• No results found

I följande avsnitt redogörs de olika kategorierna som skapades i analysprocessen. Kategoriernas namn presenteras som rubriker i kapitlet vilket är: Eleven och

sångläroböcker, Läraren och sångläroböcker, Individen och lärande samt Styrdokument.

Den sistnämnda har två underrubriker vilket är Skolans uppdrag och Centralt innehåll i

INSÅ1 i förhållande till sångläroböcker. I följande delar beskrivs analysen av hur

informanterna upplever att elevens lärande kan påverkas av sångläroböcker som en artefakt i sångundervisningen samt hur lärarens relation till sångläroböcker i sångundervisningen ser ut.

5.1. Presentation av informanter

Nedan följer en kort presentation av de informanter som deltagit i studien. Då studien är könsneutral har informanterna tilldelats fiktiva och könsneutrala namn.

5.1.1. Alex

Alex har utbildat sig vid en musikhögskola till klass- och sånglärare. Alex arbetar idag på ett musikestetiskt program på en gymnasieskola. Det estetiska programmet är relativt litet vilket leder till att Alex undervisar i flera ämnen såsom musikteori, ensemble, kör, konstarten och samhället. Individuell sångundervisning är den största delen av informantens arbete. Alex har 20 sångelever i veckan och har arbetat som sånglärare i 18 år.

5.1.2. Kim

Kim har utbildat sig vid en musikhögskola till klass- och sånglärare. Kim har sedan tidigare arbetat som sånglärare i 35 år varav 10 år på ett estetiskt program vid en gymnasieskola. Idag arbetar Kim som sånglärare på en kulturskola och har 30 sångelever i individuell sångundervisning.

5.1.3. Love

Love har utbildat sig till sångpedagog vid Stockholms Musikpedagogiska Institut. Vidare har 8 års studier ägnats i USA inom operasång. Love har arbetat som musiklärare i 16 år. Sedan 12 år tillbaka arbetar Love som sånglärare på estetiskt program vid en gymnasieskola och har 10 sångelever i individuell sångundervisning.

5.1.4. Mika

Mika har en kantorsexamen samt en klass- och sånglärarutbildning. Mika arbetar idag på ett estetiskt program vid en gymnasieskola och har 15 års erfarenhet som sånglärare. Idag har Mika 20 sångelever i individuell sångundervisning. Vidare har Mika författat ett flertal läroböcker inom sång.

5.1.5. Sam

Sam har utbildat sig till sångpedagog vid Stockholms Musikpedagogiska Institut och har sedan 30 år tillbaka arbetat som lärare på ett estetiskt program vid en gymnasieskola. Sam har 17 sångelever i individuell sångundervisning och undervisar även i kör, ensemble och piano.

5.2. Eleven och sångläroböcker

Ett flertal av informanterna betonar betydelsen av att använda sångläroböcker som en artefakt i sångundervisningen. Artefakten kan hjälpa eleverna att förstärka och fördjupa det innehåll som de tillsammans med läraren gått igenom på lektionen.

På skolan där Mika arbetar finns klassuppsättningar av sångläroböcker och informantens sångelever får låna en för privat bruk. Förhoppningsvis fördjupar sig eleverna på egen hand och förstår det som tidigare berörts i sångundervisningen. Vidare menar Mika att läroboken därmed bekräftar betydande delar som behandlats och som är främjande för elevens lärande i sång.

Mika: Jag kan prata om en sak med eleverna som jag tycker att de behöver jobba med.

[…] Ta boken här och så läser du kapitlet och så pratar vi om det nästa gång.

Fortsättningsvis poängterar Mika att sången är ett levande instrument. Med detta menar Mika att rösten kommer inifrån människan och emellanåt kan den sångliga processen vara svår att förstå. Mika har förhoppningen om att eleverna ska via användandet av sångläroböcker se samband mellan teori och praktik i sångutövandet.

Mika: Sången upplever man som ett levande instrument och då måste det ju förstärka,

fördjupa och lyfta det vi håller på att jobba med.

