• No results found

Serviceförvaltningen

In document BUDGET 2021 (Page 52-66)

Serviceförvaltningens uppdrag är en

kombination av

samhällsutvecklingsfrågor och servicetjänster.

Verksamheterna

Tillväxt- och utvecklingsenheten är förvaltningens resurs för strategisk

utveckling inom

samhällsutvecklingsområdet. Här arbetar man med detaljplaner och markfrågor för att kunna erbjuda attraktiva boendemiljöer och möjligheter till företagsetableringar.

Strategiska kontakter med Trafikverket, Region Skåne och Skånetrafiken hanteras här, liksom större projekt inom infrastruktur och exploatering.

Kommunteknik förvaltar allmän mark såsom gator, vägar, gång- och cykelvägar, gatubelysning, idrottsanläggningar, stränder, lekplatser, torg, parker och övriga grön-områden. Dricksvatten, spillvatten och dagvatten produceras och distribueras enligt gällande lagstiftning och VA-plan.

Ägandet av kommunala

verksamhetsfastigheter är fördelat på Skurups Kommunala AB, Skurupshem

AB och Skurups kommun.

Serviceförvaltningen förvaltar de

lokalrelaterade frågor och diverse annan service med t. ex. leveranser.

Inom Kultur och Fritid finns idrotts-anläggningar av hög klass för de flesta

former av idrott och

fritidsverksamheter. Det lämnas stöd till ideella föreningar i form av

ekonomiskt bidrag och

subventionerade hyresavgifter. Ett trivsamt huvudbibliotek med generösa öppettider finns i Skurup, liksom filialer med mer begränsade öppettider i byarna. Fritidsgården Gummafabriken har nyligen börjat ha öppet varannan lördag kväll och har fortsatt driva Öppen Arena under vissa lördagar.

Kulturskolan har verksamhet inom cirkus, dans, instrument och orkester-spel, och det finns ett stort intresse, särskilt för dans och cirkus.

Måltidsservice erbjuder måltider till förskola, grundskola och gymnasie.

Måltiderna tillagas som huvudprincip på plats, på respektive skola eller förskola.

Verksamheterna

I något fall levereras från centralkök.

Centralköket Restaurang Rutger till äldreomsorg i särskilda boendena Lillgården och Flintebro, samt till hemtjänstbrukare i ordinärt boende.

Bruksgården har tillagningskök som lagar mat både till äldreboendet och förskolan. Lokalvården ansvarar för städning av kommunala verksamheters lokaler, på cirka 50 platser.

Räddningstjänsten arbetar både förebyggande och med operativa insatser. Samverkan sker på ledningsnivå med Trelleborgs och Vellinge kommuner, medan Skurup har en egen deltidskår med fem deltids-brandmän i beredskap dygnet runt.

Under 2020 har ansvaret för Trygghetsvärdarna flyttats till Serviceförvaltningen.

Även översiktsplanen har tidshorisont 2045.

Under 2020 har infrastrukturen för etapp 1 på Västeräng projekterats och börjat byggas. Detta färdigställs under

2021. Markanvisning har kunnat ske för den första etappen. Detaljplan för etapp 2 innehållande skola, idrottshall och bostäder förväntas antagen.

Under 2021 kommer detaljplan för kv.

Karl och Olof (Woody) att antas. Inom detta kvarter pågår planering för nära 250 bostäder. I Abbekås planeras för bostäder på Faxevägen.

Ny detaljplan för verksamheter på Östra Industriområdet bör vara klar under början av 2021och infrastruktur kan byggas.

Den åtgärdsvalsstudie kommunen och Trafikverket bedrivit tillsammans slutfördes under 2019 och utmynnar i rekommendationer till både Trafikverket och kommunen.

Om-byggnaden av Rydsgårds

stationsområde kommer att slutföras 2021.

Verksamheterna

Dialog kommer att hållas med Skånetrafiken och Trafikverket om framtida trafikering på Ystadbanan och nödvändigheten av förlängning av plattformar i Skurup.

Under 2019 har en

Kustförvaltningsplan tagits fram och beslutats. Under 2021 kommer arbete med beslutade åtgärder att påbörjas, närmast med inmätning och vidare analys kring framtida erosionsskydd.

