• No results found

Inom den strandskyddade zonen gäller enligt 7 kap 16 § miljöbalken förbud mot att:

 uppföra nya byggnader,

 ändra byggnader så att de kan tillgodose ett väsentligen annat ändamål än de tidigare använts till,

 gräva eller på annat sätt förbereda för sådana byggnationer som avses ovan,

 utföra andra anläggningar eller anordningar som hindrar eller avhåller allmänheten från att beträda ett område där den annars skulle fått färdats fritt eller som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- och växtarter,  vidta åtgärder som väsentligen försämrar livsvillkoren för djur- eller

växtarter.

Länsstyrelsen får enligt 7 kap 18 § miljöbalken meddela dispens från strandskyddsbestämmelserna om det finns särskilda skäl.

Syftet med strandskyddet är att så långt det är nödvändigt och lämpligt bevara goda livsvillkor för växt- och djurarter samt möjligheten att idka friluftsliv inom

strandområdena. I lagstiftningen fastslås att frågan om att bevara stränderna bör ses i ett långsiktigt perspektiv (Prop. 1997/98:45).

Enligt 26 kap 9 § miljöbalken får en tillsynsmyndighet meddela de förelägganden och förbud som behövs för att balken samt föreskrifter, domar och andra beslut som har meddelats med stöd av balken skall efterlevas. Mer ingripande åtgärder än vad som behövs i det enskilda fallet får inte tillgripas.

Om en verksamhet eller en åtgärd som inte omfattas av tillstånds- eller

anmälningsplikt enligt andra bestämmelser i miljöbalken kan komma att väsentligt ändra naturmiljön, ska anmälan för samråd göras enligt 12 kap 6 § miljöbalken. Vidare får länsstyrelsen förelägga den anmälningsskyldige att vidta de åtgärder som behövs för att begränsa eller motverka skada på naturmiljön. Om sådana åtgärder inte är tillräckliga och det är nödvändigt för skyddet av naturmiljön, får länsstyrelsen förbjuda verksamheten. Begreppet naturmiljö omfattar all natur, inte enbart värdefull eller orörd natur.

En verksamhetsutövare är skyldig att följa de allmänna hänsynsreglerna i 2 kap 1-4 §§ miljöbalken. Verksamhetsutövaren måste bland annat skaffa sig kunskap om verksamhetens eller åtgärdens förväntade konsekvenser för miljön. Vidare bör verksamhetsutövaren ta reda på om naturmiljön är särskilt känslig i det aktuella området. Den som avser att påbörja verksamheten eller åtgärden bör därför alltid pröva, om det som planeras är så ingripande för naturmiljön att det ska anmälas för samråd. I tveksamma fall bör alltså samråd ske även om verksamhetsutövaren själv anser att ändringen av naturmiljön inte är till skada (prop. 1997/98:45, del 2, s.150).

Fastigheten X:X och området runt Syrkhultasjön ligger inom ett område:

 av riksintresse för naturvården (Syrkhultamossen – Svalemossen) enligt 3 kap 6 § miljöbalken,

 som omfattas av strandskyddsbestämmelser runt Syrkhultasjön enligt 7 kap 13-18 §§ miljöbalken (100 meters strandskydd längs södra sjösidan, 300 meter längs norra sjösidan),

 som enligt länets naturvårdsprogram har mycket höga naturvärden (Syrkhultamossen),

 av regionalt intresse för naturvården (klass 2) Y kommuns naturvårdsprogram.

Syrkhultasjön och Syrkhultamossen är belägna i Y kommuns sydöstra del. Området är mångformigt och skonat från större ingrepp. Exploateringsåtgärderna inskränkte sig förut till en mindre skogsväg som korsar områdets södra del och några äldre diken i både mosseplan och omgivande sumpskog. Sjön omges av rationellt skött gran- och bokskog. Området är värdefullt ur ornitologisk synvinkel och hyser både orre och tjäder. Kommunen anger i sitt naturvårdsprogram bland annat att området inte bör tas i anspråk för exploateringsåtgärder samt att tillförseln av näringsämnen till sjön bör minskas.

Ni har satt ut 3000 st änder i den 0,35 km2 stora Syrkhultasjön. Ert syfte med utsättningen var att bedriva jakt. Änderna har matats på land med säd.

Länsstyrelsen bedömer att det finns en uppenbar risk att det naturliga ekosystemet i Syrkhultasjön påverkas negativt av denna omfattande verksamhet, då betydande mängder kväve och fosfor från säden tillförs sjön genom fåglarnas spillning. Eftersom änderna huvudsakligen håller sig i närheten av foderplatserna, kan denna påverkan bli extra kraftig lokalt.

Vid upprepade besök på platsen har länsstyrelsen konstaterat att naturmiljön på fastigheten undgått omfattande förändringar genom det omfattande kanalsystem som grävts i sjöns västra vattenområde. Vidare har foderautomater, flottar, bryggor och stängsel placerats ut inom område med strandskyddsbestämmelser. Erforderlig dispens enligt 7 kap 18 § miljöbalken har inte sökts innan åtgärderna vidtogs. Inte heller har någon anmälan om samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken gjorts. Eftersom fastigheten undgått väsentliga förändringar i strid med miljöbalken bedömer länsstyrelsen att förutsättningar föreligger för att med stöd av bestämmelserna i miljöbalken förelägga Er att avlägsna alla foderautomater, stängsel, flottar, bryggor och upplag av torvmaterial som uppkommit i samband med grävning i vattenområde samt jämna ut vallarna av torvmaterial längs kanterna av de grävda kanalerna.

Länsstyrelsen erinrar även om att för den händelse Ni avser att fortsätta med jaktverksamhet i Syrkhultasjön ska en anmälan för samråd enligt 12 kap 6 § miljöbalken göras. Som verksamhetsutövare är Ni skyldig att tillhandahålla de beslutsunderlag som krävs för prövningen. Detta innebär att Ni måste genomföra beräkningar av hur mycket näringsämnen (kväve och fosfor) som tillförs sjön genom andutsättning och andmatning samt hur detta kan förmodas påverka ekosystemet i sjön, såväl lokalt vid foderautomaterna som i sjön i dess helhet. Ni måste även inkomma med beräkningar på hur verksamheten påverkar

närsaltsstatusen i Snällerödsån som rinner ut från Syrkhultasjön.

I detta beslut har även N.C, Naturskyddsenheten, och M.L.E, Fiske- och vattenvårdsenheten, deltagit.

Detta beslut kan överklagas hos Växjö tingsrätt, Miljödomstolen enligt nedan. M.S.

M.K

KOPIA TILL:

naturvårdsverket 106 48 Stockholm. besöksadress: Stockholm - valhallavägen 195, Östersund - forskarens väg 5 hus ub, Kiruna - Kaserngatan 14.

en vägledning för