• No results found

Resultat av kvalitativ intervju

I följande del presenteras resultatet av den kvalitativa intervjun med Robin Dahlén som ger svar på frågeställningarna, på vilket sätt har media brustit i sitt ansvar och kränkt den

personliga integriteten i rapporteringen av de anklagade? Samt, hur har de anklagade i ”Fallet Kevin” påverkats och upplevt mediebevakningen som barn jämfört med som vuxna? Det ges ett djupgående svar på hur han har upplevt medias nyhetsrapportering om honom och hans storebror under sin uppväxt, men också i vuxen ålder. För att se övriga svar, se bilaga nummer 9.1.

”Fallet Kevin” var en stor medial rapportering under 1998. Robin Dahlén, fem år anklagades ligga bakom mordet på fyraårige Kevin med sin storebror. Idag är Robin 29 år gammal och minns att han upplevde att nyhetsrapporteringen skrev mycket om fallet under hans barndom.

Han berättar också att polisens arbete hyllades mycket i media. Något han upplevde som dåligt i rapporteringen.

Tiden innan vi grävde i det så kände man att det var dåligt genomsökt av media och deras rapportering.

Eftersom dem skrev att det var väldigt bra skött av polisen och så vidare, men det visste de ingenting om egentligen(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Polisen hyllades de första åren, samtidigt som Dahlén och hans storebror beskrevs som ilskna, aggressiva och lögnare i media. Något han minns att de inte brydde sig om.

När man går igenom socialen, barnpsykologer, polisarbete och allt det och ser helheten och sen läser att vi var ilskna, aggressiva och lögnare och inte hjälpsamma. Jag menar vi hade väl fantasi, vi sa det som vi tänkte på där och då. Det är inga barn i lägre ålder som vill sitta och prata med äldre gubbar i flera flera timmar. Det är självklart att man blir motvillig, så den beskrivningen om oss som barn tar jag inte så hårt på eftersom vi bara var barn(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén fortsätter och berättar att något som påverkades mest under uppväxten var

skolgången. Dahlén berättar att även om han och hans familj aldrig berättade att det var dem som var anklagade för mordet, fanns stämpeln hos honom själv och inom

nyhetsrapporteringen.

Skolgången kändes värdelös, eller ja i princip all framgång kändes värdelös, för oavsett vad skulle man alltid ha stämpeln som barnamördare. Jag har alltid varit läshuvud och duktig i skolan, väldigt

snabblärd och oftast blir jag bra på det jag sätter mig in i. Men varför försöka. Allt var ju redan över, oavsett vad så skulle jag alltid ha min stämpel. Jag minns att jag kände så fort någon kollade på mig som barn blev jag paranoid och hade baktanken att personen visste vem jag var och ville mig illa.

Något som skapade stor social distans, jag blev mycket av en ensamvarg. Det var en enorm psykisk bergochdalbana i uppväxten(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén berättar att i vuxen ålder har nyhetsrapporteringen känts mer positiv än negativ. Idag har han varit friad för mordet på fyraårige Kevin sedan 2018. Han har idag en mer förstående syn på rapporteringen.

Jag skulle säga att rapporteringen har hjälpt oss mycket. Men också förstört mycket för oss. Men jag anser att ingen har förstört med vilja liksom, utan det har bara blivit fel i så fall(personlig

kommunikation, 19 april 2022).

Han berättar att rapporteringen har påverkat dem positivt tiden efter att dokumentären ”Fallet Kevin” av Dokument inifrån sändes på SVT (SVT 2017). Men det fanns en viss rädsla för att dokumentären skulle sändas.

Jag var livrädd när dokumentären skulle ut, trodde att vi skulle få väldigt mycket hat när vi valde att gräva upp det här. Men det blev helt tvärtom, vi fick väldigt bra respons i både media och av

allmänheten. Det kändes bara väldigt skönt att få den sidan av responsen, istället för negativitet. Det är något vi är tacksamma för(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén fortsätter och berättar.

Jag fick över 200 tusen meddelanden på Facebook när sista avsnittet sändes på SVT. Jag gick igenom och svarade på alla meddelanden och jag minns att inget var negativt av alla meddelanden jag fick

(personlig kommunikation, 19 april 2022).

I samband med dokumentären nämndes Dahlén och hans storebror vid för- och efternamn för första gången i media. Han berättar att största skillnaden var att de inte var lika bortglömda som i barndomen.

Jag märkte skillnad i att man nu är en offentlig person, att var man än går, vad man än gör så är det alltid någon som känner igen en. Man är inte lika bortglömd längre(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Robin Dahlén berättar att han anser att nyhetsrapporteringen brister till viss del under uppväxten. Att media har publicerat information som gått att koppla till honom och hans storebror.