Mika betonar att det är betydande för lärandet om eleverna kan koppla momenten i INSÅ1 till deras egen livsvärld. Där framhäver Mika elevinflytande som en viktig faktor.

Även Kim låter sina elever låna en sånglärobok för privat bruk. Kim anser att sångläroböcker tydliggör röstens uppbyggnad vilket informanten benämner som den teoretiska delen i sångundervisningen. Förlitar sig eleverna på endast en sånglärobok finns det dock en risk att eleverna blir enkelspåriga, enligt Kim.

Kim: Det blir väl tydligare för eleven om man har nån lärobok och nåt material. […] Man

kanske snöar in på det, och man kanske undviker att ta åt sig av annat.

Alex använder sångläroböcker i undervisningen som inläsningsmaterial där eleverna får läsa om bland annat rösthälsa och sångtekniska tips. Det material som eleverna läser om i läroböckerna diskuteras vid ett senare tillfälle tillsammans med Alex i sångundervisningen.

Alex: Materialet har jag använt som inläsningsmaterial, så att eleverna har fått läsa vissa

delar av den boken. Och så har vi pratar om det som har stått där och så.

Love och Sam använder inga sångläroböcker tillsammans med sina elever. En orsak till avsaknad av sångläroböcker i sångundervisningen är att Sam upplever att eleverna har svårt att komma ihåg allt som sägs under lektionstillfällena. Därför anser Sam att det är mer betydande för elevens måluppfyllelse och lärande att uppmana dem att föra egna anteckningar, dels för att de ska kunna läsa dessa igen samt att det som skrivs ned befäster kunskapen ytterligare.

Sam: Jag tror att det är bättre att ha ett eget material för då utgår de ifrån sig själva, var de

Sam och Mika påpekar att det finns sångläroböcker på marknaden med tillhörande CD där det är en förinspelad röst som förebildar hur en viss sångövning skall framföras. Sam menar att det kan vara problematiskt för eleven då rösten på inspelningen inte är anpassad utefter elevens individuella behov. Sångaren som spelat in rösten är dessutom inte närvarande i elevens sångutövande och kan därmed inte guida eleven om denne stöter på svårigheter i sången. Det kan leda till att eleven använder sångtekniken på ett felaktigt sätt vilket långsiktigt kan orsaka röstproblem. Å andra sidan menar Mika att det är till elevens hjälp med en förinspelad röst så att eleven får goda förebilder i sjungandet.

Mika: Bra att man visar […] på en CD-skiva hur övningen ska framföras. Att man har

goda förebilder, det tror jag kan hjälpa mycket. […] Sen har de också nån som har sjungit före som gör det på ett bra sätt, som en god förebild.

Sam: Sen så finns det ju CD-skivor till vissa böcker. […] Det är ju inte den här eleven

som sjunger där utan det är nån som gör det där och inte kan hjälpa till med den eleven som använder boken. Det är så himla lätt ju […] att göra tokigt.

Skall oerfarna sångare använda sig av sångläroböcker anser både Sam och Mika att sångövningar som är kopplat till boken skall utövas i samråd med en erfaren sånglärare. Sångaren kan behöva ledsagning som är anpassad utefter sångarens förmågor och förutsättningar.

5.3. Läraren och sångläroböcker

Majoriteten av informanterna använder delar av olika sångläroböcker i undervisningen, därmed utgår de inte utifrån en specifik sånglärobok i undervisningen. De kompletterar med det material som de anser vara passande för de enskilda tillfällena.

Utifrån lärarens perspektiv anser Alex att det är positivt att ha tillgång till flera sångläroböcker. Används ett flertal olika sångläroböcker leder detta till valmöjligheter för läraren att anpassa undervisningen utefter den enskilda eleven, förklarar Alex. Läraren får också idéer, förslag och inspiration om hur moment kan genomföras. Alex betonar att det finns problematik i att använda enbart en sångbok till en elev då finns svårigheter i att hitta en heltäckande sånglärobok. Följaktligen framhåller Alex att det skulle vara givande för både läraren och eleven om det fanns en heltäckande och välstrukturerad bok att använda i sångundervisningen, en lärobok som anknyter musiken till sångtekniken. I och med det skulle allt som skall beröras i kursplanen för INSÅ1 finnas på samma ställe.

