• No results found

Hur tror du framtiden kommer se ut

In document Surfplattor och datorer i skolan (Page 34-37)

Här kommer vi att skriva en sammanfattning och analys av vad pedagogerna svarade på våra fråga om hur de tror och önskar att framtiden kommer att se ut.

30

4.6.1 Sammanfattning av pedagogernas svar

När pedagogerna ser på framtiden tror de att skolan kommer att vara mer digital, både teoretiskt och praktiskt. Felicia önskar att det i framtiden skapas ett program som gör det möjligt för eleverna att skapa sina egna böcker som de sedan kan lägga upp på nätet så att hela världen kan ta del av dem, som deras egen e-bok. Conny och Beatrice tror att eftersom skolan inte hänger med i tekniken, så kommer inte den framtida skolan göra det heller. De menar att när skolan väl får in surfplattor till alla elever, så är det omodernt och att tekniken ändras hela tiden och det gäller att ständigt vara uppdaterad. Beatrice förklarar vidare att det skulle vara bra om alla pedagoger får utbildning i hur de kan arbeta med dessa digitala medel, samt att det alltid ska finns support som de kan kalla in om det skulle behövas.

Det är ju säkert mer digitalt, men jag tror inte det blir jättestora förändringar, eftersom om man kollar tillbaka för fem till tio år sedan så hade man ju datorer då också. Det har inte skett så stora förändringar på den tiden. Det är en sak att ha redskapen, men det är en annan att lära sig använda dem på rätt sätt. För hur rik en kommun än är och bara delar ut, som man gjort i vissa kommuner till årskurs fem och sex, så att alla får varsin dator, så räcker det inte. Och så tror man att man kan frälsa världen. Så lätt är det inte. De använder det mer till spel och Facebook. Det tror jag inte utvecklar skolan så mycket. De kan ju utveckla sökvägar som de lär sig, för barnen är ju verkligen jätteduktiga idag, så på det sättet är det positivt. I framtiden kanske alla sitter med sin telefon och gör arbeten i den, jag vet inte.

Sagt av Erik

Även om framtiden kan se ljust ut, tar Annika upp en bra poäng när hon ser frågan från ett annat perspektiv.

Alltså det enda som jag tänker på, men det spelar ingen roll egentligen, är att en bok kan absolut eldas upp och försvinna, men det här att allt finns i ett cyberminne. Man måste ju säkerhetskopiera allt om man ska ha det kvar och det är lite flyktigt på något vis. Det finns någonstans i något cyberminne någonstans och vad händer om de kraschar? Då är allting borta. Det är mer det att arbetet man har gjort och resultaten bara kan försvinna, och då är det svårt att gå tillbaka både som elev o som lärare. T.ex. om man har en digital portfölj på en elev istället för en pärm och sedan kraschar hela datorsystemet. Eller så ska man byta system. Då finns det ingenting kvar från den eleven som man kan titta på, hur det har gått och såhär. Det är mer det jag är rädd för, sen att det är digitalt spelar ingen roll egentligen. Sagt av Annika

31

4.6.2 Analys

Pedagogerna tittade först tillbaka på vad som har hänt de senaste åren, för att få en förförståelse om vad som kan förändras på ca: tio år. Sedan utifrån det resultatet, kunde de försöka förutspå vad som kan ha utvecklats tio år framöver. Vi fick svar om vad pedagogerna önskade samt vad de trodde skulle ske i skolans framtida värld. Pedagogerna trodde att i framtiden kommer de att använda sig av läromedel som var mindre till storlek, men med större räckvidd, att mindre föremål kommer att ha fler funktioner och finesser som kan användas på flera olika sätt.

Informations- och kommunikationsteknologi är moderna verktyg och måste bli vardag i skolan precis som de är vardag hemma. Vi utbildar våra barn som ska leva och verka i morgondagens samhälle och därför måste utbildningen i grundskolan naturligtvis vara uppdaterad redan från de första åren. Lövgren (2009;70)

Med detta menar Lövgren, precis som de olika pedagogerna, att skolan ska vara uppdaterad, att samhället förändras och att skolan ska hänga med i förändringarna. Det är viktigt att eleverna kommer i kontakt med flera olika informationers möjligheter och förslag på lärande och det är pedagogerna som har tillfälle att ge dessa olika alternativ till eleverna. Många av pedagogerna tror att framtiden kommer att digitaliseras ytterligare, och därför måste eleverna ha någon form av kunskap om tekniken vi har idag, för att få en grund. Det kommer förmodligen finnas mer avancerade tekniska läromedel i framtiden. Kunskap om hur olika tekniska läromedel fungerar kan vara till en stor fördel, och det kan pedagogerna bidra med till sina elever, förkunskap för framtiden. En av pedagogerna tänkte ett steg längre än de andra pedagogerna vi intervjuade, hon tänkte på vilka nackdelar som kan finnas med att allt blir mer digitaliserat. Allt har en nackdel, stor eller liten, precis på samma sätt som en handling har en konsekvens.

32

5 Slutsatser och förslag till fortssatt forskning

I detta kapitel kommer vi att ta upp och diskutera fördelar och nackdelar med litteraturen vi valt, samt metoden vi använt oss av. Även slutsatserna av vårt arbete kopplat till våra

frågeställningar, samt kommer förslag till fortsatt forskning tas upp nedan.

In document Surfplattor och datorer i skolan (Page 34-37)

Related documents