• No results found

Skattebefriad förbrukare

In document Handledning för punktskatter 2013 (Page 139-143)

2 Punktskatter och EU

3.14 Skattefria inköp m.m

3.14.1 Skattebefriad förbrukare

Bestämmelser om skattebefriad förbrukare finns i 31 e, 31 f och 31 g §§ LAS.

Dessa bestämmelser ger möjlighet för den som godkänts som skattebefriad förbrukare att från en godkänd upplagshavare enligt LAS ta emot alkoholvaror utan skatt för att användas till ett ändamål som är skattebefriat. Jämför avsnitt 3.15.2.6 om upplagshavares rätt att göra avdrag för skatt på varor som tagits emot av en skattebefriad förbrukare.

De användningsändamål som är skattebefriade anges i 32 § första stycket 4 LAS, d.v.s.

 framställning av vinäger som hänförs till KN-nr 2209,

 framställning av läkemedel,

 framställning av smakämnen för tillverkning av livsmedel och drycker med en alkoholhalt som inte överstiger 1,2 volymprocent,

 används direkt i livsmedel eller som ingrediens i halv-fabrikat för framställning av livsmedel, fyllda eller ej, förutsatt att alkoholinnehållet i varje enskilt fall inte över-stiger 8,5 liter ren alkohol per 100 kg chokladprodukter och 5 liter ren alkohol per 100 kg av något annat livsmedel,

 tillverkning av en vara som inte är avsedd ätas eller drickas, under förutsättning att ingående alkohol är denaturerad i enlighet med någon EU-medlemsstats krav,

 används i en tillverkningsprocess där slutprodukten inte innehåller alkohol, eller

 används för vetenskapligt ändamål.

Skattebefriade ändamål

3.14.1.1 Godkännande av skattebefriad förbrukare Förutsättningarna för godkännande av skattebefriad förbrukare framgår av 31 e § LAS. Frågor om godkännande av skatte-befriad förbrukare prövas av Skatteverket efter särskild ansökan på blankett SKV 5440. Som skattebefriad förbrukare får godkännas den som använder alkoholvaror för ändamål som anges i 32 § första stycket 4 LAS om han med hänsyn till sina ekonomiska förhållanden och omständigheterna i övrigt är lämplig.

Skatteverket har i skrivelsen ”Användande av alkoholvaror enligt 31 e § lagen (1994:1564) om alkoholskatt när ett annat företag anlitas för arbete vid framställning m.m.” gett sin syn på rekvisitet ”den som använder alkoholvaror” (Skatteverket 2007-12-18, dnr 131 767800-07/111). Enligt Skatteverkets uppfattning kan det förhållandet att visst arbete vid fram-ställningen utförs av ett utomstående företag inte i sig medföra att det inte är det företag som köper in varorna som använder dem på sätt som avses i 31 e § LAS. En förutsättning är att företaget hela tiden äger varorna. Om äganderätten övergår är det inte längre det uppdragsgivande företaget som använder varorna. I de fall ett företag anlitar ett annat företag för att, i dennes lokaler och med dennes maskiner och personal, utföra visst arbete vid framställning av sådana produkter som anges i 7 § första stycket 2–6 LAS (jfr 32 § första stycket 7 a LAS) används alkoholvarorna, enligt Skatteverkets uppfattning, av det anlitande företaget i den mening som avses i 31 e § LAS.

Om övriga förutsättningar för godkännande är uppfyllda får det anlitande företaget godkännas som skattebefriad för-brukare. Motsvarande gäller, enligt Skatteverkets uppfattning, när varorna används i en tillverkningsprocess och slut-produkten inte innehåller alkohol (jfr 32 § första stycket 7 b LAS) och när varorna används för vetenskapligt ändamål (jfr 32 § första stycket 7 c LAS).

Notera att några av de bestämmelser som omnämns i skrivelsen har fått nya beteckningar sedan skrivelsen publice-rades. Hänvisningen till 32 § första stycket 7 a LAS motsvaras sedan den 1 april 2010 av 32 § första stycket 4 a LAS, hän-visningen till 32 § första stycket 7 b LAS motsvaras sedan den 1 april 2010 av 32 § första stycket 4 b LAS och hänvisningen till 32 § första stycket 7 c LAS motsvaras sedan den 1 april 2010 av 32 § första stycket 4 c LAS.

Kraven på lämplighet för den som ansöker om att bli godkänd som skattebefriad förbrukare bör vara lika stora som de krav som gäller för att bli godkänd upplagshavare (prop.

