• No results found

Sammanställning av elevers uppfattningar om läxor

Anledningen till varför elever får läxor:

Fem elever uppger att de får läxa för att lära sig mer.

Två flickor anser att de får läxa för att komma ihåg vad de lärt sig i skolan. Att lära sig inför framtiden för att få ett arbete var det två pojkar som tyckte.

Ollie menar att om man inte har förstått eller har kommit ifatt så får man läxa. Felix sa att om han inte gjorde vad han skulle på lektionerna fick han göra skolarbetet hemma istället. På frågan varför han inte gjorde sitt arbete i skolan svarade han: ”Det är ju mycket att få……ja, ha kul, göra lektionen till en kul grej istället och då blir det lite högt och livat och då är hela karusellen igång och så stimmar vi.”

Hur ofta eleverna får läxor:

Alla elever får regelbundna läsläxor och matematikläxor. I

årskurs tre och fyra har alla flickor varje vecka någon form av rättstavningsläxa.

I engelska får samtliga elever regelbundna läxor. Bra och dåliga läxor:

De fyra pojkarna nämner matematik som en bra läxa.

Alla läxor är bra, tycker tre av flickorna. ”Engelska tycker jag är bra, eftersom min pappa kommer från England och jag vill lära mig mer ord,” säger Ollie. Lise säger: ”Alla läxor är bra t.ex svenska. Man lär sig stava rätt och läsa flytande så man inte bara sitter och tittar på orden.”

Felix tycker att det är bra med läxa i kärnämnena så att han i framtiden kan få ett jobb.

Mats tycker att läxor i samhällsorientering är bra för att han ofta får söka på Internet hemma.

Sex barn tycker inte att det finns några dåliga läxor. Linda anser att läsläxan var dålig när det var för svåra ord och för mycket text. Ollie tycker inte om läxor som ges från den ena dagen till den andra.

Vad eleverna lär sig av läxor:

Två av flickorna tycker att de lär sig att läsa bättre. Felix tycker inte att han lär sig så mycket av läxa men det han lär sig är att läsa för det måste han göra i alla ämnena.

Ollie lär sig att stava och räkna bättre: ”Tidigare fick jag många fel på veckans meningar men nu har jag ofta felfritt. Förut kunde jag inte mellanled i matte men nu förstår jag och tycker att det är roligt.” säger Ollie.

Anders säger: ”Jag lär mig att jag måste kunna dem.” Mats tycker att han lär sig av läxorna i flera ämnen och när han får frågan om han inte kan göra det arbetet i skolan svarar han: ”Jo, egentligen skulle jag kunna göra det men det känns skönare att jobba hemma. Där är inte så mycket liv.”

Hjälp med läxor:

Sju av barnen får hjälp med läxan av sina mammor. Stina gör läxan själv och mamman rättar det efteråt. Om mammorna är hemma på eftermiddagarna är det fem av barnen som gör sina läxor då. Felix berättar: ”Är mamma hemma när jag kommer hem då sätter jag mig och gör läxan direkt, men om mamma inte är hemma brukar jag ta de enklaste läxorna först sen får mamma hjälpa mig med de svåra när hon kommer hem. När jag är hemma själv brukar jag göra läxorna om jag inte har lust att göra något annat.” Tre av barnen får ibland hjälp av sina pappor.

Hur lång tid läxor tar:

Eleverna uppger att läxorna tar från tio minuter upp till en timme att göra. Två av flickorna har inget begrepp om hur lång tid läxorna tar. En flicka säger att hon vill göra det fort och en annan säger att läxan tar längre tid när hennes mamma hjälper henne. ”Det tar tio minuter. När mamma hjälper mig tar det femton minuter. Jag tycker att det högst får ta femton minuter.” Positivt och negativt om läxor:

Negativt om läxor:

Lise tycker att det är dåligt när man inte vill men måste och om hon måste göra dem på kvällen för då vill hon vara ledig för att spela handboll.

Ollie tycker att man kan göra läxorna i skolan eftersom hon vill ha mer fritid hemma. Hon är trött på mammans tjat.

Mats säger att när det känns tungt vill han slippa läxor.

Anders tycker att det är jobbigt med läxor inför prov eller om de är för svåra.

Kristian menar att om han inte får hemläxor får han förlänga skoldagen för att göra sina läxor i skolan. Han skulle gärna slippa läxor för att få mer fritid.

Positivt om läxor:

Lise menar att läxor är bra om man slipper göra dem på kvällen.

Linda tycker det är mysigt att göra läxor hemma när hon har gott om tid. Stina vill ha läxor även om det är jobbigt ibland.

Mats vill ha läxor om det inte är för tungt annars tycker han att det är bra. Han får inte den hjälp i skolan som han behöver. Han får mer hjälp av mamma och pappa och tycker att det är bra att de får veta mer vad han gör i skolan.

Felix tycker att läxan har hjälpt honom: ”Hade jag varit helt trött på läxa hade jag sagt det men nu är jag inte det. Jag vill ha lagom läxa inte allt för mycket och inte allt för lite. Läxan har hjälpt mig mycket nu.”

Elevernas olika uppfattningar:

Samtliga elever såg läxan som ett naturligt inslag i skolarbetet och sex av dem tyckte inte att det fanns några dåliga läxor. Alla fick läxor regelbundet varje vecka. Det fanns flera anledningar till varför de tyckte att läxa var positivt: för att lära sig mer, för att komma ihåg, för att komma ifatt, lära sig inför framtiden, föräldrars hjälp och insyn. Deras olika syn på när läxa

var negativt: fritiden blir lidande, det är för svårt, för tungt, för mycket. En av pojkarna tyckte att det var så stökigt i skolan så att det var bättre och

lugnare att göra läxan hemma.

Related documents