• No results found

Sammanställd redovisning

In document den 24 april 2019 (Page 68-72)

Resultatutveckling, mnkr

2.6 Sammanställd redovisning

Årsredovisningen ska innehålla en sammanställd redovisning som innefattar den

kommunala verksamhet som bedrivs i bolagsform. De kommunala bolagen använder sig av årsredovisningslagen, redovisningsrådets rekommendationer och

bokföringsnämndens allmänna råd. Vid avvikelse i redovisningsprinciper mellan kommunen och kommunala bolag är kommunens redovisningsprinciper vägledande.

I den sammanställda redovisningen ingår kommunen och den helägda

kommunkoncernen samt det delägda bolaget Österhöjdens Garage AB som förvärvades av kommunen. Kommunen äger 51 % av aktierna i Österhöjdens Garage AB.

Den helägda kommunkoncernen som bildades i december 2005 består av moderbolaget Upplands-Bro Kommunföretag AB med de helägda dotterbolagen Upplands-Bro Kommunfastigheter AB och AB Upplands-Brohus.

Syftet med den sammanställda redovisningen är att ge en samlad bild över kommunens ekonomiska ställning, åtaganden och resultat. Den sammanställda redovisningen har upprättats enligt förvärvsmetoden med proportionell konsolidering. Förvärvsmetoden innebär att det bokförda värdet på aktier som finns i kommunen eliminerats mot företagens egna kapital vid förvärvstillfället. I redovisningen ingår endast kapital som intjänats efter förvärvet. Med proportionell konsolidering menas att i redovisningen ingår endast så stor del av företagets resultat- och balansräkning som svarar mot kommunens ägarandel.

Eftersom kommunkoncernen är helägt med helägda dotterbolag ingår 100 % av kommunkoncernen i den sammanställda redovisningen. Huvudregeln är att den

sammanställda redovisningen omfattar bolag där kommunen har en ägarandel på minst 20 %. I den sammanställda redovisningen ingår därför även det delägda bolaget

Österhöjdens Garage AB till 51 %. Eliminering har skett av koncerninterna fordringar och skulder samt intäkter och kostnader. Gjorda bokslutsdispositioner, förändringar i obeskattade reserver, påverkar inte det sammanställda resultatet. I den sammanställda redovisningen tas 22 % av de obeskattade reserverna upp som uppskjuten skatteskuld i form av en avsättning. Resterande 78 % förs till eget kapital.

En aktiv styrning sker genom att Kommunfullmäktige fastställt bolagsordningar, policy för bolagen, grundläggande och årliga ägardirektiv samt instruktion för rollfördelning mellan kommunen och Upplands-Bro Kommunföretag AB och dess dotterbolag.

Kommunfullmäktige utser även styrelseledamöter i bolagen.

Upplands-Bro Kommunföretag AB är moderbolag med ändamål att äga och förvalta aktier i Upplands-Bro kommuns bolag och initiera och driva särskilda projekt i syfte att utveckla kommunens bolagsverksamhet.

Upplands-Bro kommun, Årsredovisning 2018 25(122)

AB Upplands-Brohus är ett bostadsföretag med ändamål att inom Upplands-Bro kommun köpa, sälja och äga fastigheter för att på dessa uppföra, förvalta och upplåta bostäder, affärslägenheter och andra kollektiva anordningar samt att bedriva annan därmed förenlig verksamhet som är kommunalrättsligt godtagbar.

Upplands-Bro Kommunfastigheter AB:s verksamhet är att förse kommunens förvaltningar och andra organisationer som bedriver kommunalt finansierade eller angelägna verksamheter med ändamålsenliga lokaler och anläggningar samt att i övrigt hyra ut på marknaden.

Österhöjdens Garage AB driver och förvaltar garaget vid Bostadsrättsföreningen Brantens fastigheter med infart Enköpingsvägen mittemot SL:s pendlingsparkering i Kungsängen.

