• No results found

Hur ser de berörda eleverna på undervisningen med takprojektorn?

Flera av eleverna i klass två vill prova att använda projektorn själv men vet inte vad de skulle göra. De som vet vill lyssna på musik eller titta på unikum5”. Någon säger att de

inte får använda projektorn själv. När vi pratar om vad som är dåligt med projektorn säger Adam: ”Det tror jag inte är nå´t. Jo, kanske. Snörena där vi hänger saker hänger i vägen.” En annan pojke tycker att bredbandet hackar och Alma tycker det är dåligt att takprojektorn inte går att flytta. Flera tycker att det bästa med projektorn är att kunna söka information på internet. Andra ser en fördel med att många kan titta på samma gång. Bland eleverna i årskurs fyra är alla positiva till att själva få prova, däremot är det bara två av dem som vet vad de skulle vilja göra då, nämligen ”spela data med stor bild” säger Anna, medan David svarar:” Jag skulle kolla olika filmer och bilder, också kanske ladda in de på min mobil till exempel”. Många nämner att det är positivt att alla kan se eftersom bilden är så stor på duken. David tycker också att ljudet är bra och att man kan titta på allt som finns på internet. Det är bara David och Anton av fjärdeklassarna som hittar något negativt med projektorn. Anton tycker att duken ibland kan hänga i vägen om man behöver komma förbi och David tycker bilden blir sämre än på dvd eftersom pixlarna är så stora.

5

33

4.4 Observationer

De två klasserna jag besökte var en tvåa och en fjärde klass. Storleksmässigt var fyran mer än dubbelt så stor som tvåan och tillföljd av det mer trångbodd. I båda

klassrummen finns två datorer och alla elever sitter vända framåt tavlan. Båda lärarna använder gärna datorn i undervisningen men det enskilda användandet för varje elev blir begränsat på grund av tillgången till datorer. Takprojektorn har endast funnits i de båda klassrummen i ett par veckor och lärarna säger att de provat lite av varje och använder den så fort tillfälle ges.

När jag besöker klass fyra ska de titta på TV 4:s morgonnyheter, detta görs via kanalens hemsida. Enligt läraren gör de det några gånger i veckan på morgonen. Efter att ha provat lite olika nyheter däribland sådana som är riktade till barn har det visat sig att eleverna i den här klassen föredrar TV 4:s nyhetssändningar. Lärarens tankar

angående detta är helt enkelt att eleverna är vana vid den sortens nyheter och läraren menar dessutom att eleverna har en bred kunskap om sin omvärld.

Innan sändningen börjar ger läraren eleverna olika områden att fokusera på. De delas in efter de rader de sitter i och första raden ska koncentrera sig på utrikesnyheter, andra raden på inrikesnyheter och den tredje raden fick välja själv. Läraren ber eleverna skriva några ord om någon nyhet i sina kladdböcker.

Det släcks ner i klassrummet och projektorn startas. På duken syns en tablå att välja bland. Eleverna kommenterar ivrigt allt de ser. När väl nyhetssändningen startar blir det tyst och alla tittar intresserade framåt. Någon enstaka skriver då och då. Den enda gången det sägs något är när två elever börjar diskutera en film vars upphovsman avlidit. När inslaget är slut börjar läraren fråga eleverna i tur och ordning vad de skrivit. Efter att de sagt vad de skrivit förklarar och berättar läraren mer ingående om det specifika ämnet. Många elever har valt samma ämne och eftersom nyheten redan nämnts hoppas den eleven raskt över.

Enda gången det sker ett spontant samtal elever emellan är när ett mord på en ung kvinna tas upp, vilket tycks engagera merparten av eleverna. Ett ypperligt tillfälle till diskussion försvinner när detta tystas ner av läraren för att gå vidare till nästa nyhet. Lektionen avslutas med att läraren reder ut ett begrepp som av någon anledning hoppats över tidigare.

När jag besöker klass två får jag veta att eleverna använt datorer som skrivverktyg sedan årskurs ett och har därmed en hel del datorvana. Det finns två datorer och

34

klassrummet är luftigt. Barnen sitter vid tre bord som pekar mot tavlan. Även i detta klassrum har takprojektorn funnits i ett par veckor. På dörren sitter en lista över saker som barnen vill göra med projektorn, det är allt från Kinesiska muren till hästvagnar. Läraren som jag kallar Maria säger att de använder projektorn till allt möjligt. Dagen innan hade de haft rättskrivning och använt sig av ett program som är gjort för det samma. Maria säger sig vara häpen över den arbetslust och tystnad som följde.

Lektionen börjar med att jag presenterar mig och säger varför jag är där. Nämligen för att få se hur en lektion med projektorn ser ut. Jag placerar mig i soffan längst bak i klassrummet.

Klassläraren Maria berättar för eleverna att de ska skriva till hemsidan om vad de gjort i vecka 45. Hon börjar med att göra en mindmap på tavlan. Eleverna är mycket aktiva och ger många förslag. Allt skrivs upp. När alla är nöjda går Maria och hämta tangentbordet för att skriva in texten på datorn. När texten skrivs är många av eleverna aktiva och det uppstår flera diskussionen kring olika saker. Exempelvis blir det en diskussion om etik när ett barn vill att de ska skriva att musikläraren inte kommer att vara där nästa vecka eftersom hon ska operera hjärnan. Maria ger förslaget att det är bättre att skriva att hon ska till läkaren. Maria möter barnen i deras frågor och

funderingar samtidigt som hon driver texten och skrivandet vidare. När de ska skriva att de haft gymnastik vill någon elev flytta upp det i texten och barnen som vet hur man gör instruerar Maria. Vid ett tillfälle när barnen börjar bli lite ofokuserade och det är många som småpratar vill en elev skriva in på hemsidan att de ätit lunch. Ett annat barn säger att de andra kommer att tycka att de är konstiga om de skriver så, läraren svarar att det är upp till dem som elever vad som ska stå eftersom det är deras text. Sist frågar hon om det är något eleverna vill ändra eller tillägga innan hon skickar iväg texten.

I tvåornas klassrum såg jag ett tydligt elevinflytande och öppna diskussioner även om det var läraren som stod vid tangentbordet. Också i fyrornas klassrum stod läraren för datoranvändandet och här var han dessutom den som förmedlade informationen.

Related documents