• No results found

Nej, det tycker jag inte. Men det underlättar. Ställer man det kravet när man anställer så skall man vara medveten om att det är väldigt få spec.ped. som har tänkt sig att arbeta på bara GYS och därför kan det vara ett hinder att locka högkvalitativa lärare till sig men det är inte dumt om dom är det.

Måste lärarna inom GYS vara specialpedagoger?

Vilken kvalifikation ser Du som viktigast för att arbeta inom GYS?

Det finns nu på högskolan en möjlighet att läsa som en del av sin utbildning att rikta in sig på GYS. Det har aldrig funnits någon riktigt GYS- utbildning. Det finns de som tycker att man inte behöver vara så skicklig pedagog för att ha GYS. Men det är tvärtom, de allra bästa pedagogerna borde egentligen vara de som är på särskolan och då borde det räcka med en tradionell lärarexamen. Det är de egenskaper man står för som

människa, den värdegrund man har, det är viktigare. Den formella behörigheten är viktig men den har kanske en underordnad betydelse när man pratar med och anställer GYS- lärare. Att man har rätt värdegrund och attityd till de här ungdomarna.

Vilka förväntningar har Du på din personal inom GYS?

Förväntningarna är att de skall kunna hantera dessa ungdomar och så att de ser att de går i skolan och tar sina steg framåt. Den egenskapen finns inte i lärarbehörigheten, den finns i människan.

Anser du att någon form av lägesrapport är nödvändig från lärarna?

Nja, jag känner ju det nu, att jag känner det nu är att vi växer. Vi har ju levt i en liten trygg värd men det växer och det är mer att ta utav och varje elev är i vissa avseenden upphöjd till två och det händer saker så är det viktigt att få en lägesrapport och oftast är det redan gjort när man får reda på något.

Vilket karaktärsdrag tror du är lämpligast för lärarna på GYS?

Dom måste vara människor, en människa som har ett hjärta och som har förmågan, att ha den empatiska förmågan, att eleven förstår att du vill att jag mår bra du vill att jag skall lära mig någonting, och då vill jag gå till dig.

Visst är det fantastiskt eller beklagligt att någon 1992-94 satt och funderade ut att de inte skulle ha förutsättningar för nationella betyg, att man inte ger det i såna kurser t ex. idrott och man inte ger dem den öppningen. Nu gör man det, man öppnar upp för yrkesintroduktion och det vi smugit med och nationella betyg. Det skall göras idag om det finns förutsättningar så var det inte innan. Man kan bara göra på ett sätt även om det

56

skulle ta lite längre tid. Jämförelse med att dela i en gurka i flera delar. Blir resultatet detsamma spelar det ingen roll hur du gör. Du kan bara springa hundra meter på ett sätt. Dag sa – det kan ju ta lite olika tid att springa. Men ibland kan ta det ta kortare tid fast vi trodde att det skulle ta längre tid och det är tillåtet på de nationella också. Att man kärnade ut det så fruktansvärt i början på nittiotalet att det blev vattentäta skott emellan men det var det. Det var det initialt i det gamla.

Nu luckrar man upp det och det är fantastiskt bra. Nu behöver vi inte gå här och smyga längre. Dag - Ju mer A-C och jag arbetar med det inser vi att det varit styvmoderligt behandlat.

Tycker du att lärarna bör vara mer tillgängliga på fritiden än mot andra ”vanliga” elever?

Det är en balansgång, som i ert fall så har ni mobiltelefoner och kan stänga dem och det är inte jag som säger att du skall ha den på på lördagen. Man kan göra sig till gänglig om man vill. Den personkretsens föräldrar dom förväntar sig mer av oss än vad vi har i vårt uppdrag och då måste man ibland säga till föräldrarna att jag är faktiskt fri. Det bästa är om man inte svarar (på sin fritid) Behöver de söka upp någon sjukvårdsinrättning så får de göra det för det är inte vi.

Vi är en utbildningsanstalt och ingen vårdanstalt och det måste man lära dem.

Händer det något dramatiskt skall de inte ringa till dig (som mentor) utan till skolan, vi har en telefonkedja. Man kan inte lösa rasttvister på lördag förmiddag. Det är frågan om inte föräldrarna skulle gå en föräldrautbildning. Här i Kävlinge kommun erbjuder man föräldrautbildning.

Vi pratade lite om studieverkstad och kom in på fritis efter skolan men vi har inga elever med det behovet så jag tar inte med det.

Måste lärarna inom GYS vara specialpedagoger?

Nej, alla behöver inte vara spec.ped. däremot behöver man ha fler inom GYS än inom den ”vanliga” gymnasieskolan.

Vilken kvalifikation ser Du som viktigast för att arbeta inom GYS?

Man måste ha en utbildning för att arbeta inom skolan att man är behörig. Gärna då att man är specialpedagog, det handlar ju dessutom om att man har ett engagemang för de här eleverna och att man ser allas möjligheter. Värdegrunden i synen på allas värde är viktig inom GYS.

Dag, det är ju tyvärr inte så att de med den bästa utbildningen är de bästa lärarna. Skolledare -: nej absolut inte.

Vilka förväntningar har Du på din personal inom GYS?

Förväntningarna är att vi vill lyckas väl i förhållande till de nationella styrdokumenten men även att vi har en förmåga att lyfta de elever som är på GYS så att de får ett bra utgångsläge för sitt fortsatta liv. GYS har det än mer än den vanliga gymnasieskolan att man måste se till hela individen får att kunna få ett jobb och ett gott liv framöver.