Den sammanställda redovisningens resultat

Den sammanställda redovisningens resultat är 110 mnkr (51,9 mnkr). Interna

mellanhavanden mellan kommunen och kommunkoncernen har eliminerats i enlighet med förvärvsmetoden. Soliditeten för kommunkoncernen är 26,5 % (25,1 %).

Balansomslutningen för den sammanställda redovisningen är 3 700 mnkr (3 461 mnkr).

Kommunkoncernen

I Upplands-Bro Kommun har Kommunfullmäktige fastställt ägardirektiv för 2018.

Kommunens verksamheter, som bedrivs i bolagsform, utgör en del av den totala kommunala verksamheten. Bolagen ska med sina verksamheter bidra med att utveckla Upplands-Bro kommun till en attraktiv boende- och verksamhetsort.

Bolagen ska i sin verksamhet anlägga en helhetssyn och sträva efter att tillämpa ett koncerntänkande. Samordning av funktioner ska ske där fördel kan uppstå för

"kommunkoncernen" som helhet. Bolagen ska vara med och skapa ett långsiktigt hållbart samhälle. Personalen ska ha kunskap och hög medvetenhet om god miljö.

Kommunens miljömål ska implementeras i samtliga bolag som därutöver kan lägga till egna och specifika miljömål för respektive bolag.

AB Upplands-Brohus ska:

• bedriva verksamheten enligt affärsmässiga principer. Det innebär att

marknadsmässigt avkastningskrav ställs på Upplands-Brohus. Bolaget ska ha en direktavkastning på minst 2,7 % på fastigheternas marknadsvärde.

• genom lönsamhet i den dagliga driften och affärsmässiga beslut kring förvärv, nybyggnation och försäljning av fastigheter uppnå en synlig soliditet på 20 % år 2020.

• ha en avkastning som ger möjlighet att årligen lämna ett koncernbidrag som motsvarar en avkastning på insatt kapital, före skatt, med den genomsnittliga statslåneräntan under föregående räkenskapsår med tillägg av en procent.

• erlägga en marknadsmässig borgensavgift för de externa lån med kommunal borgen som säkerhet som Upplands-Brohus har. Borgensavgift utgår på den lånevolym som bolaget har vid ingången av 2018 samt nya lån som bolaget tecknar under året och uppgår till 0,35 %.

• delta aktivt i förverkligandet av bostadsförsörjningsprogrammet.

• under perioden 2017-2020 påbörja nybyggnation av minst 300 lägenheter.

• arbeta aktivt med trygghetsskapande åtgärder för att förebygga social oro och utanförskap i samverkan med övriga aktörer.

Upplands-Bro kommun, Årsredovisning 2018 26(122)

• erbjuda lägenheter för bostadssociala behov enligt överenskommelse i markanvisnings- och exploateringsavtal.

• medverka vid anskaffning av bostad vid rekrytering till bristyrken.

• öka kundnöjdheten som ska undersökas regelbundet.

• aktivt medverka i arbetet att utveckla våra tätorter med fokus på Bro centrum och Kungsängens centrum och vara öppen för lokalförvärv i stråket mellan Bro centrum och järnvägsstationen.

Viktiga händelser under året:

AB Upplands-Brohus redovisar ett resultat efter finansiella poster på 22,1 mnkr. Under året har bolaget sett över sin finansiella ställning och därför förtidsinlöst några

räntederivat med ofördelaktiga räntenivåer i syfte att sänka framtida räntekostnader. Det gör att räntekostnaderna har ökat med 36 mnkr jämfört med föregående år. Redan 2011 gjordes en nedskrivning på Bro Centrum som i år återläggs då marknadsvärdet idag ligger stabilt över det bokförda värdet. Hyresomsättningen ökade med 6,4 mnkr jämfört med 2017.

Upplands-Brohus fortsätter att bibehålla en hög underhållsnivå. Totalt har underhåll genomförts för 57,8 mnkr (38,1 mnkr) varav 28,8 mnkr (14,2 mnkr) har aktiverats.

Under 2018 gjordes investeringar om totalt 60,9 mnkr (315,3 mnkr) i pågående om- och nybyggnationer.

