• No results found

4. EMPIRI

4.1. Aktörer

4.2.7. Revisionspliktens värde

Revisionspliktens avskaffande kommer att bli en litet uppvaknade för många företagare, men även för revisorerna i branschen, påpekar Krüger. Han tror att det även i fortsättningen kommer krävas någon sorts intyg från en oberoende part ändå, något som intressenterna säkerligen kommer att kräva såsom till exempel banker, aktieägare och andra myndigheter. Förmodligen kommer det att bli en mer tydliggjord tjänst som revisorerna erbjuder, inte en revisionsberättelse utan mer någon annan form av annan stämpel som säger att det är ordning

och reda i företaget. Som revisor ser Krüger större möjligheter att göra utredningar och förebyggande arbete, och att detta då kommer efterfrågestyrt i och med revisionspliktens avskaffande. Han framhåller att det säkerligen kommer bli en del företag som kommer undan, men påpekar samtidigt att det likväl är så pass få oegentligheter som upptäcks av revisorn. Det är ofta anonyma tips eller tips från kunder och leverantörer eller vid egna interna kontroller som oegentligheter upptäcks.

Revisorns roll ska inte överdrivas samtidigt som det försvinner en viss kontrollfunktion om revisionsplikten avskaffas, poängterar Ström. Han tycker det finns många revisorer som gör ett väldigt bra arbete och revisorerna har skyldighet att påtala felaktigheter och denna anmälningspliktplikt kommer i så fall att försvinna i många bolag.

Att ha en utomstående person som kollar upp redovisningen ses som ett stort värde för både SKV och företagen själva, enligt Elm. Hon tror de som vill göra rätt för sig säkert tycker att revisorn är bra, som ett extra skydd och en kvalitetsstämpel. Däremot tror hon att de som vill fuska kommer att tycka att det är skönt at inte ha någon som kontrollerar årligen och kanske skriver en oren revisionsberättelse. SKV måste ändra sitt kontrollsystem om och när revisionsplikten avskaffas. Enligt Elms uppfattning påpekar motståndarna till revisionsplikten att det revisorerna är en stor kostnad för små företag men samtidigt påtalar hon att det faktiskt fungerat hitintills. Hon tror att revisionsplikten har en avskräckande effekt då många företagare inte vågar fuska av rädsla för att revisorn ska upptäcka det och tycker det är synd att den ska avskaffas. ”Det är synd att man vill ta bort revisionsplikten, det vore bättre att

förenkla på något sätt och man kan ju fundera på vad alla revisorer ska göra” säger Elm.

Även om det kan vara en stor kostnad för företagarna med revisionsplikt tror både Axelsson och Jonsson att det innebär en stor risk att plocka bort revisionsplikten De tror att det kan leda till fler så kallade spekulanter och då är det alltid någon som trillar dit till den illojala sidan. Jonsson påtalar att externa revisorer gör bedömningar utifrån väsentlighet och risk och utan en revisor kan det nog leda till att SKV får sämre produkter, som exempelvis sämre kvalitet på deklarationer

Eftersom det har talats om att 96-97 % av företagen inte kommer att behöva ha revisor om något år, tror Jonsson, att det kommer att handla mycket om attityder och lojalitet för att undvika den ekonomsiska brottsligheten. Han drar paralleller till sin egen sektion och påtalar att de ofta hittar en massa fel i enskilda firmor och handelsbolag som redan i nuläget inte behöver ha revisor. Enligt Axelsson åsikt bör nog revisionsbranschen själv kunna påverka detta genom att förklara vikten med att ha en revisor. Det kan exempelvis handla om att banken måste få in uppgifter som de behöver för att kunna göra en kreditbedömning, vilket då även kan koma påverka skatterevisorernas arbetssätt. Detta kan leda till att SKV behöver börja titta på bolag som de inte skulle ha gjort annars.

Även om Adolfsson tror det fuskas mindre bland de företag som har en extern insyn eller där kanske flera ägare skapar en form av självsanering tror han inte att revisionsplikten har någon större betydelse för om den ekonomiska brottsligheten ökar eller minskar. Enligt honom blir det förmodligen inte någon större förändring om revisionsplikten slopas, men framhåller samtidigt att den externa revisorns roll kommer förändras till att bli allt mer en rådgivningsroll.

Revisionsplikten försvinnande för så många företag på en enda gång ses med oroväckande ögon av Vangekrantz. Enligt henne har SBE lagt en skrivelse till EBM om att ha projekt tillsammans, där SBE och EBM driver vissa rättsfall till högsta domstolen, sedan måste de även fråga sig vad som kan vara normal rådgivning för en konsult, som revisorn då kommer att utföra mer av istället. Paulsson nämner att SBE skulle behöva en rättstillämpning innan revisionsplikten försvinner, där även den fiskala sidan och EBM är med. Revisionspliktens vara eller inte vara spelar ingen större roll, enligt Andersson och Arvidsson. Om inte SKV hittar fusket så hittar inte KFM det heller eftersom de ligger i ledet efter Skatteverket påpekar Arvidsson Samtidigt tror dock Björck att han kan tänka sig att det kan bli lättare att fuska när det inte finns någon revisor som kollar över allt, men då måste fifflet även upptäckas.

”Ärligt talat tycker jag att det är ytterst märkligt att avskaffa revisionsplikten för så många

företag på en och samma gång” säger Hagman och menar att revisorn har en viktig roll att

hålla efter företagen så att bokföringen stämmer hyfsat och se till att årsredovisningen upprättas, något han har nytta av i sitt arbete försvinner revisorn är han allvarligt bekymrad över det ekonomiska systemet. En orsak till revisionspliktens försvinnande tror han i mångt och mycket beror på småföretagarorganisationer som lobbat för detta. ”Jag blir mörkrädd när

jag tänker på vad detta kommer att leda till när det gäller den ekonomiska brottsligheten. ”Jag kan inte förstå att man inte ska ta det i små steg i taget utan allt på en gång, om det nu blir som det är sagt”, berättar Hagman.

Även om Björck gärna talar för revisionsplikten, tror han samtidigt att det hela kommer bero på hur SKV kommer hantera frågan och tror således att många företag vill ha kvar revisor och det får då ingen större påverkan på den ekonomiska brottsligheten. Den externa revisorn spelar en viktig roll i att hjälpa till att styra bort oaktsamma brott från bolagen ,påpekar Lundin. Han vill i princip se revisorns roll som brottsförebyggande, även om det är svårt, men tror att det större risk att göra fel om denne inte finns i bolaget. Han ser med stor oro på avskaffandet av revisionsplikten så länge det inte görs någon förenkling av redovisningsreglerna samt reglerna för att starta företag. Han tror mer på idén att avskaffa revisionsplikten i etapper, men finner samtidigt att denna Big Bang som det talats om är en anpassning till omvärlden där stora delar inte har obligatirisk revisionsplikt.

Related documents