En badbrygga i Mossbystrand planeras anläggas. Samtidigt kommer förberedelser för upphandling av en ny entreprenör för Mossbykiosken att ske.

Inom Kultur och Fritid fortsätter arbetet med att inrikta verksamheten tydligare mot barn och ungas aktiviteter. Mötesplatser för kommunens unga ska vara flexibla i den meningen att den ska kunna upphöra där den inte längre behövs och uppstå där behov finns – som en slags

”pop-up-mötesplats”. Detta arbetssätt ställer nya krav på samverkan inom och utom verksamhetsområdet.

kommunalt stöd i samma form som tidigare.

Mariaskolans bristande beskaffenhet har föranlett vissa förändringar i beslutad fastighetsrockad. Satsning av verksamhetslokaler genomförs, bl.a.

tillskapas hemtjänstens hus.

Sammanfattningsvis innebär allt detta att externt förhyrda lokaler ej kan lämnas. Detta leder också till att biblioteket inte kan flytta. En

omfattande renovering av

Östergårdsskolan planeras.

Ökad samverkan med privata aktörer både i form av investerare,

fastighetsägare och

verksamhetsutövare är ett tydligt inslag i verksamheten.

Inriktningsbeslutet om ändrad användning av fastigheter påverkar också på ett direkt sätt verksamheterna inom måltid och lokalservice och löpande planering och förändring kommer att behöva ske.

Rutgerskolan matsal kommer att åter behöv användas för elevmåltider, vilket

Verksamheterna

Arbetet med att öka andelen närodlat på bekostnad av Fairtradevaror och ekologiskt fortgår.

Lokalvården fortsätter att utveckla former för att bedriva effektiv och kemikaliesnål lokalvård.

Upphandlad driftentreprenör inom VA har tillträtt och etablerat sig. Arbete med att genomföra den antagna VA-planen fortsätter. Under 2019 startade på allvar förberedelserna för inkoppling till Sydvattens nät för vattenförsörjning till hela kommunen. Första etappen av sammankoppling av Skivarp och Skurup genomförs, genom projekt Skivarp–Torsjö. Etappen Torsjö-Skurup projekteras och påbörjas 2020. Fortsatt VA-sanering i centrala Skurup, projekt Södergatan- tätorten kommer att genomföras. Trafiksäkerheten i Skurups centrala delar ses samtidigt över.

Ansvaret för Trygghetsvärdarna flyttades under 2020 till Serviceförvaltningen. I förvaltningen samordnas därmed trygghetsvärdarnas uppdrag med den offentliga miljöns trygghetsaspekter som belysning, parkskötsel och klotterhantering, liksom med sådana aspekter på kommunal tomtmark vid skolor, förskolor och andra byggnader. Den kommande kameraövervakningen av stationsområdena kommer sannolikt

också att hanteras praktiskt av serviceförvaltningen, dock med säkerhetsenheten som ansvarig för innehållet i upptagningarna, och uttag ur dessa.

Planering 2022 – 2023

Fortsatt exploatering av Västeräng kommer att ske och infrastrukturen för etapp 2 kan byggas under perioden.

När det gäller området Pilgården har ett planuppdrag tidigare meddelats för att exploatera en mindre del. Det har konstaterats att detta är olämpligt av flera skäl, bl.a. kan inte dagvattenfrågan lösas. Förvaltningen föreslår istället att en övergripande utredning i form av ett planprogram för området genomförs, och då med helhetsperspektiv hanterar och bedömer både trafiksituationen och dagvattenhanteringen.

Nya skolan i Rydsgård tas i bruk och i samband därmed ska diverse åtgärder av trafiksäkerhetskaraktär i kringområdet genomföras. Samtidigt frigörs Hallenborgsskolans tomtmark för bostadsändamål, och detalj-planearbete för detta inleds.

Under 2023 ansluts kommunen till Sydvattens dricksvattenproduktion.

Inför detta genomförs ombyggnad av vattenverket i Skurup, jämte alla övriga förberedelser i form av utredningar och anpassningar.

