• No results found

SÄRSKILT UTTALANDE

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

SÄRSKILT UTTALANDE

1(1) 2014-03-11

Trafiloiärnnden, ärende 13

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nord-ostsektorn i Stockholms län

Nordostsektorn har länets lägsta koUektivtrafikandel. Vi har därför länge förordat att satsningen på jämn kvartstrafik på Roslagsbanan ska kompletteras med utbyggd tun-nelbana till Täby i närtid och i ett längre perspektiv även till Arninge.

Förvaltningen har gjort ett förtjänstfullt arbete med idéstudien. Tyvärr utgår idéstu-dien från ett scenario där den hårt kritiserade kapacitetshöjningen från

15-minuterstrafik till 10-15-minuterstrafik på Roslagsbanan redan är genomförd. Det sist-nämnda är förvånande mot bakgrund av den skarpa revisorskritik som funnits kring att en sådan satsning aldrig har jämförts med andra alternativ och kostnader. Av idéstudien att döma skulle en sådan jämförelse med stor sannolikhet falla ut till tun-nelbanans fördel. Kostnaden för utbyggd tunnelbana till Täby och planerna på 10-minuterstrafik har en liknande prislapp med skillnaden att utbyggd tunnelbana ger högre kapacitet, nya resmöjligheter och även bättre förutsättningar för det ökade bo-stadsbyggande som vår region såväl behöver.

Mångmiljardinvesteringar måste föregås av samhällsekonomiska beräkningar och analyser. Inte minst mot bakgrund av att AB SL har en problematisk ekonomisk situ-ation med bl.a. minskade biljettintäkter. Som tur är finns det fortfarande möjlighet att genomföra en jämförelse. V i förordar därför fortsatt arbete med en stabil och säker kvartstrafik på Roslagsbanan men vill avvakta ytterligare investeringar i banan tills dess att en samhällsekonomisk jämförelse mellan utbyggd tunnelbana och 10-minuteratrafik är genomförd. En sådan studie kan med fördel genomföras parallellt med att studien sänds ut på remiss.

Stockholms läns landsting SOCIALDEMOKRATERNA VÄNSTERPARTIET

MILJÖPARTIET DE GRÖNA

SÄRSKILT UTTALANDE 2014-03-11

Ärende nr 13

Åtgärdsvals- och idéstudie av regional kapacitetsstark kollektivtrafik till Nordostsektorn i Stockholms län

Det är angeläget att den kraftigt växande Nordostsektorn får bra kollektivtrafik i syfte att minska bilberoendet för resor till arbete och fritid. Roslagsbanans pågående

upprustning är en del av det arbetet och Miljöpartiet står bakom den till fullo, samtidigt som vi anser att det är mycket viktigt att lösa bullerproblematiken så att

kollektivtrafiken får acceptans.

För framtidens behov räcker dock inte Roslagsbanan, ytterligare åtgärder är

nödvändiga. Miljöpartiet de gröna vill betona vikten av att bygga vidare på tunnelbanan som med Stocldiolmsförhandlingens beslut kommer att trafikera Odenplan

-Arenastaden. Vi vill gå vidare med tunnelbanan från Arenastaden mot Mörby centrum för att sedan fortsätta mot Täby och Arninge. En koppling som kommer att ge bra kapacitet för en kraftig arbetspendling från nordost till Solna och samtidigt ge bra kollektivtrafik till pendeltåg och Arlanda Express.

Miljöpartiet ser också positivt på en förbindelse med Tvärbanan i senare skede för att ytterligare stärka tvärförbindelserna i norra delen av länet.

Stockholms läns landsting

SOCIALDEMOKRATERNA SÄRSKILT UTTALANDE

1(1) 2014-03-11

Trammämnden, ärende 16

Bussterminal, del av fastigheten Söderbymalm 3:466 i Haninge kommun, genomförandeavtal

Haninge är en av de regionala kärnorna som landstinget pekat ut i den regionala ut-vecklingsplanen. Att stärka de regionala kärnorna är en central strategi för att öka länets utvecklingskraft, bostadsförsörjning och tillväxt. För att nå önskvärd utveckl-ing måste kommunen och landstutveckl-inget dra åt samma håll. Det måste också finnas en fruktsam samverkan med andra aktörer, statliga nivån och näringsliv i syfte att skapa förutsättningar för arbetstillfällen, utbildning, bostäder, vård, kultur och allehanda service. Det krävs långsiktighet och tydlighet för att löften och ambitioner ska bli verklighet. V i ifrågasätter om den sittande politiska majoriteten kan leverera detta till Haninge- och Södertörnsborna.

