• No results found

Företag A: För Företag A är sökmotormarknadsföring väldigt viktigt. Sedan starten har de arbetat aktivt med både SEM och SEO.

“Vi brukar prata om “nätet” vilket innebär att fånga all frukt som faller ner. SEM driver in det reaktiva, de som googlar på produkten. SEO och content handlar mer om det proaktiva,

alltså väcka intresse.” - Respondent i Företag A.

Respondenten i Företag A menar att sökmotormarknadsföring är väldigt nödvändigt, framförallt i en nischad bransch. Det gäller att företaget hamnar högt upp på googles resultatlista för att få in konsumenterna. Jämfört med Företag A:s konkurrenter menar respondenten att de själva lyckas bättre med sökmotormarknadsföring. Han menar att deras konkurrenter tror nog att de lyckas bra, men i verkligheten gör de inte alls det. Vidare förklarar han att det inte bara handlar om att producera innehåll, bygga länkar eller buda på sökord. Det handlar om en kombination med fokus på användarupplevelsen.

Företag A arbetar mycket med sökmotormarknadsföring, både inhouse och outsourceat med hjälp av en byrå. Respondenten förklarar att de tidigare har arbetat med byråer av olika karaktär. Tidigare fick de hjälp av byråer med något han beskriver som “ful-SEO” som endast bygger länkar och gör försök att lura algoritmen. Detta gör dem inte längre och de fokuserar istället på riktig SEO och SEM och lägger vikten på användarupplevelsen. Respondenten menar att det är det som håller i längden. Det är även hållbart med användarvänlig

sökmotormarknadsföring då den blir mer trovärdig för Google när de crawlar och indexerar sidan fortsätter respondenten i Företag A.

I dagsläget sköter Företag A sin hemsida själva, och det är respondenten som har tagit över ansvaret för hemsidan. Företaget har själva byggt och implementerat hemsidan. Dock fungerar samarbetet mellan de tekniska aspekterna och sökmotormarknadsföringen kring hemsidan inte så bra. Vidare förklarar han att implementeringen av SEM, SEO och spårningen för detta inte har gjorts på rätt sätt.

“Hemsidan är som en bil, och just nu kanske den ser ut som en Porsche, men det är en gräsklipparmotor under huven och det brinner lite i den. Så vi kanske borde byta ut hela

motorn.” - Respondent i Företag A.

Trots att hemsidan ser bra ut utifrån är det mycket tekniska aspekter som måste fungera för att SEM och SEO ska fungera på rätt sätt. Vidare förklarar respondenten att företaget just nu har många sidor på hemsidan som har duplicerat innehåll. Detta är ingenting en konsument ser utifrån, men när Google crawlar sajten är inte sidan trovärdig och påverkar företagets rankning. Respondenten tror att dessa felaktiga implementeringar beror på att många i företaget inte förstår innebörden av sökmotormarknadsföring och hur viktigt det faktiskt är.

Enligt respondenten i Företag A är sökmotormarknadsföring ett väldigt konkurrenskraftigt verktyg då de ser snabba resultat och kan anpassa strategier utefter det. Framförallt i branschen de är verksamma i då det är dyrt för dem att konvertera en kund. För att de ska kunna sänka sina kostnader är sökmotormarknadsföring viktigt, framförallt SEO. Vidare menar han att det är viktigt för att konsumenter som inte hade hittat dig annars, kanske hittar dig genom Google. De har även märkt av en ökad försäljning samt ökad trafik till hemsidan då de arbetat aktivt med både SEM och SEO.

Företag B: För företag B är sökmotoroptimering viktigt. Respondenten berättar att SEO är en långsiktig strategi och det är alltid jobbigast i början tills man har satt sin strategi och hittat sina nyckelord. Det kan vara svårt att hitta rätt keywords och det är viktigt att urskilja sig från konkurrenter. Deras konkurrenter använder sig också utav SEO.

Respondenten berättar att företaget har en kombination av inhouse och outsourcat

sökmotormarknadsföring. De får expertisen från en marknadsbyrå och grovarbetet gör vi själva internt. Respondenten förklarar att det är mer kostnadseffektivt och därav denna strategin eftersom de är ett mindre företag. Deras hemsida sköts också internt men de får hjälp med programmering och kodning externt genom marknadsbyrå. De poängterade hur viktigt det är med sökmotormarknadsföring för marknadsbyrån och därefter har det varit en given strategi att arbeta med.

