• No results found

Det är den 17 april 2015 och larm har inkommit från KBV. Temperaturen ligger på 15C under dagen, med en vind på ca 8m/s. Ett större tankfartyg på väg från Östersjön där fartyget lastat råolja i Primorsk (Rysk hamn i Finska viken). Fartyget hade mer än 100 000 ton med olja ombord och de största tankarna rymmer ca 10 000 ton. Fartyget blev påseglat söder om den

8 danska ön Anholt och i kollisionen skadades en av fartygets lasttankar. KBV bedömer att under de närmsta timmarna kommer ca 3000 ton olja att läcka ut.

Ett dygn senare meddelar KBV att den största delen av oljan som fortfarande är kvar ute till havs kommer att driva nordvart utefter den halländska kusten. Hela kusten från Laholm upp till Halmstad har redan fått ett påslag, Falkenberg och upp till södra delen av Varbergs kommun kommer med mycket stor sannolikhet att drabbas snarast under dagen. Prognosen över strömmarna visar att det är troligt att olja slår i varierande mängd längs med hela kuststräckan i länet, men att oljan kan samlas i större mängder i vrakvikar.

Här nedan beskrivs övergripande hanteringen av händelsen.

3.2.1 Hantering under moment 1

Övningen inleddes med en samverkanskonferens på Lync kl.09.00 där samtliga kommuner, Länsstyrelsen, Militärregion Väst, Region Halland och Polismyndigheten i Hallands län samt KBV deltog. Kallelse tillsammans med en Power

Point-presentation av den samlade lägesbilden lades upp på WIS innan mötet. Mötet innehöll i första hand information från KBV, genomgång av åtgärder, resurs- och samverkansbehov från kommunerna samt Länsstyrelsens genomförda åtgärder samt inriktning enligt följande:

• Skydda människors liv och hälsa

• Ta upp så mycket olja som möjligt till havs

• Skydda områden som är prioriterade i Miljöatlas Minnesanteckningar lades senare upp i WIS.

Efter samverkanskonferensen inleddes arbetet i respektive stab. Media (motspelet) kontaktade samtliga organisationer för att få information efter att de fått tips av en fiskare om olja utanför hallandskusten. Kommunerna informerade att de är medvetna om incidenten och att de inväntar mer information från KBV och Länsstyrelsen.

Hylte kommun svarade att de är tillgängliga för att kunna hjälpa de andra kommunerna i länet. Länsstyrelsen gav ut pressmeddelande och gemensamma talepunkter. Varbergs och Falkenbergs kommuner informerade på sin hemsida, intranät och Facebook. Halmstads och Laholms kommuner informerade på sina hemsidor.

Länsstyrelsen fick fortsatt information från KBV att man har tagit upp 350 ton olja, och att de eventuellt kan ta upp 1200 ton innan mörkret infaller. Därmed drev uppskattningsvis 1500 ton mot hallandskusten. Information från KBV gick i första hand till länsstyrelsen, som ansvarar för att sprida regional lägesbild till

kommunerna.

KBV meddelade senare att det drabbade fartyget behöver dras in till nödhamn och att det behövs ett gemensamt beslut tillsammans med kommunerna om var det är mest lämpligt. Länsstyrelsen och KBV diskuterade om möjligheter att dra in fartyget i Laholmsbukten.

Behovet och fördelning av resurser och framförallt nationella förstärkningsresurser från MSB:s oljeskyddsförråd var en viktig fråga att lösa under moment 1. Under den första samverkanskonferensen kom Länsstyrelsen och HILL överens om att

systemledningen för Halland skulle samordna resurser till räddningstjänsterna. HiLL

9 kontaktade stabschef på Länsstyrelsen och önskade ett förtydligande på kommande

samverkanskonferens hur externa resurser ska fördelas. De meddelade även att RäddSam N kommer att förorda ett övertagande av räddningsledarskapet av länsstyrelsen.

