• No results found

Slutsatser

I detta avsnitt presenteras en sammanfattning av de viktigaste resultaten i studien. Detta görs genom att först besvara studiens frågeställningar och sedan besvarar studiens syfte och avslutas med förslag på framtida forskning

7.1 Hur beskriver den fastanställda personalen sin arbetssituation?

Personalen beskriver sin arbetssituation som skiftande under året med stor ökning av inhyrd personal vid högsäsong, de beskriver en förståelse för att det är så, då de befinner sig i en föränderlig värld och måste möta marknaden. Att använda bemanning innebär att individen och hens grupp kan klara av de mål företaget satt upp för dem (Lindqvist et al. 2014, 280).

De intervjuade beskriver också att de befinner sig på en högpresterande avdelning där alla individer förväntas att uppnå sina enskilda mål. De identifierar sig själva som högpresterande och anser att icke högpresterande/motiverade personer inte bör vara hos dem utan bör uteslutas från gruppen (Nilsson 2009). De beskriver tydliga strukturer för hur arbetet ser ut, alla sköter sitt, som kan vara ett tecken på det finns en stark organisationskultur. Gruppstrukturer verkar vara tydlig som kan vara anledningen till att grupprocessen inte förändras märkbart. Nya individer beskrivs integreras bra i verksamheten (med vissa undantag, men de är heller inte välkomna tillbaka). De beskriver sig hjälpas åt på arbetsplatsen och upplever sig ha ett meningsfullt arbete och har viljan att prestera (Kazemi et al., 2009).

De strukturella förutsättningarna är stabila och har stabiliserats sedan den stora förändringsprocessen med det nya arbetssättet etablerats. Att en förändringsprocess som påverkat de strukturella förhållandena har stabiliserats ger en bättre arbetsmiljö och större kontinuitet och stabilitet för arbetsgruppen då det resulterar i mindre bemanning, mindre maskinella problem, mer satta rutiner etc. Det finns en större erfarenhet hos personerna som jobbar, både att arbeta med bemanning men även att själv vara inhyrd, detta kan vara en faktor i hur gruppen påverkas (jmf Nilsson 2009, Lindqvist et al., 2014).

De intervjuade beskriver stora skillnader under året med antal inhyrd personal, som påverkar interaktionen inom gruppen. Då personalomsättningen (förändringen) skiftar under året och tar olika mycket energi från de fastanställda under olika tider på året (Kazemi et al. 2009, 120). Fadderskapet skapar frustration i för stor mängd, då det inte skapar ett meningsfullt och effektivt arbete då det läggs förmycket tid på det under en kortare period (ibid, 2009). Som påverkar gruppmotivationen negativt eller i alla fall inte bidrar till att öka den (Lindqvist et al. 2014, 113-114).

48

7.2 Vilken inställning har den fastanställda personalen till den inhyrda personalen?

De intervjuade beskriver i ord en positiv bild av inhyrd personal. Men det framkommer också negativa aspekter, det som beskrivs går att tolka som att den sociala kategoriseringen som sker är snarare efter arbetsprestation än, efter inhyrd personal och fastanställd (även om det också sker). Dock beskrivs de inhyrda positivt och ingen konkurrens mellan grupperna beskrivs (förutom den mellan timanställda och inhyrda, där gruppen timanställda inte längre finns på företaget). De inhyrda är välkomna att bli en del av gruppen så länge de beter sig som gruppen önskar (jmf Nilsson, 2009; Lindqvist et al. 2014; Kazemi et al. 2009).

Det beskrivs finnas olika grupperingar och de intervjuade ger uttryck för olika grupptillhörigheter, vissa lyfter och hyllar sina grupper tydligare än andra och anser också att de själva är högpresterande. De verkar uppleva sin arbetssituation olika, gruppklimatet kan bero på de mindre grupper de också tillhör. De olika grupperna överlappar varandra, i de mindre informella grupperna som verkar finnas beskrivs ett gott klimat och mellan olika av de överlappande grupperna. Men det beskrivs också av vissa personer att det finns konflikter som beskrivs bero på en dåligt utförd arbetsinsats, som retar de övriga i gruppen (jmf Nilsson 2009; Kazemi et al. 2009).

