• No results found

SAMMANFATTNING OCH SLUTSATSER

9.1 SAMMANFATTNING

I utredningen redovisas förutsättningar för dagvattenhanteringen inom Täby Park Detaljplan 5, och förslag ges på hur dagvattenhanteringen kan utföras. Föreslagna åtgärder utgår från Täby kommuns dagvattenstrategi och de krav som ställs i samband med ny bebyggelse. Förslagen bygger även vidare på de principer som lagts fast i samband med planprogrammets utarbetande.

Bebyggelsens utformning är inte utvecklad i detalj, och förslagen är därför mer generella. Inom

kvartersmark föreslås att dagvatten från takytor omhändertas i växtbäddar. Gårdsmarken är i hög grad anlagd på bjälklag, och gårdarnas uppbyggnad ger en funktion som liknar växtbäddar. Med en

höjdsättning där lågpartier skapas kan ytlig avledning till dessa ordnas, och rening sker genom växtlighet och infiltration. Nedsänkta delar inom gårdarna skapar även utrymme för större

vattenvolymer vid skyfall, som komplement till de vattenmängder som kan rymmas i de substrat som gårdarna byggs upp av.

Dagvatten från gatumark omhändertas i växtbäddar eller skelettjordar. I planen finns ytor avsatta motsvarande 8% av gatumarken. Detta är i linje med de nyckeltal som finns för dimensionering av växtbäddar. Hur fördelningen blir mellan skelettjordar och växtbäddar är inte klarlagt i detta skede, i beräkningarna har antagits en fördelning om 50/50.

Utöver föreslagna åtgärder sker dessutom rening i efterföljande steg, dels skapas en reningsyta i den norra parken för rening av det dagvatten som leds hit, dels utanför planområdet i det centrala

parkstråket. Dessa lösningar betjänar fler detaljplaner, och är en bärande idé för stadsdelen Täby Park.

Planområdet utförs så 100-årsregnet kan hanteras utan skador, genom att kontrollerad översvämning tillåts ske inom kvarteren och på allmänna ytor. Det bedöms att det finns förutsättningar att säkerställa detta genom att skapa en god utformning och genomtänkt höjdsättning av gårdar och parkytor.

Kvarteren ska förses med släpp i huskropparna som hindrar att vatten stängs inne på ett okontrollerat sätt.

Överslagsmässiga beräkningar har gjorts avseende hur de lokala kraven på 50% gröna ytor uppfylls.

Generellt sett är detta svårt att uppnå med konventionella tak. I rapporten redovisas hur stora takytor som behöver ersättas med gröna tak för att uppfylla 50%-kravet.

Parken i den norra delen av planområdet utformas så att fördröjning och rening kan ske av dagvatten från planområdets norra del samt angränsande kvarter utanför planområdet. Dessutom utformas parken så att den kan rymma volymen från ett 100-årsregn, oavsett vilka skyfallsåtgärder som vidtas för uppströms bebyggelse.

För att kunna upprätthålla en tillfredsställande funktion i det befintliga dagvattensystemet efter att Täby Park är utbyggt krävs en kombination av fördröjningsåtgärder på nätet och lokal fördröjning inom Täby Park. Redovisade fördröjningsåtgärder medför att flödesbelastningen på befintligt dagvattensystem kan begränsas i enlighet med vad som krävs, dessutom kopplas dagvatten från planområdet till befintligt ledningsnät i en punkt nedströms de delar som är mest ansträngda.

9.2 SLUTSATSER

Utredningen visar att det är möjligt att skapa goda dagvattenlösningar för den aktuella bebyggelsen, som uppfyller gällande krav, och bidrar till en god bebyggelsemiljö. Genomförda föroreningsberäk-ningar visar att planen med föreslagen dagvattenhantering leder till att föroreningsbelastningen på Stora Värtan minskar. Det bedöms inte föreligga någon risk för försämrad vattenstatus, och det bedöms inte heller att planen äventyrar möjligheten att uppnå beslutade miljökvalitetsnormer för vatten.

