• No results found

Hur ser yrkeslivssituationen ut för några före detta gymnasiesärskolelever

In document Livet efter särskolan (Page 30-34)

upplevde de gymnasiesärskolans

förberedelsearbete?

5.2.1 Jesper

Jesper tog studenten 2009, arbetar idag som bilmekaniker och trivs enligt honom själv ”mycket bra”. Arbetet på bilfirman är en fast anställning som han fick tack vare en lärare på sin gymnasiesärskola. I slutet av det fjärde året gjorde Jesper fyra veckors praktik på samma bilfirma och efter tre dagars provanställning direkt efter studenten var han fast anställd. Sammantaget är Jesper väldigt nöjd med sin gymnasieutbildning och han lyfter fram praktiken som både rolig och givande. Han fick prova på att arbeta på olika företag och fick ett stort stöd från sin mentor som både tog kontakt med företagen, följde med ut till praktikplatsen och kom på besök under praktikveckornas gång. Jesper lyfter särskilt fram det fjärde året som förberedande och berättar att de, förutom mycket praktik, fick lära sig att skriva cv, diskutera praktiken och arbetslivet i klassrummet samt skriva en uppsats om arbetslivet. Det enda han har att invända emot är mottagandet på den sista praktikplats där han idag

31

arbetar. Han upplever själv att han inte blev väl mottagen av arbetsgivaren och efter den första dagen var han bestämd över att han skulle ringa till skolan och säga att han inte ”pallar” mer. Trots att han inte fick en bra kontakt med arbetsgivaren bestämde han sig ändå för att ge praktikplatsen och arbetsgivaren ännu en chans och det var väl, som han själv säger, ”tur det, det

blev ju toppen!”.

5.2.2 Fredrik

Sommaren 2010 tog Fredrik studenten. Idag arbetar han i verkstaden på en bilfirma, något han gjort sedan studenten. Än så länge är det en visstidsanställning som upphör i december men han hoppas att det blir förlängt och att han slutligen blir fast anställd. Första gången han arbetade på bilfirman var sommaren efter nian, ett feriearbete som han fick tack vare sin pappa som också arbetar på firman. När han sedan, under gymnasiet, skulle göra praktik önskade han att få vara på företaget, något som skolan godkände och som resulterade i att Fredrik fick göra all sin praktik på bilfirman under gymnasiet. I trean fick han även förlängd praktik och under trean och fyran var han på sin praktikplats två dagar i veckan och i skolan de resterande dagarna.

Under sin gymnasieutbildning fick Fredrik prata om yrkeslivet och vad arbetsgivare förväntar sig av sina anställda både under lektionstid och med sin mentor. Lärarna berättade ofta om hur viktigt det var att passa tider och att det skulle löna sig i längden om eleverna gjorde bra ifrån sig på praktiken. Förberedelsearbete startade redan i trean och trappades sedan upp i fyran då arbetsförmedlingen kom på besök för att prata om elevernas framtidplaner.

32

5.2.3 Linus

Linus tog studenten i juni 2010 och har sedan dess varit arbetslös. Tiden efter studenten har han aktivt sökt arbete genom att ringa till olika företag, främst inom industri samt lager och logistik. Det senaste arbetet han sökte var på en budbilsfirma men där upplever han att han blev nonchalant bemött. För tillfället behövde firman ingen extrahjälp men när Linus undrade om han kunde lämna sitt nummer så att de kunde ringa om de någon gång behövde hjälp fick han till svar ”behövs inte, dörren är där”. Linus har även sökt arbete via annonser och då främst de annonser som går att hitta på anslagstavlorna i matvarubutiker, men även genom bemanningsföretag. För fyra månader sedan var han på en intervju med ett bemanningsföretag som lovade att höra av sig så fort de hittade ett passande arbete, men tiden har gått och de har inte hört av sig. Några arbeten via arbetsförmedlingen har han inte sökt då de endast kan erbjuda honom praktikplatser. För Linus finns det inga garantier för att praktikplatserna kommer att leda till ett fast arbete eller en förlängd anställning och han har ”ingen lust” att hela tiden hoppa mellan olika praktikplatser som inte leder någonstans. Han kan däremot tänka sig att ta en provanställning som sedan kan leda till arbete. Linus var även i kontakt med arbetsförmedlingen under slutet av sin gymnasieutbildning då han under ett möte med arbetsförmedlingens unga funktionshindrade talade om framtiden. Linus fick en kontaktperson från arbetsförmedlingen som lovade att hjälpa honom med både att hitta ett arbete och att ta kontakt med arbetsgivare. Enligt Linus skulle denne kontaktperson höra sig i augusti igen, men än har han inte fått något samtal.

Under gymnasietiden fick Linus prova på flera olika praktikplatser, men dessvärre kunde ingen av dessa erbjuda honom arbete. Praktiken i sig ser han som en positiv del av sin utbildning, i alla fall ”så länge man trivdes”. Han berättar själv att det endast var två av sina praktikplatser som han trivdes på, varav den ena som han ordnade själv. På dessa två praktikplatser blev han väl bemött och han trivdes med arbetsuppgifterna. Under tiden på gymnasiet

33

upplevde Linus även att klassen fick prata om arbetslivet, främst med mentorerna, och då om hur viktigt det är att passa tider och att komma hel och ren till arbetet. De fick även lära sig att skriva cv och att skriftligt redovisa vad de lärt sig under praktiken. Han upplevde att han hade en god kontakt med sin mentor som brydde sig, gjorde besök på praktikplatserna och som samtidigt ställde krav.

5.2.4 Anders

Anders, som tog studenten i sommaren 2010, upplever en liknande situation som Linus. Han är arbetslös och har sedan studenten sökt arbete, främst genom arbetsförmedlingens platsbank och genom att själv ringa runt till olika företag. Han har även besökt företag, men utan att lyckas. Liksom Linus har Anders fått en kontaktperson via arbetsförmedlingens unga funktionshindrade, men inte heller Anders har fått något samtal. Praktiken som Anders hade under gymnasiet kunde inte heller leda till anställning eftersom det inte fanns någon ledig tjänst eller tillräckligt mycket arbete på den bilfirma han praktiserade på. Anders har god minnen från såväl praktik som skolan. Eftersom han ordnade alla sina praktikplatser själv fick han praktisera inom de områden han ansåg intressanta. Under en period praktiserade han även inom byggbranschen och inom detta skulle han kunna tänka sig att fortsätta. Dessvärre saknar han kvalificerad utbildning. I skolan fick de, precis som Linus nämnde, skriva cv och diskutera praktiken i såväl klassrummet som med mentorerna. Anders minns särskilt stöttningen han fick av sin mentor och genom att mentorn drog en parallell mellan skolan och arbetslivet kunde Anders förstå hur viktigt det egentligen var att passa sina tider och att göra bra ifrån sig på sin praktikplats.

34

5.3 Hur kan gymnasiesärskolorna utveckla sitt

In document Livet efter särskolan (Page 30-34)

Related documents