En faktor som lyfts kring inhyrd personal är att det är jobbigt med hög personalomsättning. Det är ständigt nya personer som kommer, som inte ger stabilitet och därmed är det en ständig förändring, som utmanar gruppstruktur, grupprocesser genom nya individer och dess erfarenheter och i längden också utmanar organisationskulturen. Det tar energi från personalen och skapar frustration (Lindqvist et al. 2014; Kazemi et al. 2009; Nilsson 2009;2005). Dock beskrivs en positivitet i att möta nya människor, det är roligt med sociala kontakter, en individ har ett socialt behov och vill skapa relationer för att ha roligt på jobbet (Kazemi et al. 2009, 25). Det som mellan raderna beskrivs är att det med ny personal kommer in personal som inte presterar eller är intresserade av att prestera. Det påverkar då gruppens arbetsinsats och det blir svårt att skapa effektiva team, nå gruppens mål i att utföra ett gott arbete samt att uppnå målen ledningen satt upp i form av måltal.

7.3 Hur påverkas den fastanställda personalens mående av att arbeta med inhyrd personal?

Samtliga intervjuade säger att de trivs på arbetet och att det känns bra att gå dit, men under intervjuerna framkommer också att frustration skapas av personalomsättningen som finns. Genom denna ständiga förändring finns risk för att individerna i gruppen ständigt blir frustrerade av förändringen vilket inte gynnar välmående. Genom att gruppen aldrig får bli

49

helt stabiliserad finns inte heller förutsättningarna för att skapa effektiva team, det blir svårare att skapa engagemang, hög effektivitet och goda relationer i gruppen (Jmf Lindqvist et al, 2014; Kazemi et al. 2009; Nilsson, 2009). För mycket fadderskapet och utebliven rotation av arbetsuppgifter beskrivs också konkret skapa negativa känslor hos de intervjuade. Utebliven rotation beskrivs också vara en faktor bakom konflikt inom gruppen. Det blir även svårt för gruppen att skapa ett bra gruppklimat genom gruppstrukturer och grupprocesser på grund av den ständigt pågående personalomsättningen. Gruppklimatet hos de intervjuade personerna beror troligtvis på vilken grupp de identifierar sig tillhöra för stunden (Kazemi et al. 2009).

Det går inte utifrån de empiriska underlaget besvara denna frågeställning tydligare, men det som kan konstateras är att förutsättningarna för ett kontinuerligt bra mentalt mående för den fastanställda personalen inte är optimala. Det på grund av den höga personalomsättningen och troligtvis inte på grund av att det är just inhyrd personal som skapar den.

7.4 Hur påverkas fastanställd personal av att arbeta tillsammans med inhyrd personal?

Den fastanställda personalen på företaget påverkas av att arbeta tillsammans med inhyrd personal på grund av den höga personalomsättningen. Det som hög personalomsättning gör är att utmana gruppen och dess förmåga till att stabiliseras och prestera effektivt, det kan vara påfrestande för de enskilda individerna i gruppen då det tar energi och skapar frustration och därmed påverka individens mående.

Den höga personalomsättningen beror på att företaget anpassar sig för omvärlden genom att vara flexibel och möter arbetstopparna på detta sätt. En faktor som troligtvis gör påverkan mindre är att den fasta personalen är vana vid inhyrd personal, arbetssättet och hur de anställda förhåller sig till inhyrd personal har troligtvis har integrerats i organisationskulturen. Personalen ser att det behövs för att möta företagets problem. De ses som något som gör att gruppen och företaget kan lösa de kraftiga arbetstopparna som de möter under året. Det finns också en stabilitet i att de vet under vilka perioder detta ökar, och det är en kontinuitet från år till år. Den kategorisering som sker (där det uttrycks negativt) handlar inte om inhyrd personal som grupp, utan antingen om dålig arbetsinsats, eller en stor mängd nya personer på samma gång.

Resultatet indikerar att den vana som finns hos företaget att ha inhyrd personal skapar bättre förutsättningar för den fastanställda personalen. Samt har en positiv inverkan på relationen mellan inhyrd personal och fastanställd personal. Många inhyrda har genom åren fått anställning hos företaget. Studiens resultat kan inte fastslå om det skulle vara skillnad om den inhyrda personalen enbart kom in under arbetstoppar och aldrig fick en anställning via företaget,

50

men det tyder på det. Således skulle det vara intressant för framtida forskning att undersöka hur relationerna mellan fastanställd personal och inhyrdpersonal påverkas av i vilken utsträckning rekryteringen på företaget sker av inhyrd personal.

51

Related documents