• No results found

På en grundläggande nivå skapar upplägg skillnader i innehåll; Galago tar medvetet in olika serier medan 91:an alltid har samma. Vidare måste serier 91:an91:an skapa identifi kation och igenkänning för läsaren. 91:an skapar det genom 91:an91:an nostalgi och allmänna föreställningar. Galago skapar det genom att förankra sig i nutid, och ta upp ämnen som är aktuella inom en specifi k gruppering. Serierna i 91:an är tidlösa eftersom samma form måste hålla länge medan aktualiteten i Galagos serier fi nns för att serierna inte behöver hålla mer än till nästa nummer.

Här förs diskussionen in på målgrupp, som är en annan förklaring. 91:an vill nå en så stor grupp som möjligt, och innehåller därför väletablerade föreställningar och handlar om neutrala saker. Det krävs ingen förkunskap, vilket även det breddar möjlighet till läsaridentifi kation. Galago vänder sig till en smal publik och agerar forum för intresserade. Serierna innehåller specifi ka vänsteretablerade ståndpunkter inom politik, samhälle och känslor, och det krävs därför förkunskap samt visst medhåll för identifi kation. 91:an använder sig av en tydlig, välbekant berättarstruktur eftersom en stor skara människor kan ta till sig den. Galagos mer episka stil kan förklaras med att syftet inte är att få så många som möjligt att känna igen sig. Publikens tilltänka roll formar även utseende, vilket i Galagos fall är att tolka, och i 91:ans att titta.91:ans91:ans Karaktärernas utseende har sin förklaring i att detaljrikedom visar på världen utifrån och ett mer avskalat utseende ger tillgång till en inre värld. Seriernas tema kräver olika identifi kation, vilket fi gurerna hjälper till att förstärka. Galagos serier vill engagera på ett djupare plan, medan 91:ans vill visa på ett yttre plan, vilket resulterar i avskalade respektive detaljrika fi gurer.

Detaljer används till att förstärka olika saker. I 91:an ska de förstärka 91:an91:an

exempelvis personligheter och reaktioner, då bilderna måste ge all nödvändig handlingsmässig information. Serier i Galago använder sig av detaljer för att visa på tillhörighet i en viss gemenskap; då tidningen har en uttalad alternativ riktning är det viktigt att positionera sig.

Författarens roll påverkar seriernas utseende. I Galago arbetar författare med ett subjektivt uttryck som syfte, i 91:an är författarens roll mer objektiv 91:an 91:an och underordnad formen. Serierna präglas även av vad de gör anspråk på; i Galagos fall konstnärlighet, i 91:ans anspråkslöshet, vilket ger ett subjektivt 91:ans91:ans respektive ett objektivt uttryck.

Att en text alltid är en representation av sin skapare ger vidare olika

förklaringar. 91:an har enbart vita män huvudrollen, och även i 91:an91:an Galago är det vanligast med detta, vilket kan förklaras med att även deras skapare är det. Seriernas tidsmässiga förankringar kan förklaras med under vilken tid de skapades; Galagos i nutid och 91:ans i en äldre tid. 91:ans91:ans

Rolig eller or

Galago gör inte anspråk på att avbilda en helhet, utan snarare personliga upplevelser, medan det är 91:ans syfte. Detta formar hur människor avbildas; 91:ans91:ans som stereotyper eller individer.

Båda tidskrifter innehåller serier med en viss naturaliserad syn på världen som formar innehållet. I Galago hyllas vardagen och människans värde. 91:ans serier ser världen som strukturer och en plats för tillspetsad underhållning, och som människa ska man inte ta sig själv på så stort allvar. Serier i Galago formas av nyckelordet varför, medan 91:ans har ett konstaterande att.

Galago är slutligen i enlighet med serieteoretikern Scott McClouds teorier en del av en seriemässig förnyelse och utveckling. 91:an förhåller sig däremot 91:an91:an starkt traditionsbunden. Båda tidskrifternas innehåll påverkas dock av rådande bakomliggande villkor, som är till fördel för vita, heterosexuella män. Galago ifrågasätter och motarbetar visserligen denna ordning, men tradition håller dock fortfarande ett starkt grepp kring serieutbudet.

Rolig eller or

Slutdiskussion

I denna uppsats har serier ur ett kommersiellt och ett alternativt seriemagasin satts i relation till varandra. Detta för att exemplifi era hur skillnader inom det svenska serieutbudet kan te sig. Det har även förts en diskussion, både på exempelnivå och i ett större samhälleligt perspektiv, kring varför serierna ser ut som de gör.

Skillnader mellan serierna är stora, men kan mycket grovt sammanfattas med heterogenitet i Galagos fall och homogenitet i 91:ans, samt att serier i Galago är korta, fristående berättelser medan de i Galago är som korta avsnitt ur en enda lång berättelse. Seriernas innehåll formas av många aspekter; det fi nns inget entydigt svar på varför de ser ut som de gör då allt hänger ihop; tidsanda, upplägg, målgrupp och tidskriftens ambition och anspråk. Både inre och yttre faktorer påverkar serierna, men en sak är säker; de är barn av sin tid. Serierna är uppbyggda kring, och ett resultat av, vilken syn människorna bakom har på serier; är de konst, underhållning eller kanske bägge delar?

Till viss del är det så att Galagos serier innehåller och skapas som en motsättning av den verklighet 91:ans serier förmedlar; 91:an kan ses som bärare av ett traditionellt arv, medan Galago är ett exempel på en modern vidareutveckling av seriekonsten. Det är ingen tillfällighet, dock heller inte någon självklarhet, med innehållsmässig utveckling för att serierna skapas i nutid. Tradition återkommer i allra högsta grad även i dagsfärska serier.

Rolig eller or

Utvecklingen har snarare att göra med Galagos övergripande ifrågasättning av etablerade normer, inställningar och samhällsordning. Även ordningen inom seriebranschen ifrågasätts och motarbetas, medan andra tidskrifter anpassar sig efter det redan befi ntliga.

Related documents