Handenterminalen med bussangöring och pendeltågsstation ligger egentligen både vackert vid vattnet och strategiskt centralt i kommunen. Samtidigt är det en icke-optimal plats, nedgången och delvis otrygg i stort behov av upprustning. Den stil-lastående rulltrappan som oacceptabelt nog inte verkar kunna åtgärdas på kort sikt är bara ett exempel på problem, och fler kan komma. V i är därför oerhört glada att Tra-fiknämnden/SL tillsammans med kommunen och fastighetsutvecklare äntligen hittat en lösning som kommer ge kollektivtrafilcresenärema en kraftigt förbättrad miljö som kan locka fler resenärer.

Det väntas förutom en funktionell inomhusterminal bli 450 lägenheter och lokaler för handel, service och vård. Det sistnämnda hänger dock dessvärre i luften. Landsting-ets två huvudverksamheter - trafik respektive sjukvård - verkar inte alltid veta vad den andra gör. SL undertecknar genomförandeavtal om en ny bussterminal med ut-rymmen för hälso- och sjukvård med detaljplaneförändringar och definitiva konse-kvenser för tomten där Handens närsjukhus idag håller till. Samtidigt är hälso- och sjukvårdsförvaltningen oförmögen att lämna besked om något framtida specialist-centrum i Haninge. Och var är Locum i dessa diskussioner?

Vi ser ju att den politiska majoriteten i landstinget inte har med Handen som ett prio-riterat närsjukhus. V i ser också att arbetet med framtidens hälso- och sjukvård inte förmår leverera några besked ännu angående ett specialistcentrum och dess eventu-ella innehåll. Haninge förlorar sitt närsjukhus och riskerar att inte få något likartat eller bättre. Nuvarande sjukhus kommer inte att fortsätta bedriva vård. Om det kom-mer något och i så fall vad är högst oklart med Moderaterna vid makten. Både i Ha-ninge och i landstinget.

Tramoiämnden, ärende 18

Yttrande över revisionsprojektrapport 6/2013

V i förslår Trafiknämnden besluta

att som svar på landstingsrevisorernas projektrapport 6/2013 avseende kon-sultanvändningen i trafiknämndens projekt överlämna detta utlåtande.

Konsulter är en nödvändig del av en upphandlande organisation men det innebär också nackdelar för organisationen. V i har vid flera tillfällen fått indikationer på att konsultkostnaderna varit oproportionerligt höga och dessutom stått utan kontroll.

Revisionsrapporten bekräftar flera av de farhågor vi tidigare har flaggat för. Det är nu hög tid för majoriteten i Trafiknämnden att lyssna till kritiken från opposition och

Den interna styrningen och kontrollen över konsulternas arbete i investeringspro-jekten är alldeles för svag. Det är högst oroväckande och problematiskt för frågan om ansvar. Rapporten beskriver en situation där i princip hela verksamheten i investe-ringsprojekten överlåts åt konsulter att utföra, inklusive attestering av egna fakturor.

Trafiknämnden har ett ansvar gentemot skattebetalarna att använda varje krona ef-fektivt. När konsultemas roller sammanblandas och den programledare som leder projektet själv är konsult är det svårt att se hur Trafikförvaltningen som myndighet kan ha fullgod kontroll över projektet. Denna ordning är inte hållbar och undermine-rar Trafiknämndens legitimitet.

Även om kontrollen stärks kvarstår beroendet av konsulter och därmed de höga kon-sultkostnaderna. Revisorernas rapport belcräftar också vår farhåga att Trafikförvalt-ningens interna kompetens inom infrastrukturinvesteringar har urholkats. Konsultbe-roendet riskerar att leda till en ond spiral där den interna kompetensbristen leder till ytterligare konsultberoende. Personalen är en del av Trafikförvaltningens

or-ganistoriska minne. Att bygga upp och behålla värdefull erfarenhet hos personalen går inte att ersätta med ett avtal om kunskapsöverföring.

Frågan är därför av strategisk karaktär och Trafilcnämnden måste ta diskussionen.

Alliansen har länge skjutit problemet på framtiden men det är nu uppenbart att en lösning krävs. Behandlingen av revisorernas rapport utgör ett bra tillfälle att accep-tera bristen på strategi och ta tag i problemet.

revisorer.

Stockholms läns landsting TN 2014-0014

MILJÖPARTIET DE GRÖNA

SÄRSKILT UTTALANDE 2014-03-11

Ärende nr 20

Svar p å skrivelse från (MP) om månadsrapporter och

Related documents