• No results found

Rozcvičení u ledního hokeje

V předchozí kapitole byly popsány všeobecné rozcvičky a nyní je třeba se zaměřit na ty používané v ledním hokeji. Lední hokej je specifický, jelikož rozcvička probíhá jak na ledě, tak i mimo něj. Nejprve dojde k rozcvičení mimo ledovou plochu, kde je prováděno rozklusání. Následuje dynamický strečink a švihová cvičení. Závěrečné rozcvičení je již zaměřeno na pohyb na ledě.

Dochází k imitaci bruslení ve specifickém hokejovém postavení v podřepu. Tyto pohyby jsou postupně prováděny ve vyšší rychlosti. Dále bývají do této fáze zastavení, otočení a sprintu zpět. Po této rozcvičce následuje rozcvička na ledové ploše (Jebavý, et. al., 2014).

Je třeba si uvědomit specifické požadavky jednotlivých hráčů s ohledem na jejich funkci na ledě. Rozcvičení brankařů má jinou formu než rozcvičení útočníků či obránců. Rozcvičení brankařů bývá v kombinaci statických a dynamických cviků. Účelem těchto cviků je dosažení maximálního rozpětí dolních končetin, rozcvičky jsou proto gymnasticky zaměřeny (Jebavý, et. al., 2014).

Rozcvičení u ledního hokeje před utkáním

Dle Kostky (1984, str. 302) je důležitou součástí zápasového režimu samotné rozcvičování. Ve dnech utkání má přesnou strukturu i stanovený řád,

27

který zajišťuje přípravu hráče na podmínky zápasu. Má za úkol naladit psychickou pohodu, zvýšit sebedůvěru, navazovat na podmínky utkání z hlediska zatížení (tj. anaerobní zatížení) a připravit každého hráče na následující fyzickou aktivitu. Dle autora je nejdůležitější rozcvičení brankáře, který může být již několik sekund po zahájení hry zapojen do akce.

Kostka (1984, str. 303) dále popisuje vhodnou strukturu rozcvičení před zápasem v závislosti na čase:

1) Volné bruslení (2-3 minuty)

2) Střelba jednoho hráče na brankáře (3 minuty)

3) Hráči v půlkruhu před brankářem střílejí po přihrávce (1 minuta) 4) Tři kola rychlé jízdy vlevo (15 sekund)

5) Střelba od modré čáry (3 minuty)

6) Tři kola rychlé jízdy vpravo (15 sekund) 7) Najíždění (tři na jednoho) a střelba (3 minuty)

8) Střelba ze strany (3 minuty)

9) Tři kola rychlé jízdy vlevo (15 sekund)

Z tohoto popisu je vidět, že rozcvičení před utkáním probíhá zhruba 20 minut a velký důraz je kladen na správné rozhýbání brankáře.

Je potřeba si uvědomit, že rozcvičky před zápasem se liší dle jednotlivých týmů ledního hokeje, či dokonce v závislosti na jednotlivých hráčích.

28

PRAKTICKÁ ČÁST

5 Metodika zpracování

Zdroje pro tvorbu bakalářské práce byly použity z odborné literatury, především pro poznatky do teoretické části. Další informace byly zprostředkovány od jednotlivých hráčů a trenérů týmu Bílí Tygři Liberec. Pro sepsání praktické části byly zvoleny metody anketního šetření, z důvodu jednoduchého vyhodnocení výsledků, které byly znázorněny pomocí grafů. Anketa, která byla rozdána

„A“ mužstvu Bílých Tygrů Liberec je uvedena v příloze. Na základě těchto informací a výsledků byla sestavena vhodná rozcvička pro extraligové hráče.

Fotografie, které doplňují rozcvičku, jsou z vlastních zdrojů, focené na mobilní telefon. Pomůcky vyobrazené na fotografiích slouží jako ilustrační příklad pro představu. Celá bakalářská práce je sepsána v textovém editoru Microsoft Word.

29

6 Hokejový klub Bílí Tygři Liberec

Lední hokej je v Liberci tradičním sportem. Již po 2. světové válce byly v Liberci 3 hokejové oddíly, z nichž byly v roce 1953 sestaveny týmy Jiskra Kolora a Tatran, oba v divizní soutěži. V roce 1956 vznikl sloučením těchto dvou oddílů jeden pod názvem Lokomotiva Liberec, později známý jako HC Stadion Liberec. Stalo se tak, jelikož byl postaven nový zimní stadion. Tento klub hrál převážně 1. národní hokejovou ligu a 2. ligu.

