning och analys om placering av pendlarnod 1 redovisas i funktionscirkeln, se figur 17.

5.3.1.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 1 kan nås direkt av bilfordon. Flygplatsen Småland Airport ligger precis intill pendlarnoden. Regional linjetrafik kör förbi pendlarnoden medan den lokala linjetrafiken går endast till Öjaby. Goda cykelstråk finns till och från Öjaby. Gångstråken är begränsade för att ta sig vidare in till centrum, det finns inga stråk som är anpassat för gång till och från pendlarnoden.

Resultatet visar att tillgång för bil samt flyg finns i direkt anslutning till

pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regional linjetrafik samt goda förbindelser för cykel finns i närliggande anslutning till pendlarnoden. Gångstråk finns i begränsad anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till tågtrafik finns.

5.3.1.2 Område

Öjaby ligger i nordvästra Växjö där invånarantalet är uppmätt till cirka 2 400 invånare. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 10 000 resor/dygn och pendlingsstatistiken är uppmätt till 5 786 pendlare/dygn. Områdesutbredningen är uppmätt till 3 km2.

Resultatet visar att det finns ett högt trafikflöde vid pendlarnoden, ett medelhögt invånarantal, hög pendlingsstatistik från närliggande kommuner samt en stor områdesutbredning i markyta.

5.3.1.3 Funktioner och service

Markytan vid placering av pendlarnod 1 är av utredningsområde på grund av buller från flygtrafik enligt översiktsplan för Växjö kommun del: Växjö. Detaljplan Öjaby 1:17 m.fl. är i pågående process, se bilaga 17. Det planeras ett större

verksamhetsområde som ska främja mänskliga möten och möjliggöra för en bred variation av verksamheter som har god tillgänglighet och flexibla tomter för framtiden (Växjö kommun 2019b). I Öjaby består bebyggelsen främst av bostäder. Även förskola, grundskola, bilservice, pizzeria samt frisörsalong finns.

Resultatet visar att bostäder, verksamheter och service finns med medelhög tillgång i området vid pendlarnoden.

5.3.2 Placering av pendlarnod 2

Resultatet visar att placering av pendlarnod 2 sker i området vid Sandsbro där riksväg 37 möter landsväg mot Rottne, se figur 18.

Figur 18: Illustrationen visar placering av pendlarnod 2 (ArcGIS Viewer 2019). Resultat av bedömning och analys om placering av pendlarnod 2 redovisas i funktionscirkeln, se figur 19.

5.3.2.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 2 kan nås direkt av bilfordon. Regional linjetrafik kör förbi

pendlarnoden medan den lokala linjetrafiken går endast till Sandsbro. Cykel- och gångstråk är begränsade för att ta sig vidare in till centrum, det finns inga stråk som är anpassade för cykel och gång till och från pendlarnoden.

Resultatet visar att tillgången för bil finns i direkt anslutning till pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regional linjetrafik finns i närliggande anslutning till pendlarnoden. Cykel- och gångstråk finns i begränsad anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till flyg- och tågtrafik finns.

5.3.2.2 Område

Sandsbro ligger i nordöstra Växjö där invånarantalet är uppmätt till cirka 2 300 invånare. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 5 000 resor/dygn och pendlingsstatistiken är uppmätt till 1 243 pendlar/dygn. Områdesutbredningen är uppmätt till 1,5 km2.

Resultatet visar att det finns ett medelhögt trafikflöde vid pendlarnoden, ett

medelhögt invånarantal, låg pendlingsstatistik från närliggande kommuner samt en medelstor områdesutbredning i markyta.

5.3.2.3 Funktioner och service

Markytan vid placering av pendlarnod 2 är enligt översiktsplan för Växjö kommun del: Växjö, tänkt för utbyggnad av stadsbebyggelse. Enligt detaljplan Ekesås 1:1 Sandsbro, se bilaga 18, finns möjligheter för småhusbebyggelse (Växjö kommun 2017b). I Sandsbro består bebyggelsen främst av bostäder. Även förskola, grundskola, bilservice, konditori samt hotell finns.

Resultatet visar att bostäder och verksamheter finns med medelhög tillgång i området vid pendlarnoden. Service samt handel finns med låg tillgång i området vid pendlarnoden.