Verksamheterna

VA-utbyggnad fortsätter i övrigt enligt

plan, med bland annat

verksamhetsområde Västra

Vemmenhög och Katslösa, samt sanering i tätorten.

Cykelväg från Jörgensgatan söderut till rondellen planeras. En skatepark planeras i Skurup.

Ekonomi

Driftbudget

Netto i tkr Bokslut Budget Budget

2019 2020 2021

401 Gemensamma resurser Serviceförvaltningen 7 116 9 636 12 151

405 Gemensamram för Kultur och fritid 33 583 28 512 28 712

411 Räddningstjänst 8 091 7 686 8 086

412 Mark- och lokalförsörjning 4 125 4 008 4 008

420 Kommunteknik, affärsdrivande verksamhet 0 0 0

421 Kommunteknik, skattefinansierad verksamhet 27 142 14 107 14 107

448 Måltidsservice 647 135 135

Summa Serviceförvaltningen 82 225 64 084 67 199

Nyckeltal

Bokslut Budget Budget

2019 2020 2021

Samhällsbyggnad

Antal antagna planer 4 10 7

Antal avloppsabonnenter 3 773 3 750 3 750

Utsorterat matavfall per invånare, %

(mål 50 % enligt regeringens etapp-mål 2018) 42 50 50

Allmän kultur

Antal besökare på Biorama i snitt/visning 28 30 33

Fritidsverksamhet

Antal deltagare per år i föreningsaktivitet för barn och unga 75 000 75 000 75 000

Antal sålda entrékort på friluftsbadet 7 801 10 000 7 000

Antal besökare på fritidsgårdarna 9 027 15 000 14 000

Antal barn i simskola 345 300 300

Bibliotek

Antal biblioteksbesökare 61 927 65 000 65 000

Bokutlåning, totalt 88 690 90 000 90 000

Antal utlån per invånare 5,6 6,0 6,0

Verksamheterna

Kommuninvånarna i Skurup ska genom stöd och hjälp tillförsäkras en skälig levnadsnivå. Service, omvårdnad och sjukvård som den enskilde inte kan klara på egen hand ska tillgodoses oavsett boendeform och kan ges under dygnets alla timmar. I ordinärt boende beviljas stöd i form av hemtjänst.

Trygghets-larm beviljas som ett komplement till eller ersättning för hemtjänstinsatser. Dag-verksamhet för personer med demens-sjukdom och öppen verksamhet för äldre ska erbjudas för att motverka isolering i hemmet och ge möjlighet till ett aktivt liv i samvaro med andra. Särskilda boendeformer ska erbjudas personer med behov av särskilt stöd. Insatserna är behovsprövade utifrån hälso-tillstånd, funktionshinder och sociala förhållanden. Personer med funktionshinder ska efter individuell bedömning erbjudas medicintekniska hjälpmedel och/eller bostads-anpassning för att underlätta den dagliga livs-föringen. Rehabilitering ska efter individuell bedömning erbjudas personer med funktions-hinder oavsett boendeform. Den enskilde ska ges möjlighet att leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Värdighet omfattar rätten att leva sitt liv utifrån sin identitet och personlighet.

Utgångspunkten är att var och en ska

vara delaktig i beslut gällande sin omsorg, behålla sin personliga integritet och känna trygghet Anhöriga ska erbjudas flexibla stöd-former utifrån önskemål och behov. Förutom individuella kontakter kan anhöriga ges stöd i grupp genom föreläsningar och grupp-verksamhet. Förebyggande samtal ska genom-föras som ett led i uppsökande verksamhet.

Personer som har en

funktionsnedsättning har rätt till stöd och omsorg utifrån sina behov. I Skurups kommun ska alla ha möjlighet att leva ett gott liv varje dag. Lagen om stöd och service till vissa funktions-hindrade (LSS) är en rättighetslag.

Lagen ska säkra goda levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning.

Insatser i form av personlig assistans, ledsagarservice, kontakt-person, avlösarservice, korttidsvistelse, kort-tidstillsyn, stödfamilj, bostad med särskild service och daglig verksamhet kan beviljas de personer som tillhör personkretsen.

