• No results found

Hvilke oppfatninger og tanker har lærere på forholdet mellom dagens teknologiske samfunn og skolen?

6.6 Skolen – en motkultur

I forhold til samfunnets teknologiske utvikling og relasjonen til skolen utrykker to av lærerne at det kan være en fordel at skolen ikke har samme forhold til digitale medier som elevene har hjemme og ellers i samfunnet. De mener at skolen skal gi et annet alternativ til barn og unge, at de skal lære seg noe annet en det de gjør hjemme. Dette forholdningssettet handler om lærernes syn på hvilken kunnskap og læring som oppstår i og utenfor skolen.

Yelland (2007) peker på at lærer rollen i IKT sammenheng handler om at læreren tar til vare på hele den livsverden som barn og unge i dag lever i. Dette kan man gjøre ved å ta i bruk de kunnskaper og læringsformer som elevene allerede har med seg fra uformelle situasjoner utenfor skolen. Flere forskere prater også om at skolen i dag står i et spenningsfelt mellom tradisjon og fornying (Erstad 2005, Beetham og Sharpe 2007, Yelland 2007).

34 Man kan se litt av denne spenningen i følgende utsagn fra to av lærerne, Daniel og Johanna, hvor de svarer på spørsmål om hva de tenker om skolen og samfunnets teknologi:

-Som jag sa så är det så naturligt för dom och de sysslar med det hela tiden, kanske skolan inte behöver å stå för den delen… alltså… givetvis till en viss grens…men det finns också andra saker…vi behöver inte alle bli dataspesialister och så där, utan det finnes massor av saker som de… fortsatt kan vara rätt så bra att kunna som skolan kan förmädla, som kanske inte er like häftiga hele tiden, men vi kan inte liksom vara häftiga i varje lektion, det tycker inte jag, som vi har pratat om, livet ser inte ut så, det är inte väldigt häftigt hela tiden.

IKT sees som noe ”heftig” i seg selv og står derfor i kontrast med kunnskaper som ikke er så ”heftige”. Daniel videreutvikler sin oppfatning ved å definere digital teknologi som ”det nye”, ”det gamle” blir i denne sammenhengen sett på som de tradisjonelle kunnskaper som skolen alltid har formidlet. Men jag tror inte på att man skal ta bort allt det gamla, liksom att nu kör vi allt digitaliserad, utan jag tror det finnes mycket värde i det som skolan har hatt innan. Man behöver kunna lära sig läsa och skriva och räkna och så utan maskiner också.

Daniel har et kunnskapssyn der ferdigheter har stor plass, dette kommer til utrykk gjennom utsagn som -Men man måste kunna läre sig dom här andra sakerna som kanske tar lite längre tid också, allt går liksom inte på en sekund (knipser med fingrene). Det finns andra saker som är, som man inte kan köpa på en sekund, som man måste träna på för att kunde, nu kommer jeg inte på något exakt….

Johanna utrykker også noe av det samme. For henne blir IKT et verktøy som ikke har samme verdi og rolle i skolen som det boken har. Disse to lærerne utrykker til viss del et syn der IKT blir det ”nye” som står i kontrast til den ”gamle” tradisjonelle undervisningen med vekt på lærebok, instruksjon og kunnskapsformidling.

For Johanna blir det viktig at IKT ikke ”tar over” for boken men at IKT kan komplettere den tradisjonelle bruken av boken som undervisningsmiddel. For Johanna blir skolen en motpol til det digitale bruket som elevene har utenfor skolen.

-Jag kan tycka det att boken har så stort värde för mig så jag tycker att bokens värde inte får försvinna på nåt sätt, sen kan jag se det som ett bra hjälpmedel, båda snabbt hitta både fakta, till exempel gå inn på en tidningssida, titta på

35 nyheter, man kan komplettera på något sätt, men jag tycker ändå att böckerna har ett stort värde för specielt barn i den här ålderen, och dom sitter så otroligt månge timmar hemma vid datoren, man pratar med dem så är det ju inte en timme men et antall timmar, så jag tycker at skolen kan gärna vara en motpol mot för mycket

Erstad (2005) peker nettopp på denne faktoren som et hinder for forandring, når man har et syn på skolen og teknologi om at skolen skal være en motkultur, så medfører dette til teknologiskepsis og skolen oppnår dermed ikke forutsettninger for å prøve ut ny teknologi i det hele tatt. I denne sammenhengen utrykker Daniel et annet perspektiv på det ”nye” og det ”gamle”:

-Jag tror för mycket sånn ”att allting var bättre för” det är inte bra va..? Men också tvärtom att ”allting är bättre nu”, att det finns ingen ting som har värde som var förr, det är lika illa det också… en viss bromskraft mot det nya, men inte för mycket…det tycker jag i allefall, inte svelga alt nytt och ut med det gamla, på det hållet. Och inte tvärtom och bara stå fast i det gamla…

Hvilke oppfatninger og tanker har lærere på forholdet mellom

dagens teknologiske samfunn og skolen?

Daniels oppfatning og tanker om IKT og skolen er ganske beskrivende for hva flere av lærerne uttrykte. At det i tiden vi lever i er viktig for skolen å utvikle seg, samtidig som han mener att skolen skal også gi elevene grundleggende kunnskaper og verdier som man ikke kan lære seg ved bruk av IKT. ”en viss bromskraft mot det nya, men inte för mycket!”

Related documents