• No results found

4.3 Resultat av Läsbarhetsanalys och Multimodal analys på Elavbrott-portalen

4.3.2 Resultat av multimodal analys på Elavbrott

med tillhörande informationstext (figur 21). Varje bild är klickbar och har en inramad rubriktext under sig som förklarar vad som återfinns om man klickar på bilden. Här presenteras enbart analysresultatet på bilderna med tillhörande rubriktext, utifrån de traditionella tolkningsprinciperna fokus, storlek, vektor, avvikande och framställningssätt (Melin 2011:82–84).

35 Figur 21 – bilderna på förstasidan på Elavbrott-portalen (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

Bilderna analyseras utifrån Melins (2011:77–127) multimodala analysmodell, som stöd för att svara på frågeställningarna ”På vilket eller vilka sätt kan Energimyndigheten utveckla sitt klarspråksarbete ytterligare?” och ”I vilka avseenden kan Energimyndighetens

kommunikation bli mer tydlig?”. Detta då analysen hjälper till att första hur bilderna fungerar, används och tolkas.

Fokus: Som en helhet dras ögat till texten Quiz? (figur 22) då den delen är något större och inramad, vilket gör att samtliga andra delar blir detaljer i perifert. I alla bilder separat finns det dock olika fokus, vilket blir extra tydligt i webbsidans mobilversion där alla bilder står var för sig, men i Quiz-bilden är det fortfarande just texten med den blå inramningen som har fokus.

Figur 22 –” Quiz”-bild (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

I figur 23, Checklista – dessa prylar behöver du, blir exempelvis de gröna

bubblorna/checkmarkeringarna fokus i bilden. Dessa sticker ut och blir centrum i bilden.

36 I bilden till 6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott (figur 24) blir istället personen i mitten centrum av bilden. Bilden är illustrerad som att personen i mitten är i förgrunden, och de andra två är i bakgrunden. Fokus blir alltså på den person som framträder mest i bild.

Figur 24 - 6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

I figur 25, Inget vatten i kranen – så förbereder du dig, går det att fundera över vad som är i fokus. Den större dunken, eller de färgglada korkarna? Ögat vill fokusera på allting samtidigt, men drar ändå något mer till de färgglada korkarna, ännu mer specifikt till den röda korken, på den större flaskan.

Figur 25 - Inget vatten i kranen – så förbereder du dig (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

Även i nedan två bilder (figur 26) är det svårt att hitta vart fokus ligger, det finns ingenting som egentligen sticker ut märkbart vid första anblick, men ögat söker sig sedan mot de avvikande färgerna i bilden. Den blåa ficklampan som lyser högre än de andra lamporna, och gastunnan som har mer röd färg och är större än de andra två produkterna i bilden.

Figur 26 – 5 tips - så håller du dig varm hemma, Laga mat utan el – så gör du det säkert (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

37 Storlek: Även om bilderna (figur 27) enligt närhetslagen påvisar att de är separata delar, skapar de samtidigt en helhet på en datorskärm. Storleksmässigt är det då Quiz-bilden och bilden som tillhör checklistan som dominerar, då dessa är betydligt större än de andra tre bilderna.

Figur 27 – Alla bilder på Elavbrottsportalens förstasida (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

Varje bild för sig har även de olika delar som dominerar bildytan. Quiz-bilden (figur 22) domineras av en illustration på en dam, som ser ut att, utifrån slutenhets- och konturlagen, höra ihop med de små illustrationerna bredvid. Storleksmässigt sticker den enheten ut mer än den blå ramen kring ordet ”Quiz”.

Till skillnad från fokus, där de gröna delarna syns mest, dominerar illustrationen av huset (figur 23) utifrån storleken. Huset tar upp majoriteten av ytan på både en datorskärm och en telefonskärm.

I bilden 6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott (figur 24), dominerar fokuset även utifrån storleksperspektivet på såväl datorskärm som telefonskärm. Illustrationen av personen i mitten framhävs storleksmässigt, då denna är högre än de andra två.

