• No results found

Svar p å skrivelse från (MP) om månadsrapporter och verksamhetsuppföljning

Miljöpartiet tackar för svaret på skrivelsen och att det finns med ett kalendarium för kommande behandling av månads- och tertialrapporter. Det vi önskar utöver dessa rapporttillfällen är att de verltsamhetstal som varje möte läggs på bordet, skickas ut i förväg så att en löpande uppföljning också kan diskuteras i nämnden. Det är en av Trafiknämndens vildigaste uppdrag och vi är inte nöjda med den nuvarande ordningen att handlingarna läggs på bordet vid sittande möte utan möjlighet till inläsning i förväg.

FÖRSLAG TILL BESLUT 2014-03-11

Ärende nr 21 (TN 2014-0011)

Svar på skrivelse av (V) om trängsel och kollisioner på Tvärbanan Vänsterpartiet tackar trafikförvaltningen för svaret. Förvaltningen konstaterar att Tvärbanan är den lokalbana som har störst andel gemensamt spår med biltrafiken med de risker som detta medför. Vi ser med tillfredställelse på att förvaltningen planerar tilläggsskyltning och en säkerhetskampanj för att förebygga framtida incidenter. Vänsterpartiet skulle dock vilja gå ett steg längre och se en förstudie om möjligheten att förlägga sträckorna som idag går i biandtrafik på egen banvall alternativt eget körfält.

Separat banvall/körfält skulle avvärja kollisionsrisken i biandtrafik samt risken för mycket omfattande trafikstopp vid en kollision. Förutom det skulle separat banvall/körfält möjliggöra för både ökad hastighet och ökad turtäthet, vilket är Tvärbanans akilleshäl idag.

Tvärbanan och Nockebybanan ingår visserligen i samma trafikavtal, men förutsättningarna mellan de båda lokalbanorna skiljer sig mycket. Tvärbanan trafikerar täta bostadsområden medan Nockebybanan går i villakvarter.

Tvärbanan har även ett avsevärt större antal resande. När statistiken samkörs som den gör nu visar den alltså inte den reella trängseln på Tvärbanan, vilket inte är ti I Ifred ställande. Vidare känner även vi i Vänsterpartiet till att kollisioner mellan Tvärbanan och cyklister/fotgängare både har skett och dokumenterats, varför det är anmärkningsvärt att några sådana inte har registrerats.

Förslag till beslut

Trafiknämnden föreslås beslut

att genomföra förstudie avseende möjligheten att förlägga de sträckor på Tvärbanan som idag går i biandtrafik på egen banvall alternativt eget körfält

Stockholms läns landsting

hi li^

Trafiknämnden 1(1)

VÄNSTERPARTIET

SÄRSKILT UTTALANDE 2014-03-11

Ärende nr 22 (TN 2014-0063)

Svar på skrivelse från (V) rörande trafikverkets spåranläggning Vänsterpartiet tackar trafikförvaltningen för svaret. Vi konstaterar samtidigt att vi inte har fått det svar vi önskat på fråga 3. Förvaltningen tillämpar här svaret på fråga 1, vilket är en redogörelse för organisation och ansvarsfördelning för det kontinuerliga underhållet. Vår fråga är ställd ur ett riskperspektiv och vi förväntar oss även ett svar ur ett riskperspektiv, inte en redogörelse.

När två tågurspårningar med omfattande följder sker på mindre än en månad bredvid de spår som pendeltågen använder förväntar vi oss ett mer aktivt agerande av landstinget. Kraftig kritik har framförts under en längre period mot Trafikverket angående bristande underhåll. På sträckan Solna - Stuvsta sker ca 80 procent av samtliga växelrörelser i Sverige, vilket innebär att dessa spår är utsatta för enorma påfrestningar jämfört med mindre trafikerade spår. Med den bakgrunden är vi övertygade om att fler än Vänsterpartiet är intresserade av att landstinget är en tydlig kravställare gentemot Trafikverket. När vi betalar för att få trafikera Trafikverkets spår vill vi givetvis kunna vara säkra på att våra resenärer inte utsätts för risker såsom fara för eget liv och förseningar.

