• No results found

VÄSTRA PARKEN

Fördröjning av ordinarie dagvattenflöden

Dagvatten från planområdet kommer att ledas till befintliga dagvattensystem på östra sidan om Bergtorpsvägen. Systemet har kapacitetsbegränsningar, och med den planerade utbyggnaden av Täby Park kommer systemet att bli överbelastat. De största problemen finns längre uppströms i systemet längs Marknadsvägen och Södervägen. Olika åtgärder har studerats i tidigare utredningar (WSP 2019), och en kombination av fördröjningslösningar på befintligt ledningsnät och lokal

fördröjning för tillkommande bebyggelse inom Täby Park är den lösning som bedöms mest sannolik.

En genomgående förutsättning vid studie av olika åtgärder är att dagvattenflödena från Täby Park fördröjs till 50% av ett dimensionerande 20-årsflöde. Observera att detta fördröjningskrav inte är identiskt med det generella kravet inom Täby kommun på att fördröja flöden så de ej överstiger 50%

av nederbörden (detta krav ger en mindre total volym på ca 44 m³).

Till västra parken leds vid normala förhållanden dagvatten från markerade ytor i figur 1 nedan. Det är dagvatten från kvarter 1+2 samt kvarter 3 inom planområdet liksom från kommande kvarter öster respektive väster om parken. Till parken leds även dagvatten från allmän platsmark och lokalgator kring parken. Dagvatten från gröna slingan väster om kvarter 3 kommer också att avledas mot parken.

Sammantaget innebär det dagvatten från 2,2 ha Red A.

Figur 22 Dagvatten som avleds till den västra parken, indikerat med gulmarkerade ytor och gröna pilar. Bokstavsbeteckning avser delavrinningsområden som redovisas i tabellen nedan.

En fördröjning till 50% av beräknat dimensionerande dagvattenflöde utan hänsyn till några andra uppströms fördröjningsåtgärder (inom allmän platsmark eller kvartersmark) kräver en sammanlagd fördröjningsvolym på ca 125 m³. Detta volymbehov kan fördelas på de olika inloppen, se Figur 22 och Tabell 14 nedan.

Tabell 14 Sammanställning av beräknade volymer som krävs för att uppfylla kravet på fördröjning till 50% av dimensionerande klimatfaktor.

Delområde Magasinvolym (m³) för att begränsa flödet till 50% av dim 20-årsflöde inkl klimatfaktor 1,25

A 76

B 20

C 20

D 4

Park 1 3

Summa 123

Man kan tänka sig att dagvattensystemet, i första hand inlopp A, ges ett annat utförande och en större del av dagvattnet istället leds in via inlopp D. I tabellen nedan har flödet via A fördelas på de tre olika delflödena, varvid andra volymfördelningar kan beräknas.

Tabell 15 Fördelning av fördröjningsbehovet på olika tillflöden inom delområde A.

Delområde Magasinvolym (m³) 50% fördröjning

A1 52

A2 20

A3 4

Summa A 76

Dimensionering av reningsåtgärder i park

Dagvatten ska enligt Täbys riktlinjer redan genomgått viss rening och fördröjning innan det avleds till de allmänna dagvattenledningarna. Möjligheten att skapa kompletterande rening i parken har ändå bedömts intressant. Reningsåtgärder har översiktligt dimensionerats utifrån två olika principer.

Den ena utgår från att en kontrollerad fördröjning ska kunna ske av en viss nederbördsvolym (exempelvis 10 eller 20 mm) vilket gör att man kan säkerställa att flödet genom efterföljande

reningssteg är begränsat, vilket ger förutsättningar för välfungerande rening. Fördröjningsvolymer på 10-20 mm brukar anses motsvara en kapacitet att hantera 80-95% av årsnederbörden.

Den andra metoden är att dimensionera själva reningen på ett bra sätt. En reningsyta med vegetation ska ha en ytstorlek som står i lämplig proportion till avrinningsområdets yta. För skelettjordar och växtbäddar/biofilter är den önskvärda ytan 5-10% av den reducerade arean, för dammar ca 2-3%.

I tabellen nedan redovisas beräknade ytor och volymer för den västra parken. Som framgår är fördröjningsvolymerna för att begränsa flödet till rening betydligt större än volymerna som krävs för att begränsa flödet till dagvattensystemet. Om man utgår från att reningen i parken sker i någon form av växtbäddar blir det sammanlagda ytbehovet för den västra parken ca 112-224 m². Anläggningarna bör kunna fördröja totalt 224-448 m³.

Tabell 16 Sammanställning av beräknade nyckeltal för dimensionering av åtgärder i den västra parken.

A tot Red A Mag vol 50% Mag vol rening (m³) Yta rening (m²)

Av kommunens krav kopplade till dagvattenstrategin följer att omfattande dagvattenåtgärder ska genomföras både inom kvartersmark och allmän plats. I dagvattenutredningen redovisas översiktligt vilka åtgärder som kan vara aktuella. Även om det finns osäkerheter kring hur mycket av

uppströmsåtgärderna som faktiskt kommer att genomföras, samt vilken effekt dessa åtgärder kommer att ha när de är i drift, bedöms det ändå som fullt realistiskt att de dagvattenflöden som når parken kommer att vara fördröjda och genomgått en viss rening. Detta gör att åtgärder för kompletterande dagvattenrening föreslås ges en dimensionering i den nedre delen av spannet i tabellen.

Överdimensionerade anläggningar riskerar att ge försämrad rening och ett mindre attraktivt utseende.

Konceptuell beskrivning av åtgärder i park

Med en genomtänkt utformning av parken kan en god dagvattenhantering säkerställas och ett skydd mot översvämning vid extrem nederbörd ordnas. I figuren nedan redovisas schematiskt hur en lösning kan byggas av olika funktionella delar. Principen är följande:

• En tillräckligt stor del av parken är nedsänkt i förhållande till omgivande gatumark. På så sätt kan vatten vid extrema skyfall samlas på ett kontrollerat sätt och risken för annan bebyggelse minskar.

• Dagvatten vid mer vanliga situationer leds via anläggningar för fördröjning och rening som är ytterligare nedsänkta i parken. Utlopp sker till dagvattensystem.

• Fördröjningsytan utformas så att små flöden kan ledas vidare till ett efterföljande reningssteg, utloppets flödeskapacitet är strypt varför större flöden bromsas upp och vattennivån stiger och magasinet fylls.

• Vid en viss nivå sker bräddning via separat ledning till dagvattensystemet. Kapaciteten i bräddledningen motsvarar 50% av det dimensionerande 20-årsregnet. Vid ännu kraftigare regn/skyfall översvämmas ytor kring fördröjningsmagasinet och i extrema fall en större del av parken.

• Flödet från fördröjning till reningsyta är begränsat, vilket gör att reningsfunktionen upprätthålls även vid kraftigare nederbörd. Reningsytan kan vara en nedsänkt växtbädd, eller damm.

Genom att fördröjningsvolymen för rening är större än volymen för flödesbegränsning blir illustrationen något missvisande. Med de beräknade volymerna för rening krävs ingen ytterligare volym för

flödesbegränsning.

Figur 23 Principillustration dagvattenåtgärder. Höjdsättning och tillämpning av beräknade nyckeltal.,

Ett alternativt utförande kan vara att anlägga fördröjnings och reningsåtgärderna på en högre nivå, och istället för att dessa översvämmas (tillsammans med parkytan) vid skyfall samlas vatten vid skyfall i en separat lägre liggande del av parken.

Förutom att de aktuella volymerna ska rymmas så behöver också nivåerna för inkommande och utgående dagvattensystem beaktas.

Related documents