• No results found

Inledning

Enheten för Företags- och registerbaserad sysselsättningsstatistik vid Statistiska centralbyrån (SCB) genomförde under perioden september – november 2015 en webbundersökning på uppdrag av Linneuniversitetet.

Denna undersökning har genomförts i enlighet med ISO 20252:2012 Marknads-, opinions- och samhällsundersökningar vilket innebär att grundläggande kvalitets- krav uppfyllts.

Undersökning är en del i ett regeringsuppdrag kring lönesubventioner som utförs av forskare vid Linnéuniversitetet. Syftet är att ge svar på frågor om arbetsgivares syn rörande hinder när det gäller att anställa med stöd och deras bedömningar av möjligheter att göra program med subventionerade anställningar mer attraktiva för arbetsgivare.

Populationen utgjordes av 9 826 företag varav hälften var företag som har haft anställda med lönestöd och hälften var företag utan anställda med lönestöd. Urva- let drogs av Linneuniversitetet från projektdatabasen P0605 i SCB:s server Microdata Online Access (MONA) .

Resultatet i form av SQL vy levererades vecka 48 i projektdatabasen enligt över- enskommelse.

Undersökningsledare på SCB var Dolan Haddad. Namnet på uppdragsgivarens kontaktperson gentemot SCB var Lars Behrenz.

Omfattning

Population och urval

För att kunna dra ett urval från populationen skapades en urvalsram som avgrän- sade, identifierade och möjliggjorde koppling till objekten i populationen. Urvals- ramen i undersökningen skapades i MONA med hjälp av data från arbetsför- medlingen samt SCB.

Från urvalsramen drogs ett obundet slumpmässigt urval om 9 826 företag. Ett obundet slumpmässigt urval innebär att alla objekt har samma sannolikhet att komma med i urvalet.

Frågor/Variabler

Linneuniversitetet utformade frågorna i frågeblanketten. Därefter genomfördes en snabbgranskning av mätteknisk expertis i syfte att minska risken för mätfel. Grundläggande för bra kvalitet i en undersökning är kvaliteten på de data som samlas in. För att säkerställa att frågorna fungerar så bra som möjligt och enligt intentionerna har därför blanketten genomgått ett mättekniskt test.

Förutom de variabler som samlades in via frågeblanketten hämtades variabler från följande register:

Arbetsförmedlingens datalager 2006-2013

• Longitudinell integrationsdatabas för sjukförsäkrings- och ar- betsmarknadsstudier (LISA) 2006-2013

Fullständig variabelförteckning bifogas som bilaga.

Datainsamling

Frågeblanketterna skickades ut med post. I ett informationsbrev ombads företaget att besvara frågorna och skicka svaret till SCB. Det första utskicket genomfördes den 16 oktober 2015. Den 2 november skickades påminnelsebrev till 8 059 före- tag som hade inte besvarat frågeblanketten. Den 9 november skickades ännu ett påminnelsebrev till 7 376 företag. Insamlingen avslutades den 23 november 2015.

Tabell 2 Beskrivning av inflödet. Antal och andel

Antal Andel

Efter första utskick 1 767 17,9

Efter påminnelse 1 2 450 24,9

Efter påminnelse 2 3 600 36,6

Totalt 3 600 36,6

Bortfall 6 226 63,4

Urval 9 826 100,0

I informationsbrevet kunde uppgiftslämnarna läsa om undersökningens bakgrund, syfte och att undersökningen genomfördes i samarbete mellan Linneuniversitetet och SCB. Informationsbrevet informerade också om att individs- och företags- uppgifter hämtas från LISA-databasen (Longtidunell Integrations-databas för Sjukförsäkrings- och Arbetsmarknadsstudier) och att en avidentifierad datafil le- vereras till Linneuniversitetet via MONA.

