• No results found

Under 1950-talet och 1960-talen var debatten om de risker som kärnavfallet medförde ytterst begränsad. I den mån riskerna över huvud taget diskuterades framhöll kärnfysiker, reaktor- tekniker och politiker att riskerna inte skulle utgöra något pro- blem att hantera med framtida teknik. Till skillnad från annan in- dustri ansågs kärnkraftsindustrin ägna avfallsfrågorna veder- börlig uppmärksamhet redan på planeringsstadiet, varför det inte fanns någon anledning till oro. I informationsmaterial från kärnkraftsindustrin och AB Atomenergi behandlades inte av- fallets risker och framtida hantering och i tidningsartiklar förutskickade dessa aktörer att människor i framtiden skulle lära sig att leva med och hantera den radioaktiva strålningen, på samma sätt som skett med elektriciteten. Några större menings- motsättningar rörande riskerna med kärnavfallet förelåg inte på det politiska planet före 1970-talet, även om befolkningen kring sjön Magelungen protesterade kraftfullt mot de radio- aktiva utsläppen till närmiljön då Sveriges första kärnkraftverk för reguljärt bruk byggdes i Ågesta i början av 1960-talet.

Under 1970-talets första år ägde dock en markant omvärde- ring rum beträffande kärnavfallets risker. I Sannäs i Bohuslän protesterade lokalbefolkningen och en omfattande miljöopinion mobiliserades mot den ”plutoniumfabrik” eller upparbetnings- anläggning som AB Atomenergi hade för avsikt att uppföra i området. Motivet för protesterna var att anläggningen skulle medföra omfattande risker för de kringboende och att pluto-

nium, som skulle uppstå vid upparbetningen, var ett av de farligaste och mest långlivade gifter mänskligheten kände till. Samtidigt som det lokala motståndet formades i Bohuslän skrev nobelpristagaren och professorn i plasmafysik Hannes Alfvén ett öppet brev till regeringen, där han mot bakgrunden av de intryck han tagit från debatten i USA, påtalade de enorma risker som var förenade med kärnkraften och i synnerhet med det långlivade radioaktiva avfall som den gav upphov till. Alfvén varnade för att massproduktionen av radioaktivt avfall kunde leda till en förgiftning av hela jorden och att de mängder plu- tonium som skulle komma att framställas riskerade mänsklig- hetens framtid. Våren 1970 ägde dessutom en varaktig konfron- tation beträffande kärnavfallets risker rum i Dagens Nyheter mellan representanter för det som skulle forma sig till en anti- kärnkraftsrörelse och företrädare för strålskyddsmyndigheter och kraftindustri.

Plötsligt hade det kärnavfall som inte skulle utgöra något hanteringsproblem för reaktortekniker och strålningsexpertis blivit föremål för omfattande offentliga kontroverser och en intensiv förhandling om dess risker hade inletts. År 1972 hade kärnavfallets hantering förvandlats till den viktigaste miljöfrågan i det offentliga samtalet och kritiken mot hur riskerna tidigare negligerats växte i takt med att anti-kärnkraftsrörelsen fick allt större inflytande. Denna opinion nådde även riksdagen, fram- förallt via centerpartiet, och 1973 infördes ett moratorium för kärnkraften i väntan på att en övertygande plan för kärnavfallets hantering presenterats. På mindre än fem år hade det alltså bland politiker och i det offentliga samtalet skett en avsevärd omsvängning beträffande synen på de risker som var förenade med kärnavfallet. Symptomatiskt för denna hastiga förändring är att den första offentliga statliga utredningen om kärnavfallets hantering, AKA-utredningen, tillkallades den 25 april 1973, endast någon månad innan näringsutskottet beslöt att före- språka ett moratorium.

I AKA-utredningen – där kraftindustrins representanter, kärn- fysiker, strålningsexperter och kärnkraftsvänliga politiker spelade centrala roller – behandlades kärnavfallets risker med en nog- grannhet och ett allvar som de aldrig tidigare bevärdigats. Miljö- opinionen och antikärnkraftsrörelsen framtvingade helt enkelt att en plan för kärnavfallets framtida hantering presenterades i detalj. Förslag som gick ut på att avfallet skulle förglasas och de- poneras i det svenska urberget lanserades. AKA-utredningens

158

förslag utsattes för en omfattande kritik av antikärnkrafts- rörelsen, men här är det viktiga snarare att en helt ny risk- bedömning framtvingades och att övertygande lösningar för en säker slutförvaring med nödvändighet måste presenteras. Kär- navfallets risker var inte längre något mer eller mindre för- sumbart, som tekniker i framtiden skulle komma att hantera och medborgarna skulle lära sig att leva med. Att en trovärdig lös- ning kunde presenteras utgjorde istället en förutsättning för fortsatt kärnkraftsutbyggnad. I alla fall hade riskerna radikalt omdefinierats bland politiker, och följaktligen tvingades kraft- industrin och reaktorteknikerna också att förändra sina risk- bedömningar.

