• No results found

Samverkansmodellen i Östergötland

Samverkan kräver dialog, gemensamt arbete och gemensamt ansvar för att nå längre.

Kultursamverkansmodellen är ett nytt sätt att arbeta som hela tiden behöver utvecklas.

Framtagandet av den aktuella kulturplanen har skett i samverkan med kommunerna och i samråd med Östergötlands kulturliv. Det har inneburit många möten under 2014-2015 för att identifiera var Östergötland är på väg sedan den första kulturplanen, och vad vi tillsammans behöver vidareutveckla under 2016-2019. Via ett aktivt processarbete arbetar regionens tjänstemän med att utveckla

dialogformerna och ta tillvara de idéer som föds vid olika workshops och möten inom ramen för kultursamverkansmodellen.

Dialogprocessen

Politisk arbetsgrupp för kultur

Styrgruppen för den nya regionbildningen tillsatte inför regionbildningen politiska arbetsgrupper för några strategiska områden; kultur, attraktivitet, tillväxt/innovation och integration. Uppdraget var att ta fram underlag till arbetet med regionala utvecklingsfrågor i den nya regionen. Grupperna har bland annat inventerat nuläget, diskuterat prioriteringar av insatser och undersökt behoven av ytterligare åtgärder inom respektive områden. Arbetsgrupperna har bestått av politiker och tjänstemän från kommunerna, Regionförbundet Östsam och landstinget.

Arbetsgruppen för kultur identifierade olika möjligheter att utveckla den regionala kulturen och föreslog insatser som stärker infrastruktur för kultur till särskilda målgrupper, förstärkning av

eftersatta kulturområden, mer stimulansmedel för övrigt kulturliv, översyn av uppdrag samt strategier för kultursektorns koppling till andra politik- och samhällsområden. Flera av förslagen har tagits med i kulturplanen.

Styrgrupp och regional beredning

Till och med år 2014 arbetades det med den kommande kulturplan tillsammans med dåvarande styrgruppen K2, som bestod av politiska kulturrepresentanter från länets kommuner. Vissa möten hade särskilda teman: fria professionella kulturutövare, regionala verksamheter som Östgötamusiken, Östergötlands museum etcetera. Styrgruppen formulerade 2013 övergripande strategier för den kommande kulturplanen som har legat till grund för vidare arbete. Regionala beredningen har under 2014 haft Landstingsstyrelsens uppdrag att följa arbetet med kommande plan inför övergången till region och har återkommande uppdaterats om pågående process.

Från och med 2015 är Regionutvecklingsnämndens presidium styrgrupp för kulturplanen. Samverkan på politisk nivå mellan region och kommun inom kulturområdet ingår den nya regionens struktur för samråd.

Breda samråd om konstarternas utveckling

Samråd genomfördes vid ett femtiotal tillfällen utifrån temaområden under 2014-2015 inom dans, konst, folkmusik, designutveckling, läsfrämjande, litteratur, kulturarv med mera. Deltagare har varit såväl professionella kulturskapare inom och utanför institutionerna som amatörer, kommunala företrädare, regionala institutioner, folkbildning och föreningsliv. Sammanställning av samtliga samråd och utvecklingsdialoger finns som bilaga.

Under året har regionen träffat alla de verksamheter som har regionala kulturuppdrag för att utvärdera förra årets insatser inom modellen, men också för att blicka framåt.

Träffarna för rådet för fria kulturskapare samt med civilsamhällets aktörer beskrivs i kap 3.

Årlig regional kulturkonferens

Sedan införandet av kultursamverkansmodellen arrangerar regionen en årlig kulturkonferens med brett anslag för alla aktörer utifrån aktuellt och angeläget tema. Till dessa konferenser bjuds modellens alla aktörer in för möjlighet till brett nätverkande.

Möten mellan regionala och kommunala tjänstemän

Möten med kommunernas kultursekreterare och kulturansvariga har skett regelbundet. De möten som har ägt rum med kommunernas kulturansvariga utifrån kulturplanen har främst handlat om något av planens perspektiv, eller ett definierat utvecklingsområde inom något av de sju konstområdena.

