• No results found

Samverka innovativt med Taxi för att f å varierade busstorlekar, bättre service och bättre ekonomi

Många kommuner efterfrågar mindre fordon i busstrafiken. Dels för att de mindre vägarna är både trånga och blir slitna av de stora fordonen, dels för att många bussar går med väldigt liten beläggningsgrad stora delar av dygnet. Frågan handlar alltså både om trafiksäkerhet och ekonomi för kommunernas väghållning samt SLL. Dessutom är det en miljöfråga då mindre fordon drar mindre bränsle.

När Färdtjänstens förvaltning och Trafilcförvaltningen (dåvarande SL) gick samman var ett av motiven att fordonen skulle kunna utnyttjas mer flexibelt. Så har inte skett. Att kunna tillgodose både hög- och lågtrafik under dagen är en svår utmaning för samtliga entreprenörer, både vad gäller personal och fordon. Det handlar om både

depåutrymme och om schemaläggning. Då behöver vi fundera över på vilket sätt andra lösningar kan tillgodose allas behov och bidra till att fördubblingsmålen uppnås.

Samverkan med taxi finns som ett alternativ och diskuteras till och från som kombitrafik.

För att det ska fungera även för människor som inte är högavlönade och i synnerhet för ungdomar som ska kunna få en trygg resa hem, behöver trafiken upphandlas och på något sätt inkorporeras i ett taxesystem som övrig kollektivtrafik.

Miljöpartiet föreslår Trafiknämnden besluta

att uppdra till förvaltningschefen att återkomma med en redovisning över förutsättningar att inleda ett djupare samarbete med Taxibolagen för att

upphandla trafik på ett innovativt sätt som ger ökad service till resenärer samtidigt som pengar och miljö sparas.

Stockholms läns landsting 1(1)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2014-03-11

Skrivelse om stående rulltrappor i Norsborg

Vid tunnelbanestationen i Norsborg står i dagsläget tre rulltrappor och en hiss stilla. Rulltrapporna är så utslitna att de behöver bytas ut helt och hållet. Enligt trafikförvaltningen kan rulltrapporna komma att stå stilla i uppemot ett år i väntan på reservdelar. Orsaken är att företagen som upphandlats för skötseln av rulltrappor och hissar inte har reservdelar (och än mindre hela rulltrappor) i lager. Vänsterpartiet anser att nuvarande situation är fullständigt oacceptabel.

Tillgången till rulltrappor är ytterst en fråga om tillgänglighet för våra S L -resenärer. Vi kan inte acceptera att Norsborgsborna ska behöva trängas i hissköer (när hissen fungerar) och tvingas gå upp till berget. Ersättningsbuss har satts in, vilket är bra, men en buss kan rimligen inte ersätta rulltrappans funktion och finnas till hands på dygnets alla timmar. Skötseln av rulltrappor och hissar var den sista delen av SL som upphandlades av alliansen i

landstinget - nu måste samma allians ta ansvar för denna ohållbara situation.

Med anledning av detta önskar Vänsterpartiet svar på följande frågor:

1. När planerar trafikförvaltningen att de stående rulltrapporna i Norsborg är åtgärdade?

2. Vad anser förvaltningen att en rimlig tid är för att laga en rulltrappa?

3. Vilka skallkrav ingår i avtalet vad gäller acceptabel och inte acceptabel reparationstid för stillastående rulltrappor och hissar?

SKRIVELSE 2014-03-11

Skrivelse om tillgängligheten vid Älvsjö station

Älvsjö station har varje dag 19 500 resande (12 500 med pendeltåg och 7000 med buss) varav ett stort antal av dessa byter trafikslag i Älvsjö. Men när ombyggnationen av stationen projekterades behandlades detta ärende aldrig i trafiknämnden. I förra veckan hölls en medborgardialog arrangerad av

Stockholm stad i Älvsjö, men utan att trafikförvaltningen var representerad.

Här framfördes allvarlig kritik om brister i tillgängligheten.

Problemen härrör i grunden från en kraftig nivåskillnad mellan bussterminalen och biljetthallen. Från bussterminalen finns endast två rulltrappor uppför samt en liten hiss. Nedåtgående rulltrappa saknas. Många undviker den branta trappan på vägen till och från pendeltåget och promenerar istället på den utplanande cykelrampen. Det innebär att gående med barnvagn,

förflyttningshjälpmedel eller resväskor riskerar att krocka med cyklister.

Hissen är kraftigt underdimensionerad och skyltning för bussresenärer och de olika linjernas hållplatslägen saknas.

Inga åtgärder har heller gjorts för att förbättra tillgängligheten mellan biljetthall och perrong. Rulltrappor saknas i flera riktningar och den som tar hissen ner till perrong hamnar inne i en väntsal och måste öppna ytterligare en dörr för att komma ut på perrongen.

