• No results found

En samlad bedömning har gjorts gällande de olika miljöaspekterna i projektet.

Bedömningen innefattar huruvida de transportpolitiska målen och miljökvalitetsmålen uppnås i projektet. Dessutom har en samlad bedömning gjorts av de konsekvenser som projektet medför. I tabell 7–1 redovisas den bedömningsskala som har använts.

Figur 7–1. Bedömningsskala.

Positiva konsekvenser innebär att projektet bidrar till att den bedömda aspekten blir bättre än i dagsläget.

Inga konsekvenser innebär att projektets åtgärder är vare sig positiva eller negativa för den bedömda aspekten.

Små negativa konsekvenser motsvarar de aspekter där det blir en förändring men dess allvarlighet bedöms som låg, eller att dess effekter avtar med tid.

Måttliga negativa konsekvenser är aspekter som antingen har en större påverkan ur allvarlighetsgrad, som påverkar ett större område eller är bestående under längre tid.

Stora negativa konsekvenser är aspekter som är mycket allvarliga, har en bestående eller väldigt långtidsverkande påverkan och som kan få effekter även utanför projektområdet.

Den samlade bedömningen gällande konsekvenser på olika miljöaspekter redovisas i tabell 7–2. Bedömningarna i detta kapitel är preliminära då de baseras på den information som finns i dagsläget om projektet.

Tabell 7–2 Samlad bedömning av projektets konsekvenser.

Miljöaspekt Konsekvens

Landskapsbild Landskapsbilden kommer inte att förändras märkvärt av de åtgärder som planeras att göras. (inga konsekvenser)

Naturmiljö Borttagning av vegetation inklusive rödlistade men inte värdefulla träd samt tillfälliga störningar orsakade av byggverksamhet. (små negativa konsekvenser) Vatten Givet att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtas bedöms projektet medföra en

liten påverkan på ytvattnet och grundvattnet i området. (små negativa konsekvenser)

Rekreation och friluftsliv

Breddningen och anläggandet av gång-och cykelvägen bidrar till positiva

konsekvenser. Det skapas möjligheter att färdas på ett mer trafiksäkert sätt för att komma till Öresjö badplats och andra platser för rekreation och friluftsliv i

området. (positiva konsekvenser)

Buller Under byggtiden sker en tillfällig ökning av buller från arbetsmaskiner i området.

(små negativa konsekvenser) Förorenade

områden

Alla vägdikesprover ligger inom riktvärdena för mindre känslig markanvändning (MKM). Detta innebär att vägdikesmassorna utifrån sin föroreningshalt kan nyttjas inom projektet. Emellertid måste hänsyn tas till de invasiva arter som växer på flera ställen i vägdikena. (Inga konsekvenser)

7.1. Överensstämmelse med de transportpolitiska målen

I Sverige finns det ett övergripande transportpolitiskt mål. Det är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning i hela landet för medborgarna och näringslivet. Under det övergripande målet har regeringen också satt upp funktionsmålet och hänsynsmålet med ett antal prioriterade områden.

Då transportförsörjningen ännu till stor del är beroende av fossila bränslen innebär utbyggnaden av väg 1800 och väg 1795 att det övergripande målet om hållbar

transportförsörjning påverkas negativt eftersom det underlättar för fortsatt vägtrafik. En liten del av sträckan får en gång- och cykelväg och för resterande sträcka breddas vägrenen, detta medför bättre framkomlighet för gång- och cykeltrafik.

7.1.1. Funktionsmålet

Funktionsmålet handlar om att skapa tillgänglighet för människor och gods.

Transportsystemets utformning, funktion och användning ska medverka till att ge alla en grundläggande tillgänglighet med god kvalitet och användbarhet samt bidra till

utvecklingskraft i hela landet. Transportsystemet ska även vara jämställt och svara likvärdigt mot kvinnors respektive mäns transportbehov.

Funktionsmålet uppnås i detta projekt. Vägen blir mer trafiksäker för boende i området, flera olika transportslag främjas. På en övergripande nivå förbättras transportmöjligheterna både för boende i området och för genomfartstrafik.