Framtiden:

Upprustningen av Örn- och Fasanstigen är påbörjad och beräknas vara klar hösten 2019.

Framförallt är det renovering av balkonger, tak, gemensamhetsbyggnader och utemiljön.

Endast arbeten på Fasanstigens utemiljö, Föreningslokalerna på båda områdena och sex bostadshus kvar att färdigställa på Fasanstigen.

Upplands-Brohus står inför stora investeringar i nyproduktion av hyresrätter.

Projektering pågår av sammanlagt ca 250 hyresrätter i både Bro och Kungsängen. Näst på tur är ca 100 lägenheter på Kokillbacken i Kungsängen, ca 40 lägenheter på

Köpmanvägen i Bro och troligen två kvarter i Trädgårdsstaden i Bro, söder om järnvägen.

Under våren 2019 kommer 178 nya hyresrätter att vara klara för inflyttning på Bagar- och Målarvägen i Bro

Upplands-Bro kommunfastigheter ska:

• ha en avkastning på 3,7% på eget kapital.

• lämna koncernbidrag i den omfattning som resultatet tillåter."

• betala en marknadsmässig borgensavgift för de externa lån med kommunal borgen som säkerhet som Upplands-Bro Kommunfastigheter har. Borgensavgift utgår på den lånevolym som bolaget har vid ingången av 2018 samt nya lån som bolaget tecknar under året och uppgår till 0,35 %.

• för lån som Upplands-Bro kommun för närvarande vidareförmedlat till Upplands-Bro Kommunfastigheter ska bolaget erlägga ränta enligt kreditvillkoren i reverserna

• öka kundnöjdheten som ska undersökas regelbundet

• arbeta aktivt med trygghetsskapande åtgärder för att förebygga social oro och utanförskap i samverkan med övriga aktörer

Upplands-Bro kommun, Årsredovisning 2018 27(122)

• schablondelen i nuvarande hyressättningsmodell får uppräknas med 2 % inför 2018

Viktiga händelser under året:

Upplands-Bro Kommunfastigheter AB visar ett resultat efter finansiella poster på 0,8 mnkr. Hyresintäkterna har ökat med 6,7 mnkr jämfört med föregående år. Ökningen beror på att det blivit helårseffekt på nya verksamhetslokaler som uppfördes redan 2017 till exempel Violinvägen 4, Ekhammars förskola och Finnstaskolan.

Upplands-Bro Kommunfastigheter utförde underhållsåtgärder för totalt 38,7 mkr (21,7 mkr) varav 9,7 mnkr (6,3 mnkr) kostnadsfördes under 2018.

Under 2017 ökade driftkostnaderna med 4,4 mnkr. Nästan hälften av ökningen beror på att kommunen har beställt åtgärder som sedan har vidarefakturerats. Den andra hälften beror på ökade kostnader för inhyrning av paviljonger.

Avskrivningarna ökar med 4,0 mnkr jämfört med föregående år. Ökningen beror på att om- och tillbyggnationer som blev klara 2017 har fått helårseffekt. Exempel på sådana är Hagnässkolas om-och tillbyggnad samt paviljonger på Violinvägen.

Under 2018 har totalt 58,9 mnkr (81,7mnkr) investerats i pågående om- och nybyggnationer samt renoveringar.

Framtiden:

Upplands-Bro kommun är expansiv och växer för varje år. Många funderingar över hur kommunen ska ta sig an alla nya medborgares behov. Upplands-Bro

Kommunfastigheter följer diskussionerna i kommunen för att ha beredskap den dag det beslutas om nyproduktion eller ombyggnationer. Det är många nya projekt som är startade. De ligger alla i olika faser, allt från förstudie till att börja producera.

Tillbyggnad av Blommans förskola kommer att färdigställas under våren 2019 liksom utbyggnaden av Ulleviförrådet. En ny förskola, Ringblomman, kommer att börja byggas på Ringvägen. Det har även inkommit beställningar på en ny förskola i

Trädgårdsstaden, en utbyggnad av Norrboda förskola samt en ombyggnation av kommunhuset. Vidare pågår en fördjupad förstudie tillsammans med kommunen runt Ekhammarsområdet.

