• No results found

Sammanställning av effekter och konsekvenser

Järnvägsanläggningen innebär både positiva och negativa konsekvenser för människors hälsa, miljö och hushållning med naturresurser. Järnvägen skapar en ny barriär i landskapet som påverkar de ekologiska sambanden för många djur och växter och innebär en förlust eller fragmentering av habitat och livsmiljöer. De största negativa konsekvenserna berör kulturmiljö.

Även byggskedet innebär sammantaget en negativ påverkan för omgivningen med avseende på många miljöaspekter. I de flesta fall är emellertid de störningar som uppkommer av temporär karaktär och åtgärder ska vidtas för att i så hög grad som möjligt minska miljöpåverkan. Den omgivande marken ska återställas efter byggtiden och där blir de negativa konsekvenserna endast tillfälliga.

De negativa konsekvenserna ska också ställas i relation till den positiva klimatpåverkan projektet förväntas medföra i och med de förbättrade förutsättningarna för överflyttning av person- och godstransporter från väg till järnväg. En minskad vägtrafik kan i ett längre perspektiv dessutom förväntas innebära en förbättrad luftkvalitet.

En sammanställning av samtliga bedömda effekter och konsekvenser redovisas i Tabell 23. I redovisningen sätts utbyggnadsalternativets konsekvenser i relation till ett nollalternativ, det vill säga i det fall Ostlänken inte byggs. För mer utförlig information om

konsekvenserna, se miljökonsekvensbeskrivningen som tillhör den här järnvägsplanen (Trafikverket 2021).

112

Tabell 23. Sammanställning av bedömda konsekvenser.

Sakområde Sammanfattande beskrivning av påverkan i utbyggnadsalternativet

Utbyggnadsalternativet jämfört med

nollalternativet Stad och landskap Ostlänken innebär att ett storskaligt

infrastrukturelement kommer att bryta siktlinjer och förändra skalförhållanden i områden med känslig landskapsbild.

Medelstor till stor konsekvens

Kulturmiljö Ostlänken går genom områden med stort värde för kulturmiljön. Anläggningens markanspråk kommer att innebära en direkt påverkan i form av intrång i fornlämnings- och bebyggelse-miljöer.

Järnvägen kommer även att innebära en indirekt påverkan i och med att barriäreffekten i landskapet försvårar den historiska läsbarheten av kulturmiljöer.

Stor till mycket stor konsekvens

Naturmiljö Ostlänken går genom områden med stort värde för naturmiljö som kommer att gå förlorade i och med anläggningens markanspråk. Förlusten av livsmiljöer och barriäreffektens negativa inverkan på de ekologiska sambanden för många djur och växter är bland de största negativa konsekvenserna av den nya järnvägen.

Kring Tystberga finns områden som ingår i viktiga värdekärnor i habitatnätverk. Dessa kommet att fragmenteras av järnvägen.

Medelstor till stor konsekvens

Rekreation och friluftsliv Delar av delsträckan Sillekrog–Sjösa är redan idag påverkade av E4 och bedöms därför inte ha höga värden för friluftsliv. Andra delar är mer opåverkade och här bedöms konsekvenserna för friluftsliv bli större.

Medelstor konsekvens

Buller Delsträckan Sillekrog–Sjösa går inte genom några tätbebyggda områden och delar av landskapet är redan idag påverkat av trafik-buller från E4 och Nyköpingsbanan. Ett fåtal byggnader kommer att utsättas för buller som överskrider riktvärdena. Dessa fastigheter kommer att erbjudas frivilligt förvärv.

Liten till medelstor konsekvens

Vibrationer och stomljud [kompletteras till nästa skede när miljökonsekvensbeskrivningen som tillhör den här järnvägsplanen är klar att skickas in till länsstyrelsen för godkännande]

Luft Utsläppen av luftföroreningar till omgivningen bedöms vara små i driftskedet och därmed kommer inga känsliga miljöer att påverkas.

Med en förväntad överflyttning av trafik från väg till järnväg bedöms konsekvenserna för luftkvaliteten i ett längre perspektiv bli positiva.

Positiv konsekvens

Elektromagnetiska fält På den här delsträckan passerar den nya stambanan genom glest befolkade områden och därmed bedöms områdets känslighet för påverkan liten. Inga bostadshus ligger inom 25 meter från banans mitt och vid detta avstånd är det elektromagnetiska fältet från järnvägen normalt svagare än de som i medeltal förekommer i svenska hem.

Liten konsekvens

Boendemiljö Närboende riskerar att uppleva störningar eller oro för buller, visuella förändringar i miljön, inlösen av fastigheter, trafik, omläggningar av vägar, minskad tillgång till naturen, med mera.

Sett i relation till hela Ostlänken bedöms dock antalet boende på delsträckan Sillekrog–Sjösa som påverkas negativt vara mycket få.

Liten till medelstor konsekvens

113 Sakområde Sammanfattande beskrivning av påverkan i

utbyggnadsalternativet

Utbyggnadsalternativet jämfört med

nollalternativet Grundvatten Rogstafältet är en dricksvattenresurs med

mycket högt värde. Återinfiltration av dag- och dräneringsvatten planeras till vattenförekomsten och risken för permanent påverkan på

förekomstens kvantitativa status är försumbar.

Risken för förorening av grundvatten-förekomsten är störst i byggskedet men bedöms kunna hanteras genom att skydds-åtgärder vidtas.

Liten konsekvens

Ytvatten På delsträckan Sillekrog–Sjösa är det i huvudsak mindre vattendrag och åkerdiken med små värden som påverkas genom omgrävning. Alla kulvertar som anläggs är överdimensionerade varför påverkan på flöden bedöms bli liten.

Liten konsekvens

Mark Eftersom förorenade massor kommer att tas om hand och transporteras till avfallsanläggning bedöms risken för spridning av mark-föroreningar vara låg.

Förstärkningsåtgärder utförs för att motverka sättningar och säkerställa

järnvägs-anläggningens stabilitet. Avvattningen kring anläggningen utförs på ett sådant sätt att vattenförhållandena inom skredkänsliga områden inte förändras.

Liten konsekvens

Risk för översvämning Byggandet av Ostlänken ökar inte riskerna för översvämning i området. De översvämnings–

områden som riskerar att uppstå vid dimensionerande regn utgörs i huvudsak av åkermark, inga vägar eller byggnader påverkas.

Liten konsekvens

Hushållning med naturresurser

Materialresurser och möjligheter till jakt och fiske bedöms inte påverkas negativt av järnvägsanläggningen.

På grund av anläggningens barriäreffekt bedöms dock konsekvenserna för jord- och skogsbruk bli medelstora till stora.

Medelstor konsekvens

Risk och säkerhet Risken för påverkan på bebyggelse är begränsad eftersom den nya järnvägen i huvudsak förläggs till obebyggda eller glest bebyggda områden på delsträckan Sillekrog–

Sjösa.

Den prognostiserade ökningen av godstrafik på Nyköpingsbanan innebär en något ökad risk för olycka med farligt gods. Baserat på låg sannolikhet för olyckor och att antalet skydds-objekt är litet bedöms risken dock som liten.

Liten konsekvens

114

7 Överensstämmelse med miljöbalkens allmänna hänsynsregler, miljökvalitetsnormer och

bestämmelser om hushållning med mark och

vattenområden