• No results found

Slutsatser avseende konsekvenser av kemikalier

Nuvarande kemikalieanvändning bedöms inte utgöra någon risk för recipienten.

När det gäller den nya kartongmaskinen kommer nya kemikalier till användning för Gruvöns Bruk. Dessa beprövade kemikalier för branschen kommer att granskas av brukets kemikaliegrupp. Den totala kemikalieförbrukningen kommer att öka, där främst bestrykningskemikalier kommer att öka kraftigt.

En första kemikaliebedömning antyder att enstaka kemikalier, kan komma att

överskrida PEC/PNEC-värdet på 1, som ses som en riskfri nivå. Slutsatsen blev sett ur försiktighetsprincipen, att en vidare utredning bör genomföras om dessa kemikalier blir aktuella för användning i kartongproduktionen.

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

14 Miljöriskanalys

14.1 Nuvarande verksamhet

Inledning 14.1.1

Gruvöns Bruk arbetar systematiskt med riskhanterings- och arbetsmiljöarbetet där det bland annat finns rutiner för att regelbundet genomföra översyner av fabriksområdet och att utföra förebyggande underhåll på utrustning, rör och tankar. I säkerhets-arbetet uppdateras kontinuerligt rutiner och riskanalyser i verksamheten samt genomförs skadeförebyggande åtgärder. Beredskapsplan finns för agerande vid olyckor och ska möjliggöra ett effektivt räddnings- och saneringsarbete.

Gruvöns Bruk omfattas av den högre kravnivån av Sevesolagstiftningen (1999:381), p.g.a. den totala volymen av riskklassade kemikalier. En uppdaterad säkerhetsrapport enligt Seveso III bifogas (ansökans Bilaga 3).

Inför ansökan har en miljöriskanalys genomförts avseende Gruvöns Bruks befintliga verksamhet (Bilaga 2:7), för att följa upp en riskanalys från 2004. Syftet med miljöriskanalysen var att bl.a. identifiera kritiska anläggningsdelar, processer, transporter och om möjligt bedöma konsekvenserna av en olycka. Med olycka avses onormala händelser som på ett påtagligt sätt medför en påverkan på miljön eller på människor utanför verksamheten. Den uppdaterade riskanalysen inbegrep även områden, som inte ingick i riskanalysen år 2004, som spridning av legionella från reningsanläggningar, översvämningsrisker och släckvatten.

I miljöriskanalysen bedömdes inga risker som oacceptabla. Miljöriskerna har minskat avsevärt under de senaste 10 åren med de skyddsåtgärder som vidtagits; som invallning av cisterner och upphörandet av lagringen av svaveldioxid.

De största återstående riskerna med hänsyn till allvarliga konsekvenser är följande:

 Skada på den största oljetanken kan ge mycket stor mängd olja på marken och en betydande mängd kan även hamna i recipienten, vilket innebär en svår saneringssituation. Sannolikheten för en sådan olycka ses som mycket låg, men konsekvensen för miljön bedöms som mycket stor. Som förebyggande åtgärd är cisternen invallad och normalt fylld till mindre än <25%.

 Eldningsolja (EO5) transporteras till fabriken från cistern via rörledningar. Vid skada på rörledningen hamnar olja på marken. Liknande olyckor har skett och oljan kan trots sin höga viskositet rinna till en dagvattenbrunn. Som skydds-åtgärd rekommenderas i riskanalysen rondering/kameraövervakning av rörledning.

 Brand på båt i samband med lossning av tjockolja skulle kunna leda till utsläpp av stor mängd olja och/eller förorenat släckvatten och bedöms kunna innebära en regional påverkan och mycket stora konsekvenser för miljön. En brand på båt är dock mycket osannolik, dels då oljan har en hög flampunkt och dels är båtarna utformade så att antändning inte skall ske.

 I nuläget bedöms det inte finnas någon risk för legionellaspridning (se avsnitt 14.1.3)

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

studerats (översvämningen 2000/2001). 100-årsnivån anges till +45,58 m exklusive vindeffekter. En ny avtappningsstrategi vid Vänerns utlopp, vilket tillämpats sedan 2008, sänker årsnivån med 2 till 3 dm. Mot slutet av århundradet uppskattas 100-årsnivån ligga 2 dm högre än idag.