V 70. letech byl klub HC Stadion Liberec na předních příčkách v I. národní hokejové lize a též v mládeži bylo vychováváno nemálo vynikajících hokejistů.

V letech 1985 až 1995 se dostal liberecký hokej do finančních potíží a na úkor toho klesl klub do nižší úrovně. Dospělý hokej, tedy „A tým“, hrál za špatných podmínek ve 2. lize a jen díky dobrým výsledkům mládežnických družstev se dokázal klub udržet, jak se říká „nad vodou“.

V roce 1994 přišel vzestup libereckého hokeje. Klub získal generálního sponzora a díky finanční podpoře a změnách ve vedení dostal klub ten správný směr. Zpět do hokejového povědomí se liberecký hokej dostal v roce 1995, kdy liberečtí hokejisté postoupili do 1. ligy. Následovala řada dalších úspěchů, které slavilo nejen „A“ mužstvo, ale i mládežnická družstva.

V roce 2000, přesně 21. srpna, došlo ke dvěma zásadním krokům – změna loga a názvu na Bílí Tygři Liberec. V té době se začali shánět další sponzoři, kteří by pomohli nejen ve sportovním zaměření, ale i v propagaci klubu. Cílem bylo přilákat diváky nejen na hru samotnou, ale i na zábavu s ní spojenou. Vrcholem těchto snah byl úspěch v sezóně 2000/2001, kdy se Bílí Tygři Liberec dostali do play-off 1. ligy. Hru v té době sledovalo ve Svijanské aréně kolem 5 000 lidí.

Hned další sezónu se Tygři dostali do baráže o extraligu, v níž proti nim stálo mužstvo Kladna. Tygři dokázali Kladno porazit a dostali se tak do nejvyšší soutěže v českém hokeji. V té době se v libereckém týmu začala objevovat významná jména jako například Milan Hnilička, Aleš Kotalík, Radim Vrbata a další.

Zlomová sezóna přišla v letech 2005/2006. Nejenže „A“ mužstvo vyhrálo základní část nejvyšší soutěže, ale došlo i k přesunu ze Svijanské arény do větší

30

a modernější, kterou dnes známe pod názvem Home Credit aréna (v té době Tipsport aréna).

I v následující sezóně šli Tygři do play-off z 1. místa. Byli sice velkými favority, jejich cesta však skončila v semifinále. Další sezóny měly podobný charakter – postupy do play-off, které skončily nanejvýš v semifinále.

Nejhorší sezóna byla zatím pro Bílé Tygry v letech 2012/2013, kdy skončili na posledním 14. místě a dostali se tak do nebezpečné situace.

Zahráli si baráž o extraligu, ale naštěstí se v elitě českého hokeje udrželi [online].

Největší úspěch přišel mezi léty 2015/2016. Tygři se stali pod vedením hráčů, kteří byli přátelé i mimo kabinu. Díky všem těmto faktorům si klub kromě vítězství v základní části a celkového vítězství v lize zapsal do historie hned to je rekord extraligy od dob, co jsou zavedeny přesnější statistiky v počtu střel.

31

7 Výsledky šetření

Anketa je obrazně řečeno sběratel informací, jež je většinou anonymní. Skládá se z otázek, které jsou buď otevřené či uzavřené. Účelem ankety je sestavit ji tak, aby šly odpovědi co nejlépe vyhodnotit.

Anketa použitá v této bakalářské práci je anonymní a byla předána v hokejovém mužstvu k pravdivému vyhotovení. Anketa je složena z 12 uzavřených otázek, tudíž respondenti odpovídají z předem určitých odpovědí. Každá otázka má 2 až 3 možné odpovědi, viz. Příloha č. 1. Byli dotazováni hráči extraligové úrovně z klubu Bílí Tygři Liberec z důvodu, že poslední dvě sezóny se drží na vysoké úrovni. Z tohoto důvodu nebyla práce postavena například na mládežnické nebo juniorské úrovni.

Related documents