I de tre bilderna nedan (figur 28) är det tydligt vad som dominerar bilden utifrån storlek. Den stora dunken, den högre lampan och den större gastuben tar över majoriteten av bildernas ytor, på både en datorskärm och på en telefonskärm. Inga av bildernas storlek förändras alltså i en mobil-anpassad version av portalen Elavbrott.

Figur 28 – Inget vatten i kranen – så förbereder du dig, 5 tips – så håller du dig varm hemma, Laga mat utan el – så gör du det säkert (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

38 Vektor: Samtliga personer som illustreras saknar ögon, vilket gör att blick som vektor inte återfinns, men det går ändå att utläsa att kvinnan i quiz-bilden kollar framåt, baserat på glasögonens riktning. I bilden tillhörande Checklista – dessa prylar behöver du, går det att utläsa de gröna delarna med check-märken i sig som vektor. Dessa symboliserar orsak/verkan och tydliggör att det finns saker som behövs vid ett elavbrott.

I bilden som hör till 6 tips – så bor du kvar vid ett längre elavbrott finns det någonting som kan tolkas som vektor för rörelse, men det är svårt att förstå vad syftet med den vektorn är i relation till rubriken. I de tre sista bilderna, där det står flaskor/dunkar, lampor och behållare på rad, återfinns vektor för radarrangemang. Dessa tillhör kategorin orsak/verkan, vilket förtydligar rubrikerna till varje bild.

Kontrast: Genomgående i alla bilder är att bakgrunden är vit, vilket skapar kontraster. Illustrationerna sticker ut och blir extra tydliga, vilket gör bilderna mer lätta att förstå då bakgrunden inte tar fokus från vad bilderna försöker säga.

Avvikande: I mobilversionen (figur 29) av portalen är ingen av bilderna avvikande. Samtliga har samma storlek, och följer ordningen som de visas på datorskärmen, men istället för att läsas från vänster till höger så läses de uppifrån och ner.

39 I versionen på en datorskärm (figur 27) är det två bilder som är avvikande: Quiz: Testa dig – är du tillräckligt förberedd och Checklista – dessa prylar behöver du. Dessa bilder är större än de andra fyra, och det tolkas som att dessa är viktigare än de andra på grund av det.

Framställningssättet: Det är tydligt att samtliga bilder är illustrerade, vilket sänker realismen i samtliga bilder.

Sammanfattning: Sammanfattningsvis går det att utläsa att bilderna som en enhet men också var för sig, fyller en klar och tydlig funktion utifrån tolkning och tydlighet. Att två bilder är större på en datorskärm än de andra bilderna, men samma storlek på en smartphone-skärm gör det otydligt ur en analytisk synvinkel huruvida de är viktigare än de andra delarna eller inte. Bilderna tar upp väldigt stor del av skärmen på såväl dator som på telefon, vilket eventuellt kan störa läsningen av de textdelar som finns på sidan. Även om bilderna fyller en funktion för klarspråk/tydlighet, skulle informationen ändå vara tydlig nog utan bilderna. Det vill säga; de varken hjälper eller stjälper.

Utöver bilderna går det att anmärka på att ordet Testa (figur 30) skrivs med stor bokstav efter kolon, vilket enligt Hellmark (2006:64) borde skrivas med liten bokstav i och med att texten som följer efter kolonet exemplifierar det sagda. Vidare börjar fyra av sex texter med ordet så efter bindestreck (figur 31). Det blir en anafor som inte fyller någon funktion eller flyt i läsningen.

Figur 30 – Ordet ”testa” med stor bokstav (www.energimyndigheten.se/elavbrott)

40

5 Diskussion och slutsats

Nedan följer diskussion och slutsats utifrån resultatet av samtliga analyser. Dessa delas in i tre kategorier vars syfte är att svara på de tre frågeställningar som presenterades under punkt 1.1.1, ”Hur tillgänglig och tydlig är Energimyndighetens webbplats?”, ”På vilket eller vilka sätt kan Energimyndigheten utveckla sitt klarspråksarbete ytterligare?”, samt ”I vilka avseenden kan Energimyndighetens kommunikation bli mer tydlig?”

5.1 Hur tillgänglig och tydlig är Energimyndighetens

Related documents