• No results found

Vi upplever att tjejernas generella syn på sexualitet är relativt öppen. Tjejerna resonerar på ett naturligt sätt kring olika förhållningssätt till sexualitet. Både traditionella och mer liberala synpunkter yttras. Trots att tjejerna har olika åsikter och utgångspunkter för sin sexualitet visar de ändå en förståelse och öppenhet för varandra. Vi tror att dagens mångkulturella samhälle bidrar till ett ökat utbyte av varandras erfarenheter, då människor med olika bakgrund, kultur och tradition möts.

Det finns dock en ambivalens hos tjejerna då de diskuterar sex och samlevnad. De kan prata om inställningen till att ha flera sexpartner, samtidigt som de klargjort att de själva vill vänta med att ha sex före äktenskapet. De kan tycka att det är orättvist att svenska tjejer får ha sex före äktenskapet men ändå inte själva vilja ha det. Dessa ambivalenta uttalanden ser vi som ett tecken på att tjejerna just nu befinner sig i en process där de förhandlar och resonerar med sig själv om hur de ska förhålla sig till omgivande krav och föreställningar. Det är sannolikt att denna process kan leda till att tjejernas sexualmoral utvecklas och förändras utifrån olika sociala sammanhang som de kommer att befinna sig i.

Det är tydligt att traditionen och föräldrarnas åsikter är viktiga, men samtidig har tjejerna tagit till sig det omgivande samhällets normer och värderingar. Trots att tjejerna ibland uttalar att de har begränsade möjligheter att leva ut sin sexualitet uppfattar vi det som att de ändå kan se positivt på sin situation. Tjejerna har hittat handlingsstrategier för att förhålla sig till både omgivningens och familjen/traditionens krav

Att tjejerna är i en utvecklingsprocess visar sig i att de är öppna och orädda för att diskutera ämnen som sex och relationer, vilket vi ser som ett tecken på att det är angelägna ämnen för tjejerna. I dagens samhälle är sex mycket tillgängligt då det exploateras i media. Att sex exploateras i media kan både ses som positivt och negativ. De positiva aspekterna är kanske att sex inte blir tabubelagt utan går att prata om bland unga tjejer. Det negativa är att mediabilden kan skapa kvinnoideal som är svåra att leva upp till. Diskussionerna i fokusgruppen var mer fria än vad vi hade föreställt oss. Tjejerna pratade på ett otvunget och lättsamt sätt.

Tjejerna i vår studie var nöjda med skolans sexualundervisning. Vi drar slutsatsen att tjejerna uppskattar alla de forum och möjligheter som ges att få diskutera sexualitet. Tjejerna ansåg att alla elever måste få vara med i sexualundervisningen. Att alla får kunskap om sex och samlevnad anser de vara viktigt. Vi tolkar detta som att tjejerna inte ser det som problematiskt att komma från en traditionell religiös bakgrund samtidigt som man kan ta del av mer liberala tankar om sex. Detta har gjort att vi som blivande socialarbetare inte är rädda för att ta upp diskussioner kring sex och samlevnad då vi genom denna studie kunnat dra slutsatsen att det är ett ytterst aktuellt ämne för de unga tjejerna.

Ett bra exempel på hur man kan arbeta med sex och samlevnad i skolorna och i andra professionella sammanhang tycker vi skulle vara att ha mindre diskussionsgrupper för eleverna där de får möjlighet att under någorlunda strukturerade former få uttrycka sin mening. Vi tyckte att diskussionen i fokusgruppsintervjun var öppen och behaglig, trots att vi var begränsade i vår roll som intervjuare. Vår erfarenhet av att ha genomfört en fokusgruppsintervju kring ämnet sex och samlevnad är att detta är ett angeläget ämne, och vi tror att en person som är utbildning i ämnet och har pedagogiska kunskaper skulle kunna göra något både lärorikt och utvecklande för tjejerna. I sådant arbete tror vi att det är viktigt att föra en öppen dialog som inte fördömer eller förhindrar åsikter från att bli hörda. Just interaktionen mellan tjejerna, deras gemensamma resonerande och dialogen som de förde med varandra kunde vi se bidrog mycket till att utveckla deras tankar och idéer.

Vår förutfattade mening innan vi gjorde fokusgruppsintervjun var att detta skulle vara ett svårt ämne att diskutera bland de unga tjejerna. Sexualitet kan anses vara privat, och dessutom känsligt om man är i en ålder där man försöker hitta sin identitet. En annan förutfattad mening som vi hade var att det kanske vara svårt för tjejerna att diskutera frågor och ämnen som de kanske själva tog avstånd från, eller inte tar del i. Dock kunde tjejerna som inte ville ha sex innan äktenskapet trots allt prata om sina åsikter kring detta och hur de själva stod i frågan, vilket blev mycket värdefullt för arbetet med uppsatsen.

Att tjejerna kunde prata öppet och obehindrat kan tänkas bero på olika faktorer. Att vi som intervjuade båda har utländsk bakgrund kan eventuellt ha påverkat att tjejerna kände sig mer fria att berätta om mer traditionella åsikter som en del av dem hade. Att en av oss har muslimskt namn, men inte slöja kan också tänkas ha påverkat deras förhållningssätt till oss, hur de pratade och vad de valde att säga. Hade vi haft slöja kanske de hade haft föreställningar om oss som praktiserande muslimer, och då kanske vi inte hade fått så öppna diskussioner som vi upplevde att vi trots allt fick. Det är svårt att fastställa hur vi som intervjuare och personer har påverkat tjejerna men vi anser att det är viktigt att reflektera kring det.

Att vi inte fick intervjua Internationella Kvinnoföreningen (IKF) gjorde att uppsatsen inte fick det breda perspektiv som vi hade hoppats på. Intervjun med dem hade kunnat ge oss en inblick i hur lite äldre kvinnor ser på sexualitet. Det hade kunnat bli en intressant jämförelse med tjejerna i fokusgruppsintervjun, och kanske hade vi kunnat dra slutsatser kring hur synen på sexualitet bland tjejer utvecklas med åldern. Dessutom hade det kanske kunnat bidra med kunskap kring hur man kan arbeta med sex och samlevnadsfrågor inom skola och socialt arbete. Sammanfattningsvis har vi fått en förståelse för ämnets komplexitet men också att det inte behöver vara ett problematiskt ämne att diskutera med unga tjejer från mångkulturella samhällen. Vi uppfattat att det finns både ett behov och en vilja att prata om detta. Eftersom tjejerna i vår studie förhåller sig till olika normer i samhället tycker vi att det bör anses viktigt att de unga tjejerna får möjlighet att uttrycka och forma sina egna ståndpunkter vad gäller sin sexualitet.

Related documents