För att SCB ska kunna lämna ut data från en enkätundersökning krävs informerat samtycke av uppgiftslämnarna. Det innebär att de genom att besvara blanketten och skicka in den godkänner att deras svar kompletteras med de bakgrundsvariab- ler, och behandlas på det sätt, som beskrivs i informationsbrevet.

Bortfall

Bortfallet består dels av objektsbortfall, som innebär att frågeblanketten inte är besvarad alls, och dels av partiellt bortfall som innebär att vissa frågor i blanketten inte är besvarade. Om bortfallet skiljer sig från de svarande, med avseende på undersökningsvariablerna, så kan skattningarna som grundar sig på enbart de sva- rande vara skeva.

Objektsbortfall kan bland annat bero på att uppgiftslämnaren inte är villig att delta i undersökningen, att uppgiftslämnaren inte går att nå eller att uppgiftslämnaren är förhindrad att medverka. Objektsbortfallet i denna undersökning redovisas i tabell 3 nedan.

Tabell 3 Beskrivning av objektsbortfall Antal Ej avhörda 6 030 Postreturer 92 Avböjd medverkan 104 Totalt 6 226

Med ”Ej avhörda” menas att ingen uppgift om varför frågeblanketten inte är be- svarad har lämnats. Med ”Avböjd medverkan” menas att SCB meddelats att upp- giftslämnaren inte vill medverka i undersökningen. ”Postreturer” i denna under- sökning beror adresser som inte har hunnits att uppdateras i företagsregistret och företagen är därför inte anträffbara.

Statistikens tillförlitlighet

Ramtäckning

Det kan finnas täckningsfel i undersökningen. Täckningsfel, under- och övertäck- ning, innebär att urvalsram och population inte helt stämmer överens. Undertäck- ning innebär att vissa objekt som ingår i populationen saknas i urvalsramen. Över- täckning innebär att objekt som inte ingår i populationen ändå finns i urvalsramen.

Urval

Denna kvalitetskomponent avser fel som uppkommer på grund av att endast ett urval av populationen undersöks. Urvalsfel är således den avvikelse mellan ett skattat värde och det faktiska värdet som beror på att man inte undersöker alla objekt i populationen. Urvalsfelets storlek minskar med en ökad urvalsstorlek. Populationen i denna undersökning har avgränsats i projektdatabasen av Linne- universitetet. SCB kan därför inte ansvara för eventuellt urvalsfel.

Mätning

Ett fel som kan uppstå vid mätning är att lämnade uppgifter skiljer sig från fak- tiska uppgifter. Felet kallas mätfel och kan uppkomma då uppgiftslämnaren inte minns de faktiska uppgifterna, missförstår frågan eller medvetet svarar felaktigt.

Bearbetning

Vid den manuella och maskinella bearbetningen av datamaterialet kan bearbet- ningsfel uppstå. Exempel på bearbetningsfel är registreringsfel och kodningsfel. Dessa fel kan förhindras och upptäckas i de kontroller som genomförs vid datare- gistreringen. I den här undersökningen bedöms registreringsfelet vara mycket li- tet.

Bortfall

Bortfallsfel inträffar om objekten i bortfallet och de svarande skiljer sig åt avse- ende frågorna/variablerna i undersökningen.

Beskrivning av datafil

Datafil

Avidentifierade resultatet i form av SQL vy levererats i projektdatabasen P0605 i SCB:s server Microdata Online Access (MONA). SQL- vyn ”Enkatsvar” består av totalt 63 variabler varav 60 av dessa är frågor/delfrågor som har besvarats av uppgiftslämnarna.

Jämförbarhet och användbarhet

Jämförbarhet över tid

Detta är första gången som SCB genomför undersökningen.

Sekretess och utlämnande

SCB har gjort en intern sekretessprövning för utlämnandet av data på mikronivå. Dessutom har ett sekretessöverenskommelse upprättats mellan Linneuniversitetet och SCB med avseende på hur det avidentifierade datamaterialet får hanteras.

Bilagor

• Frågeblankett

• Missivbrev