Regionalt nätverk för kommunernas kulturchefer där regionens kulturchef är sammankallande etablerades under 2014. Under 2014 och 2015 har kommunernas kulturansvariga även haft formaliserade möten med flera av kulturinstitutionernas chefer.

Kommundialoger - möjliga samverkansområden

I grupper om 3-4 kommuner har kommunerna diskuterat framtida utvecklingsmöjligheter och samverkansbehov med regionen.

Följande områden framkom som eventuella samverkansområden framåt:

Kulturarvets potential – samverkan kring utvecklingsinsatser för kulturmiljöer, industriarvet, digitala kulturarvsprojekt, medeltida städer etcetera för att öka tillgängligheten och

delaktigheten kring kulturarvet, men också för att stärka kulturarvets roll som en del av marknadsföringen i den regionala profilen för Östergötland. Idé finns om att skapa en utbudskatalog för kulturarvet för att tillgängliggöra området på ett annat sätt än idag.

Kommunerna behöver till exempel paket för skolresor. Likaså finns det en potential i att använda äldre filmer som verktyg för dialog med barn, unga och äldre.

Insatser som stärker ungas kulturutövande och kulturutbud

Sommarlovssatsningar – Att genom samverkan utarbeta strukturer som utvecklar

ungdomars möjligheter att utöva kultur på sommarlovet och därmed bidra till att sprida mer kultur i länet. I dag är det flera kommuner som möjliggör för ungdomar att delta via projekt som drömsommarjobb, sommarlovsorkester, unga 10 med mera men det kan utvecklas ytterligare med hjälp av samverkan.

Barn och ungas tillgång till kultur i skolan – Arbeta vidare tillsammans kring påbörjade insatser och samarbeten när det gäller Skapande skola, läsfrämjande insatser, skolbibliotek och en regional kulturgaranti.

Kultur och musikskolor - Önskemål från flera kommuner om ökad samverkan kring musik- och kulturskolorna mellan kommun och region, men också ökat samarbete med regionala kulturverksamheterna. Idé har även lyfts om att bibliotek samt musik- och kulturskolorna skulle kunna arbeta tillsammans med fritidshemsverksamheten.

Ungas inflytande på kulturutbudet – Samverkan kring ungas oorganiserade kultur för att finna former för hur man stöttar det.

 Nätverk för lärarna för de estetiska ämnena för kompetensutveckling och ambassadörskap.

Samverkansprojekt för det ideella kulturlivets aktörer och det fria professionella kulturlivet – Gå samman om ett större utvecklingsprojekt, men också kunskapsbyggande insatser, som stärker dessa båda aktörer till exempel kring hur man marknadsför sig, arbetar i nätverk etcetera för att som kulturaktör nå ut bättre lokalt och regionalt och som samtidigt gynnar samarbetet mellan kommun och kulturaktör. Se över de kulturella infrastrukturerna lokalt och regionalt när det gäller likheter och skillnader i olika bidrag mellan kommuner och mellan kommun och region.

Kommunikationer via kollektivtrafiken – Se över om och hur Östergötlands kommuner kan finna sätt att förbättra för alla målgruppers möjlighet att lättare ta sig till kulturen, oavsett ålder, kön, funktionsnedsättningar etcetera.

Kulturens möjlighet inom andra politikerområden – Identifiera och utarbeta en modell där kultur används som resurs för flyktingmottagande. Finna ett sätt att sprida en modell till flera kommuner. Skulle gå att utveckla det arbete som några kommuner redan gör idag på ett framgångsrikt sätt. Kultur i äldreomsorg – Vilka utvecklingsmöjligheter finns det med ny teknik? Fortsätta det redan påbörjade arbetet med metoden Cultural planning.

Kommunerna som arrangörer – Vad behövs för att kommunerna ska utvecklas i sin roll som arrangörer av kulturaktiviteter? Mer mallar/paket/stöd/fortbildning från regionen

efterfrågades. Men också se över hur arrangörsgarantin kan bli mer jämnt fördelat över länet.

Biblioteken som kulturcentra - Att de bibliotek som har intresse går samman kring ett projekt och/eller nätverksarbete för att se över möjligheterna att utvecklas till ännu tydligare

kulturcentra.

