• No results found

Sammanställning av användartestets observationer

Intyg om samtycke

Bilaga 9. Sammanställning av användartestets observationer

Fysisk bruksanvisning

Deltagare 1. (började på fysiskt)

● Deltagaren började på fysisk bruksanvisning. I början av testet kände sig deltagaren taggad och tävlingsinriktad. När hen kommit in en bit i testet började frustration och förvirring uppstå. Deltagaren var ibland osäker på vilken LEGO-bit som var den rätta och var därför allmänt osäker. Det syntes att deltagaren var frustrerad och förvirrad till och från. Eftersom denna deltagare satt i samma rum som en annan deltagare och hen blev klar tidigare uppstod stress. Deltagaren fastnade på sidan 18 där en ikon var svårförstådd. Deltagaren trodde att denna ikonen skulle göras två gånger men så var inte fallet.

I mittet av testet kändes användaren stressad, hen tog fel LEGO-bitar, verkade lite smått förvirrad samt bläddrade tillbaka i bruksanvisningen. Efter ett tag löste sig problemet. Den svårförstådda symbolen dök upp igen men denna gången förstod användaren hur hen skulle göra eftersom hen lärt sig från förra gången.

I slutet av testet uppstod det stora problem. Deltagaren bläddrade fram och tillbaka i bruksanvisningen och försökte lösa problemet. Stressen verkade nu vara en stor faktor. Deltagaren insåg sedan att hen var inne på rätt spår men LEGO-biten var fäst på fel ställe.

Deltagaren utbrast “Åh därför jag inte tkr om att bygga med LEGO”. Hen verkade ändå väldigt nöjd när testet var slut och modellen var genomförd.

● Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den digitala

bruksanvisningen än den fysiska, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare.

Deltagare 2. (Började med digitalt)

● Deltagaren får något av en nostalgikänsla och uttrycker det som att det var längesen hen byggde med sådana pappers anvisningar (vad gäller LEGO). Hade lite svårare att hitta bitarna och försökte bygga så fort som möjligt. Deltagaren tyckte att benen på dinosaurien var kluriga men förstår direkt hur de ska sitta då det var liknande i föregående test. Var lite osäker ibland om det var rätt men kollade en extra gång och bekräftade att det var rätt. Deltagaren är fokuserad och kollar fram och tillbaka så att allting stämmer. Här hoppade deltagaren över vissa steg som hen såg som uppenbara.

Även här märktes att hen var erfaren. Frågade rätt inpå slutet om hen fick ta av sig Emotiv och upplevde en lättnad.

Deltagare 3. (Började med fysiskt)

● Deltagaren hade svårt med att hitta respektive del i högen av LEGO, och kunde bli lite frustrerad på det. Dock när hen väl hittat rätt bitar så gick det rätt enkelt att sätta ihop.

Några LEGO-bitar såg dock lika ut vilket förvirrade deltagaren, detta gjorde att hen blev osäker om figuren var rätt byggt, därför gick hen tillbaka i häftet för att se steg för steg igen och dubbelkolla så hen inte missat något. Sedan säger hen att det kanske är en fördel att hålla som de gör på bilden vilken det kanske blir lättare att sätta bitarna på rätt plats. Deltagaren hade även svårt för färgerna som hen tyckte såg annorlunda ut på filmen och i verkligheten. Hen nämner att hen känner sig engagerad och fokuserad. Dock säger hen även att hen tror detta test kommer vara bättre än den digitala. Hade problem med bitarna ännu en gång då hen snabbt kollat på

instruktionerna och missat att det var två bitar som låg nära varann. Detta gjorde att han ytterligare en gång blev förvirrad. Deltagaren säger i sin tur att de små bitarna är jobbiga och att hen istället hade velat ha större LEGO. Var en del moment med byggandet av svansen deltagaren uppfattade som förvirrande. Sedan märktes att hen satt benet på dinosaurien åt fel håll, detta var dock inget deltagaren själv märkte för hen var lite trött mot slutet. Deltagaren kände sig även förvirrad med en symbol och visste inte vad den betydde, kanske att hen skulle göra steget igen men hen kollade noga och kunde inte se att det steget skulle göras om. Deltagaren säger sen att det gick snabbare när hen väl kommit in i själva byggandet, dock fick deltagaren gå tillbaka några steg för att verkligen försäkra sig om att det som byggts hittills var rätt.

