• No results found

5 Den planerade vägens lokalisering och utformning med motiv

5.2. Val av utformning

Ombyggnationen omfattar en sträcka på cirka 6,6 km (sektion 0/000-6/640) med start i söder i en korsning mellan väg 1795 och två skogsstigar strax utanför Borås, fram till 500 meter på väg 1800 efter övergången från väg 1795 till väg 1800, se bilaga 1 – Plankartor.

De åtgärder som planeras i projektet är förstärkning av vägkanter/stödremsa, förbättring av slänter samt byggande av en gång- och cykelväg längs en del av väg 1800. Vägen kommer även att breddas för att möjliggöra vägren på båda sidor av vägen. Körfälten planeras bli 3 meter breda med en vägren på 0,75 meter samt en sidoremsa på 0,25 meter. Vägrenens funktion är att få utrymme för oskyddade trafikanter. En mittlinje ska separera körfälten.

Vägrenen separeras från körfälten med streckad väglinje.

Vägutformningen tar hänsyn till kraven i VGU avseende bland annat horisontell och vertikal geometri, stoppsikt och sikt i korsning. Nedan beskrivs vägutformningen avseende

breddning av vägen på båda sidor eller på östra respektive västra sidan. Körfälten, vägrenar och stödremsors bredd redogörs i typsektionerna. Även dräneringslösningar, vägslänter och vägräcken beskrivs i dessa. Vid beslut har följande aspekter beaktats:

• måluppfyllelse

• effekter

• omgivningspåverkan

• kostnad

• eventuell övrig kritisk påverkan.

Utgångspunkten för den generella vägutformningen är att bredda den befintliga vägen likafullt på dess båda sidor där detta är möjligt och måla en mittlinje. Olika alternativ har studerats för att få en utformning som är anpassad till terräng samt uppfyller de standarder och krav som ställs för vägars utformning.

5.2.1. Breddning av väg 1795

På raka sträckor där det inte finns objekt som utgör hinder rekommenderas att vägen breddas lika mycket på vardera sida av vägen. Typsektion som visas i figur 5.2.1-1 ska tillämpas i sju vägavsnitt. De föreslagna vägavsnitten för raksträckor uppfyller de övergripande och specifika projektmålen och har positiva effekter för trafikanter.

Omgivningspåverkan bedöms vara måttlig och då endast som följd av röjning av vegetation och nedfällning av enstaka träd för att ge utrymme åt nya vägdiken.

Figur 5.2.1-1. Typsektion för vägavsnitt med rak linjeföring i plan.

För de vägavsnitt som utgörs av kurvor rekommenderas breddningen ske i den inre radien.

Detta förslag tillämpas i sju vägavsnitt längs med väg 1795 enligt figur 5.2.1-2. Breddökning av körfält i kurvor görs i den utsträckning som det är möjligt i enlighet med VGU. Samtidigt tas hänsyn till tillgängligt utrymme längs vägen för att minimera negativ

omgivningspåverkan. Även dessa vägavsnitt uppfyller de övergripande och specifika projektmålen och har positiva effekter för trafikanter.

Figur 5.2.1-2. Typsektion för vägavsnitt i kurva utan hinder.

De avsnitt där omgivningspåverkan riskerar att bli mer än måttlig på grund av påträffade miljövärden i området beskrivs tillsammans med effekter och konsekvenser i avsnitt 6.

Effekter och konsekvenser av projektet.

I de fall det inte går att bredda vägen i enlighet med rekommendationerna ovan har

specifika förslag för respektive vägavsnitt tagits fram. För dessa vägavsnitt rekommenderas vägen att breddas åt antingen öster eller väster vilket kan ses på plankartan. Vid km 0/380 ansluter ett litet vattendrag till vägdiket och vattnet rinner längs vägen vänstra sida till km 0/560, därför föreslås breddning på vägens östra sida i denna sektion i syfte att undvika påverkan på vattendraget. Mot vattendraget rekommenderas den befintliga släntlutningen på 1:2 att bevaras för att undvika arbeten i och påverkan på vattendraget och därmed behöver ett vägräcke monteras på denna sida, se figur 5.2.1-3. Hinder i form av vattendrag, naturvärden, ledningar, fastigheter och dålig sikt gör så att vägen inte kan breddas lika mycket på båda sidorna, se figur 5.2.1-4 – 5.2.1-6 där några av vägavsnitten och deras rekommenderade breddningssida kan ses.