2000/01:118 s. 86–87), se avsnitt 3.4.2.2. Ledning kan också hämtas från vad som anges i förarbetena angående lämplig-hetsprövning av aktörer inom uppskovsförfarandet. Där fram-går att även om rekvisiten för lämplighetsprövningen är lika-lydande för samtliga aktörer inom uppskovsförfarandet som ska lämplighetsprövas (upplagshavare, registrerade avsändare och registrerade varumottagare) innebär inte detta att lämplighetsprövningen ska vara identisk. Vidare framgår att det ligger i sakens natur att lämplighetsprövningen kan behöva vara mer omfattande vid godkännande av den som avser att vara upplagshavare än för den som avser att vara registrerad varumottagare (prop. 2009/10:41 s. 164).

Om Skatteverket finner den sökande lämplig att godkännas som skattebefriad förbrukare meddelar Skatteverket den sökande detta genom beslut. Av beslutet framgår från och med vilket datum som godkännandet gäller.

Ett godkännande som skattebefriad förbrukare får meddelas för viss tid eller tills vidare. Godkännande tills vidare får meddelas den som tidigare hanterat obeskattade alkoholvaror utan anmärkning. Ett godkännande får också förenas med villkor.

Av godkännandet ska framgå till vilket eller vilka av de skatte-befriade ändamålen som den skatteskatte-befriade förbrukaren har rätt att ta emot alkoholvaror utan skatt eller med andra ord vilket eller vilka av de skattebefriade ändamålen som god-kännandet avser.

Skatteverket har i skrivelsen ”Möjlighet att godkännas både som upplagshavare och som skattebefriad förbrukare” gjort bedöm-ningen att ett företag kan vara godkänt både som upplagshavare och som skattebefriad förbrukare. Vidare framgår det av skrivelsen att Skatteverket anser att ett företag som godkänts både som upplagshavare och som skattebefriad förbrukare måste ha kännedom om i vilken egenskap varorna tagits emot (Skatteverket 2006-05-03, dnr 131 267682-06/111).

3.14.1.2 Särskilda bokföringskrav

En skattebefriad förbrukare ska löpande bokföra inköp och förbrukning av obeskattade varor och på lämpligt sätt se till att det finns underlag för kontroll av att varor som köpts in utan Lämplighet

skatt använts för det ändamål som var förutsättningen för skattefriheten (31 f § LAS).

Bokföringen ska vara utformad så att det klart framgår hur stora mängder skattefria varor som köpts in, förbrukats för det skattebefriade ändamålet och som finns i lager, d.v.s. det bör finnas en lagerbokföring (prop. 2000/01:118 s. 92–93).

Skatteverket har meddelat föreskrifter (SKVFS 2005:15) om hur sådan lagerbokföring ska vara utformad. I Skatteverkets meddelanden (SKV M 2005:24) finns kommentarer till dessa föreskrifter.

Skatteverket har i skrivelsen ”Möjlighet att godkännas både som upplagshavare och som skattebefriad förbrukare” gjort bedömningen att om ett företag har godkänts både som upp-lagshavare och som skattebefriad förbrukare ska företaget föra två separata lagerbokföringar, d.v.s. en lagerbokföring för den verksamhet som företaget bedriver i egenskap av upplags-havare och en lagerbokföring för den verksamhet som före-taget bedriver i egenskap av skattebefriad förbrukare (Skatteverket 2006-05-03, dnr 131 267682-06/111).

3.14.1.3 Skattskyldighet vid annan användning

Om alkoholvaror som förvärvats skattefritt används för annat ändamål än det som var förutsättningen för skattefriheten blir den skattebefriade förbrukaren skyldig att betala skatt på dessa varor (8 § första stycket 7 LAS), se avsnitt 3.4.6.4.

3.14.1.4 Återkallelse av godkännande

Bestämmelser om återkallelse av ett godkännande som skatte-befriad förbrukare finns i 31 g § LAS.

Godkännandet får återkallas om:

1. förutsättningarna för godkännande inte längre finns,

2. alkoholvaror används för annat ändamål än vad som anges i godkännandet,

3. förbrukaren inte fullgör sina skyldigheter enligt 31 f § LAS (lagerbokföring),

4. förbrukaren inte medverkar vid skatterevision enligt SBL, eller

5. förbrukaren begär det.

Beslut om återkallelse gäller omedelbart om inte något annat anges i beslutet.

3.14.2 Tillståndshavare enligt lagen om proviantering

In document Handledning för punktskatter 2013 (Page 139-143)