7.1.2. Hänsynsmålet

Hänsynsmålet handlar om säkerhet, miljö och hälsa. Dessa tre är viktiga aspekter som ett hållbart transportsystem måste ta hänsyn till. Transportsystemets utformning, funktion och användning ska anpassas så att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken. Det ska också bidra till att miljökvalitetsmålen och en ökad folkhälsa uppnås genom att

miljövänligare körning möjliggörs, som genererar mindre utsläpp av luftföroreningar.

Hänsynsmålet uppnås genom att ombyggnaden av väg 1800 och väg 1795 förbättrar säkerheten för trafikanter på sträckan.

7.1.3. Överensstämmelse med miljökvalitetsmål

Sveriges riksdag har beslutat om 16 miljökvalitetsmål för en hållbar samhällsutveckling.

Målen utgår från sociala, ekonomiska och ekologiska aspekter. Målen innebär att både nuvarande och kommande generationer säkerställs en hälsosam och god miljö. De miljömål som i första hand berörs av vägprojektet är:

• begränsad klimatpåverkan

• levande sjöar och vattendrag

• grundvatten av god kvalitet

• god bebyggd miljö

• ett rikt växt- och djurliv Begränsad klimatpåverkan

Förbättrad framkomlighet och transportkvalitet i vägnätet är faktorer som kan medverka till att mer gods transporteras med lastbil, vilket motverkar miljömålen om begränsad

klimatpåverkan. Om vägnätet får en bättre standard och ersätter transporter via flyg blir dock klimatpåverkan lägre än i dagsläget. Detsamma gäller om den ökade säkerheten leder till att fler väljer att åka med buss framför att köra bil eller om fler väljer att transportera sig

till fots eller via cykel. Effektivisering av befintlig infrastruktur kan dessutom räknas som hushållning med resurser i jämförelse med att bygga nytt vilket främjar detta miljömål.

Levande sjöar och vattendrag och Grundvatten av god kvalitet

Projektets närhet till ytvattnet Öresjö och det faktum att hela projektområdet ligger inom skyddsområde för Öresjö grundvattentäkt kräver att nödvändiga försiktighetsåtgärder vidtas för att säkerställa att inga föroreningar hamnar i vattnet. Dessutom vägbredning är positiv för rekreation och frilustliv i området bidragande att en levande vattenområdet. Ökad trafiksäkerhet från projekt innebär bland annat mindre risk för spridning av föroreningar från olyckor till grundvatten och vattenområdet.

God bebyggd miljö

Den ökade säkerheten och framkomligheten samt främjandet av alternativa transportsätt bidrar till en god och hälsosam livsmiljö och måluppfyllelse för miljökvalitetsmålet god bebyggd miljö.

Ett rikt växt- och djurliv

Projekteringen har anpassats så att de utpekade naturvärdesobjekten som är viktig för biologisk mångfald inom utredningsområdet bevaras. Detta medför att projektet antas uppfylla miljökvalitetsmålet ett rikt växt- och djurliv.

8 Överensstämmelse med miljöbalkens allmänna hänsynsregler, miljökvalitetsnormer och

bestämmelser om hushållning med mark och vattenområden

8.1. Allmänna hänsynsregler

De allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens kapitel 2 är en grundläggande förutsättning i arbetet ned att ta fram vägplanen. För skyddsåtgärder och försiktighetsmått är skälighet ett centralt begrepp som innebär att nyttan ska bedömas i jämförelse med kostnaderna.

Hänsynsregeln: Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd som omfattas av balkens bestämmelser är skyldiga att följa de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel. Detta uppnås genom en kartläggning av områdets miljöförutsättningar genom bland annat en naturvärdesinventering och att projekteringen sedan tar hänsyn till de särskilda förutsättningar eller identifierade värden som finns i området. Kraven som ställs i de allmänna hänsynsreglerna bedöms därmed vara uppfyllda i detta projekt.