Regionala kulturverksamheter - Landsbygdsgaranti - Idag besöker de regionala

verksamheterna alla kommuner, men skulle det gå att finna former och strukturer för att uppmuntra till besök som ligger utanför centralorterna i kommunerna?

Utveckla institutionernas uppdrag så att det handlar mer om att nå nya målgrupper + göra specifika projekt som är spännande/unikt för olika kommuner.

Utveckla regionens roll som stöd i processer - Hur kan regionen vara ett stöd för

kommunerna i kompetens- och informationssammanhang? Vissa forum finns idag men måste till fler mellan sektorer, mellan politiker, mellan kommunerna etcetera.

Uppföljning och utvärdering

Kulturplanen kommer att följas upp på flera sätt. Region Östergötlands bokslut i form av delårsrapporter och årsredovisning utgör en grundläggande uppföljning av den övergripande verksamheten. Därutöver följs den regionala kulturverksamheten årligen upp genom:

 Kvantitativ uppföljning

 Kvalitativ uppföljning

 Uppföljningsdialog för verksamheter med regionala uppdragsöverenskommelser

 Uppföljning av regionala kulturprojektbidrag

Kvalitativ och kvantitativ uppföljning görs varje år till Statens Kulturråd. Den kvalitativa

redovisningen beskriver hur regionen lyckats genomföra och förverkliga kulturplanens målsättning och prioriteringar och vilka eventuella hinder som stötts på i arbetet. Årsredovisningar från de regionala verksamheterna utgör också ett viktigt underlag i den samlade uppföljningen.

Redovisningen ska från 2016 beskriva hur regionen och de kulturverksamheter som fått statliga medel inom kultursamverkansmodellen under året har:

1. Genomfört insatser som bidrar till kvalitet och konstnärlig förnyelse.

2. Genomfört insatser som bidrar till ett levande kulturarv som bevaras, används och utvecklas.

3. Genomfört insatser som bidrar till allas lika möjligheter att delta i kulturlivet oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, oavsett funktionsnedsättning och oavsett etnisk och kulturell bakgrund.

4. Genomfört insatser för barns och ungas rätt till kultur.

5. Genomfört insatser för internationellt utbyte inom kulturlivet.

6. Genomfört insatser och synliggjort de nationella minoriteternas kultur- och kulturarv.

7. Sammanfatta samarbetet över länsgränser, med vilka och vad som uppnåtts med samarbetet.

8. Beskriva regionens samverkan med kommunerna och samråd med civilsamhället och det professionella kulturlivet.

Kvantitativ redovisning görs även årligen till Myndigheten för kulturanalys. Årliga uppföljnings- och utvecklingsdialoger sker med de regionala kulturverksamheter som ingår i samverkansmodellen.

Regelbunden dialog med utgångspunkt från kulturplanen kommer att föras med både tjänstemän och politiker från kommunerna i samråd för kultur samt regionens beredande nätverk för kulturansvariga tjänstemän.

Ekonomi

Beslut om regionens budget fattas i november 2015. För att nå de prioriteringar och

utvecklingsinsatser som beskrivs i kulturplanen behöver vissa insatser ekonomisk förstärkning.

Nedan redovisas regionala och statliga medel 2015 till de verksamheter som ingår i kultursamverkansmodellen. Östgötamusiken, Östgötateatern, Östergötlands museum och

Norrköpings Symfoniorkester får även ekonomiskt stöd från Norrköpings och Linköpings kommun.

Regionala kulturverksamheter 2015 Totalt, tkr Regional scenkonst

Östgötateatern 50 951

Norrköpings Symfoniorkester 25 918

Östgötamusiken 12 649

Regional museiverksamhet

Östergötlands museum 17 961

Främjande av hemslöjd

Hemslöjdsföreningen 1 637

Regional biblioteksverksamhet

Regionbibliotek Östergötland 6 957

Regional enskild arkivverksamhet

Östergötlands Arkivförbund 889

Filmkulturell verksamhet

Film i Öst 1 671

Konst och kulturfrämjande verksamhet

Riksteatern Östergötland 794

Länskonstkonsulent (Östergötlands museum) 244

SUMMA: 119 671

Related documents