3.2.2 Hantering under moment 2

Strax innan kl.11.00 gav samtliga lokala övningsledare ett nytt inspel till staberna med lägesrapport från ett dygn senare. Det varierar hur LÖL har gjort detta inspel från att enbart informerat stabschef till att delge hela stabsorganisationen

informationen samtidigt.

I inledningen av moment 2 blev det en del förvirring kring tidsförskjutningen och om den presskonferens länsstyrelsen kallat till kl.13.00 hade genomförts (endast ett tekniskt prov gjordes via Bambuser). Kommunerna hänvisade fortsättningsvis i sina kanaler till det pressmeddelande som Länsstyrelsen gett ut. Informationen

samordnades också genom talepunkter och FAQ. De flesta kommuner informerade fortlöpande sina stabsåtgärder samt till viss del även inkomna frågor och vidtagna kontakter.

Under det andra momentet tog turismföretag kontakt med aktörerna för att få veta konsekvenserna av utsläppet och hur det skulle påverka turismnäringen. Även privatpersoner och miljögrupper som ville hjälpa till med sanering kontaktade kommunerna om bland annat observationer av oljan när den kom till land.

Kommunerna återkom till privatpersonerna i ärenden som de inte kunde ge direkta svar på. Till stor del hänvisade aktörerna även till hemsidorna för information.

Den andra samverkanskonferensen hölls på RAKEL kl.12.00 och samtliga aktörer förutom Region Halland deltog. Länsstyrelsen informerade om åtgärder som

vidtagits av bland annat RRG det senaste dygnet (eftersom det övningstekniskt hade gått över ett dygn sedan olyckan). KBV informerade om läget och behov av

samverkan. Därefter var det laget runt med behov av samverkan och resurser.

Kommunerna önskade bland annat stöd vid konskevensanalys, kartor på utsläppet, prioritering av resurser på kort och långsikt från Länsstyrelsen samt beslut om övertagande av räddningstjänst från Länsstyrelsen.

Innan samverkanskonferensen publicerade Länsstyrelsen regionalt prioriterade områden och följande inriktningsbeslut:

 Inledande prioritering är att förhindra att vidare föroreningar uppstår vid Klosterfjorden, Getterön, Lejran.

 Därefter ska oljans skador begränsas utifrån prioritering i miljöatlas.

 Avslutningsvis påbörjas sanering utifrån miljöatlas.

Övrig information från Länsstyrelsen var bland annat transportföretag med tillstånd att transportera farligt avfall och lista över mottagare och mellanlagringsplatser av förorenade massor.

10 3.2.3 Diskussion under moment 3

Det avslutande momentet i övningen genomfördes i diskussionsform i respektive stab. Det är en vecka efter olyckan och oljan ligger med varierande mängd längsmed hela hallandskusten.

Räddningstjänstinsatsen är avslutad, det är dags för sanering.

De lokala övningsledarna ledde diskussionen där tre frågor skulle diskuteras i samtliga staber:

 Vilka skulle ni behöva samverka med?

 Vad skulle ni samverka om?

 Hur tror ni den samverkan skulle se ut?

Samverkan behövs internt inom kommunerna och mellan kommunerna, länsstyrelsen, MSB, HaV:s oljejour, Kustbevakningen, Försvarsmakten, Arbetsmiljöverket, privata företag, båtklubbar, Katastrofhjälp Fåglar och Vilt och regionala resursgruppen. Stöd kan även behövas från kommuner som har tidigare erfarenhet av oljeutsläpp.

Förväntningar på samverkan med Länsstyrelsen är bland annat prioritering av skyddsvärda områden, resursfördelning, samordning av information, expertstöd (veterinär, jakt, naturvård) och kontakter med MSB och Region Halland.

Övriga frågor och områden som diskuterades var bland annat ansvar för sanering,

omhändetagande av olja vid tillfällig lagring, mellanlagring och slutligt omhändetagande samt ekonomi och resurser.

Related documents