• No results found

Oavsett om det blir ett slutförvar eller ej i Oskarshamns kommun, kommer infrastrukturen att förändras, speciellt för de boende i Misterhults socken. När det gäller de upptagna miljökvalitetsmålen i den här rapporten så kan det lokalt bli en viss påverkan på miljön men regionalt ytterst lite om man ser till hela regionen och jämnför med utsläppsmålen.

Det mest troliga scenariot är att bentonit och lera kommer att transporteras med lastbil från Oskarshamns hamn till slutförvaret och för bergmassor blir det troligtvis olika transportalternativ beroende på vart materialet skall någonstans och vad det skall användas till.

7.1 Begränsad klimatpåverkan

För uppfyllelse av miljökvalitetsmålet begränsad klimatpåverkan och fossilbränslefri zon år 2030 vid ett slutförvar inom Oskarshamns kommun inverkar transporter av bergmassor och återfyllnadsmaterial till en viss del vid användning av enbart lastbil eller fartyg. Lastbilen skulle bidra med 336 ton fossil koldioxid under år 2030 och fartyg 230 ton, eftersom målet är inga utsläpp alls av fossil koldioxid så har valet av transportalternativ betydelse ur det längre perspektivet. För att slutförvar och målet om fossilbränslefri zon skall harmonisera med varandra är ur ett långsiktigt perspektiv tåg driven med elektricitet det alternativet som faller in bäst.

För uppfyllande av delmålen har det i princip ingen betydelse om det blir ett slutförvar eller inte. Lastbilstransporterna som genererar i mest utsläpp av fossil koldioxid än de övriga alternativen skulle inverka med omkring 0,05 procentenheter av de maximala utsläppsdelmålen.

7.2 Frisk luft

Oavsett vilket transportalternativ som skulle bli aktuellt vid transporter av bergmassor och återfyllnadsmaterial om slutförvaret skulle byggas i Oskarshamns kommun, leder det inte till någon betydande inverkan för måluppfyllelsen av miljökvalitetsmålet frisk luft. På längre sikt skulle tåg som drivs med elelektricitet ur utsläppssynpunkt vara det bästa alternativet för att bibehålla uppnådda mål och eventuellt uppnå mål som ännu inte är uppnådda.

Målen för svaveldioxid och kväveoxider är uppnådda samt att halterna av partiklar PM10 ligger strax under gränsvärdet. Om det blir en utökad trafik av lastbilar kommer även utsläpp av partiklar att öka i och med slitage av vägar och däck. När det gäller utsläpp av kolväten 2002 var det kvar cirka 2 600 ton för att nå delmålet till 2010.

Lastbil står för de största utsläppen av:

− Svaveldioxid där beräknade medelutsläpp är 84 kg per år vilket är 1,4 gånger mer utsläpp än för fartyg. Under år 2002 var utsläppen av svavel i Kalmar län cirka 480 ton vilket innebär att lastbilstransporterna inte har någon betydande inverkan för att kunna bibehålla miljökvalitetsmålet.

− Kolväten där beräknade medelutsläpp är 0,6 ton per år för Euroklass 4 och 5 vilket är två gånger mer utsläpp än för fartyg. Mätningar från 2002 visar att en ytterligare minskning av kolväten med 2 600 ton behövs för att kunna nå delmålet till 2010. Lastbilstransporter i samband med slutförvaret har inte någon betydande inverkan för att uppnå delmålet till 2010.

Fartygen står för det största utsläppen av:

− Kväveoxider där beräknade medelutsläpp är 5,2 ton per år vilket är 2,4 gånger mer än för lastbil Euroklass 3 och 5,7 gånger mer än för lastbil Euroklass 5. Uppmätta kväveoxidutsläpp 2002 var 7 462 ton, målet för länet är redan uppnått och utsläpp i samband med slutförvaret har ingen betydande inverkan för miljökvalitetsmålet. − Partiklar där beräknade medelutsläpp är 179 kg per år vilket är 4,5 gånger mer än

för lastbil Euroklass 3 och 25 gånger mer än för lastbil Euroklass 5. Halterna av PM10 ligger strax under gränsvärdet vilket motiverar till fortsatta mätningar. För kommunen i Oskarshamn kan utsläppen av partiklar bidra med en del påverkan vid transporter med fartyg och lastbilar.

