• No results found

Samarbeten inom innovation i fastighetsbranschen

2. Teori

5.3 Samarbeten inom innovation i fastighetsbranschen

Respondenterna menar att det finns svårigheter att skapa och driva innovation inom fastighetsbranschen i ett slutet system (Klein Woolthuis, Lankhuizen & Gilsing, 2005; Bergek et al., 2008). Detta leder till att det finns samarbeten kopplat till innovation inom branschen (Ydrefält och Roxenhall, 2017).

“Det är väldigt mycket samverkan mellan fastighetsägare. Vi

konkurrerar inte på ett sätt som jag var van vid från tidigare branscher, utan här delar man med sig väldigt mycket.” - Anders

Amy förklarar att “vi är ganska proaktiva och är också med i olika nätverk”. Alfred, som också verkar i Bolag A, berättar att bolaget gärna delar med sig externt.

“Vi har inga problem att dela med oss externt. För vi ser inte att de lösningar vi gör, är något som höjer oss gentemot våra konkurrenter på det sättet, utan det är mycket att vi ska hjälpas åt.” - Alfred

Bolaget ser det inte som att deras lösningar eller innovationer ger de andra aktörerna någon konkurrensfördel. Bolag A tror på en samverkan och menar att det gynnar innovationer inom

43

branschen om aktörerna samarbetar. Vidare menar Alfred att kostnader kan hållas nere om flera aktörer är delaktiga i utvecklingsprojekt, eftersom kostnaderna delas och bolagen får samma utfall av innovationsarbetet. Även Evert i bolag E menar att det är fördelaktigt att dela med sig till andra fastighetsbolag. Han menar att det är bra om andra bolag kopierar deras innovationer eftersom mycket av deras fokus ligger på hållbarhet. Ju fler branschkollegor som kopierar deras hållbarhets-innovationer, desto närmare är “den

hållbara staden”. Bolag E ser inte heller att denna informationsdelning skulle ge

branschkollegorna någon konkurrensfördel gentemot dem, de ser detta som något positivt.

I Bolag B finns olika samarbeten, bland annat ger Bert, som är Innovations- och digitaliseringsstrateg, exempel på olika samarbeten som bedrivs kopplat till innovation:

“Vi har ju i många år nu jobbat inom ett processorienterat synsätt och

där får vi ju, det jag lägger i begreppet innovationssystem. Så där får vi in förbättringar och förslag till förändringar.” - Bert

Bolag B är ett kommunalt fastighetsbolag och i kommunen de är aktiva i finns flera samarbeten mellan de kommunala fastighetsbolagen och kommunen. Bland annat i en testbädd där samtliga fastighetsbolag i kommunen ingår. Bert berättar även om ett forum vars lösningar till problem ska formas, [Bolag B] -labbet. I [Bolag B] -labbet har bolaget en målbild att bjuda in externa parter, för att hitta nya lösningar till problem för företaget och i branschen. I nuläget har det framför allt varit leverantörer som varit med i dessa labb. Bolag B är även öppna för att andra fastighetsbolag inom branschen ska vara med. Delar av Bolag B’s innovationsprocess inträffar därav i en interaktion mellan olika aktörer (Edquist, 1997).

Även det andra kommunala bolaget, Bolag C, nämner innovationsnätverk. De är i en initieringsfas av sin innovationsprocess men redan nu berättar de om olika samarbeten inom staden och inom svensk allmännytta, som finns där som stöd för dem. Clara och Clark berättar att det finns ett “innovationsnätverk” i staden som handlar om att driva ett samarbete kring innovation där de som kommunalt bolag kan ansluta sig till det här nätverket och få stöd. Clark berättar att ett exempel på ett sådant samarbete är:

“Sveriges allmännytta, där finns det till exempel ett digitaliserings

initiativ, där bolagen som är med pratar om gemensamma frågor och det pågår en del projekt som är kopplade till de. Sen finns de ju också andra triple helixprojekt, som det så fint heter. Liksom akademi, näringsliv och det offentliga samarbetar.”

