• No results found

Vad säljer de i reklamen?

7 Avslutande diskussion

Bilaga 4: Transkribering Karin Datum: 2014-05-

F: Vad säljer de i reklamen?

I: Resor till Ticknet eller vad var det? Resebiljett uppfattade jag det som men jag kanske fattade fel.

F: Om du vill jag vi kolla på den igen. I: Mm.

Visar första exemplet igen

I: Shoppingresor. Det är skönt hur alla former och färger, det är lite befriande. F: Hur tror du att de som gjort reklamfilmen har tänkt?

6:50

I: Är det min telefon som ringer? Kan jag ta det jättefort? F: Ja absolut.

7:25

I: Jag tror att dom har, säkert att dom tänker att det ska vara humor, att det ska vända sig till alla, att man, ja, glädjen, glimten i ögat, att alla är deras målgrupp, olika åldrar. Grundläggande.

F: Okej då kör vi nästa exempel.

Visar andra exemplet

8:35

I: Ruskigt dåligt producerat och skådespelat. Syftet är ju bra men jag tyckte den var väldigt taffligt gjord, de kände sig extremt obekväma inför kameran. Annars, de har säkert tänkt syftet manligt, macho miljö, att de ska vara i den miljö man minst vill tala om att man är homosexuell, men faller på att det är så dåligt regisserat. Idén är kul.

F: För att? 9:25

I: För att man just leker med normen macho, manligt, hockey där man absolut inte får vara

homosexuell. Förväntningen hade då varit att de andra killarna gett sig på honom istället eller fryst ut honom.

F: Varför förväntar man sig det?

I: För att man har en förutfattad mening om att det är så i hockeyvärlden, att det är en machokultur.

F: Vad säljer de i reklamen?

I: Oj! Jag ser ju att det står Halebop (Tittar på datorskärmen) men då är den ju ännu sämre producerad. Det fattar man inte heller, det minns man inte utan tänker bara på den syftet. F: Okej då har jag bara mer generella frågor. Vilka marknadskommunikativa fördelar ser du med att använda stereotyper i reklam?

10:38

I: När det är exempelvis en TV-reklam på få sekunder kan det ibland vara en fördel för att man vill nå ut med ett budskap och inte stjäla tid från det budskapet utan måste snabbt plantera en bild. Man vill veta att det är en förskolelärare eller en bonde. Vi hade precis den här diskussionen själva när vi gjorde reklamfilmer för [Företagsnamn] . Då vill man snabbt fatta för att de som lyssnar ska lyssna på det personen säger. Hade vi valt en manlig mörkhyad förskolelärare så hade troligtvis inte budskapet kommit fram på ett lika bra sätt för att man hade varit mer fokuserad på att det var en mörkhyad kille. Har man väldigt få sekunder på sig måste man ibland kanske vara lite stereotyp. Sen valde vi ändå att ha en förälder pappa som talade arabiska. Men då var det också med

baktanke att alla ska förstå att de vänder sig till alla och är öppna för alla kulturer och sorters människor. Alla kulturer och människor är välkomna till dem. Då var det med en mening vi valde den killen.

F: Kändes det normbrytande?

I: Ja, att göra reklamfilm på arabiska har jag faktiskt inte sett någon annan göra. Så det tycker jag absolut. Och väldigt skönt och befriande. Sen tyvärr finns det människor med mycket inskränkt syn som la ut tråkiga kommentarer på avpixlat och andra kanaler, youtube, så vi var tvungna att stänga av möjligheten att kommentera för att skydda honom. Sen kan man tycka att det är otroligt tråkigt att det blir stereotypa och att man inte vågar gå utanför normen, men i vissa fall kan det vara en fördel för att inte flytta fokus från det man vill säga eller något annat som man vill förmedla. Det beror på hur mycket tid man har.

F: Kände du att ni fick positiv respons också? 13:45

I: Jättemycket positivt, framförallt från marknadsförare och kommunikatörer, att det var ”äntlingen är den någon som vågar!” och även att de ringde upp en kille som jobbade som marknadsförare för en samordningsorganisation för många olika arabiska tidningar och förbund. Han kände också att det var skönt ”våran målgrupp är ju jätte, jättestor men vi är helt bortglömda, det är ingen som vänder sig till oss i reklamerna”. Det är verkligen vita, välsvarvade tjejer och killar i 90% av alla reklamer.

F: Varför tror du att det är så? 14:38

I: Dels så tror jag att det finns en feghet både hos som är reklamskapare och hos beställaren att man i sista sekund tar det säkra före det osäkra. Att man kör på något man vet fungerar och är rädd för att just behöva bemöta frågor och behöva besvara, så var det i [företagsnamn] fall, de fick en massa samtal och mail som handlade om frågor kring arabisk kultur, många rasister som tyckte att varför ska vi ha något på arabiska för? Vi är faktiskt i Sverige och vi talar svenska. Då måste man kunna känna dels att man har kraft och organisationen bakom sig som vågar stå upp för sådana grejer. Det är så också att när man tittar på reklam, minns att vi hade en med en tjej som hade en rejäl tatuering på bröstet, ska vi ha kläder som gör att det inte syns? Just för att inte det tar fokuset, eller ska vi låta det synas? Där tror jag tyvärr att det är fegheten för att det är så mycket pengar inblandade att man tar det säkra före det osäkra. Jag önskar att det var mer och fler som den här tjejen i reklamen för Ticknet, den kändes ju mer befriande, att hennes mage får skutta runt och det är alla former. Medan, hockeyvarianten känns extremt krystad.

F: Vilka konsekvenser upplever du av stereotyper?