• No results found

När indivder som arbetar med människor saknar en tydlig rollbeskrivning kan det leda till instabilitet och osäkerhet (Safaria et al., 2011). Rollotydlighet är även negativt relaterad till arbetsprestation och medarbetare är mindre benägna att knyta an till organisationer när deras arbetsuppgifter är oklara och kraven på dem är motstridiga (Chang & Chang, 2007). Ram et al. (2011) visar genom sin studie att rollotydlighet även kan leda till stress och att stressen i sin tur har en negativ inverkan på arbetstillfredsställelsen. Tidigare forskning visar därmed att inkonsekventa förväntningar samt en otydligroll kan leda till stress och minskad effektivitet.

4.6.1 Otydliga ansvarsområden och arbetsuppgifter

På frågan om hur tydligt elevassistenterna upplever sitt ansvarsområde och arbetsuppgifter anger flera av elevassistenterna att det är tydligt vad som ingår i deras yrkesroll. Trots att flera av elevassistenterna upplever att gränserna för deras uppdrag är tydliga så beskriver ett flertal att de tilldelas arbetsuppgifter som inte ingår i deras arbetsbeskrivning. De förklarar att det inte är ovanligt att elevassistenter håller i lektioner trots att de upplever att det inte ingår i deras arbetsbeskrivning. E7 menar att det inte är ett krav att hålla i lektioner men att det blir som en oskriven regel att elevassistenter kan hålla i genomgångar trots att de ansvaret inte tillhör elevassistenter:

“Vi har några elevassistenter som är fasta på ett par lektioner som de håller i. Men sen är de ju dom själva som har sagt att de kan göra det, men de håller ju ändå i det. Men jag tänker ändå att det är

29 någonstans där som det blir fel, för att om någon säger ja så blir det att klimatet blir att då kan andra elevassistenter också hålla i lektioner” (E7, Personlig kommunikation, april 2021).

Även E1 upplever att elevassistenter ofta får ansvaret att hålla i lektioner. Vidare menar E1 att elevassistenter behöver hoppa in och hålla i undervisningen för att vissa lärare har svårt att genomföra sitt uppdrag. E1 upplever av den anledningen att det inte bara är elever som behöver stöd av elevassister utan att arbetet till lika stor del handlar om stötta lärare som inte har den kompetens som krävs för att på egen hand lyckas med uppdraget.

Man tar ju en stor del undervisning ofta. Ofta så jobbar man ju i klasser där det kanske inte bara är eleverna som är i behov av stöd utan det kanske snarare är läraren som behöver lite stöttning, för att de har svårt att få pondusen i klassrummet eller genomföra sitt uppdrag. Det är nog mer oftare så än att det faktiskt är eleven som behöver stöd kan jag uppleva” (E1, Personlig kommunikation, april 2021). Som tidigare nämnts i bakgrunden, har yrket inte några bestämmelser om i vilken del av skolsystemet som elevassistenter får placeras och vilken funktion de ska fylla (Lindqvist et al., 2019), vilket innebär att en konflikt lätt kan uppstå kring vad som egentligen ingår i uppdraget om det inte tydliggörs på arbetsplatsen. E1 och E9 upplever att deras arbetsområde och arbetsuppgifter är otydliga. Otydliga arbetsområden och arbetsuppgifter beskrivs då som en stark stressfaktor, vilket går i linje med tidigare forskning (Ram et al., 2011). På frågan om hur tydliga de upplever sina arbetsuppgifter och ansvarsområden svarar E1 och E9 så här:

“Nej dom är inte tydliga det är det som är jobbigt när det inte är tydligt. Det är det som gör att man blir lite trött nästan, när det inte är tydligt, jag blir det. Jag kan tycka att elevassistenter ofta får hoppa in lite här och där. Det är inte så bra faktiskt tycker jag” (E9, Personlig kommunikation, april 2021). “Tja inte jättetydligt, oftast så tror jag att man får större ansvar än vad man kanske bör ha” (E1, Personlig kommunikation, april 2021).