Verksamheter inom LSS ska främja jämlikhet i levnadsvillkor, delaktighet i samhället och att få leva som andra.

Grunden i verksamheterna ska vila på respekt för den enskildes själv-bestämmande och integritet. Den enskilde ska ges inflytande och

Verksamheterna

självbestämmande över de insatser som ges. respektfullt sätt och erbjudas insatser utifrån behov. Behoven kan tillgodo-ses efter ansökan och utredning men också bestå av samtal med råd och stöd utan dokumentation. Behoven kan även tillgodoses utan samtycke från den enskilde utifrån de tvångslagar som finns gällande barn, ungdomar och personer med missbruk och beroende.

Målgruppen är kommuninvånare i alla åldrar som behöver hjälp och stöttning som individer, föräldrar, familjer, etcetera. Insatser erbjuds utifrån behov för att tillvarata den enskildes egna resurser. Insatser erbjuds företrädesvis på hemmaplan och kan vara öppenvårdsinsatser i form av behandling eller stöd åt barn, familjer

självständigt liv. Biståndshandläggning utreder behov av hjälp och stöd i form

av exempelvis hemtjänst,

dagverksamhet eller annat boende.

Verksamheter som bedrivs i samverkan med andra kommuner är bland annat socialpsykiatri, medling, social jour samt familjerådgivning.

Planering 2021 Vård och omsorg

Det är allt fler som väljer att bo i ordinärt boende trots sjukdomar och funktions-nedsättningar av olika slag. I takt med denna ökning kommer behovet av hemtjänst, hem-sjukvård och hemrehabilitering att öka.

För att använda hemtjänstens resurser på bästa sätt, tillskapas Hemtjänstens hus i externa lokaler. Efterfrågan på lägenheter i särskilt boende med demensinriktning har ökat. Med ett allt mer varierat behov av lägenheter i särskilt boende ställs det stora krav på en flexibel organisation för att tillgodose dessa behov. Vårdplanering

Verksamheterna

för att effektivt kunna utnyttja den personalresurs som på detta sätt tillförs verksamheten. Upphandling av externt uppförande och drift av särskilt boende genomförs 2020 som en del i att tillgodose kommunens behov av särskilt boende på kort och lång sikt.

Arbetssättet inom Korttidsboende och Hemteam förändras, detta för att fler ska få sina behov tillgodesedda i hemmet med stöd av Hemteam samtidigt som platser för kort-tidsboende blir färre. Leverans av dagligvaror till personer med hemtjänst kommer huvudsak utföras av externa leverantörer. Hemtjänstens roll blir att stödja den enskilde att genomföra inköp på distans.

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)

Under de närmaste åren står verksamheten för LSS inför utmaningen, att möta nya brukare med nya behov som kommer ställa nya krav på både omfattning och innehåll.

Antalet beslut och omfattning av insatser ökar för personer med stöd enligt LSS lagen. Under 2020 förändrades situationen snabbt och behov av fler boendeplatser för både barn och vuxna, en ökning av daglig verksamhet, korttidstillsyn, personligassistans, kontaktperson och ledsagare uppkom under året. En stor

utmaning som verkställigheten ställs inför är kombinationen av funktionsvariation, psykiskt mående och missbruk hos brukare med behov av LSS insatser. Arbetet kommer att inriktas mot ett mer stödjande arbetssätt i stället för ett kompenserande arbetssätt.

Verksamheterna

Detta för att personer med LSS insatser ska öka graden av självständighet och delaktighet i samhället.

För att möta dessa behov behövs utbildning/handledning till personal och ett utvecklat samarbete med boendestöd och hemtjänst. Under 2021 kommer all personal att få utbildningar och handledning i tydlig-görande pedagogik, lågaffektivt bemötande och känsloreglering. Detta är en långsiktig satsning för att möta brukarnas platser kommer vara nödvändigt för att klara verkställigheten av boende i avvaktan på att nytt boende byggs.

Arbetet med att utveckla dokumentation och genomförarplaner, för att skapa tydligare mål och delmål kommer att fortsätta. Även detta med syfte att tydliggöra och stärka

Individ- och familjeomsorgens verksamhet planerar att flytta till gemensamma lokaler tillsammans med kommunens fritidsgård och elevhälsa.