Vidare förklarar hon att sökmotoroptimering är ett konkurrenskraftigt verktyg i den digitala världen om man gör det bra och har en bra budget, då fungerar det också väldigt bra. Det är även viktigt att arbeta med alla delar som SEM innehåller och inte bara SEO. Tyvärr så påverkar det hur stor budget man har och där har de som ett mindre företag svårigheter.

Företaget B har inte gjort någon förändring i verksamheten för att nå dera målgrupp det

senaste året men tidigare år har de valt att lägga mer krut på social media och skapade därför en anställning inom social media.

Företag C: För Företag C är sökmotormarknadsföring inte viktigt. Respondenten förklarar att han vet vad det är för något, och han vet hur det fungerar, men ingenting de funderar på att arbeta aktivt med.

“Det är ingenting vi behöver, vi får in kunder ändå” - Respondent i Företag C Respondenten menar på att hans företag är för litet för att sökmotormarknadsföring ens ska fungera. Han tror att deras konkurrenter använder sig av det, iallafall de större företagen.

Detta baserar han på att de har mer ekonomiska resurser att lägga på sådana investeringar.

Det är en alldeles för stor kostnad för hans företag förklarar respondenten. Dock så är respondenten glad att hans vän hjälpt honom lite med SEO, han kan dock inte komma på någon faktor som förändrats genom att använda sig av SEO, men han menar på att så länge hans vän hjälper honom gratis vill han fortsätta med det. Företag C har inget verktyg som de kan använda för att mäta trafiken på hemsidan, eller vad som leder till konvertering. Därav är respondenten osäker på om hans sökmotormarknadsföring fungerar.

Gällande deras hemsida så sköter dem den själva. Respondenten förklarar att hans vän ändrade lite på meningarna och innehållet på hemsidan när SEO skulle implementeras, men det var inget som påverkade dem negativt, utan det gick snabbt. Vidare förklarar han att sökmotormarknadsföring säkert används av hans konkurrenter, men att det är en alldeles för stor kostnad för dem själva att investera i. Respondenten ser ingen utmärkande fördel i att hamna högt upp på googles resultatlista då han menar att de som vill hitta dem kommer att hitta dem ändå.

Företag D: Respondenten i Företag D anser att sökmotormarknadsföring är väldigt viktigt för att få fram information.

“ Syns du inte finns du inte. Det finns nog ingen som inte använder sig av sökmotorer idag.”

- Respondent i Företag D

För att stärka sitt argument ger hon ett exempel på när hon letar efter recept. För att hitta det görs en sökning på google och direkt kommer hundratals olika recept upp. Hon nämner att

det är viktigt att synas för att skapa ett starkt varumärke, därav är det också viktigt att finnas på google.

Respondenten förklarar att hon tror att deras konkurrenter garanterat använder sig av

sökmotormarknadsföring, och att det själva inte gör det i samma utsträckning. Vidare berättar hon att det beror på de finansiella resurserna. De större företagen som är deras konkurrenter har, enligt respondenten, antagligen mer pengar än de själva, och de har inte råd med de kostnaderna som uppstår. Tidigare arbetade de mer med sökmotormarknadsföring, men då outsourcade dem hela arbetet. I dagsläget är det respondenten själv som har hand om det samt hemsidan. De slutade med att outsourca det på grund av att det kostade för mycket. Hon nämner dock att om hon fick bestämma hade de fortsatt med att arbeta med byrån som de gjorde då hon märkte av positiv inverkan av det, men hennes chef tyckte att det blev alltför dyrt.

Respondenten tror inte att sökmotormarknadsföring är ett speciellt konkurrenskraftigt verktyg i den bransch företaget är verksamt i.

“Om folk vill hitta oss kommer de göra det oavsett. Jag tror att vi måste fokusera på att sälja in oss själva när vi väl har nått kunden.” - Respondent i Företag D

Med detta argument fortsätter hon att förklara att de likväl skulle klara sig fint utan sökmotormarknadsföring. Hon tror absolut att det har en positiv inverkan, men det är inte avgörande vad gäller att få in kunder i deras bransch.

Företag D använder sig som sagt av sökmotormarknadsföring till viss del. Respondenten förklarar att de riktar sina annonser och algoritmen känner av vem som googlar på vad, alltså remarketing. Om en yngre person googlar på deras produkt har de en annons som passar denne, och samma sak om en äldre person googlar på produkten. Därefter visas samma annons i mottagarens sociala medier. Detta är något de börjat med den senaste tiden, och det är respondenten själv som sköter dessa annonser. Vidare förklarar respondenten att hon tror att generellt sett att det spelar stor roll vilken placering företaget har på förstasidan på google, men att de själva är ett så pass litet företag att det inte spelar någon roll för dem.

Related documents