Deltagaren var väldigt osäker överlag men såg ändå fokuserad ut. Hen tyckte vissa av sidorna kändes onödiga och kunde slås ihop istället. När hen såg hur dinosaurien såg ut sa hen att den var häftig.

Deltagare 4. (Började med digitalt)

● Deltagaren stötte på problem med en gång, då hen tog fel LEGO-bitar osv. Hen påpekade även att emotiv gjorde ont.

Att användaren blev negativt inställd till vissa LEGO-bitar tyder på att hen stötte på de i tidigare testet. Deltagaren kändes fokuserad och engagerad, det märktes att hen hade vanan inne då det nästan gick för enkelt ibland. Deltagaren följde inte alla steg i bruksanvisningen utan byggde per automatik. Deltagaren visar på stort engagemang blandat med frustration till och från.

I de sista stegen gick det fort för deltagaren, kändes nästan lite stressad. I det nästsista steget tog deltagaren fel bitar men löste problemet fort.

● Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den fysiska

bruksanvisningen än den digitala, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare. Däremot verkade hen ha enkelt överlag för båda, kanske kan bero på erfarenhet av LEGO.

Deltagare 5. (Började med fysiskt)

● Deltagaren började med den fysiska bruksanvisningen. I början går det fort. Det märks att användaren har erfarenhet av LEGO sen tidigare.

Kollar ordentligt på beskrivning men annars rullar det på bra. Deltagaren kan ha lite svårt att hitta just vilken LEGO-bit det ska vara men annars rullar det på. Efter ett tag verkade användaren vara lite stressad. (5 min in emotiv tappade kontakt).

Under ett steg satte deltagaren LEGO-biten fel vilket ledde till ökad frustration.

Ännu en gång gjorde deltagaren fel, hen försökte finna svaret genom att bläddra fram och tillbaka i bruksanvisningen, hen kollade även på den hitills färdiga modellen för att försöka koppla hur fortsättningen skulle bli. “Värdelös beskrivning” utbrast deltagaren.

Under resten av testet gick det upp och ner, ibland gick det bra och ibland sämre. Så fort det gick sämre blev deltagaren frustrerad. Känslan av att stressfaktorn pendlade upp och ner.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att deltagaren var stressad under

LEGO-byggets gång, vilket förmodligen resulterade i att hen tog fel LEGO-bitar och liknande. Deltagaren ansåg även att bruksanvisningen var otydlig på vissa steg.

Generellt verkade inte deltagaren tycka att det var så svår och i slutet blev hen glad då modellen var färdig.

● Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den digitala

bruksanvisningen än den fysiska, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare. Den digitala verkade dock göra deltagaren mer stressad.

Deltagare 6. (Började med digitalt)

● Deltagaren funderar en del om det hen gjort är rätt men fortsätter, har lite svårt att hitta rätt bitar. Kände sig väldigt osäker på hur saker skulle sitta och frågade mycket, men kollade igenom allt och lyckades fixa det. Deltagaren började bli frustrerad då hen hade svårt att hitta bitarna i de flesta stegen. Får kolla flera gånger och se om det är rätt. Går mycket fram och tillbaka. Märkte även att något var fel och bläddrade tillbaka ytterligare och märkte att hen missat en bit men fixade till det. Kände sig rätt frustrerad men blev glad när hen blev klar.

● Egna kommentarer: i jämförandet mellan fysisk och digital kändes det som att användaren hade lättare för den fysiska. men kan oxå vara för att hen var mer uppvärmd.

Digital bruksanvisning Deltagare 1.

● I början av testet kändes deltagaren taggad. Deltagaren nämner även att hen gillar det.

Hen stoppar dock några gånger när det gick för fort.