44

Det finns alltså olika typer av samarbeten och grupperingar inom staden som hjälper de kommunala bolagen med innovation. Clara berättar vidare att Bolag C “ska ha något typ av

löst nätverk kring att driva innovation också”, när de dragit igång sin innovationsprocess.

Sådana system där akademi, näringsliv och offentlig sektor samarbetar för att bedriva innovation är en form av innovationssystem (Chung, 2002; Edquist, 1997; Bergek et al. 2008).

Daniel från Bolag D berättar att “Vi jobbar på att kunna kommunicera vilka innovationer vi

driver och vad vi når mer öppet och transparent än vad branschen har gjort historiskt sett.”

Vidare berättar David att de är ett ganska litet bolag och inte har tillräckligt med resurser i form av anställda och avdelningar för att driva stora utvecklingsarbeten. Därav är de beroende av samarbeten i sin innovationsprocess.

Elvira och Evert från Bolag E berättar att de samarbetar med olika aktörer, framför allt kunder och leverantörer. Elvira arbetar med den digitala utvecklingen och berättar att inom detta område finns det mycket samarbeten med olika externa aktörer.

Bolag E har som grundvärdering att de vill vara öppna och menar att innovationsprocessen i branschen handlar om att “bygga ett ekosystem” där arbetet sker tillsammans med sina branschkollegor för att utveckla branschen och driva på innovationen. Enligt respondenterna har bolag E aspirationer att vara med och bygga dessa ekosystem kopplade till olika områden och projekt inom branschen. Bolaget tror att en öppenhet kommer leda till mer innovation inom branschen. Evert menar att om de största fastighetsbolagen är med i ekosystem, kommer detta leda till att de andra fastighetsbolagen sannolikt hänger på. Detta leder till att dessa ekosystem underlättar för alla inom branschen. Vidare menar Evert att dessa ekosystem inte blir standarder som bolagen måste rätta sig efter, utan att de i stället blir en automatisk standard eftersom alla börjar göra på samma sätt. Ett mål med dessa ekosystem, förutom att underlätta arbetet med innovationen i fastighetsbranschen, är att till slut uppnå målet “den hållbara staden”.

Intervjudatan visade att de finns olika nätverk kopplat till innovation. De kommunala bolagen har strukturerade nätverk som finns upprättade av den offentliga sektorn, som ska fungera som ett stöd för de kommunala bolagen i fastighetsbranschen. Även de privata bolagen har nätverk, men dessa är mer tillfälliga och kopplade till olika projekt snarare än att vara innovationssystem. Vissa av bolagen (både kommunala och privata) har inte de resurser som behövs för att driva innovation inom bolaget, därav köper många av dessa in sina tjänster av externa aktörer. Bolagen får alltså hjälp av externa aktörer att kunna utvecklas och driva innovation. Alla de studerade kommunala bolagen är inblandade i något

45

typ av samarbete kring utveckling. Det finns tendenser som tyder på att dessa samarbeten är regionala innovationssystem, där de kommunala bolagen kan få hjälp att driva innovation genom en interaktion mellan institutionella och organisatoriska aktörer i en innovationsprocess (Edquist, 1997).

Alla intervjuade respondenterna inom de fem bolagen berättar om redan befintliga samarbeten och är positivt inställda till olika samarbeten inom branschen, men menar att de i framtiden hade varit bra med fler samarbeten. Vissa av de större privata bolagen, som till exempel Bolag E, är högst delaktiga i att försöka skapa ekosystem, där aktörer inom och även utanför fastighetsbranschen ska samarbeta i en högre utsträckning för att utveckla branschen. Det framgår av empirin att det förekommer flera samarbeten mellan olika aktörer inom branschen, som driver innovationen framåt, vilket Ydrefält och Roxenhall (2017) också visade beskrev i sin artikel.

Related documents