5.3.3 Placering av pendlarnod 3

Resultatet visar att placering av pendlarnod 3 sker i området vid Högstorp längs med riksväg 25, se figur 20.

Figur 20: Illustrationen visar placering av pendlarnod 3 (ArcGIS Viewer 2019). Resultat av bedömning och analys om placering av pendlarnod 3 redovisas i funktionscirkeln, se figur 21.

5.3.3.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 3 kan nås direkt av bilfordon och cykel. Regional linjetrafik kör förbi pendlarnoden medan den lokala linjetrafiken går endast till Högstorp. Goda gångstråk finns till och från Högstorp.

Resultatet visar att tillgång för bil och cykel finns i direkt anslutning till pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regionallinjetrafik samt gångstråk finns i närliggande anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till flyg- och tågtrafik finns.

5.3.3.2 Område

Högstorp ligger i västra Växjö där invånarantalet är uppmätt till cirka 2 300 invånare. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 7 500 resor/dygn och pendlingsstatistiken är uppmätt till 1 566 pendlare/dygn. Områdesutbredningen är uppmätt till 1,7 km2.

Resultatet visar att det finns ett högt trafikflöde vid pendlarnoden, ett medelhögt invånarantal, låg pendlingsstatistik från närliggande kommuner samt en medelstor områdesutbredning i markyta.

5.3.3.3 Funktioner och service

Markytan är enligt översiktsplan för Växjö kommun del: Växjö tänkt för utbyggnad av stadsbebyggelse med anslutning till gröna stråk. Enligt detaljplan Växjö 9:2 m.fl. Fagrabäcksrondellen, se bilaga 19, arbetar Trafikverket och Växjö kommun

tillsammans i planarbetet för ombyggnad av Österleden och ny trafikplats Fagrabäck (Växjö kommun 2018c). Nybyggnation av bostäder planeras även i området. I Högstorp består bebyggelsen främst av bostäder. Även förskola, grundskola, gymnasieskola, bilservice, bensinstation, mataffär samt restaurang finns.

Resultatet visar att det finns medelhög tillgång till bostäder, verksamheter, service samt handel.

5.3.4 Placering av pendlarnod 4

Resultatet visar att placering av pendlarnod 4 sker i området vid Ekeberg där riksväg 27 och järnvägen möts, se figur 22.

Figur 22: Illustrationen visar placering av pendlarnod 4 (ArcGIS Viewer 2019). Resultatet av bedömning och analys om placering av pendlarnod 4 redovisas i funktionscirkeln, se figur 23.

5.3.4.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 4 kan nås direkt av bilfordon och järnvägen. Regional linjetrafik kör förbi pendlarnoden men ingen lokal linjetrafik finns i närliggande område.

Cykelstråken är begränsade för att ta sig vidare in till centrum, det finns inga stråk som är anpassat för cykel till och från pendlarnoden.

Resultatet visar att tillgång till bil och tåg finns i direkt anslutning till pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regional linjetrafik samt cykelstråk finns i begränsad

anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till flygtrafik eller gångstråk.

5.3.4.2 Område

Ekeberg ligger i sydöstra Växjö där invånarantalet är uppmätt till cirka 11 500 som är en del av stadsdelen Teleborg. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 5 000 resor/dygn och pendlingsstatistiken är uppmätt till 1 326 pendlare/dygn. Områdesutbredningen är uppmätt till 2 km2.

Resultatet visar att det finns ett medelhögt trafikflöde vid pendlarnoden, ett

medelhögt invånarantal, en låg pendlingsstatistik från närliggande kommuner samt en medelstor områdesutbredning i markyta.

5.3.4.3 Funktioner och service

Markytan är enligt översiktsplan för Växjö kommun del: Växjö tänkt för

nybyggnation av verksamhet med nära anslutning till utbyggnad av stadsbebyggelse och gröna stråk (Växjö kommun 2019d). I Ekeberg består bebyggelsen av ett industriområde där flera verksamheter är planerade till att byggas.

Resultatet visar att det finns medelhög tillgång till verksamheter.

5.3.5 Placering av pendlarnod 5

Resultatet visar att placering av pendlarnod 5 sker i området vid Vikaholm längs med landsväg mot Tävelsås och den eventuellt tänkta ”Södra länken”, se figur 24.