Jag anser att det inte är nödvändigt att publicera för mycket information när det gäller barn. Kanske ålder och kön. Men inget mer än så. Problemet för oss var att de förhörde alla som bodde i hela området, därför pratade alla om det, eftersom det var en så speciell händelse. Sen helt plötsligt så publicerades det att det är två bröder som har mördat Kevin. Samtidigt som vi inte fick bo kvar i Arvika, de flyttade på oss. Eftersom det var ett område där alla pratade om händelsen, så blev det inte så svårt för alla att lägga ihop vilka det var som hade begått mordet på Kevin(personlig

kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén anser att nyhetsrapporteringen har haft sin del i vad folk tycker och tänker om dem.

Jag tror absolut att media har sin del i vad folk tycker och tänker om oss. Vi är ett populärt fall och det tror jag är anledningen till att media vill skriva om oss. Vi har upplevt folks åsikter mest i vuxen ålder.

Som barn så var media inte så stort än, därför är upplevelsen på ett annat plan nu i vuxen ålder. I den yngre åldern var det mest socialen och polisen, inga fler än så(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén berättar att media har skapat en osäkerhet hos honom i uppväxten. Han har alltid funderat på om han och hans storebror verkligen är skyldiga för mordet på fyraårige Kevin.

Men nyhetsrapporteringen i media satte sina spår, även om han förstår att media inte visste sanningen under de första åren.

Man har alltid haft sin syn på att rapporteringen inte kan ha gått rätt till, eftersom det inte är vi. Men samtidigt har man haft dagar där man har funderat på det också. Om alla säger att det är så, så kanske det är vi som gjort det(personlig kommunikation, 19 april 2022).

Dahlén avslutar med att berätta att han nu i vuxen ålder har förstått vad en offentlig granskning i media kan göra med ett barn. Hans liv har varit en enorm psykisk bergochdalbana.

Eftersom ingen visste att det var vi som var anklagade för mordet, har de vuxna livet påverkats negativt av att jag aldrig har kunnat förklara för flickvänner, vänner och min omgivning varför jag har varit så ledsen eller reagerat starkt, starkare än normalt. Jag har haft en känsla av hela mitt liv att ingen känner mig på riktigt, utan bara min fasad som jag har byggt (personlig kommunikation, 19 april 2022).

6.2.1 Analys av intervju

Strömbäck förklarar att teorin medielogiken innebär i grunden om hur urvalet av nyheter går till hos olika aktörer på marknaden. Teorin innebär att det är nyhetsmedierna själva som påverkar urvalet, till hjälp av graden av journalistisk professionalism, graden av

marknadsorientering och de tillämpade medieteknikerna. Det innebär att det är verkligheten som avgör hur rapporteringen ser ut (Strömbäck 2019, s 178).

Resultat av intervjun visar att Robin Dahlén har en viss förståelse för hur nyhetsurvalet har gått till om honom och hans storebror som misstänktes för mord på fyraårige Kevin 1998.

Han förklarar att han förstår att media har valt att rapportera om ett populärt och unikt fall som ”Fallet Kevin”. Tidigare forskning inom området visar att ett barnamord är det mord med högst nyhetsvärde enligt läsarna (Gekoski, Gray & Adler 2012).

Däremot visar resultatet att media har en enorm påverkan på hur Dahlén har mått psykiskt.

Dahlén berättar att han har varit mycket av en ensamvarg och uppväxten har varit en enorm psykisk bergochdalbana. Det har haft en negativ påverkan på skolgången under uppväxten.

Tidigare forskning inom området visar att när ett barn utsätts för brott av ett annat barn ska samtliga barn vara allmänt skyddade från en offentlig granskning. Skyddet från offentlig granskning främjar barnens rehabilitering och hälsosamma utveckling (Putnam & Finkelhor 2005, s. 220-221). Resultatet av intervjun visar att Dahlén alltid känt att han har haft stämpeln som barnamördare och känt en ensamhet. Det kan ses i enlighet med tidigare forskning att mediebevakningen har haft negativa effekter på den rehabilitering och hälsosamma utvecklingen.

Intervjun visar att Dahlén har ifrågasatt om det är han och hans storebror som har begått mordet. Han påstår att eftersom andra och media har trott att det är dem som utfört mordet kanske det stämmer trots allt. Det visar att media och publiciteten har haft makt över Dahlén, som inneburit att han har ifrågasatt sig själv och media har makt nog att få Dahlén att tro att han utfört ett mord. Jesper Strömbäck visar att media har stor makt över människor och människors tankar. Media skapar en verklighet som tas del av genom journalistiken och andra medieplattformar och är det som påverkar människors verklighet, eftersom individen annars inte skulle tagit del av händelsen (Strömbäck 2004, s. 101). Allmänheten har varit involverad i medias rapportering om bröderna och det är media som styrt hur bröderna har gestaltats.

Dahlén beskriver hur han fick över 200 tusen positiva meddelande från allmänheten när dokumentären sändes om bröderna. Det faktumet kan ses som en bekräftelse på hur stor medial uppmärksamhet fallet fått och hur allmänhetens reaktioner om fallet ändrats beroende på gestaltningen av bröderna. Det bekräftar också att den verklighet som media förmedlar är den som påverkar människors verklighet.

Related documents