• No results found

Sfi:s kursplan

In document Jag förstår inte vad du säger (Page 21-24)

7. Malmö stads språkåtgärder

7.1 Sfi:s kursplan

Detta kapitel handlar om två styrdokument, som jag hittade på Malmö stads webbsida, samt sammanfattningen av intervjuerna som jag gjorde med Malmö stads anställda personal. Genom dessa två styrdokument och intervjuerna ämnar detta kapitel beskriva Malmö stads planer på hur de tänker att förbättra språkförmåga och integration för nyanlända vuxna invandrare.

7.1 Sfi:s kursplan

Enligt sfi:s kursplan, som är publicerad på Malmö stads webbsida, är språk en nyckel som öppnar fönster till samhället. Det vill säga, språket hjälper nyanlända elever att själva kunna prata, kommunicera och utveckla sina egna färdigheter i samhället. Att utveckla färdigheter i ett nytt språk ger självförtroende, trygghet i olika situationer och möjlighet att uttrycka den egna personligheten. Inom sfi:s kursplan betonas att det är mycket viktigt att nyanlända elever ska erbjudas alla möjligheter för att öva det svenska språket i olika sammanhang. Detta innebär att elever på sfi ska ha möjligheter att gå på andra aktiviteter, till exempel arbetslivsorientering, validering, praktik eller annan utbildning som främjar elevernas kommunikativa språkförmåga.

Enligt skollagen har Malmö stad uppdraget att erbjuda nyanlända elever sfi skolor med varierande språkutbildningar som syftar till att kompetenshöja elevernas kommunikativa språkförmåga. Med detta menas att sfi skolor i Malmö stad ska ge nyanlända elever möjligheter att öva det svenska språket även utanför skolan. Således ansvarar Malmö stad att uppmuntra nyanlända elever att delta på språkliga övningar i vardagslivet (Sfi, kursplan 2018).

På intervjun, 2a februari 2018, som gjordes med en rektor på en sfi skola i Malmö stad hävdade rektorn att deras vuxenutbildning i svenska för nyanlända invandrare är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i svenska språket. Rektorns motivering till detta var att deras språkutbildning utgår från Skolverket styrdokument som syftar att ge språkliga redskap för kommunikation, aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Enligt rektor på sfi skolan är målet med sfi:s språkutbildning att erbjuda nyanlända vuxna invandrare grundläggande läs- och skrivfärdigheter. För sfi skolor i Malmö är det viktigaste att varje enskild elev får möjlighet att lära sig svenska språket på det

sätt som gör att de når måluppfyllelse, det innebär alltså att individanpassning är helt avgörande för att eleverna ska lära sig språket i ett anpassat tempo. Strategierna för att uppnå måluppfyllelse handlar om att förtydliga målen och kunskapskraven för eleverna, att individanpassa så långt det går och att sätta in stödresurser i de fall då det skulle behövas.

Vidare hävdade rektorn att Malmö stads sfi skolor arbetar i enlighet med det formativa förhållningssättet, och detta rör samtliga elever i samtliga åldrar (Bilagor 2).

Angående språkundervisning om hälsa, sjukvård, sociala och fysiska aktiviteter hävdade rektorn att dessa ämne ingår i alla utbildningar som finns på Malmö stads sfi skolor. En stor del av undervisningen på sfi handlar om hälsosjukvård och olika sociala och fysiska aktiviteter.

Sfi skolor i Malmö försöker att alla elever ska förstå all information när de är ute i samhället.

Målet med utbildningar är att elever ska skaffa sig goda språkkunskaper inom hälsosjukvård, samhälle, arbetsliv etc i det svenska samhället. Alla lärare på sfi har en pedagogisk funktion, lärarna undervisar generellt sett om samhällets sociala aspekter. Som elev (oavsett ålder) lär man sig till exempel att läsa och skriva enklare texter som på olika sätt riktar sig till och från myndigheter, vårdcentral, sjukhus etc. Detta arbetssätt erbjuder en möjlighet för elever att fråga sina lärare gällande sin hälsa eller ett medicinskt ord som de funderar över (Bilagor 2).

Förutom pedagogiska lärare erbjuder alla sfi skolor i Malmö kuratorer, uppgav rektorn i slutet av intervjun. Enligt uppgifterna som rektorn nämnde på intervjun är kuratorns uppgift att erbjuda hjälp i form av råd i allmänna och individuella sociala frågor, hälsa, viss sjukdom etc.

kuratorer hänvisar också eleverna till Malmö stads olika typer av vårdcentral, klinik etc. Alla lärare och personal på sfi skolor är tillgängliga källor som eleverna kan vända sig till när de behöver språkhjälp. Lärare förklarar svåra svenska ord genom långa individuella samtal, låta eleven själv söka efter ord som ibland ger självständighet, ordupprepningar, visa bilder eller figurer som beskriver ett ord. Målet med detta lärandesätt är att elever ska utvecklas genom att de själva anstränger sig för nya ord. Detta hjälper alla elever att skaffa sig nya ord och kunskaper inom olika område så att de kan klara sig på det bästa möjliga sätt i det svenska samhället. Avslutningsvist hävdade rektorn att sfi skolor är de viktiga vägarna till integration eftersom nyanlända elever kan lära sig de första integrationssteg, alltså språket (Bilagor 2).

7.2 Biblioteksplan 2016–2020

Enligt biblioteksplan 2016–2020, som är publicerad på Malmö stads webbsida, är bibliotek ett forum där nyanlända invandrare kan träna upp sin svenska, möta svensktalande personer och lära och känna det svenska samhället (Biblioteksplan 2016–2020). Enligt bibliotekslagen har Malmö stad uppdraget att erbjuda bibliotek för malmöborna, detta innebär också att alla bibliotek i Malmö stad ska erbjuda språkliga service för nyanlända besökare som behöver språkhjälp. Syftet med biblioteksplanen är att alla besökare, inklusive nyanlända, får en större förståelse på det svenska språket, kulturen och samhället. Med denna bakgrund bygger Malmö stads biblioteksplan på att främja särskilda hjälpmedel för besökare som är i behov av språkinlärning. Med särskilda hjälpmedel menar Malmö stads biblioteksplan språkkompetenta bibliotekarier, väl anpassade lokaler, tekniska utrustningar som datorer och tillgången till olika litteraturer. Vidare nämns inom Malmö stads biblioteksplan att språk är en viktig faktor för att skapa ökad social integration och sammanhållning, i den mening blir biblioteken en viktig arena för meningsfulla möten. Det vill säga en mötesplats för olika kulturer och grupper i Malmö stad. Det är också viktigt att biblioteken ska erbjuda kultur-och språkundervisningen i organiserad form, till exempel högläsning samt möjlighet att delta i kulturlivet och att utveckla sitt eget språk. Biblioteken skall fortsätta sin långa tradition av läsfrämjande insatser, arbeta med språkutveckling och utveckla olika former av digital kultur. Det vill säga digital produktion, digitalt lärande via öppna lärresurser. Allt för att malmöborna lättare ska kunna utveckla sin språkförmåga (Biblioteksplan 2016–2020).

På intervjun som gjordes med en bibliotekarie på Rosengårds bibliotek, 26e januari 2018, hävdade bibliotekarien att deras integrationsplan bygger på att arbeta ständigt för att förbättra och utveckla språket hos alla besökare. Med detta menade bibliotekarien att Malmö stad lägger mycket extra resurser på att alla bibliotek i Malmö ska höja kvalitet av integrationstjänster för besökarna. Rosengårds bibliotek är ett av dessa bibliotek eftersom på Rosengårds bibliotek erbjuds mycket service, material och verktyg för att besökarna ska få bra läxhjälp, språkträning och integrationsmöjligheter. Äldre vuxna invandrare kan till exempel öva sin svenska via våra språkkompetenta personal. Alla vardagar vid olika tider kan besökarna oavsett ålder få extra läxhjälp och språkträning inom olika ämne. Varje helgfri måndag och onsdag mellan klockan 17-19 samlas olika vuxna besökare med vår personal för att träna svenska eller få läxhjälp. Allt är gratis, hävdade bibliotekarien. Dessutom berättade bibliotekarien för mig att äldre vuxna

invandrare kan ta en kopp kaffe med bibliotekets tillgängliga personal som är här för att öva den muntliga språkförmågan. Tanken är att den äldre invandrare ska hitta en språkvän som behärskar svenska språket på avancerad nivå (Bilagor 3).

På slutet av vårt samtal visade bibliotekarien bibliotekets kommande föreläsningar för de besökare som vill lära sig om hur en kan integrera sig i samhället samt nå ut olika myndigheter, verksamheter eller vårdcentraler i Malmö stad. Föreläsningar erbjuds på lätt svenska och ibland finns flerspråkiga personal som kan tala med olika besökare med olika språk. Enligt bibliotekarien informerar Rosengårds bibliotek kommande föreläsningar via mail eller affischer som finns på biblioteket. På så sätt kan besökarna ta reda på när nästa föreläsning är och vad föreläsningen kommer att handla om (Bilagor 3).

In document Jag förstår inte vad du säger (Page 21-24)

Related documents