Flytten sker under första halvåret 2021 och medför stora vinster för en ytterligare utveckling av samverkan.

Två stora satsningar, förstärkt öppenvård och införande av reformpaket, genomfördes under 2019-2020 och beräknas ge effekter 2021.

Öppenvården förstärktes, anpassades och blev en egen enhet för att kunna möta behoven hos ungdomar, vuxna och familjer. Detta är ett alternativ för att förkorta, förebygga och undvika kostsamma placeringar.

Arbetsmarknadsenheten skapades

för att reformera

försörjningsstöd/arbetsmarknad.

Enheten är förstärkt för att i samverkan förkorta och stödja den sökande till egen försörjning.

Det förebyggande arbetet fortsätter att utveckla delar av sitt arbete utifrån Öckerö-projektet (alkohol -och

Verksamheterna

fortsätter. Utmaningarna i form av den förändrade åldersstrukturen, bristen på bostäder, de nyanlända som anvisas kommunen samt ökade behov får stor betydelse för verksamheten och dess ekonomi. Målsättningen är att nyanlända skall finna en egen bostad i Sverige under etableringstiden. Om denna målsättning undantagsvis inte kan uppnås kommer kommunen att bistå letandet utifrån ett nationellt perspektiv. Från regeringshåll planeras en fortsatt satsning av förstärkning till socialtjänsten inom områdena barn och unga samt våld i nära relationer. E-hälsoarbetet behöver fortsätta att utvecklas vad gäller exempelvis digitala påskrifter, Skype, webbutbildningar samt införandet av att hantera blanketter och handläggning av fastställande av faderskap digitalt.

Planering 2022 – 2023 Vård och omsorg

Nytt särskilt boende beräknas vara färdigt att tas i drift 2022 och säkerställer tillgång på platser i särskilt boende för möta framtidens behov.

Den förväntade ökningen av behov gällande särskilt boende innebär eventuellt att en tillfälligt stängd enhet behöver öppnas upp. Kostnadstäckning för bemanning finns ej inom befintlig budget. Trygghetsboende är en uppskattad boendeform för äldre

personer som upplever otrygghet och som innebär själv-ständigt boende med möjlighet till social gemenskap med andra. Efterfrågan på trygg-hetsbostäder och andra bostäder med god till-gänglighet är stor i kommunen.

Fler lägenheter som är lämpliga för äldre skapar bra boende-miljöer samtidigt som det initierar flyttkedjor i kommunen. E-hälsa är en viktig del av fram-tidens vård- och omsorg.

Användning av ny teknik är viktigt för att säkra och effektivisera framtidens vård- och omsorgsinsatser.

Läke-medelsautomater och

trygghetsskapande teknik är exempel på angelägna utvecklingsområden för att möta framtidens behov. Vård och omsorg är troligen den verksamhet inom kommunen som kommer att växa mest de kommande åren.

Verksamheterna

Antalet invånare som är 80 år och äldre förväntas öka med 37 procent mellan 2016-2026. Utifrån förändrad åldersstruktur är det av största vikt att finna en flexibel, effektiv och hållbar organisation som kan tillgodose de ökade behoven.

Svårigheten att rekrytera behöriga med-arbetare har de senaste åren blivit alltmer kännbar. Konkurrensen är stor mellan kommunerna och det är viktigt att kunna rekrytera ny personal och att få befintlig personal att vilja stanna.

Bristen på olika personalkategorier förväntas kvarstå även framöver och för att möta detta och vara en attraktiv arbetsgivare krävs personalstrategiska satsningar. I detta samman-hang är integration av nyanlända och mångfald i verksamheten en viktig fråga. En annan viktig fråga är att vara ett gott stöd vid utbildning av nya potentiella medarbetare. Kristallen, dag-verksamheten för pensionärer är en uppskattad och välbesökt verksamhet som är i behov av större lokaler för att

att möta framtida kända behov av boende för ungdomar som slutar skolan och ska flytta till sitt första egna boende. Ett systematiskt arbete kring kompetensutveckling krävs för ett framgångsrikt utvecklingsarbete.