Alex: Det som är positivt det är väl att man har… att man faktiskt får förslag på hur man

kan göra olika saker och ting. Och att man också har ett material färdigt framför sig. […] Men som sagt, jag kan använda delar av material. Men jag är lite sådär, jag tycker att det är svårt att använda ett helt material enbart till en elev.

Med detta menar Alex att läraren inte behöver lägga ner tid på att skapa material att delge eleverna.

Även Kim anser att en positiv faktor i att använda sångläroböcker i undervisningen är att läraren inspireras till valmöjligheter. Liksom Alex menar Kim att det inte finns någon heltäckande bok. En svårighet som beskrivs i användandet av sångläroböcker är att en stor del av sångeleverna på gymnasiet vill sjunga dagens aktuella populärmusik.

Kim: Och så får man komplettera men andra låtar, asså man lever ju liksom här och nu

och det kommer ju låtar. Sen har vi ju, ja nya populära låtar och dom vill sjunga det så att man blandar och plockar upp det som finns.

Problematiken är att vissa av sångläroböckerna som finns att tillgå innehåller givna och noterade låtar. Detta leder till att dessa låtar är förlegade ur elevens synvinkel. Kim anser att böckerna därför kan behövas kompletteras med modernare repertoar.

Som tidigare nämnt har Mika författat sångläroböcker och använder dessa böcker i undervisningen. Mika använder även andra sångläroböcker som inspirationskälla, för att förtydliga det som sagts under lektionerna samt som en uppslagsbok.

Mika: Behöver jag lite inspiration på det här, då slår jag upp bara just precis exakt de

kapitel att läsa. […] Det förstärker ju och det lyfter det man säger och kan visa att det här finns det forskning bakom. Det här är vetenskapligt, det här är ingenting som jag hittar på.

Sam har inget personligt behov av sångläroböcker i undervisningen och således använder eleverna inga över huvud taget. Sam skapar eget material och uppdaterar materialet utefter elevernas behov. Sam framhåller att de lärare som använder läroböcker troligtvis inspireras till att variera undervisningen. En fördel som framhävs är att om läraren själv väljer ut passande delar som denne tror på, förmedlas övertygelsen till eleven och sångutvecklingen främjas.

Sam: Man kan plocka det som man tycker är godast själv. Det som är det bästa. […] Jag

tror att det kan påverka jättebra om man tror på det själv. Alltså jag tror att det är väldigt mycket utifrån den läraren som håller undervisningen. Tror man på sitt eget material så kan du få eleven att fungera jättebra på det.

Vidare kan Sam använda sångläroböcker som en inspirationskälla för sig själv som lärare. Sam förkovrar sig i det material som anses vara lämpligt att beröra med eleverna men materialet ur böckerna delges inte. Sam tror att de lärare som använder läroböcker kan få ökad trovärdighet i undervisningen. Via detta anses det att de sagda orden stärks och böckerna blir ett hjälpmedel i undervisningen.

Sam: Jag kanske säger en liten del och sen står det mycket mera där. På det viset kan det

ju förstärka mig och bli ett hjälpmedel även för mig då.

Ävenså Love använder sångläroböcker till sig själv för att fördjupa sig inom ämnet. Till eleverna skapar Love eget material utifrån vad informanten anser att eleverna behöver utveckla. En anledning till varför Love inte använder sångläroböcker i undervisningen är för att informanten anser att det inte finns läroböcker som är kopplad till kurskriterierna för sångkurser på gymnasieskolan. En annan anledning är att de heller inte är anpassade till den enskilda individen.

Love: Jag har liksom inte riktigt fastnat för nån faktiskt. […] Jag tycker att det ofta är för

smalt. Det är ju liksom om jag skulle ha nån sorts sångkurs i grupp och man inte kan ha så fullt mycket individuellt.