Figur 24: Illustrationen visar placering av pendlarnod 5 (ArcGIS Viewer 2019). Resultatet av bedömning och analys om placering av pendlarnod 5 redovisas i funktionscirkeln, se figur 25.

5.3.5.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 5 kan nås direkt av bilfordon. Regional linjetrafik kör förbi pendlarnoden medan den lokala linjetrafiken går endast till Vikaholm. Goda

cykelstråk finns till och från Vikaholm. Gångstråk är begränsade för att ta sig vidare in till centrum, det finns inga stråk som är anpassat för gång till och från

pendlarnoden.

Resultatet visar att tillgång till bil finns i direkt anslutning till pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regional linjetrafik samt cykelstråk finns i närliggande anslutning till pendlarnoden. Gångstråk finns i begränsad anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till flyg- och tågtrafik finns.

5.3.5.2 Område

Vikaholm ligger i södra Växjö där invånarantalet är uppmätt till cirka 11 500 som är en del av stadsdelen Teleborg. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 1 000 resor/dygn, pendlingsstatistiken är bristfällig och har inte kunnat studeras. Områdesutbredningen är uppmätt till 3,3 km2.

Resultatet visar att det finns ett lågt trafikflöde vid pendlarnoden, ett medelhögt invånarantal samt en stor områdesutbredning i markyta.

5.3.5.3 Funktioner och service

Markytan är enligt översiktsplan för Växjö kommun del: Växjö tänkt för utbyggnad av stadsbebyggelse med anslutning till gröna stråk. Enligt detaljplan Växjö 13:35 Vikaholm, se bilaga 20, är syftet med planläggningen av området att möjliggöra utbyggnad av bostäder med blandade boendeformer med tillhörande service (Växjö kommun 2017a). I Vikaholm består bebyggelsen främst av bostäder. Även förskola, grundskola samt bilservice finns.

Resultatet visar att det finns medelhög tillgång till bostäder och verksamheter samt en låg tillgång till service.

5.3.6 Placering av pendlarnod 6

Resultatet visar att placering av pendlarnod 6 sker i området Räppe/Bredvik längs med riksväg 23 och den eventuellt tänkta ”Södra länken”, se figur 26.

Figur 26: Illustrationen visar placering av pendlarnod 6 (ArcGIS Viewer 2019). Resultatet av bedömning och analys om placering av pendlarnod 6 redovisas i funktionscirkeln, se figur 27.

5.3.6.1 Tillgänglighet

Pendlarnod 6 kan nås direkt av bilfordon. Regional linjetrafik kör förbi pendlarnoden medan den lokala linjetrafiken går endast till Räppe. Cykel- och gångstråk är begränsade för att ta sig vidare in till centrum, det finns inga stråk som är anpassade för cykel och gång till och från pendlarnoden.

Resultatet visar att tillgång för bil finns i direkt anslutning till pendlarnoden. Tillgång till lokal- och regional linjetrafik finns i närliggande anslutning till pendlarnoden. Cykel- och gångstråk finns i begränsad anslutning till pendlarnoden. Ingen tillgång till flyg- och tågtrafik.

5.3.6.2 Område

Räppe/Bredvik ligger i västra Växjö där invånarantalet är uppmätt till 245 invånare. Trafikbelastningen på kringliggande vägar resulterar i 7 500 resor/dygn och

pendlingsstatistiken är uppmätt till 1 km2.

Resultatet visar att det finns ett högt trafikflöde vid pendlarnoden, ett lågt invånarantal, låg pendlingsstatistik samt liten områdesutbredning i markyta.

5.3.6.3 Funktioner och service

Markytan är enligt översiktsplan för Växjö kommun, del: Växjö tänkt för nybyggnation av verksamhet. Enligt detaljplan Bergkvara 6:26 m.fl. Bredvik, se bilaga 21, är syftet att möjliggöra en utbyggnad av bostäder med blandade typer och upplåtelseformer med tillhörande service (Växjö kommun 2019c).

Resultatet visar att det finns medelhög tillgång till bostäder och verksamheter samt en låg tillgång till service.

Related documents