Samverkan mellan daglig verksamhet och andra arbets-marknadspolitiska aktörer måste utvecklas för att målet, att den enskilde på sikt ska kunna få möjlighet till lönearbete, ska nås.

IOF (Individ- och familjeomsorg) Inom e-hälsa kommer IFO att arbeta med implementeringen av användandet av digital teknik. Det gäller att kunna kommunicera på ett säkert sätt med de som är placerade runt om i landet. Det är av vikt att få fram data på ett organiserat sätt så att den kan användas för att skapa nya innovativa tjänster, beslutsunder-lag eller analyser för att skapa en effektiv verk-samhet utifrån rådande förutsättningar.

Barn och ungdomars möjligheter att klara skolan är de bästa förutsättningarna för ett självständigt

Verksamheterna

verkningsfullt. Det är en ut-maning att värna om det sociala förebyggande arbetet i ekonomiskt kärva tider och viktigt att skapa goda förutsättningar för nyanlända kommuninvånare.

Det handlar om att upprätta ett bra mottagande och en god integration med målsättning att de nyanlända blir själv-försörjande.

Fungerar inte detta finns det risk för utanför-skap och bidragsberoende.

Kommunens förmåga att hantera boende-frågan får betydelse för vilka förutsättningar som finns att möta framtiden.

Ekonomi

Driftbudget

Netto i tkr Bokslut Budget Budget

2019 2020 2021

633 Gemensamma resurser, Individ- och omsorgsförvaltningen 7 261 6 687 6 687

637 Vård och omsorg 161 211 157 727 164 086

642 Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS) 46 034 42 461 47 461

643 Socialpsykiatri 4 093 0 0

645 Förebyggande insatser 912 65 2 065

646 Individ- och familjeomsorg 52 470 53 010 53 010

Summa Individ- och omsorgsförvaltningen 274 570 259 950 273 309

Verksamheterna

Nyckeltal

Bokslut Budget Budget

2019 2020 2021

Vård och omsorg

Antal invånare 65-79 år 2 495 2 535 2 533

Antal invånare 80-89 år 633 635 674

Antal invånare 90 år 142 135 133

Antal personer med hemtjänst exkl. larm och matdistribution 287 295 300

Antal personer med trygghetslarm 418 420 430

Antal personer med matdistribution 164 165 170

Antal lägenheter i särskilt boende 119 120 112

Varav demensboende 62 63 69

Varav korttid/växelboende 9 10 4

Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade (LSS)

Totalt antal personer med insatser enligt LSS 122 112 128

Varav barn 39 31 39

Varav vuxna 83 81 89

Antal lägenheter i särskilt boende enligt LSS 25 25 25

Varav externa boende enligt LSS - - -

Antal personer med korttidsvistelse 21 22 27

Varav barn 19 15 20

Varav vuxna 2 7 7

Antal personer med korttidstillsyn från 12 år 23 15 18

Antal personer med personlig assistent 22 20 23

Antal personer med personlig assistans enligt 9 § 2 LSS 2 4 4

Antal personer med personlig assistans i egen kommunal regi - 6 6

Antal personer i daglig verksamhet enligt LSS 41 42 47

Individ- och familjeomsorg

Antal hushåll med försörjningsstöd 250 250 250

Varav andel med försörjningsstöd 6 mån eller mer, % 44 35 44

Varav antal unga mellan 18-24 år som uppbär försörjningsstöd - 27 30

Genomsnittlig bidragstid per hushåll, månader 6 4 5

Antal barn i familjehem 54 47 47

Antal vårddygn i familjehem, barn och unga 12 274 20 000 16 000

Antal barn och unga med vårddygn på institution - 20 15

Antal vårddygn på institution, barn och unga 2 092 6 000 1 500

Antal barn med programverksamhet, tidiga insatser 65 70 65

Antal vuxna missbrukare med vårddygn på institution - 13 8

Antal vårddygn på institution, vuxna missbrukare 1 618 1 100 1 000

Arbetsmarknadsåtgärder

Antal unga arbetslösa (18-24 år) 53 40 50

Antal övriga arbetslösa 127 250 130

Verksamheterna

In document BUDGET 2021 (Page 52-66)