• No results found

Revisor-klientrelationen

5 Empirisk analys, intervjustudie

5.4 Revisor-klientrelationen

5.4.1 Revisorernas syn på relationen till klienten

Huruvida revisorerna upplevde relationen till klienten skiljer sig delvis åt mellan respondenterna. Revisorerna var dock överens om att relationen till klienten är viktig och R2 är helt övertygad om att det är i relationen som mervärde skapas. Hur relationen ser ut mellan revisorn och klienten beskriver respondenterna på olika sätt. R1 hävdar att han har en väldigt avslappnad och informell relation till sina klienter. Han anser sig ha en lättsam och personlig relation till sina klienter som sträcker sig alltifrån diskussioner och rådgivning till samtalsstöd kring personliga frågor. Vidare berättar han att den personliga kontakten med klienterna gör att han i rollen som revisor får ta del av många andra diskussioner som skilsmässor, meningsskiljaktigheter med mera. Dessa anser han inte på något sätt vara en del av arbetet som revisor, heller inget som hotar oberoendet men en viktig del för att skapa mervärde för klienten.

R2 håller med om att relationen till klienten är väldigt viktig, däremot anser han till skillnad från R1 att relationen inte alltid är personlig utan att det till stor del beror på klienten. Dock försöker han i varje situation undvika att ha en alltför formell relation eftersom att han anser att relationen i allra högsta grad påverkar det upplevda mervärdet hos klienten. Alla tre revisorer är övertygade om att oavsett om relationen är formell eller informell är det viktigt att man lär känna kunden och dess verksamhet för att få en så uppriktig bild av verksamheten som möjligt. R2 betonar att han anser att en relation kan vara på en formell nivå men att han har som skyldighet att lära känna kunden så pass väl så att han kan göra en tillförlitlig riskbedömning när han reviderar klientföretagets finansiella information. Samtidigt tycker han att det är viktigt att skapa sig en uppfattning om personen i fråga vill göra rätt för sig eller inte. Han anser att det är på revisorns ansvar att känna klienten så pass väl så att det är möjligt att identifiera eventuella oegentligheter i klientföretaget. Fortsättningsvis betonar han att relationen är viktig och beroende på klientföretagets behov och storlek så tycker han att man i varje fall borde pratas vid några gånger per år, dels för att visa engagemang och intresse och

- 68 -

dels för att vara medveten om vad klienten förväntar sig av revisionen. Att bara gå till klienten och genomföra en revision för att sedan gå hem skapar för honom inget mervärde överhuvudtaget. I slutändan är det viktigt att verkligen förstå vad klienten tycker är viktigt och vad denne vill få ut så att kunden känner sig tillfreds då revisionen är en tjänst som klienten betalar för.

R3  fortsatte  med  att  beskriva  relationen  till  sina  kunder  som  “förvånansvärt  bra”.  Ofta  är   kunderna väldigt glada när revisorn kommer till företaget då de ofta har många frågor som de vill få svar på. Ju längre man jobbar med kunderna, desto djupare blir relationen.  “Har man en bra relation till kunderna tror jag att det blir lättare för dem att lyfta telefonen och ringa och fråga om saker. Det gäller att ha en så öppen dialog med   kunden   som   möjligt”. (R3, intervju 270314) Däremot tillägger R3 att nivån på relationen hela tiden är på det formella planet då resultatet av revisionen i slutändan ska mynna ut i en formell rapport. Dock finns det även de klienter som mest ifrågasätter varför man är där och ifrågasätter allt man gör. Samtidigt är det enligt R3 viktigt att ha i åtanke att det i grund och botten måste finnas ett behov av de tjänster som revisorn kan erbjuda och att klienten behöver hjälp för att det ska vara möjligt att bidra med mervärde.

5.4.2 Företagarnas syn på relationen till revisorn

Företagsledarnas syn på relationen till revisorn skiljer sig delvis åt mellan företagarna. F1 upplever att hans relation till revisorn är väldigt formell där han i stort sett ställer en fråga, får svar och sedan är det klart. Han anser att han har en personlig relation de gånger de har bolagsstämma och årsmöte och i de fallen de diskuterar utdelningar i företaget. Dock anser han att kontakten och dialogen med revisorn är relativt formell och han upplever inte att relationen till revisorn påverkar hans upplevda mervärde från revisorn. F3 håller med F1 i det avseendet att han precis som F1 inte upplever att relationen till revisorn påverkar det upplevda mervärdet från revisorn. Däremot har F2 ett helt annat perspektiv och synvinkel på revisorns mervärdeskapande roll. F2 beskriver sin relation till revisorn som väldigt bra och personlig vilket han tror är ytterst viktigt för revisorns möjlighet att skapa mervärde.

F2 anser att det är viktigt att ha en bra och personlig relation till sin revisor där han även poängtera att det är viktigt att revisorn alltid är tillgänglig. Han poängterar att det inte är en daglig kontakt han har med revisorn. Men de gånger han behöver råd eller hjälp

- 69 -

tycker han att det viktigt att revisorn återkopplar med snabba och korrekta svar vilket för honom upplevs som en del av mervärde till revisionstjänsten. Avslutningsvis på vår fråga om F2 upplever att relationen till revisorn påverkar mervärdeskapandet är svaret ett självklart ja, där han följer upp med att han anser att relationen mellan dem är kund- och säljarrelation. Är han inte nöjd, byter han helt enkelt revisor.

Utifrån argument och resonemang kring konceptet revisor-klientrelationen har vi kunnat urskilja att relationen mellan revisor och klient har en påverkan på mervärdekspandet enligt följande: