• No results found

3. Metod och genomförande

3.2. Urval och genomförande

4.1.3. Sjöjungfruns förskola

Förskolan styrs kommunalt och ligger i södra Skåne med närhet till natur, skog och hav. Förskolan har av fyra avdelningar med ca 19 barn med åldersgruppen 1-4 år. De barn som fyllt 5 år samlas på en gemensam avdelning i en annan byggnad. På denna förskola

intervjuades endast en pedagog som också är en bekant till mig och därför gjordes intervjun utanför förskolan, i hemmiljö, för ett mer spontant samtal. Hon har arbetat inom förskola i ca 1,5 år.

4.1.3.1 Pedagogers erfarenheter

“Tänk dig en bägare som fylls på med en massa intryck hela förmiddagen och som nästan är proppfull vid lunchtid.”

Så här beskriver denna pedagog ett förskolebarn. När barnet vid lunchtid har varit igång halva dagen behöver kroppen vila och återhämta sig för att bägarens innehåll ska kunna minska för att sedan fyllas på med nya intryck under eftermiddagen. Att barn behöver en lugn stund varje dag är självklart för denna pedagog. Sedan hon blev förälder till en son, som idag är 3 år, har hon blivit mer medveten om att vila verkligen behövs efter dagens alla aktiviteter och intryck. Vidare berättar hon att barnen på hennes avdelning har vila varje dag, men eftersom

barngruppen är blandad med barn på 1-4 år ser vilan olika ut för barnen. De yngsta barnen sover, oftast ute i vagnar i ca 1,5 timme, medan de äldre barnen har vaken vila i ca 30 minuter. På avdelningen erbjuds olika saker på vilan. Oftast används sago-band eller avslappningsmusik. Vid enstaka tillfällen förekommer även massagesaga eller att barnen själva sitter ner och bläddrar i böcker. Enligt henne får barnen ofta möjlighet att välja den bok eller det band som ska lyssnas på.

Denna pedagog anser att det i stora barngrupper ofta blir hög ljudnivå och om barnen är trötta och inte får möjlighet att varva ner är det lätt att barnen i gruppen blir okoncentrerade och får svårt att kontrollera sina känslor, vilket också kan leda till bråk mellan barnen. Hon beskriver hur den som sköter vilan brukar placera ut barnen för att minska risken att barnen tramsar med varandra, vilket kan påverka resten av gruppen. Hon menar att vilan behövs för att skapa en lugn miljö bland barnen och hjälpa dem att varva ner. Hon tror också att miljön har

betydelse för att man ska kunna hitta ett lugn. På denna förskola har de medvetet vita, svarta och gråa färger som bas på avdelningarna. Hon tror det är bra med få färger och få material under vilan för att minska intrycken för barnen. Detta för att de ska kunna bearbeta de redan insamlade intrycken. Vidare säger hon:

“Jag tycker att man känner ett väldigt ansvar över att vaka över 19 barn själv i en halvtimme även om det oftast inte är problem. Men att vara fler på plats tror jag hade bidragit till ett större lugn och mer koncentration inne på vilan.”

Pedagogen berättar att på hennes avdelning är det endast en ur personalen som är närvarande under vilan, vilket hon ställer sig fundersam till. Hon menar att detta beror på att övrig personal måste ta lunchrast vid denna tid för att verksamheten ska klaffa. Hon anser att detta begränsar barnen, eftersom det idag är väldigt stora barngrupper och få pedagoger närvarande. En del barn behöver kanske vila i 30 minuter medan andra inte behöver det. Om det bara är en pedagog närvarande på vilan måste alla barnen stanna i rummet trots att de inte kan sitta still längre än kanske 10 minuter, vilket stör de andra barnen. Hon menar även att det är svårt att för en person att ge närhet till alla barn, i en så pass stor barngrupp som 18 barn.

Samtidigt upplever hon att vilans tidpunkt är lagd för att gynna personalens raster, anser hon: ”att det är en bra tid för barnen att mitt på dagen få möjlighet att bearbeta alla intryck och ladda batterierna för att orka med eftermiddagen”.

Egentligen ser hon vilan som en bortglömd rutin i förskolans värld. Hon är relativt

nyexaminerad förskollärare och tycker det är synd att inte vilan planeras och diskuteras så som andra aktiviteter som samling, lek och måltid. Hon anser att det borde läggas mer fokus på vilan eftersom det är en oerhört viktig del för att barnen ska kunna återhämta sig och klara av att vara flera timmar på förskolan. Hon hoppas och tror att de flesta barnen upplever vilan som en paus men är rädd för att de liksom henne själv också ser det som en ren rutin. Hon säger att en del barn tycker om att leva sig in i sagornas värld och har förmåga att koppla av,

men samtidigt har hon upplevt att en del barn störs av vilan, kan inte komma till ro och är snarare tröttare efteråt än innan.

Pedagogen berättade även att hon upplever att många barn är stressade har svårt att

koncentrera sig längre stunder. Detta menar hon delvis kan bero det samhälle vi idag lever vi, där barn har många aktiviteter och valmöjligheter vilket kan bli svårt för barn att hantera. Barn idag har inte tid till en lugn stund. Hon anser och hoppas att vilan kommer att förbättras. Enligt denna pedagog bör vila ges mer uppmärksamhet, det vill säga planeras och diskuteras mer. Hon skulle också vilja se att vilan blir mer varierad och individanpassad så att alla får möjlighet att finna ett inte lugn för återhämtning.

Related documents