Sammanfattningsvis kan det konstateras att de flesta elevassistenterna upplever att deras ansvarsområden och arbetsuppgifter är tydliga men att de ibland får arbetsuppgifter och ansvar som de inte anser ingå i deras yrkesroll. Ett par elevassistenter upplever att det inte är tydligt vad som ingår i deras arbete och att det leder till stress, vilket bekräftar tidigare forskning (Ram et al., 2011).

4.6.2 Tydliggöra rollen vid olika typer av möten

E8 har arbetat som elevassistent i sju år och upplever att tydligheten för rollen har förändrats under de åren. E8 beskriver att rollen tidigare upplevdes som otydlig men att den har blivit tydligare nu på senare år. Tidigare har E8 vid upprepade tillfällen frågat vad som ingår i elevassistenters arbete och svaren har då varit diffusa och olika beroende på vem det är som svarat. E8 upplevde att otydligheten kring elevassistent rollen ledde till de tilldelades tuffa arbetsuppgifter, som egentligen inte tillhörde deras ansvarsområde. Otydligheten ledde även till högre krav och stress vilket ökade risken för utmattning. E8 upplever att rolltydlighet är viktigt:

“Att uppdraget har blivit tydligare har påverkat mig på ett positivt sätt. Det är tydligt, inte bara för mig utan även för mina kollegor. Ibland känns det som att de anser att elevassistenter, bara för att de inte har en universitetsutbildning ska finnas överallt. Innan har det varit för höga krav eftersom det har varit så otydligt vad som tillhör en elevassistent. Jag har det bra just nu med bra chefer som har strukturerat upp det och gjort det punktligt men det har inte alltid varit så och då har kraven varit stora och stressen väldigt hög som gör att man måste sjukskriva sig för man är helt slut” (E8, Personlig kommunikation, april 2021).

30 När vi frågar E8 hur den här förändringen har genomförts och på vilket sätt rollen som elevassistent har tydliggjorts så svarar E8 att det delvis beror på de nuvarande cheferna, eftersom de ser till att arbetet är tydligt och strukturerat. E8 förklarar att de har möte en gång i månaden där de går igenom vad som behöver göras och vad som behöver förändras samt vem det är som ska ha ansvar för vad. Det utformades även en lista som tydliggjorde vilket ansvar som tillhörde elevassistent, lärare, rektor eller förälder. Även E7 och E6 upplever att arbetet som elevassistent är tydligt eftersom de går igenom vad deras roll innebär på både arbetsplatsträffar och klassmöten. De upplever det som positivt att deras arbetsroll tydliggörs på detta sätt. Tidigare forskning visar att arbetsgivare bör arbeta på detta sätt för att minska rollotydlighet, alltså genom att fastställa och kommunicera vilka arbetsuppgifter som ingår i medarbetarens roll samt krav och förväntningar (Chang & Chang, 2007).

Sammanfattningsvis kan det konstateras att tydligheten kring yrkesrollen elevassistent har en stark inverkan på elevassistenternas mående. Denna studie bekräftar tidigare teorier där otydliga roller relateras till stress (Ram et al., 2011). Otydliga roller kan leda till att elevassistenter får uppgifter och ansvar som egentligen ligger utanför deras arbetsområde vilket ökar arbetsbelastningen. Uppdraget kan tydliggöras genom att fastställa och strukturera upp vad det är som ingår i elevassistentens uppdrag och vilket ansvar de ska ha. Detta kan göras vid klassmöten, arbetsplatsträffar eller andra typer av möten.

31

5 Slutsatser och diskussion

I det här kapitlet redogörs studiens slutsats som har i avsikt att svara på studiens syfte. Syftet med studien var att förklara vad det är som orsakar sjukfrånvaro hos elevassistenter i Göteborgs Stad samt identifiera möjliga friskfaktorer. Resultatet presenteras i en modell som är kopplad till de fynd som identifierats i resultat av empiri och analys. Vidare diskuteras förverkligandet av studiens identifierande kunskapsgap samt praktiska bidrag. Slutligen presenteras förslag på vidare forskning.

5.1 Teman kring elevassistenternas upplevelse av deras

Related documents