Sammanfattningsvis används sångläroböcker som ett komplement i någon form där informanternas målsättning är att anpassa undervisningen utefter elevens individuella behov.

5.4. Individen och lärande

Informanterna är överens om att användandet av sångläroböcker i sångundervisningen på gymnasiet kan främja men även hämma olika individers lärande.

Mika menar att individer har olika inlärningsstilar och för att få eleverna att förstå ett visst fenomen är det därför viktigt som lärare att kunna anpassa sitt arbetssätt i undervisningen. Fortsättningsvis beskriver Mika att det finns vissa elever som upplever det besvärligt att lära sig genom att läsa en text. Ytterligare en aspekt som Mika uppmärksammar gällande inlärningsstilar är att de elever som har inlärningssvårigheter kan ha ett stort behov av att få undervisningen anpassad just utifrån denne individs inlärningsstil. I dessa fall kan läraren använda sig av bilder i läroböcker för att öka dessa elevers förståelse.

Mika: Det kan ju vara några elever som har en diagnos, det är inte alls så ovanligt. De får

liksom spader när de ska läsa teoretiska saker och ting, man kan använda liksom bilderna och kanske bara vissa underlag som man behöver visa för dem för att de ska bli förstärka. […] Vissa lär sig lite olika. En del vill ha allting skriftligt och teoretiskt för att kunna förstå rent praktiskt vad det är dom gör.

Även Love betonar vikten av att kunna anpassa undervisningen utefter elevens inlärningsstil.

Love: Det finns ju en del som gillar att ha saker uppskrivna som är liksom känner sig

trygga med när det finns på pränt och det kan läsa sig till saker och lite det här lärkanalen eller lärutgången. […] Eller så kan det va att dom helt enkelt inte har hörseln som läringång utan liksom att göra det taktilt.

Sam framhäver individens olikheter ur en annan aspekt. Något läraren bör ta hänsyn till i sångundervisningen är elevens individuella fysiologi vilket påverkar den enskilda rösten, därmed finns det svårigheter att använda sångläroböcker i undervisningen.

Sam: Ingen människa är nån annan lik när det gäller hur man ser ut med tänder och tunga,

svalg och… Det är ju helt olika. […] Men ett sånginstrument är ju lika många instrument som det finns människor. Därför är det så otroligt svårt, tror jag, att göra exakt likadant för alla.

Även Alex uppmärksammar problematik gällande elevers individuella behov vid användandet av sångläroböcker. Alex belyser att undervisningen tenderar att bli stereotypiskt vilket kan leda till att läraren inte har elevens individuella behov i fokus. Områden som påverkas negativt är elevens sångteknik samt att repertoaren blir ensidig menar Alex.

Alex: Om man bara använder sig av sångläroböcker så blir man ju ganska låst i det då. Vidare är motivation och engagemang centrala begrepp som informanterna belyser. Övervägande delen av informanterna framhåller elevens intresse som en avgörande aspekt om det bör användas sångläroböcker som en artefakt.

Mika menar att läraren har ett viktigt inflytande gällande elevens motivation till användandet av sångläroböcker. Om läraren främjar elevens intresse till att fördjupa sig inom sång är sångläroböcker en gynnande artefakt. Eleven får då möjlighet att se företeelser ur olika perspektiv, vilket Mika betonar som positivt. Upplevs läroboken däremot som komplicerad hos eleverna finns det en risk att kreativiteten påverkas negativt vid användandet.

Mika: Men gör man det på rätt sätt och verkligen sätter det i direkt i sammanhang till det

som sker på lektionen då har dom ju motivation till att fördjupa sig i det som är aktuellt och som berör dom och det tror jag är jättebra, då får dom lite olika perspektiv.

Även Alex betonar att läraren kan påverka elevens motivation. Alex beskriver att de flesta elever på gymnasieskolan är impuls- och luststyrda där elevernas engagemang i skolan styrs av deras egna känslor, impulser och lust. Vidare menar Alex att vid arbetet med tonåringar bör läraren uppmärksamma deras sångliga mottaglighet. Tonåringar har mycket tankar och funderingar och det påverkar vanligtvis undervisningens utformning, enligt Alex.