Vid km 0/560 leds diket/vattendraget under vägen och fortsätter längs vägens högra sida till km 0/800. Breddning föreslås på vägens östra sida och att flytta vattendrag längre österut på grund av de nedgrävda elektriska ledningar och det naturvärde som finns på västra sidan.

Undantag görs vid km 0/176 där en bro sträcker sig över vägen och endast kan breddas så att körfälten får en bredd på 2,85 meter och vägrenen 0,70 meter, se figur 5.2.1-7.

Figur 5.2.1-3. Fotografi på området i avsnitt km 0/350 – 0/580. På västra sidan av vägen rinner ett litet vattendrag från km 0/380 till km 0/560 och därför föreslås breddning på östra sidan av vägen i syfte att undvika påverkan på vattendraget.

Figur 5.2.1-4 Fotografi på område i avsnitt km 0/600 – 1/020. I detta avsnitt finns det en brant bergsslänt och hus på vägens västra sida. Breddning rekommenderas åt öster i detta vägavsnitt.

Figur 5.2.1-5. Fotografi på hus i avsnitt km 1/670 – 1/750. Breddning rekommenderas åt väster för detta vägavsnitt för att undvika intrång.

Figur 5.2.1-6. Fotografi på kurvan i avsnitt km 5/350 – 5/420. Innerslänten i den inre radien är brant och därför rekommenderas breddning ske mot vänster sida, i vägens yttre radie. Eftersom kurvan har hög vägbank och vägslänterna blir större än 1:3 måste vägräcken monteras på båda sidor av vägen.

Figur 5.2.1-7. Fotografi på bro i avsnitt km 0/176.

5.2.2. Breddning av väg 1800 samt gång- och cykelväg

För väg 1800 ska vägen mellan vägavsnitt km 6/160 – km 6/440 breddas lika mycket på vardera sida då det inte finns några objekt som utgör hinder.

Längs med vägavsnitt km 6/440 – km 6/640 ska det anläggas en gång- och cykelväg med kantstöd längs med vägens östra sida, se figur 5.2.2-1. Breddningen sker på östra sidan om vägen.

Figur 5.2.2-1. Typsektion i vägavsnitt km 6/400 – km 6/520. Breddning rekommenderas åt öster då en stenmur tillhörandes en fastighet finns på västra sidan. Dessutom växer sälg och ask som är

naturvårdsarter på vägens vänstra sida och därmed kommer inte dessa att påverkas.

I övrigt uppfyller de föreslagna typsektionerna de övergripande och specifika projektmålen och har positiva effekter för trafikanter.

5.2.3. Belysning

Befintlig belysning utmed sträckan ägs av Borås stad. Beslut om befintlig belysning skall vara kvar har ännu inte tagits av kommunen. Trafikverket kommer inte att belysa väg 1795 och del av väg 1800, enbart gång- och cykelbanan där nya belysningsstolpar kommer att sättas upp.

5.2.4. Vägräcken

Vägräcke rekommenderas att sättas upp på de ställen där det inte är möjligt att skapa en vägslänt med 1:3 lutning och även där träd eller belysningsstolpar utgör risk och är placerade inom vägens säkerhetszon. Vid vattendragen som löper längs vägens ena sida mellan km 0/380 till km 0/560 rekommenderas montering av vägräcken för att minska risken för påverkan på vattnet.

Vid bron i sektion km 0/176 finns räcken. Vägräcket ersätts med betongbarriär för att förbättra trafiksäkerheten.

5.2.5. Sidoområden

Utformningen av vägens slänter och sidoområden ska anpassas till omkringliggande terräng och vegetation. Slänterna ska om möjligt ha lutningen 1:3 och uppfylla ombyggnadsstandard för ombyggnad av befintlig tvåfältsväg enligt VGU.

5.3. Skyddsåtgärder och försiktighetsmått som redovisas

Related documents