Det parlamentariska och medborgerliga hot som riktades mot kärnkraftsutbyggnaden, till följd av de risker som förbands med det radioaktiva avfallet, föranledde kraftindustrin att 1976 via ett gemensamt bolag påbörja en oerhört omfattande sats- ning på att utveckla metoder för säker kärnavfallsförvaring. De förslag på hur kärnavfallet skulle omhändertas som presenterades i KBS-1 till KBS-3 grundade sig på ett mycket omfattande, fram- förallt tekniskt och geologiskt, utredningsarbete. AKA-utred- ningens förslag utvecklades och förfinades genom att en kader av forskare enrollerades och de slutgiltiga förslagen till förvar-

ingsmetoder sändes på remiss både nationellt och internationellt. Efter remissbehandlingar och utvecklingsarbete nådde SKB fram till en metod, KBS-3, som man ansåg var världsledande på om- rådet och garanterade en säker avfallsförvaring. Det arbetssätt SKB använde, där varje enskild detalj i de olika förslagen till slutförvaring nagelfors, liksom de mycket stora ekonomiska och forskningsmässiga resurser som investerades, antyder att kärn- kraftindustrins företrädare under 1970- och 1980-talen gjorde helt andra riskbedömningar än vad de gjort tidigare decennier. Att detta var framtvingat av den politiska opinionen och anti- kärnkraftsrörelsen förändrar inget i sak. Kärnavfallets risker togs på ett helt annat allvar än tidigare och definierades på ett helt annat sätt. Konflikten med antikärnkraftsrörelsen gällde inte om det radioaktiva avfallet var förenat med avsevärda risker, utan om dessa risker lät sig bemästras med hjälp av de metoder som kärnkraftindustrin genom SKB utvecklat. I det senare av- seendet gjorde antikärnkraftsrörelsen och SKB helt olika be- dömningar, liksom de geologer, tekniker och strålningsfysiker som respektive sida konsulterade. En väsentlig sak i samman- hanget är dock att de skiftande riskbedömningarna inte rörde kärnavfallets farlighet, utan avfallsförvaringsmetodernas säkerhet. Att det radioaktiva avfallet var livsfarligt och måste omhändertas med rigorös säkerhet var numera alla överens om. På denna punkt hade således en omfattande omorientering skett.

En oväntad destabilisering ägde rum då transmutationen lan- serades av visionära kärnfysiker och reaktortekniker vid 1990- talets inledning. Deras förslag innebar att riskerna för framtida generationer skulle kunna minskas avsevärt genom att avfallets volym krymptes kraftigt och förvaringstiden kortades till tusen år. Priset för denna omfattande minskning av framtida risker var dock en liten förhöjning av riskerna i samtiden när det radio- aktiva avfallet upparbetades. Här inträffade något svårförutsäg- bart. Flera representanter för antikärnkraftsrörelsen, exempelvis Greenpeace och Folkkampanjen, visade sig öppna för förslaget och deklarerade att SKB borde vänta med att slutförvara kärn- avfallet eftersom mindre riskabla metoder för slutförvaring än de SKB förordade kunde komma att utvecklas inom en överskådlig framtid. SKB gjorde däremot en helt annan riskbedömning. År 1996 deklarerade Claes Thegerström, som då var enhetschef vid SKB, att det var mycket viktigt att kärnavfallet av säkerhetsskäl djupförvarades så snabbt som möjligt, eftersom det var förenat med stora risker att förvara avfallet ovan jord, bland annat för att

160

det kunde komma på drift i samhället. Han framhöll dessutom att svenska folket knappast var berett att acceptera upparbetning och en ny generation reaktorer, vilket transmutationstekniken förutsatte. Thegerström använde således antikärnkraftsrörelsens argument när de gynnade SKB:s lösning, KBS-3, medan anti- kärnkraftsrörelsen utnyttjade kärnkraftsindustrins tidigare argument om att ny teknik kunde minska riskerna. Båda parter anpassade sin argumentation efter vad som mest gagnade deras intressen. Antikärnkraftsrörelsen ville fördröja slutförvaringen, men var knappast särskilt välvilligt inställd till den upparbetning och den nya generation reaktorer som transmutation förutsatte. Thegerström å sin sida underströk riskerna med att skjuta på slutförvaringen av det använda kärnbränslet, när transmutation lanserades som alternativ. Han kunde dock intressant nog några år senare, när en kommun som frivilligt ville hysa ett djupförvar eftersöktes, hävda att det högaktiva avfallet kunde mellanlagras i upp till hundra år, varför det inte var någon brådska att få fram en frivillig kommun. Argumenten och riskbedömningarna anpassades således, föga förvånande, efter vad som var mest strate- giskt i den specifika situationen.

Under de senaste fem åren har det inte förekommit några omfattande offentliga meningsmotsättningar eller förändringar beträffande bedömningarna av de risker som vidhäftar det hög- aktiva kärnavfallet. Att döma av de genomgripande föränd- ringar som riskbedömningarna genomgått under den studerade perioden och den turbulens som förslagen om att avvakta trans- mutationsteknikens utveckling lyckades skapa, kan det dock knappast uteslutas att riskbedömningarna kommer att förändras igen och nya meningsskiljaktigheter uppstå i offentligheten, exempelvis i samband med att ett slutförvar börjar byggas eller nya teknologiska genombrott presenteras.