7.3 Infrastruktur vid ett slutförvar

Vid ett slutförvar måste det till en del förändringar av infrastrukturen både kortsiktigt och långsiktig vilket skulle påverka både Oskarshamns kommun och Misterhults socken.

Inom riksintresseområdet för slutförvar (Misterhults socken) vid byggnation av ett slutförvar behöver man anlägga enligt Oskarshamns fördjupade översiktsplanering. − Ny vägsträcka av väg 743 som ska hålla för tung trafik, arbetsresor för personal

och annan trafik. Det bästa är det första alternativet med tanke på säkerhet och de boende i närområdet som idag har den intensiva trafiken genom gårdsplanen, förslaget innebär en uträtning av vägen samt att samhällena Övra Hammar och Skurö kommer att bli avlastade från den intensiva trafiken.

− Ny cykelväg så att cyklisterna på väg till arbete, skola och fritid kan ta sig fram på ett säkert sätt utan att bli drabbade av den intensiva trafiken.

− Förlängning av väg 749 ut till E22:an bidrar till att Misterhults samhälle blir avlastad från trafik och förlängningen kan även ses som en alternativ evakueringsväg vilket saknas idag.

− Kustjärnväg ur ett långsiktigt perspektiv som skulle kunna transportera både gods och pendlare samt andra resenärer mellan Kalmar – Oskarshamn – Simpevarp (slutförvar) – Västervik – Linköping.

Hamnen i Oskarshamn som är en TEN-hamn kommer att byggas ut med en ny kaj, angöringsplats och mottagningsanläggning för att kunna ta emot bentonit och lera. Vid utbyggnaden av hamnen avser man att använda sig av överblivna bergmassor från slutförvarsanläggningen som troligtvis kommer att transporteras med pråm från Simpevarp. Enligt indikationer från både kommunen och SKB kommer

vidaretransporter av återfyllnadsmaterialet att ske med lastbil från hamnen via Björngatan (vilket är klassad som riksintresse på grund av sin betydelse för

hamnanläggningen) till slutförvarsanläggningen. Cirka 2 000 lastbilar per år kommer enligt denna rapports beräkningar att färdas på Björngatan som är centralt belägen, där bland annat en skola befinner sig i nära anslutning till vägen. Oskarshamns kommun arbetar för tillfället med en fördjupad översiktsplan över hamnområdet.

7.4 Infrastruktur om inget slutförvar anläggs i

Oskarshamns kommun

Inget slutförvar i Oskarshamns kommun men uppförande av kapselanläggningen som enligt beslut skall bli placerad i anslutning till Clab på Simpevarpshalvön kommer ändå innebära förändringar av infrastrukturen:

− Väg 743 kommer troligtvis att få en ny vägsträcka eller en ny väglösning för att avlasta den tunga trafiken från den idag hårt belastade vägen mellan Övra Hammar och korsningen Åby Bikullen.

− En ny cykelväg kommer att byggas som följer den befintliga kustvägen från Fårbo till Simpevarpshalvön. Vägverket har i nuläget påbörjat arbetet med en ny cykelväg från Fårbo till Figeholm.

− Den föreslagna nya sträcka från väg 749 ut till E22 bör även den byggas med tanke på en alternativ evakueringsväg och avleda den tunga trafiken från Misterhults samhälle. − Hamnområdet i Oskarshamn kommer oavsett att byggas ut och förbättras då det är en

TEN - hamn med en utökande verksamhet idag.

− Järnvägen mellan Oskarshamn – Nässjö kommer troligtvis att förbättras på grund av att den är klassad som riksintresse för sin betydelse till Oskarshamns hamn.

Related documents