Kollektivtrafikförsörjning av Sätra ridanläggning en säkerhets- och j ämställdhetsfråga

Vi vill uppdra till trafikförvaltningen att i samverkan med Stockholms stad och Trafikverket hitta lösningar på kort och lång sikt för att kollektivtrafikförsörja Sätra ridanläggning. Samt att ta fram förslag på hur liknande frågeställningar kan hanteras på lämpligt sätt i framtiden utan att nämnden ska behöva ge uppdrag i varje enskilt fall.

Ridskolor är svårplacerade i ett växande Stockholm av flera skäl. Av allergiskäl far de exempelvis inte längre anläggas i närheten av bostäder, Samtidigt är det av stor vikt att även tjejers idrottande kan ges möjlighet att finnas till och utvecklas.

Sätra ridanläggning, inom Skärholmens stadsdelsområde, har rivits och Stockholms stad har byggt en ny anläggning som är större och ligger fantastiskt fint inbäddat i Sätraskogen. Den tidigare anläggningen låg ca fem minuter från busshållplatser med väl upplyst gångväg och med bostäder i närheten. Vägen till den nya anläggningen ligger ytterligare ca tio-femton minuters promenad genom skogen och där delar av vägen till och med helt saknar gång- och cykelväg. Förra året blev en 11 årig flicka överfallen på vägen och otryggheten är stor bland inte minst de unga och deras föräldrar. Arbetet med Förbifart Stocldiolm innebär att det dessutom kommer att passera en tung lastbil med sten och grus var femte minut på denna väg.

Denna viktiga säkerhets- och jämställdhetsfråga måste lösas. Därför föreslår vi att

förvaltningen får i uppdrag att i samverkan med Stockholms stad och Trafikverket snarast hitta lösningar på de allvarliga problem som fmns. Det gäller hur ridskolan skulle kunna försörjas med kollektivtrafik på kort och lång sikt, anläggande av trafikljus eller åtminstone ett övergångsställe vid ridskolan (saknas helt idag!) för att minska riskerna med de många tunga transporterna som kommer att passera och att de delar av vägen som idag helt saknar gång och cykelväg får detta. Vi måste bidra till att denna säkerhetsfråga inte längre hamnar mellan landstingets, stadens och Trafikverkets stolar.

Vid samtal med de ansvariga för verksamheten så framkommer det att för de unga (inklusive fritidsgårdsverksamhet) är den huvudsakliga verksamheten förlagd 15-19,30 på vardagar och mellan 9-15 på helgdagar. Optimalt skulle vara att ha halvtimmestrafik, men även

entimmestrafik är en klar förbättring jämfört med idag. Ett förslag skulle kunna vara en slcyttelbuss till Bredängs tunnelbanestation där det också finns andra busskommunikationer.

Andra förslag kan vara att dra om busslinje 135 som idag går mellan Klubbensborg och Mälarhöjden eller ha anropsstyrd trafik i någon form.

Vi vill uppdra till trafikförvaltningen att i samverkan med Stoclcholms stad och Trafikverket hitta lösningar på kort och lång sikt för att kollektivtrafikförsörja Sätra ridanläggning. Vi vill också att Trafilcförvaltningen återkommer till Trafiknämnden med förslag på hur liknande frågeställningar kan hanteras på lämpligt sätt i

framtiden utan att nämnden ska behöva ge uppdrag i varje ensldlt fall."

Christer G Wennerholm (M) Stella Fare (FP)

Karl Henriksson (KD) Bosse Andersson (C)

Stockholms läns landsting TrafiloiäiKUideii

MILJÖPARTIET DE GRÖNA SKRIVELSE

2014-03-11

Related documents