9.3 VIDARE ARBETE

Inför granskningsskedet behöver dagvattenutredningen utvecklas med avseende på följande frågeställningar:

• Innan dagvatten ansluts till befintligt dagvattensystem behöver åtgärder utföras för att säkerställa ledningsnätets funktion vid dimensionerande 20-årsregn.

• Höjdsättning av kvartersmark och gatumark studeras vidare i samband med projektering.

• Beskrivningen av gårdsytornas utformning utvecklas och i samband med det även dagvattenhanteringen inom respektive kvarter.

• I projekteringen av allmänna gator och parker säkerställas så erforderliga dagvattenåtgärder skapas, samt hur en reningsanläggning för dagvatten integreras i parken i planområdets norra del, samt hur parkområdet höjdsätts för att fylla en god funktion vid skyfall.

• Ny dagvattenanslutning från planområdet till befintligt ledningsnät behöver ordnas.

• Fördröjningsåtgärder på befintligt ledningsnät behöver ordnas utanför planområdet.

10 REFERENSER

Länsstyrelsen i Stockholm, 2018. Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län.

Länsstyrelsen i Stockholm, 2018. Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län.

Naturvatten, 2017. Underlag till lokalt åtgärdsprogram för ytvatten i Täby kommun. Anna Gustafsson och Ulf Lindqvist.

SGU, 2019. Jordarter 1:25000–1: 100 000. https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-jordarter-25-100.html

Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), 2017a. Nedsänkt växtbädd.

http://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/dagvatten/pdf/nvb.pdf Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), 2017b. Överdämningsytor/torra dammar.

http://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/dagvatten/pdf/overdamning_h.pdf Struktor, 2020. PM hydrogeologi

Svenskt Vatten, 2016. Avledning av dag-, drän- och spillvatten. Publikation P110.

Täby kommun, 2016. Dagvattenstrategi för Täby kommun. Antagen 2016-08-18.

Täby kommun, 2017a. Principer för dagvattenhantering i Täby kommun.

Täby kommun, 2017b. Tolkning av dagvattenkrav i Täby kommun – Fördröjningskrav i ABVA.

Täby kommun, 2017c. Dagvattenutredningar i Täby kommun – kravspecifikation, checklista och förslag till arbetsgång vid dagvattenberäkningar.

Ulf Jonsson geo, 2013. PM angående mark- och grundläggningsförhållanden – underlag för detaljplan, Ulf Johnson Geo AB, 2013-03-11.

Vinnova, 2017. Grönatakhandboken – Växtbädd och vegetation.

VISS, 2019. Täby-Danderyd. https://viss.lansstyrelsen.se/Waters.aspx?waterMSCD=WA72455878 WSP, 2015. Dagvattenhantering galoppfältsområdet, Underlag för programhandling

WSP, 2016a. Skyfallskartering för Täby Park, Arbetsmaterial 2016-04-18

WSP, 2016b. Dagvattenutredning Täby Park DP 1, 2016-05-18 Reviderad 2017-01-25 WSP, 2016c. Dagvattenutredning Täby Park DP 2, 2016-05-18 Reviderad 2017-01-25 WSP, 2018. Lokalt åtgärdsprogram för Täby kommun, förbättrad ytvattenkvalitet.

WSP, 2019. Hydraulisk analys Täby Park dagvatten, 2019-12-01

VI ÄR WSP

WSP Sverige AB

121 88 Stockholm-Globen Besök: Arenavägen 7

T: +46 10 7225000 Org nr: 556057-4880 Styrelsens säte: Stockholm wsp.com

WSP är ett av världens ledande analys- och

teknikkonsultföretag. Vi verkar på våra lokala marknader med stöd av global expertis. Som tekniska experter och strategiska rådgivare har vi tillgång till ingenjörer, tekniker, naturvetare, planerare, utredare och miljöspecialister liksom professionella projektörer, konstruktörer och projektledare.

Vi erbjuder hållbara lösningar inom Hus & Industri, Transport

& Infrastruktur och Miljö & Energi. Med drygt 39 000 medarbetare på 500 kontor i 40 länder medverkar vi till en hållbar samhällsutveckling. I Sverige har vi omkring 4 000 medarbetare. wsp.com

BILAGA 1

BERÄKNADE FÖRDRÖJNINGSVOLYMER ENLIGT TÄBYS

Related documents