Dag -: vi tittar mycket på det, jag och många andra att där det är möjligt hjälper vi dem till nationella betyg. Skolledare -: man måste ha många individuella lösningar för att kunna följa nationella program och det är faktiskt vad den nya skollagen talar om att man skall kunna blanda olika skolformer.

Dag -: det är ett stort steg framåt, det var vattentäta skott tidigare.

Skolledare-: och det var till nackdel för GYS- elever, de gick sitt eget spår och i ärlighetens namn så är gränsdragningen mellan de som går på GYS eller nationella program så är inte den gränsen knivskarp.

57

Skolledare -: just idrottsprogrammet var viktigt för förbundet när vi startade det att de skulle få möjlighet att utöva sin idrott inom ramen för sin utbildning. De regionala idrottsgymnasierna vi hade gav inte de

möjligheterna alls för de eleverna som går på GYS, vilket man kan tycka är lite märkligt.

Anser du att någon form av lägesrapport är nödvändig från lärarna?

Rektorn har en skyldighet att tertialmässigt inrapportera till mig om ett antal områden däribland särskolan. Och för att rektor skall kunna göra det krävs att man har rapporter som följer som följer kvalitetsfrågor så man kan vara säker att arbetet når högsta möjliga kvalitet. Man måste få in det som en rutin, detta skall inte vara något tillkommande. Där bör vara någon form av lägesrapport.

Chefen på skolan måste se att det rör sig framåt. Jag tror skolan betyder väldigt mycket för eleverna på GYS det är inget som får gå fel egentligen.

Dag -: Det är en utmaning, vi försöker göra dem anställningsbara.

Skolledare -: det är ju det målet som kanske är det viktigaste målet inom GYS för att få möjlighet till en anställning eller vad de skall syssla med det finns ju vägar och en hel del av dem är anställningsbara. Det är ju en stor spridning inom gruppen, men vi har haft elever inom fordonsprogrammet i Svalöv som fått en normal anställning efter gymnasiet utan samhällsstöd. Man skall inte diskvalificera gruppen.

Dag -: nä det gäller att ge dem en chans.

Skolledare -: ja och tro på dem för många av dem visar det sig att de når mycket längre än man trott. Skolledaren berättar om en föreläsning för Landskrona stads personal av Per Johansson som startade glada Hudik. Det visar sig att allt är möjligt.

Man måste genuint gilla de här ungdomarna och tro på dem. Man måste se vad de är duktiga på inte bara deras handikapp och problem. Den formella utbildningen är ett grundkrav men här finns ett krav till. Det räcker inte att bara vara utbildad har man inte det att man tror på de här ungdomarna och har tilltro till dem och våga utmana dem och ställa dem inför sådant som ingen annan gjort tidigare.

Dag -: det är glädjande idag att man på Mah kan välja kurser för att få mer insikt.

Skolledare -: Det har varit en brist i lärarutbildningen, för några år sedan var vi de första som ville ha

lärarstudenter som skulle gå mot GYS. Det visade sig då att Mah inte kunde få fram några studerande, man hade inte tänkt på saken. Det du säger nu är glädjande, den insikten att man någon kortare period bör vara på GYS. Skolledaren och Dag var rörande överens om att det inte var mycket vi fick med oss under våra utbildningsår vad det gällde GYS. Den här gruppen var undanskuffad då.

Det som vi har gjort som är bra idag inom gymnasieförbundet är att vi samlokaliserat dem med sina utbildningar idag.

Den nya skollagen är bra för att man skärper diagnosen på särskola. Vi har betydligt fler idag som är särskoleplacerade än tidigare.

Det har varit lite lättvindligt från vissa kommuner att särskoleplacera vissa ungdomar där det kanske räckt med särskilt stöd.

Tycker du att lärarna bör vara mer tillgängliga på fritiden än mot andra ”vanliga” elever?

Lärarna har ju ett uppdrag här också men de har precis samma arbetstid som alla andra, vi har ju med förtroendetid ett snitt på 45,5 timmar i veckan. Skolan har ett uppdrag mot dessa här.

58

Skolledare -: och det viss ju andra insatser, vissa av dem får via socialtjänst, habilitering eller vad det nu är. Skolan har ett uppdrag men sen måste vi kanske bli bättre på att samarbeta med dem om den enskilda ungdomen. Det kan inte vara så att man kan ställ andra krav på dem som arbetar som lärare här. Man har det uppdrag som ges nationellt inom GYS och det är faktiskt ett lärandeuppdrag.

Vi pratade lite om vilka som får lösa elevernas övriga problem.

Vi måste bli bättre på att sätta gränser, vi kan inte ta på oss alla problem. Det gäller att man gör det på ett snyggt sätt.

59

Underlag Intervju- kollegor

Behöver man ha utbildning som specialpedagog för att arbeta inom GYS? Tycker du att lärarna inom GYS är kompetenta?

Vilket karaktärsdrag tycker du är lämpligt för att arbeta inom GYS? Vilka förväntningar har du på kollegorna inom GYS?

Tror du på integrering/inkludering när det gäller särskoleelever?

Skulle du vilja ha mer samarbete med kollegerna inom/respektive utanför GYS? Tycker du att det vore motiverat med en studieverkstad för eleverna på GYS? Anser du att vi som lärare på GYS bör vara mer tillgängliga på vår fritid än mot ”vanliga” elever?

Tack för att du tog dig tid att svara! Mvh, Anncharlotte och Dag

Skolledarunderlaget

Måste lärarna inom GYS vara specialpedagoger?

Vilken kvalifikation ser Du som viktigast för att arbeta inom GYS? Vilka förväntningar har Du på din personal inom GYS?

Anser du att någon form av lägesrapport är nödvändig från lärarna?

Related documents