Bevisbördregeln: I detta projekt har Trafikverket beaktat regeln genom den

naturvärdesinventering om gjorts inför arbetet med vägplanen, miljöbeskrivningen och miljösäkringen. Arbetet fortsätter under projektets gång med bland annat eventuella tillståndsansökningar och samråd med tillsynsmyndigheter. Kontroll- och

uppföljningsprogram kommer att tas fram vid behov, och användas under bygg- och driftskedet.

Kunskapskravet: Den som är ansvarig för en verksamhet eller åtgärd är skyldig att ha tillräcklig kunskap för att skydda människors hälsa och miljön mot skada och olägenhet.

Detta krav uppnås genom att säkerställa att de som utformar vägen har tillräcklig kunskap från utbildning eller arbetslivserfarenhet, för att ta fram de erforderliga försiktighetsmått med mera som krävs. För att säkerställa att kunskapen följer med genom hela projektet samlas de miljökrav som har arbetats fram i projektets miljösäkring, som följer med genom hela byggskedet.

Försiktighetsprincipen: Den som bedriver eller avser bedriva verksamhet eller åtgärd ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått som behövs för att förebygga och hindra skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön.

I samma syfte ska yrkesmässig verksamhet använda bästa möjliga teknik. Detta mål uppnås genom att skyddsåtgärder rekommenderas där det anses nödvändigt för att säkerställa att ingen påverkan på vatten och natur görs. Arbetet med miljösäkring följer hela

vägplaneprocessen från vägplan till driftskede.

Produktvalsprincipen: Trafikverket arbetar med hållbart byggande och har fastställda krav för material och varor avseende farliga ämnen.

Hushållningsprincipen: Alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska hushålla med råvaror och energi samt utnyttja möjligheten till återanvändning och återvinning. Detta mål appliceras framför allt inom masshanteringen. De massor som uppstår i projektet ska i första hand återanvändas inom projektet så långt det är möjligt med avseende på massornas egenskaper som beskrivits i avsnitt 4.5.2 Masshantering.

Lokaliseringsprincipen: För en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk mark- och vattenområde ska det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet ska

kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön. Denna princip uppnås av projektet som helhet eftersom åtgärderna innebär förbättringar på befintlig väg istället för en nysträckning vilket innebär att intrång i omgivande mark blir marginell. Inga alternativ för att dra ny väg i annan sträckning har projekterats då projektets mål skulle bli svåruppfyllda. Nydragning innebär dessutom större påverkan på omgivningen än åtgärder som vidtas på befintlig väg. Val av vägutformning gjordes med hänsyn till att minsta möjliga påverkan på naturmiljö ska ske. Då syftet med projektet är förbättrad framkomlighet och ökad trafiksäkerhet bidrar projektet till minskad olägenhet eller skada för människors hälsa.

8.2. Miljökvalitetsnormer

Miljökvalitetsnormerna anger den lägsta godtagbara miljökvaliteten för mark, vatten och luft. De förordningar om miljökvalitetsnormer som bedöms vara relevanta för detta projekt är följande:

• SFS 2004:660 Förordning om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön.

• SFS 2004:675 Förordning om omgivningsbuller

Miljökvalitetsnormer för vatten anger den vattenkvalitet en vattenförekomst ska ha vid en given tidpunkt. För närvarande gäller de normer som beslutats för perioden 2016–2021.

Målet är att alla vattenförekomster ska ha god status eller god ekologisk potential och att statusen inte får försämras. Närmaste ytvattenförekomst är Öresjö som omfattas av miljökvalitetsnormerna. I VISS databas framgår att kvalitetskravet för gällande

förvaltningscykel inte uppfyller ”God ekologisk status”. Projektets åtgärder bedöms inte påverka att kvalitetskravet inte uppnås.

Utöver MKN för ytvatten finns det även miljökvalitetsnormer för grundvatten. Projektet bedöms inte påverka miljökvalitetsnormerna.

8.3. Hushållning med mark- och vattenområden

Hushållning med mark- och vattenområden avser riksintressen enligt kapitel 3 och 4 i miljöbalken. Vägbreddningen förväntas inte påverka något riksintresse enligt miljöbalken.

Related documents