• No results found

4.1 Kulturella artefakter

4.1.2 Riter och ritualer

I frågan om vilka riter som fanns på arbetsplatsen innan övergången till distansarbete svarar samtliga medarbetare jullunch som innebär att personalen äter julmat tillsammans på arbetsplatsen. En annan viktig rit som nämns av samtliga medarbetare är firandet av varje jämn födelsedag, där man samlar in pengar och bjuder på tårta. Man har även en avtackning för varje medarbetare som slutar och ger bort en orkidé i present som symboliserar Hermods atmosfär.

Vi har jullunch, kick off varje termin och inför sommaren har vi sommarlunch. Vid varje jämn födelsedag samlar vi in pengar, ibland tårta. Vi har även avtackning där vi ger bort en orkidé som symboliserar skolan. (Petra)

En av respondenterna påpekar dock att hon inte anser riterna som grunden till medarbetarnas starka band, utan tiderna som man vardagligt spenderar tillsammans som exempelvis vid rasterna.

Det är inte under riterna som vi stärker bandet, det är mest under de här luncherna som det är mer intimt. Det är det här vardagliga som man gör varje dag, det är mer riter. Hemma kanske man tar fika någon gång men på arbetsplatsen är det alltid vid samma tillfälle och tidpunkt som man ses för t ex kaffet. (Christina)

Riterna har till en viss del förändrats då chefen fortfarande har anordnat kick-off, workshops, avtackning och utbildningsdagar. Dessa sammanträden har skett genom fysiska träffar på arbetsplatsen dock i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Respondenterna påpekar att de ansåg riter som viktiga och har därför även i vissa fall diskuterat med chefen om möjligheterna till att genomföra några av riterna men i mindre skala. Därmed uppfattar respondenterna att organisationens ceremonier inte har förändrats så mycket efter omställningen till distansarbete då de fortfarande har träffats under speciella tillfällen.

Vi hade en kick-off. Vi satt vi väldigt stora bord, vi kramades inte. Även chefen tyckte att kick-offen var viktig. Sedan har vi också blivit färre på dessa träffar pga. mindre personal på enheten. (Petra)

Sist vi träffades var det en kollega som slutade så vi hade avtackning för honom. Så vi har fortfarande träffats vid speciella tillfällen men inte lika mycket som tidigare. (Sofia)

I frågan om vilka ritualer som fanns på arbetsplatsen innan övergången till distansarbete svarar respondenterna bland annat veckobrev från rektorn och utbildningsledare, där det står vad som beslutats på mötet och allmän information över nästkommande vecka. Även ritualer som after-work träffar, gemensamma lunchtider, hämtning av kaffe innan klockan åtta nämns av respondenterna. Man fikar och har mellanmål tillsammans och inför nationella proven ses personalen för att diskutera känslorna bland medarbetarna.

I skolan har vi mellan tider där vi ses. T ex alla hämtar kaffe innan klockan åtta. Sedan en ritual som att ha fika eller mellanmål tillsammans och där är samma typ av snack. På rasterna blir det sociala. Inför prov har vi ritualer där vi ses och delar med känslor. (Johan)

En annan respondent informerade att de har anti-ritualer på arbetsplatsen, det vill säga inga formella möten. Därför har organisationens formella ritualer inte förändrats i synnerhet hög grad. Som tidigare konstaterat har de implementerat veckovisa möten som inträffar varje måndag morgon där medarbetarna får ta del av viktig information inför kommande vecka. Tidigare har medarbetarna pratat med varandra fysiskt om någon angelägenhet skulle dyka upp. Eftersom medarbetarna inte träffar varandra fysiskt längre var det enligt chefen av vikt att införa en ritual som består av dessa veckovisa möten via Zoom.

Har en ritual som är en veckobrev, alltid måndag morgon, får all info som är viktigt för veckan. Det är en ritual har börjat med veckovis möten för att hålla kontakt annars hade man kontakt dagligen fysiskt. Har anti-ritual väldigt få möten, man pratar med varandra på plats när det kommer. (Sandra)

Gällande de informella ritualerna som inträffade på arbetsplatsen innan övergången till distansarbete såsom att äta lunch tillsammans, att hämta kaffe innan klockan åtta, ta en fika eller mellanmål tillsammans med andra kollegor har nu upphört. Dessa inrutade vardagliga ritualer som skedde rutinmässigt på arbetsplatsen har avbrutit nu när medarbetarna arbetar hemifrån. Sofia berättar att nu när de arbetar hemifrån sker dessa tillfällen vid oregelbundna tider och upplevs inte som ritualer längre.

Hemma kanske man tar fika nån gång men på arbetsplatsen är det alltid vid samma tillfälle och tidpunkt som man ses för t ex kaffet. Så pass att det ser väldigt inrutat ut. (Sofia)

Beträffande vikten av att som anställd arbeta för en organisation som inkorporerar riter och ritualer i kulturen svarade fyra av fem respondenter att det är enormt viktigt att dessa finns. Respondenterna berättar att dessa sammanträden stärker arbetslaget

sinsemellan och gör att man känner sig välkommen och mer delaktig nyanställd. Att känna samhörighet och tillhörighet är en viktigt del av SFI-skolans värderingar.

Tycker det är jätteviktigt speciellt som helg lärare då det kan vara svårare att skapa bättre band med sina kollegor som man kanske inte träffar så ofta. Så genom dessa ritualer så känner man känner sig mer delaktig i arbetslaget. (Johan)

En respondent påpekar att det är ännu viktigare att man försöker kvarhålla sina rutiner vid distansarbete i den mån man kan för att kulturen inte ska gå förlorad helt och hållet men även för att bibehålla kontakten med sina kollegor. Hon talar om för oss att om dessa riter, ritualer och ceremonier skulle upphöra vid distansarbete så skulle de inte träffas alls och då kommer deras relationer med deras kollegor att drabbas då de var ett arbetslag som arbetade mycket samstämmigt och väldigt nära.

Det är väldigt viktigt, speciellt på distans då vi inte ses så ofta. Förut sågs vi mycket mer. Nu på distans är det svårt eftersom vi inte ses så ofta. Det är viktigt att vi kan ses för att hålla den relationen vi hade innan. För att hålla en närhet i jobbet mellan medarbetarna. Innan distansarbete var vi en mötesfri plats, nu ses vi minst varje vecka via zoom för att behålla kontakten. (Sofia) Däremot delade en respondent inte samma åsikt som övriga medarbetare och förklarar att dessa ritualer är oviktiga och att hon inte är särskilt förtjust vid sådana sammanträden. Hon påpekar även att det kan att ha att göra med hennes yrkesroll och yrkesbefattning. Men hon menar ändå att det är viktigt att ha en fysisk arbetsplats för att stärka sin arbetsidentitet.

För mig är det oviktigt, jag är inte beroende alls av dessa ritualer. Kanske för att jag inte arbetar på heltid men även att jag jobbar med lite olika uppdrag. Tycker dock det är viktigt med en fysisk arbetsplats för att stärka arbetsidentiteten. (Petra)

Related documents