På emotiv visar stressen just nu mellan 20-50.

Deltagaren uttrycker att det är lite för stressigt när videon bara spinner iväg.

Deltagaren ansåg att den digitala var enklare att följa än den fysiska

bruksanvisningen, här visas mer detaljer. Men denna kan ju upplevas enklare för att hen gjort ett test innan.

Stress 20 - 40 Engagement 40 -70 interest

I mitten rullar det på utan anmärkning.

Deltagaren tyckte det var bra att filmen visar hur LEGO-biten ska läggas upp och ner för att fortsätta byggandet. Deltagaren var lite förvirrad här men hittade ändå bitarna lätt.

Under en del i testet satt deltagaren och väntade på att videon skulle visa på nästa steg.

Deltagaren var lite väl hårdhänt ibland, vilket kanske kan tyda på hög fokus och koncentration, vilja.

Ett tag blandade deltagaren ihop LEGO-bitarna och insåg sedan att hen gjort fel så hen fick börja om. Deltagaren säger dock återigen att filmen visar bättre på hur bitarna ska vara än den fysiska bruksanvisningen. Det märks även att deltagaren har lättare för den digitala.

I slutet av testet utbrast användaren att hen började känna av emotiv headset, att det gjorde ont på huvudet. Stress upp till 80 på emotiv.

Resten av testet växlade det mellan frustration, stress, glädje och lugn då deltagaren ibland hade svårt för att hitta bitarna och fick därför pausa medan ibland satt hen och väntade ut videon. I den sista delen av modellen var deltagaren något osäker på om hen gjort rätt, vilket visade sig att hen gjort. Glädje när modellen var färdig.

Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den digitala bruksanvisningen än den fysiska, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare.

Deltagare 2. (Började med digitalt)

● Deltagaren är taggad till en början och säger att hen ska försöka klara av testet utan att pausa. (tävling med sig själv). Deltagaren hade lätt för att hitta bitarna och var väldigt fokuserad. Hen hade lite svårt för färgerna men kollade på formerna och hittade tillslut rätt LEGO-bit. Deltagaren antog många gånger var bitarna skulle sitta, ibland blev det rätt och ibland fel, men det märktes att hen hade vana vid att bygga med LEGO. Deltagaren var väldigt koncentrerad men hade lite svårt för de mindre LEGO bitarna och tyckte de var luriga. Deltagaren var oftast före videon och fick således vänta vilket märktes var lite frustrerande, men sedan klickade sig hen vidare och hoppade över vissa steg.

Var lite osäker om figuren verkligen var rätt först, men kollade lite noggrannare på

den och konstaterade att den skulle sett konstig ut på något annat vis.Hoppade även över de två sista bilderna då hen direkt visste hur delarna skulle kopplas ihop.

Deltagare 3. (Började med fysiskt)

● Deltagaren nämner direkt att videon går för fort och att färgerna var svåra att se skillnad på. Överlag hittade hen ganska lätt alla bitar då hen kände igen det från föregående test. Och nu var deltagaren mer uppmärksam på om något blev fel. Dock fick användaren pausa på de flesta stegen för det gick för fort. Vissa bitar som var för lika var svåra att placera då det förvirrade användaren vilket håll respektive bit skulle vara på. Deltagaren förstod att figuren skulle vändas när det gjorde det på videon och antog även hur vissa bitar skulle sättas i. Dubbelkollade mer denna gång så det blev färre fel. Märkte även denna gången när hen satt benen åt fel håll, då

uppmärksammade hen det. Deltagaren nämner flera gånger att hen blir “lurad” av färgerna och kunde känna sig frustrerad på det. När figuren var färdig blev dock deltagaren osäker och fick gå tillbaka några steg, hen uppfattade den som fel, men när hen kollat tillbaka några steg så insåg hen att den var rätt. Under testet påpekade även deltagaren att Emotiv satt hårt om huvudet och började göra så att hen fick

huvudvärk.