Alex: Och om man då envisas med att göra alltför mycket andra saker så kan man [eleven]

tappa motivationen ibland.

Läraren bör därför förhålla sig till elevers lust till att lära och därmed anpassa undervisningen utefter elevens intresse för sångläroböcker, menar Alex.

Likaså Kim pratar om elevers intresse och motivation som en aspekt i lärandet. Har eleven uppnått en hög nivå inom sång är troligtvis intresset högt hos eleven, menar Kim. Finns engagemang framhåller Kim att eleverna bör förstå sin röst bättre och genom självstudier via sångläroböcker kan eleverna uppnå en djuplodad förståelse för sin sångröst.

Kim: Ja och ju mer intresserade de blir så ja det är ju bra att kunna lite mer om sitt

material, sitt instrument. Ja, jag skulle nog tycka att dom förstår lite mer av dom. Kan lite mera saker, ja det tycker jag.

Sam menar att användning av sångläroböcker med elever på gymnasiet kan vara problematiskt på grund av deras unga ålder, därmed är eleverna oftast inte medvetna om vad som händer psykiskt och fysiskt när de sjunger.

Sam: De är ganska unga och jag tycker att då kan man forska vidare sen om man är

intresserad, efter gymnasiet. […] Jag tycker inte att man ska ha så mycket sångteknikböcker på gymnasienivå. Nu tror jag att det mesta är att hitta självförtroende, självkänsla och vem är jag när jag sjunger och vad händer nu?

För att hålla elevens motivation uppe fokuserar Sam på den personliga utvecklingen istället för den sångtekniska utvecklingen i sångundervisningen. Vill eleverna däremot fördjupa sig på egen hand betonar Sam att nyfikenhet hos eleven är en viktig faktor. Är eleven intresserad av sångteknik kan det, trots ung ålder, vara lämpligt med fördjupning genom självstudier i sångläroböcker, menar Sam.

Sam: Ja, när man är nyfiken så är det ju jättebra och sitta och läsa dom där böckerna och

alltid är det ju nånting som man fastnar extra mycket för. […] Därför kan det vara väldigt bra med böcker. […] Jag tycker inte att det eleverna behöver skaffa nåt sånt om de inte är intresserade själv av det.

Love menar att sångläroböcker möjligtvis lämpar sig vissa elever på gymnasieskolan, något som avgör är elevernas personliga förmågor. En del elever besitter otroliga förmågor och kunskaper inom sång. Dessa elever behöver därför inte hämmas av någon bok som styr deras sångutövande. Samtidigt finns det elever som är nybörjare och i detta fall kan det som står en del sångläroböcker upplevas som för komplicerat, anser Love.

Love: För alla som kommer är ju så otroligt olika varandra så att de behöver olika saker

från mig så då är man ju väldigt individanpassad gentemot dem. […] Om ett läromedel träffar rätt, då är det bra annars kan det lika gärna va’.

Förutom att lärandet påverkas av vilken inlärningsstil eleven har betonar informanterna att rösten låter olika beroende på vilken anatomi eleven har. Det kan därför vara svårt att hitta en heltäckande bok som lämpar sig för alla individer. Motivation och intresse hos eleverna är viktiga komponenter vid användandet av sångläroböcker, dels för den personliga sångutvecklingen men även för att uppnå betygskriterierna i de aktuella styrdokumenten.

5.5. Styrdokument

I följande avsnitt beskrivs hur informanterna upplever förhållandet mellan sångläroböcker och de aktuella styrdokument som är centrala i studien.

5.5.1. Skolans uppdrag

Informanterna arbetar eller har arbetat vid gymnasieskolan och skall därmed betygssätta sina elever. Undervisningen skall kopplas till skolans styrdokument samt det centrala innehållet i INSÅ1. En av informanterna uttrycker sig gällande val av läroböcker i förhållande till styrdokument:

Related documents