Österhöjdens garage:

Österhöjdens Garage AB ingår i den sammanställda redovisningen med den ägarandel som kommunen har. Bolaget ägs till 51 % av Upplands-Bro kommun och till 49 % av Bostadsrättsföreningen Källarbranden. Österhöjdens Garage bedriver uthyrning av 189 garageplatser och 7 stycken förrådsutrymmen i fastigheten Kungsängens kyrkby 2:300.

Bolaget har ingen egen personal och köper därför teknisk och administrativ förvaltning från HSB Stockholm. Bolaget har sitt säte i Kungsängen.

Viktiga händelser under året:

Österhöjdens Garage AB bytte både ekonomisk och teknisk förvaltare i inledningen av 2018. HSB är numera garagebolaget leverantör av dessa tjänster istället för som tidigare Upplands-Bro Hus. Garaget har under året haft en nästintill 100%:ig uthyrningsgrad samt en välfylld väntelista. Under december 2017 så färdigställdes 7 st kompaktförråd inrymda i trappuppgången vid Tallrisvägen 1. Dessa förråd har till fullo varit uthyrda under 2018.

Upplands-Bro kommun, Årsredovisning 2018 28(122)

Under året har månadsavgifterna varit oförändrade. Ombyggnation och förstärkning av garagets in- och utfarsport har under 2018 utförts.

Framtiden:

Styrelsen har i december 2018 tagit beslut på att under 2019 så kommer garagets alla ljuskällor att konverteras över till LED belysning vilket är till stor fördel både

ekonomiskt och miljömässigt. Beslut är även taget att garaget under första halvåret 2019 kommer att utrustas med 40 stycken elbilsladdare. En förhållandevis stor investering där bolaget har fått 50% i investeringsbidrag ifrån statliga Naturvårdsverket.

Övriga engagemang

Brandkåren Attunda bildades av Järfälla, Sollentuna, Upplands Väsby och Upplands-Bro kommuner. Sigtuna och Knivsta kommuner tillkom 2009 i förbundet. Syftet med förbundet är att genom samverkan inom räddningstjänsten förstärka det förebyggande arbetet och öka effektiviteten i utryckningsverksamheten samt minska kostnaderna.

Upplands-Bro kommuns andel är 10,4 %. Det innebär att räddningstjänstförbundet inte ingår i den sammanställda redovisningen. Brandkåren Attunda redovisar ett positivt resultat på 2,3 miljoner kronor (2,5 mnkr). Förbundets intäkter uppgår till 209,7

miljoner kronor (203,1 mnkr) och kostnaderna uppgår till 207,4 miljoner kronor (200,8 mnkr). Balansomslutningen är 394,3 miljoner kronor (326,3 mnkr). Soliditeten är 15,1 % (14,7 %). Vid årets slut fanns 78,3 mnkr i likvida medel. Tillsammans med övriga omsättningstillgångar ger det en kassalikviditet på 71 % (85,2 %). Anledningen till minskningen i likviditet jämfört med föregående år beror på byggnationen av nya brandstationen i Sollentuna som föranleder upptagande av ytterligare kortfristiga lån.

Kommunen har dessutom mindre engagemang i följande bolag, kommunalförbund och föreningar som i likhet med räddningstjänstförbundet Brandkåren Attunda inte ingår i den sammanställda redovisningen: Mälardalens Intressenter (MIAB), AB Vårljus (25 kommuner äger bolaget tillsammans), Kommuninvest ekonomisk förening (ca 280 medlemmar), Käppalaförbundet (12 kommuner äger förbundet tillsammans),

Kommunalförbundet Norrvatten (14 kommuner äger förbundet tillsammans) och Inera AB som ägs av SKL Företag AB och merparten av Sveriges kommuner.

In document den 24 april 2019 (Page 68-72)