• No results found

7. Resultat och analys

7.7 Resultat av temat dilemman

I denna del kommer slutligen temat dilemman att presenteras, vilket görs genom de tre subteman som kommit fram i den tematiska analysen. Dessa tre subteman är oklarhet, begränsningar för arbetsgivaren och samhällspåverkan. Utifrån dessa subteman kan man se vilka utmaningar chefer inom IFO möter när det gäller att förebygga och motverka utmattningssyndrom i förhållande till den psykosociala arbetsmiljön.

7.7.1 Oklarhet

Något som blir framträdande vad gäller dilemman inom verksamheten är att det finns en otydlighet i hur man tillämpar begreppet utmattningssyndrom vilket skapar en utmaning för chefer. Detta eftersom oklarheter i hur man ser på begreppet kan leda till olika reaktioner, vilka kan vara problematiska. Detta förklaras genom två av informanterna som tycker att man bör vara försiktig i hur man använder sig av begreppet. De menar att man kan vara med och skapa en stämpel på sig själv genom begreppet utmattningssyndrom, vilket kan skapa utmaningar för chefer att få tillbaka medarbetare i arbete. På följande sätt beskriver informanterna dilemmat:

’’Sen tror jag att det är lite farligt också att prata om […]. Det är ju väldigt lätt gjort att man liksom identifierar sig, att människor stämplar sig själv eller blir stämplade[...]. Det kan ju annars bli att det ligger som en filt över den personen som råkat ut för det en gång.’’ (Informant 3)

’’Skulle vi prata om att det är så jobbigt allting eller att man blir utmattad i det här jobbet, så kommer vi att skapa en psykosocial arbetsmiljö då man hela tiden kommer gå och känna och tänka att ’normalt förfarande är alltså att jag ska vara utmattad’ och så kommer man successivt att hamna där.’’ (Informant 5)

Trots att begreppet kan uppfattas som laddat av vissa råder det delade meningar om hur det kan förstås i verksamheten. Detta skapar ytterligare en oklarhet och därmed ett dilemma i hur man hanterar om en socialsekreterare blir sjuk. En tredje informant menar nämligen att begreppet

“utmattningssyndrom” inte bidrar med en stämpel på den drabbade därför att begreppet enligt hen inte är synonymt med “skam”. Informanten förklarar detta på följande sätt:

’’Det pratas inte något öppet om det så men samtidigt tror jag inte att det är något skambelagt för inom det här yrket så är det ju jättemånga som blir sjukskrivna och går in i väggen och det här är ju inget skamlig överhuvudtaget utan det är bara beklagligt att det är så illa som det är.’’ (Informant 7)

Denna oklarhet kring begreppet kan ha sin orsak i att majoriteten av informanterna inte pratar om utmattningssyndrom som ett tema inom sin verksamhet, vilket en informant beskriver på följande sätt:

‘’Alltså, jag tror inte vi gör det i grupp så här ‘Hur är det med utmattningssyndrom?’, men vi samtalar ju. Vi för ju hela tiden löpande samtal kring arbetsbelastning, arbetsmängd, hur man har det och hur man mår.” (Informant 6)

Informant 6 beskriver att de istället pratar mer generellt om hur man mår på arbetsplatsen och har avstämningar kring mående och arbetsmängd istället för att prata om utmattningssyndrom som ett tema.

7.7.2 Begränsningar för arbetsgivaren

När det kommer till begränsningar för en arbetsgivare tar samtliga informanter upp privatliv i kombination med arbetsliv som en orsak till psykisk ohälsa och utmattning. De menar att dessa delar påverkar varandra och att man måste se till helheten. En informant beskriver detta på följande sätt:

‘’Ja, men jag tänker väl att det är en helhet, att det måste vara en balans mellan fritid, jobb, alltså privatliv och jobb måste går hand i hand annars fungerar det inte.’’ (Informant 7)

Informant 7 menar att det måste råda en balans mellan dessa två delar. Dock förklarar en annan informant om att arbetsgivaren är begränsad i vad denne kan göra:

“[...] men jag kan ju inte ändra på hemsituationen men vi kan ju ändå försöka underlätta så gott det går på arbetsplatsen ändå.” (informant 4)

Genom båda dessa citat belyser informanterna att det som skapar denna stora utmaning är att arbetsgivare endast kan sköta det som är på arbetet, vilket gör att oavsett hur mycket arbetsgivaren underlättar för medarbetaren på arbetsplatsen, så behöver medarbetaren även få återhämtning hemifrån.

7.7.3 Samhällspåverkan

Samhällsutmaningar ses också som en särskild utmaning då mycket som händer i samhället och politiken även påverkar organisationen i stort, exempel på detta är den stigande psykiska ohälsan i samhället och politiska beslut gällande budget. En chef beskriver detta på följande sätt:

’’Vi hamnar i olika utmaningar, vi är en politiskt styrd organisation. Så det kan ju alltid uppstå olika saker som skapar olika typer av utmaningar för det här. Vi är en verksamhet särskilt, skulle jag säga, utifrån det ekonomiska läget i samhället och med den ökade psykiska ohälsan som gör att vi utmanas så lyckas vi inte alltid. Men vi lyckas ganska ofta.’’ (Informant 5)

Informanten påpekar att det inte bara är organisationen i sig som har utmaningar utan hinder kan även uppkomma som ett resultat av den stigande psykiska ohälsan i samhället samt de ekonomiska resurserna som kommer från politikernas beslut, vilka påverkar verksamheten.

Förutom dilemman i form av politiska beslut och psykisk ohälsa i samhället framgår det från en annan informant att en utmaning för chefer är att hålla ärendemängden på en bra nivå. Detta kan bli problematisk med otillräckliga resurser då socialsekreterare säger upp. Hen förklarar detta på följande sätt:

’’Man måste hålla arbetsbelastningen för socialsekreterare på en bra nivå för att annars kommer vi in i en ond spiral där folk inte orkar och säger upp sig och så ska vi nyanställa och introducera och det blir jättedåligt för dem. Det blir jättedåligt för ekonomin och de blir jättedåligt för de barn vi träffar.’’ (Informant 6)

Informant 6 anser alltså att detta inte bara skapar ett dilemma för verksamheten utan även för samhället i stort. Detta då de barn som blir aktuella inom Socialtjänsten kan drabbas av de

bristande resurserna på verksamheten. Till exempel i form av att kontinuiteten påverkas negativt. För verksamhetens del blir utmaningen att undvika denna onda spiral där man hela tiden hela tiden anställer ny personal.

Related documents