Deltagare 4. (Började med digitalt)

● Deltagaren började med den digitala bruksanvisningen. Deltagaren startar videon och verkar lite smått förvirrad redan i början. Hen har även svårt för att tyda färgerna på LEGO-bitarna, hen vet inte om biten är grön eller svart. Ett tag känner sig deltagaren extra förvirrad och letar länge efter en LEGO-bit. Tillslut uppkommer det att två LEGO-bitar trillat ut i väskan.

Deltagaren fortsätter sedan bygga vidare och det går enkelt fram. Användaren påpekar att hen skulle kunna bygga modellen utan videons hjälp. Deltagaren kändes självsäker och fokuserad. Det rullar på, enda gången deltagaren behöver pausa videon är när LEGO-bitarna är svåra att tyda, däremot är bilderna enkla att förstå.

Deltagaren suckar lite ibland då hen menar på att videon nästan är lite för detaljerad,

“jag har ju redan gjort benet fast på andra sidan, måste andra sidan av benet också visas”.

I slutet av videon sitter deltagaren bara och inväntar videon sista olika steg. Sen är hen färdig och verkade då glad.

● Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den fysiska

bruksanvisningen än den fysiska, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare. Däremot verkade hen ha enkelt överlag för båda, kanske kan bero på erfarenhet av LEGO.

Deltagare 5. (Började med fysiskt)

● Deltagaren verkade överraskande stressad i början, hen tog fel bit med en gång och ansåg att videons tempo var för snabbt.

Deltagaren varvar mellan, paus, letar bitar och play. Stress!

Deltagaren utbrast en intressant sak, hen sa för sig själv att hen kände igen en bit från tidigare test, vilket kan dras som parallell till erfarenhet.

Ett tag kändes deltagaren lugn och hen satt och inväntade videon inför nästa steg. Sen så fort nästa steg spelades upp fick deltagaren pausa.

Deltagaren verkade lite osäker i LEGO-bitarna, vilken färg hen skulle välja.

Under mitten av testet pendlade det mellan att videon var för snabb eller för långsam.

Under ett steg antog deltagaren att det skulle byggas precis som i förra testet så hen byggde på sitt egna sätt där.

I slutet av testet verkade deltagaren först vara frustrerad, hen gjorde några småfel.

I slutändan när modellen var färdig blev användaren dock glad.

I övrigt gick det enkelt för användaren i testet.

● Skillnad mellan testen:

Jag som observatör observerade att användaren hade lättare för den digitala

bruksanvisningen än den fysiska, vet dock inte om det kan bero på erfarenhet av att ha gjorde ett test tidigare. Den digitala verkade dock göra deltagaren mer stressad.

Deltagare 6. (Började med digitalt)

● Deltagaren känner att LEGOt är avancerat. Tycker videon går en aningen fort och måste pausa och gå tillbaka. Deltagaren hade svårt att hitta vissa bitar då hen tyckte de såg likadana ut. En LEGO-bit fastnar och det blir komplicerat för deltagaren och hen blir frustrerad. Hen känner att har svårt att förstå och att hen har svårt med synen.

Tycker det skulle varit roligt att jämföra med en 3 åring. Tycker att vissa bitar känns större på videon än i verkligheten. Har svårt med färgerna, de mörkgröna, svart och ljusgrön. Lite svårt åt vilket håll bitarna ska sitta i ibland. Märker att deltagaren blir frustrerad då hen känner att det går för fort. Blir stressad av att leta upp LEGO-bitarna samtidigt som videon går. Deltagaren verkade motiverad när figuren började ta form.

Deltagaren började sen förstå vad som skulle göras och tyckte de var lättare sen, även om det gick lite fort i videon. Deltagaren gick det bra för sen men efter ett tag hittade inte en biten (som satt fast i en annan bit) och hen blev frustrerad. Jobbade tillslut snabbare än videon men hade svårt fortfarande med färgerna om de inte var brevid varandra. Blev osäker om den var korrekt gjord mot slutet så dubbelkollade och såg sen att det var rätt. Deltagaren nämnde även att Emotiv klämde en del och gjorde att hen fick huvudvärk.

Related documents