• No results found

5. Resultat och analys

5.1 Likheter och skillnader i elevernas svar på textfrågorna

5.1.3. Resultat av eftertest

När de båda grupperna besvarade första frågan på eftertestet ”när du ska beskriva vad en text handlar om, föredrar du då att skriva svar på frågor?” beskrev majoriteten (9 av 12 elever) i klass 2 att de föredrar att prata om texten när de ska beskriva vad en text handlar om. Även

29

majoriteten i klass 1(10 av 12 elever) ansåg att de föredrar att prata om texten. Resten av deltagarna i båda klasserna (3 av 12 i klass 2 och 2 av 12 i klass 1) beskrev att de föredrar att svara på frågor om texten. Det tillfredställande svaret var att eleven anger om de föredrar att prata om texten eller skriva svar på frågor och motiverar deras svar, vilket båda grupperna uppfyllde. Den här sektionen kommer att förklara vilka läsarter som eleverna bör använda vid frågorna på eftertestet. Läsarten ”visualisering” ska eleverna demonstrera vid fråga 2. Fråga 3 går att koppla till vad Tengberg (2011) kallar den handlingsorienterade läsarten eftersom eleverna får förutspå vad som skulle kunna hända i novellens handling längre fram (ifall den inte hade tagit slut precis där). Jämförelser mellan text och världen utanför texten tillhör också den handlingsorienterade läsarten, vilket efterfrågas i fråga 4.

Den andra frågan på eftertestet var ”rita en tidslinje över textens handling”. Det tillfredsställande svaret för denna fråga var att eleven ritar en tidslinje som innehåller de viktiga händelserna/höjdpunkterna i berättelsen. Majoriteten av de båda grupperna besvarade frågan på ett tillfredsställande sätt (8 av 12 i klass 1, 9 av 12 i klass 2). Här är ett exempel på ett elevsvar från klass 2:

Tidslinje:

1. Barnet kommer in för att hämta saker 2. Barnen leker

3. Barnet kommer in för att äta och berättar om leken 4. Mamman pratar i telefon

5. Barnet kommer in för att dricka 6. Barnet fortsätter leka

7. Mannen kommer hem

8. De hör explosioner och gömmer sig på vinden (Elev 3, klass 2)

En elev i klass 1 svarade så här:

1. Känslorna som leken ”invasion” skapar beskrivs.

2. Mink springer in i huset och hämtar köksredskap till ”leken”.

3. 12-åriga Joseph utesluts från leken för att han är ”för gammal”.

4. Mink pratar med någon i en rosbuske och ber sin kompis Anna att skriva upp vad Mink säger.

5. Mink äter lunch.

6. Drill och ”invasionen” (som mamman i nuläget endast tror är en lek) introduceras för Minks mamma.

7. Mink går ut och ”leker” igen.

8. Minks mamma får ett samtal av en kompis från Scranton (Helen) som berättar att hennes barn leker samma lek som Mink.

9. Mink springer in och visar sin magiska jojo.

10. Peggy Ann blir ledsen och springer iväg från de andra barnen.

11. Klockan blir fem och Minks pappa kommer hem.

12. Ett surrande ljud sätts igång.

13. Den första explosionen hörs.

14. Minks föräldrar springer upp på vinden.

15. Minks mamma inser att invasionen är på riktigt.

16. Ett samtal till Minks mamma hörs (troligtvis Helen).

17. Mink och 50 andra barn och aliens kom in i huset.

30

I klass 2 förekom även svar som placerade novellen historiskt: ”Eftersom föräldrarna levde runt 1948 som barn så tror jag att denna händelse ägde rum kring år 1975–1980. Barnen är 9 år gamla så det är lite svårt att kunna sätta rätt år men en gissning borde man kunna klura ut.” (elev 10, klass 2). Det förekom också blanka svar i båda grupperna. 4 av 12 deltagare i klass 1 lämnade blankt, medan 8 gjorde en tidslinje som tog upp de väsentliga delarna av novellens handling. 1 av 12 lämnade blankt i klass 2. Den här frågan mätte den visualiserande läsarten. Den tredje frågan i eftertestet var ”Vad händer efter att Mink säger ”Tittut”?”. Kravet för det tillfredsställande svaret vara att eleven gav relevanta förslag på hur berättelsen skulle kunna fortsätta. Samtliga deltagare i både klass 1 och klass 2 gav relevanta förslag till hur berättelsen skulle kunna fortsätta:

Jag tror helt ärligt att utomjordingarna dödar föräldrarna. I berättelsens sluts beskrivning beskrivs utomjordingarna på ett väldigt hotfullt sätt. Det är sedan tidigare etablerat att utomjordingarna vill ta över jorden, vilket de gör med hjälp av barn. Deras största hot är de vuxna som har kunskapen och styrkan att rädda världen från invasionen, därför kommer de att elimineras först. Barnen tror fortfarande att detta är en lek vilket gör att de inte gör någonting för att stoppa invasionen. (Elev 5, klass 1)

Svaret är relevant eftersom det är i linje med hur berättelsen ser ut övrigt. Det är möjligt att applicera elevens svar som ett alternativt slut på novellen. En elev i klass 2 gav ett annat alternativ som också är relevant utifrån berättelsens handling:

Det finns två stycken scenarion som jag kan tänka mig hade kunnat ske och det första är att en invasion från Mars har skett och Mink har med sig Drill och andra utomjordningar. Det andra scenariot som jag hade kunnat tänka mig är att alla barnen som Mink leker med följer med henne och ska göra något med hennes föräldrar som ingår i leken. På grund av att Mrs Morris hade utryckt sig att hon ville leka och så vidare och då kan hon ha gått upp på vinden för att vara mer delaktig i leken. Eller så gick Mr och Mrs Morris upp på vinden för att de var fundersamma över vad som sker utomhus med alla dessa explosioner. (Elev 11, klass 2)

Den sista frågan i eftertestet var ”Påminner novellen om något annat som du har läst? Eller musik eller podcast som du har lyssnat på? Eller någon film/teater/tv-serie du har sett? Påminner novellen om något spel du har spelat?”. Kravet för tillfredsställande svar var att eleven gör en koppling till något verk som de har kommit i kontakt med. En elev i klass 2 svarade att de inte hade läst något liknande men gav ändå exempel på andra verk. 8 av 12 elever i klass 2 svarade att de hade kommit i kontakt med ett liknande verk och kunde även ge exempel på liknande verk:

Ja, den känns lite som Peter Pan, Tingeling eller Tummelisa. Jag uppfattade novellen som att barnen var feer av något slag. Det är därför jag kopplar den till dessa filmer/böcker. Annars så verkar novellen unik (utifrån de noveller som jag läst tidigare) och ganska udda. (elev 3, klass 2)

En annan elev i klass 2 beskrev att novellen inte påminde om någon de hade läst men kunde istället relatera till ett spel:

Den påminner inte direkt om något jag läste men det finns visa liknelser i lite olika texter jag läst t.ex. att man utnyttjar något så oskyldigt som barn till att invadera en annan värld.

31

Det påminner ock lite om spelet AXIS AND ALLIES då man ska alliera sig och invadera motståndaren helst utan deras vetskap. (Elev 8, klass 2)

Majoriteten av deltagarna (10 av 12) i klass 1 tyckte inte att novellen påminde om något annat som de hade kommit i kontakt med. Men det förekom ett svar där eleven kunde dra kopplingar till andra verk:

Den här delen har presenterat resultatet för min studie. I nästa del har resultatet analyserats utifrån den teori som valts för min studie: didaktisk teori och lässtrategi.

Related documents