Vid översvämningen 2000/2001 steg Vänern till +45,67 m utan att verksamheten vid bruket drabbades i någon större utsträckning. Förutsättningarna för att Gruvöns Bruk, inklusive tillfarter och transportvägar, skall klara en 100-årsnivå med full vindeffekt är goda så länge reglerstrategin från 2008 består.

Legionella 14.1.3

Ett större och några mindre legionellautbrott i Norge och i Sverige har visat att smitta från skogsindustriella bioreningsanläggningar kan nå tredje man. Gruvöns Bruk har genomfört en riskanalys avseende legionellaspridning till tredje man.

Följande skadehändelse har identifierats:

 Spridning av smittad aerosol direkt från bioreaktorn. Ett par utländska undersökningar visar på risk för spridning av legionella upp till ett par hundra meter från anläggningarna. Svenska studier, som bl.a. genomförts på Gruvöns bruk, tyder på betydligt kortare avstånd. Avståndet mellan Gruvöns Bruks bioreningsanläggning och sågverket är 600 till 1000 m. Avståndet till bostadsbebyggelse är ca 1 000 m.

Sammanfattningsvis bedöms dock risken som liten för legionellaspridning. Det finns flera skäl till detta. De viktigaste är att avståndet mellan brukets bioreningsanläggning och tredje man är stort samt att renat legionellasmittat vatten släpps ut på ett så stort djup att tredje man normalt inte exponeras för det. Den interna och slutna

slamupparbetningen innebär också att ett antal svårbedömda scenarier kring externslamhantering faller bort.

Det finns en teoretisk risk till luftburen legionellaspridning kring det närbelägna sågverket. Detta om större halter av legionella följer med avloppsvatten från brukets biologiska reningsanläggning till recipienten, och tas in i vattenintaget till sågverket.

Sågverkets bevattningsdamm provtas två gånger per år av Gruvöns Bruk sedan 2008 och legionella har inte detekterats.

Med nuvarande kunskapsnivå om legionella bedöms inte Gruvöns Bruks verksamhet innebära någon risk för omgivningen. Gruvöns Bruk fortsätter att införskaffa löpande kunskap om legionella och bidrar aktivt i det branschgemensamma arbetet kring legionella risker.

14.2 Ansökt verksamhet

När det gäller risker för olyckor i samband med byggnation och drift av den nya kartongmaskinen med tillhörande byggnader och funktioner kommer detta att beaktas under projektets genomförande. Bl.a. kommer översvämningsrisken att beaktas Nya kemikalier kommer att tillkomma vid ansökt kartongproduktion. De kemikalier som kommer att användas för kartongproduktionen är välkända och allmänt före-kommande inom branschen. Kemikalierna för specifikt kartongproduktionen utgör inte riskkemikalier enligt Seveso.

Eventuella läckage av hydraul- och smörjoljor från maskiner kommer att kunna tas om hand inom maskinhallen eller avloppsvattenreningen och förväntas inte nå recipient.

MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING

Vid ansökt verksamhet kommer produktionen av sulfatmassa, NSSC-massa och fluting att öka jämfört dagens situation. Några nya kemikalier eller nya processer kommer inte att tillkomma för massa- och flutingproduktionen. I ansökan ingår även hamn-verksamheten i samma omfattning som för tillståndsgiven.

Samma säkerhetsarbete och rutiner kommer att utövas vid ansökt verksamhet som vid befintlig verksamhet.

Sannolikheten för fordonsolyckor inom området och som samtidigt leder till skada på transportbehållare och därmed risk för en miljöolycka har dock bedömts som liten (Bilaga 2:7). Detta då hastigheterna är låga inom industriområdet och trafikföringen är styrd. Detta kommer att gälla även vid ansökt verksamhet. I samband med den nya kartongmaskinen kommer systemet för utlastning av produkter att göras mer effektivt än dagens, varför de interna transporterna inte kommer att öka vid ansökt produktion trots ökad produktion.

Idag leds överskott av bioslam från bioreningsanläggningen till indunstning för förbränning i sodapannan, vilket troligen kommer att ändras i samband med att kartongmaskinens avloppsvatten leds till bioreningen. Bioslammet kommer i framtiden antingen att förbrännas i barkpannan eller i extern panna alternativt komposteras eller rötas externt. Gruvöns Bruk kommer att göra en riskbedömning avseende legionella för hantering av bioslammet.

Related documents