• No results found

6. RESULTAT OCH ANALYS

6.3.1 Skolan och sexualundervisningen

Vi frågar tjejerna om det finns grupptryck när det gäller sexualitet. Först svarar Sarah att det mest är bland killar, men Bianca tycker att det finns bland tjejer också. Sofie håller med men hon tror att det är mer utbrett bland killar, men sen tillägger hon: “Fast det kanske är för att de pratar mer om sex och så… - Hur många har du legat med och så? Och så kanske de pressas till att ljuga”. Vi ställer följdfrågan om det finns något omvänt grupptryck bland tjejer, att man inte ska ha sex och att det anses dåligt i så fall. Sofie svarar: “Jo, fast det tror jag beror mycket på vilken klick man umgås med. Man kanske umgås med tjejer som är mycket sexuellt erfarna, eller med tjejer som satsar mer på skolan”.

Vi undrar var tjejerna har fått den kunskap de har om sex. Jasmina svarar: “Skolan, och kompisar”. Sofie har ett bredare svar: “Kompisar, ungdomsmottagningen, nätet, böcker, tidningar, media… Överhuvudtaget media”. Tjejerna verkar i allmänhet vara nöjda med den sexualundervisning de har fått i skolan, även om det blir lite flamsigt och de fnissar när de berättar att deras biologilärare hade läst upp en erotisk novell för dem på sex- och samlevnadslektionen. Vi frågar om de vet någon annan kompis som har haft sämre erfarenheter från sin sexualundervisning. Sofia berättar då: “Nä, men alltså i allmänhet, jag är mycket på Internetforum och så här, och läser om såna tjejer som är 14-15 som inte har någon aning om vad preventivmedel är överhuvudtaget… hur man ska skydda sig och så. Och man liksom: - Har du inte fått någon information eller så? Är det inte sådant man pratar om i skolan och så?”. Sedan poängterar några av tjejerna hur viktigt det är att man pratar om både preventivmedel och sex i skolan. Lite senare pratar vi om vad tjejerna tycker är viktigt att lära sig om sex och sexualitet. Faduma säger då: “Att ingen kan tvinga dig till något, och om preventivmedel”. Bianca säger: “Viktigt att lära sig lite om allt”

Nästa fråga handlar om hur en bra sexualundervisning ska vara. Tjejerna berättar om sin sexualundervisning, att de hade en bra lärare, och en bra lärobok där de hade fått förklarat om alla könsdelar, och preventivmedelsmetoder. De hade inte bara fått lära sig om det fysiska, utan även om hur det kan kännas rent psykiskt och mentalt, om sex och välbefinnande. De hade också lärt sig om olika typer av sexuella läggningar. Sofie berättar: “Vi lärde oss till och med om personer som gillar att ha sex med träd”. Bianca tillägger: “Med djur och lik”.

Tjejerna berättar vidare att de som en del i sexualundervisningen hade fått besöka Ungdomsmottagningen, och där hade de fått ännu mer information. Alla hade fått kondomer. Bianca berättar: Tjejerna fick mer kondomer än killarna”. Jasmina säger: “Det är för att vi är mer ansvarsfulla“. Vi frågar tjejerna om de tycker att alla ska behöva vara med i skolans sexualundervisning. Bianca undrar varför man inte skulle vara det, och vi förklarar att det kanske kan finnas olika religiösa anledningar till att man inte vill vara med. Hon säger då: “Det är som att skolka från lektionen om man inte är det”.

Jasmina säger: “De visade ju bilder på könsorganen och vissa började skratta”. Vi undrar om det hade vara bättre med separat undervisning för tjejer och för killar, för att undvika att det blir för pinsamt och att alla ska våga ställa frågor. Tjejerna berättade att de hade haft det så på Ungdomsmottagningen, men att de inte spelade så stor roll. Tjejerna tycker att en bra idé är att ha en del av undervisningen uppdelad och en del gemensamt.

Vi undrade om tjejerna tyckte att det var för tidigt att ha sexualundervisning i åttonde klass. Jasmina och Bianca tyckte inte det, men Sunisa tyckte det var för tidigt. De andra tjejerna opponerar sig, och Bianca säger: “Det kanske till och med är för sent för vissa“. Sunisa förklarar: “Men alla var helt omogna då”. Sofie säger: “Det är bättre om det är förebyggande”.