Bristerna i tillgänglighet vid Älvsjö station hade kunnat undvikas om ärendet passerat trafiknämnden. Vänsterpartiet vill nu se ett aktivt agerande från landstinget för att göra Älvsjö station till en fungerande knutpunkt för våra resenärer.

Med anledning av detta önskar Vänsterpartiet svar på följande frågor:

1. När planerar trafikförvaltningen att kontakta Stockholms stad för att göra Älvsjö station till en fungerande knutpunkt för våra resenärer?

2. Vilka åtgärder planeras för att komma till rätta med stationens brister i tillgänglighet?

3. När kommer ärendet att behandlas i trafiknämnden?

Stockholms läns landsting 1(4)

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2014-03-11

Skrivelse om trafikförvaltningens insyn i Arrivas säkerhetsarbete Turerna kring Arrivas övertagande av trafiken i Norrort har kantats av

uppseendeväckande rapporter om missförhållanden. Vänsterpartiet har nu fått kännedom om allvarliga brister i säkerhet.

Arriva sköter ersättningstrafiken för Roslagsbanans ombyggnad. Hägernäs -Rydbo - Österskär. För detta har 25-30 nya bussförare anställts. Dock är bussarna som körs gamla bussar som saknar säkerhetsbälten. Kravet på att alla passagerare som fördas på motorväg ska ha säkerhetsbälte kan då inte uppfyllas. Stående passagerare på Ersättningsbuss 28M som går motorvägen till Åkersberga/Österskärfrån Galoppfältet är därför vanligt.

Företaget som städar bussarna, Caretia, ska utföra den dagliga

säkerhetskontrollen på bussarna innan de tas i trafik. Personalen på Caretia har inte busskort och vet inte vad de ska kontrollera. Varje dag skall ett säkerhetsprotokoll finnas i bussen men Arrivas chaufförer har återkommande hittat protokoll med gårdagens datum överkryssat och protokoll som fyllts i innan bussen ens kommit in för kontroll. Arrivas busschaufförer upplever återkommande att belysning och signaler inte fungerat på bussarna och att spolarvätska inte fyllts på - vilket självklart får konsekvenser för

bussresenärerna. Brist på reservdelar gör också att bussarna bara åtgärdas i yttersta nödfall.

Vi har även fått foton som visar att säkerheten brister vid Roslagsbanans spår vid Stora Marknadsvägen Täby (Täby Centrum). Staketet är trasigt och trots att S L säkerhetsavdelning kontaktats så har det inte blivit åtgärdat på flera månader. Livsfarligt när resenärer genar över spåret.

Stockholms läns landsting

Med anledning av detta önskar Vänsterpartiet svar på följande frågor:

1. Hur kontrollerar trafikförvaltningen att Arriva sköter säkerhetskontrollerna på bussar innan de tas i trafik?

2. Är det rimligt att personal på ett städföretag, utan busskort, sköter säkerhetskontroll av bussar?

3. Hur kontrollerar Trafikförvaltningen att säkerheten kring Roslagsbanan sköts och att säkerhetsbrister åtgärdas?

Stockholms läns landsting

VÄNSTERPARTIET

SKRIVELSE 2014-03-11

Skrivelse om resenärer som får vänta på nästa buss

En alltför vanlig syn i busstrafiken är föräldrar med barnvagnar som får vänta på nästa buss eftersom utrymmet för barnvagnar endast rymmer ett par vagnar och snabbt fylls upp. Det är inte heller säkert att föräldern med barnvagn får plats på nästa buss. Med andra ord behöver den förälder som har en inbokad tid eller ska hämta/lämna på förskolan vara ute i mycket god tid eftersom hen kan komma att missa flera bussar.

En stor del av Stockholms län har endast buss som kollektivtrafikförsörjning.

Bussbolagen väljer själva vilken busstyp de trafikerar olika sträckor med och skillnaden i tillgänglighet är stor mellan olika busstyper. I dagens bussar trängs barnvagnar, bagage och förflyttningshjälpmedel i samma lilla utrymme.

I takt med befolkningstillväxten kommer föräldrar som får vänta på nästa buss att bli en allt vanligare syn vid länets busshållplatser. Antalet nyfödda har ökat under en rad antal år (utom 2011) och förväntas göra det under kommande år. År 2012 föddes 28 900 barn i Stockholms län.

Trafiknämnden har aldrig tagit beslut om att några resenärsgrupper ska prioriteras bort från att åka med kollektivtrafiken. För att få kunskap om hur stort och frekvent problemet är vill Vänsterpartiet veta hur stor andel resenär det är som inte kommer med bussarna.

Med anledning av detta önskar Vänsterpartiet svar på följande frågor:

1. Hur vanligt förekommande är det att resenärer inte kommer med bussen?

2. Hur vanligt förekommande är det att resenärer inte heller kommer med nästkommande busstur?

3. Vad avser trafikförvaltningen göra för att påverka bussentreprenörerna att istället välja busstyper som tar ombord fler barnvagnar och dylikt?

Related documents