• No results found

Slutsatser

In document Surfplattor och datorer i skolan (Page 37-39)

Vi har kommit fram till att elever som får använda digitala läromedel utvecklas snabbare i och med att eleverna får en känsla av att de kan klara av uppgifter på egen hand. Eleverna på den ena skolan klarar, enligt vissa pedagoger av att ta kritik från en dator eller surfplatta bättre, än vad de gör från en pedagog eller kamrat. Detta innebär att de med hjälp av de digitala läromedlen kan utvecklas vidare jämfört med om de inte hade haft tillgång till det. I båda skolorna arbetade eleverna tillsammans, om det var möjligt, och på så sätt kunde de stärka och dela med sig av sina kunskaper till varandra. Detta tyckte vi fungerade bra mellan vissa elever då vi gjorde våra observationer. Det som vi upptäckte var vikten av att eleverna får tydliga uppgifter och vet vad de ska göra. Detta för att om eleverna inte vet vad de ska göra tappar de koncentrationen och intresset för uppgiften väldigt snabbt. Som pedagog bör du vara väl medveten om vilka applikationer och program som du använder i sin

undervisning. Det är viktigt att det finns en baktanke och ett syfte med varför just dessa applikationer och program används, så att det inte bara blir spel och lek. Dessutom är det viktigt hur du som pedagog refererar till arbetet med digitala läromedel och att använda uttryck som ”arbeta” istället för ”spela”. Detta berättade en av pedagogerna under en observation, där hon delgav oss att hon var mycket noga med hur hon formulerade sig kring arbetet med de digitala läromedlen. Vi anser att det är viktigt att skriva ut allt eleverna producerar och låta eleverna sätta in detta i en pärm för att de konkret ska kunna se sin utveckling genom arbetets gång. Att skriva ut elevernas alster för att se elevernas utveckling konkret, anser vi är bättre för en hållbar utveckling än att alla elever ska ha varsin lärobok som de ska fylla i och sedan kanske inte ha någon användning för.

Genom att använda digitala läromedel kan eleverna på ett bra sätt hjälpas i deras

utveckling, eftersom skrivning på tangentbord utvecklar båda hjärnhalvorna, samt att det ger mer utrymme för kreativitet och egentänkande. Egenskaper i sammarbete, turtagning och sociokulturella normer utvecklas då eleverna får arbeta i par, precis som vi har sett att de gör i dagens arbete med digitala läromedel. Genom att arbeta med digitala läromedel kan

33

färdighetsträning, så som addition och subtraktion bli roligare, då det finns olika program som kan stimulera fler olika sinnen hos eleverna. Det vi har kommit fram till är att eleverna tycker att det är roligare att träna upp sina färdigheter på ett digitalt läromedel än på en stencil eller i en skrivbok. När de tränar på det digitala läromedlet så kan eleverna göra övningen flera gånger utan att tröttna, eftersom de blir mer engagerade och deras sinnen blir tillfredställda av de olika intryck som de möter i programmet.

I skola 2 användes de digitala läromedlen dagligen till arbetet med ASL. Detta var ett arbetssätt som de arbetat mycket med i den skolan. Vi tycker, efter det att vi både hört och sett olika klasser arbeta med ASL, att det är ett bra arbetssätt som utvecklar elevernas läs- och skrivkunskaper snabbare än om de skulle börja med läsning och handskrivning. Vi såg även att genom att börja skriva, kunde eleverna läsa det de skrivit samt vad deras kamrater skrivit, beroende på deras nivå. Vi fick även ta del av elevernas texter och många av dem var mer välutvecklade än de handskriva texter vi tidigare tagit del av där eleverna inte fått arbeta med ASL. Vi kan se en framtid med att använda sig av Tragetons modell, ASL. Detta för att inte bara stärka de svagare eleverna, utan även för att stärka och ge utmaningar till de som kommit längre i sin utveckling. Vi kom även fram till att när eleverna får arbeta med datorer och surfplattor, så skriver de längre och mer beskrivande texter. Detta eftersom det blir lättare att redigera texterna efter att de fått skriva ner allt de har i huvudet. De digitala läromedlen tillåter eleverna således att läsa igenom sina texter och bearbeta dem på ett lätt och smidigt sätt, jämfört med om de skulle skriva ner dem för hand. Då skulle det bli mycket svårare att hoppa in i texten och lägga till något t.ex. en känsla eller en beskrivning. Eleven skulle då få sudda ut en massa text och sedan skriva om allt eller i värsta fall få skriva om hela texten. Resultatet av detta blir att de elever som tycker det är jobbigt eller inte har motivation att skriva kommer inte att bearbeta sina texter och vi tror även att eleverna kommer att skriva så lite som möjligt. Datorerna och surfplattorna ger alla elever en möjlighet att på ett enkelt sätt utveckla sitt skrivande.

Vi anser även att det är bra för eleverna att använda digitala läromedel för att skriva då deras finmotorik inte är tillräckligt utvecklad för att skriva förhand när de går i första klass. Eleverna får ett stärkt själförtroende när de ser hur mycket de skriver och hur fina deras texter blir. Genom att arbeta på detta sätt så hjälper det eleverna att utvecklas och deras lust att lära blir större.

34

Utifrån våra observationer, intervjuer samt den litteratur vi har läst, anser vi att de digitala läromedlen hjälper eleverna att utvecklas på flera olika sätt och att skolan ska ge eleverna tillgång till olika digitala läromedel. Genom internettuppkoppling är läromedlet alltid uppdaterat, det är snabbt och enkelt. Alla kan lära sig använda det, pedagoger och elever. Vi anser att de digitala läromedlen givetvis måste kompletteras med laborativt material eftersom det är viktigt för eleverna att både få det konkreta och det abstrakta lärandet. Arbetsböcker är, enligt oss tråkiga och meningslösa. Det är slöseri med resurser då samma övningar kan göras på en dator eller surfplatta, flera gånger om, en arbetsbok däremot kan endast användas en gång och av en elev. Precis som många av pedagogerna anser även vi att skönlitteratur är en viktig del i undervisningen. Än så länge finns inte alla böcker som e-böcker och därför är det viktigt att använda sig av fysiska böcker också. Framtiden närmar sig och mycket tror vi kommer att bli digitaliserat, men det är även viktigt att vi har kvar våra fysiska böcker. Det ger en annan känsla till läsning och det är bra för eleverna att veta att det finns andra

informationskällor. Det är även viktigt att säkerhetskopiera allt som görs i skolan eftersom om en dator eller surfplatta kraschar, måste det finnas en backup.

In document Surfplattor och datorer i skolan (Page 37-39)

Related documents