Tjejerna diskuterar att det emellanåt var pinsamt med sexualundervisning, och de skämtar igen om när deras biologilärare läste upp den erotiska novellen. Sofie säger: ”Han läste med sån inlevelse och dramatik. Hahaha”. Jasmina: “Han släckte ljuset“. Faduma utbrister: “Han bara - Kom in i mig!“. Sarah fnissar och säger: ”Han sa aldrig att det var en erotisk novell”. Sunisa säger: “Jag tror jag hade skrattat om han läste det nu också” Vi frågar om de lärde sig något även om det var pinsamt och fnissigt. Sunisa säger: “Ja”.

Vi undrar om besöket på Ungdomsmottagningen kändes bra, ifall de kände att de kan gå dit om de behöver. Sunisa säger att det kan vara lite pinsamt om man behöver kondomer, men Bianca försöker övertyga henne om att de (Ungdomsmottagningen) bara tycker att det är bra att hon skyddar sig. Bianca och Sunisa säger att de en gång varit på Ungdomsmottagningen på en föreläsning och då fått ännu mer information. Det enda negativa tjejerna kan komma på med sexualundervisningen i skolan var att de inte fick öva på att trä på en kondom på en banan. Faduma förtydligar att det var så att de inte fick göra det själva, men att de fick se på när skolsköterskan gjorde det. Vi påpekar att de ju fick kondomer med sig hem, så om de ville kunde de ju testa hemma. Tjejerna skrattar åt vårt förslag och börjar skämta om hur det skulle kunna uppfattas om någon familjemedlem skulle komma på dem med att göra det.

6.3.2 Analys

Det finns grupptryck vad gäller sexualitet hos både killar och tjejer, men tjejerna konstaterar att det förekommer oftast hos killarna. De har större krav på sig av att vara erfarna och att det ska kunna prata om sex. Tjejers sexualitet förklaras som att man antingen är en tjej som fokuserar på skolan eller umgås med andra tjejer som har sexuella erfarenheter. Tanken om respektabiliteten blir återigen här aktuell. Den fina kontrollerade flickan fokuserar på skolan medan den sexuellt erfarna tjejen inte har samma ”status”.

Tjejerna har fått sin information från skolan, media, tidningar och andra mediala forum. De har haft en bra sexualundervisning, med en engagerad lärare. Den erfarenheten de har av sämre sexualundervisning är när de kommer i kontakt med andra ungdomar på olika Internetforum. Tjejerna verkar vara pålästa, kunniga och nyfikna på ämnet.

Det verkar som om sexualitet är något de tänker på. Det viktiga är för tjejerna att lära sig att ingen kan tvinga en till något och att lära sig lite om allt. Att strukturella förändringar sker i samhället är de fullt medvetna om, de berättar om att människor kan ha olika sexuell läggning. De är inte fördomsfulla utan snarare nyfikna på de olika variationerna. Detta kan tolkas som att tjejerna tagit del i den utveckling som skett i det individualiserade moderna samhället, där normer förändras och olika sexuella preferenser accepteras mer och mer. En av tjejerna hävdar att de är mer ansvarsfulla än killarna, och att de därav hade fått fler kondomer av Ungdomsmottagningen än killarna.

Tjejerna i vår studie påverkas inte på samma sätt av de rasifierade och etnifierade fördomar som invandrarkillarna i Hammaréns studie gör. Däremot är det tydligt att tjejerna också har utvecklat strategier för att hantera de normer som finns kring sexualitet i olika sammanhang, så som skola och hem. Ett exempel på en sådan strategi är att tala om sig själva som de som "satsar mer på skolan" i motsats till de mer sexuellt erfarna.

Att alla ska vara med på sexualundervisningen är en självklarhet för tjejerna. Faduma säger att det kanske hade varit bra att dela upp i kill- och tjejgrupper, för att man ska kunna känna sig så bekväm som möjligt. Att sexualundervisningen skedde i årskurs åtta var det skilda meningar om, en del av tjejerna tyckte att det var för tidigt, att man inte var mogen för informationen. De andra tjejerna menade att det kanske till och med var för sent. Tjejerna verkar inte obekväma med att prata om sexualitet, de kan till och med skämta ganska grovt om t ex hur en kondom ska träs på en banan. Samtidigt som de är oerfarna och nyfikna är de öppna och bekväma med att prata om sex och kärlek.

När vi pratade om sexualundervisning fick vi bilden av tjejerna inte hade problem om att prata om sexualitet eller kände sig obekväma med sexualundervisningen. De tyckte att det var självklart att alla elever ska vara med i sexualundervisningen. De kunde tänka sig att ha en del av undervisningen uppdelad, inte för att det var pinsamt att prata om sex med killar utan för att kunna få mer utrymme att prata om sex och relationer.

Related documents