• No results found

5. Empiri

5.3 Sociala strukturer – Ledningens syn på styrning

Hållbarhetschefen anser att det underlättar för dem som tjänstepersoner att ha vettiga styrsystem. Hon berättar att arbetet i Stratsys underlättar jättemycket då det ger en inblick i hur arbetet går. Chef för verksamhetsstöd lyfter fram att ett system som är tydligt och enkelt att använda är viktigt för att kunna implementera social hållbarhet. Vidare berättar hon att ett sådant system kan se till att saker inte faller mellan stolarna, vilket gäller social hållbarhet lika mycket som andra områden. Strateg för hållbar utveckling berättar att det arbete som pågår med att utveckla bra mått och indikatorer behöver fortsätta, eftersom de inte får ut saker ur systemet som de inte har stoppat in.

Verksamhetscontrollern anser att det är av vikt att ansvar fördelas ner. Det gör att det inte blir valfritt att arbeta med social hållbarhet, utan finns det ett uppdrag ute i verksamheterna då ska de också arbeta med frågan. Jämställdhetsstrategen berättar att det underlättar att arbeta med frågor om de finns med i verksamhetsplanen. Då kan de gå ut till personalen och säga att det finns ett uppdrag där och att politiken vill att de ska arbeta med det. Planerings- och uppföljningschef anser att det är viktigt att hitta indikatorer som kan fördelas ned och inte stannar och mäts för högt upp i organisationen:

“Då blir det väldigt diffust, vilka aktiviteter ska utföras? Det måste brytas ned längre ned i verksamheten så att en avdelning vet vad just de behöver jobba med. Först då tror jag att det kommer få effekt.”

Verksamhetscontrollern lyfter fram vikten av att följa upp arbetet social hållbarhet, där det även är viktigt att ha en efterfrågan på alla nivåer i organisationen. Därför menar hon att det också blir viktigt med delårsrapporter och årsredovisningar som driver på detta. Hon berättar hur uppföljningen bidrar till ett förverkligande av planerna:

“Det är jättelätt att göra en plan för att sedan stoppa in den i bokhyllan, men finns det en efterfrågan och uppföljning så blir det också ett tryck i frågorna.”

Strateg för hållbar utveckling upplever svårigheter med att träffa rätt när mål ska brytas ned till olika områden. Detta eftersom det handlar om stora samhällsutmaningar vilket gör det svårt att säga vad det ska betyda för ett område som städ eller en hjärtavdelning. Hon uttrycker att mätning av exempelvis jämställdhet kräver väldigt stort arbete, men blir samtidigt inte lika synligt som mer kvantifierbara frågor. Planerings- och uppföljningschef tror att det kanske inte är möjligt att bryta ned till exakt alla områden. Det är en jätteapparat att få fram alla nyckeltal på en förvaltningsnivå. Det kan, enligt henne, vara så att det kostar för mycket. Jämställdhetsstrategen lyfter fram ett uppdrag kopplat till social hållbarhet, där minst en verksamhet per förvaltning ska genomföra en jämställdhetsanalys:

36 “Om vi då tittar på hälso- och sjukvårdsnämnden som har ungefär 7500–8000 anställda så innebär det att om de gör en analys på sårvård hos Nora vårdcentral så tittar de på 40 patienter. Då har de gjort sitt uppdrag.”

Jämställdhetstrategen berättar att diskussionen om social hållbarhet är något som har dykt upp de senaste tre till fyra åren och att det är frågor som hon anser är ganska ostyrbara. Hon ifrågasätter även om styrbegreppet kan användas i detta syfte, eller om de helt enkelt får arbeta med att försöka skjuta saker i rätt riktning. De måste dock, oavsett detta, informera verksamheterna om vad de förväntas göra och sedan faktiskt följa upp dem på att de verkligen gör det, trots att det finns många svårigheter med att följa upp. Hållbarhetschefen beskriver även hur de saknar erfarenhet i att mäta och följa upp social hållbarhet på ett bra sätt. Strateg för hållbar utveckling lägger vikt vid att de behöver ha rätt indikatorer och de rätta måtten, vilket hon även beskriver som svårt för de mjuka delarna inom social hållbarhet. Social hållbarhet, menar chef för verksamhetsstöd, är svårt att mäta och just nu, gällande social hållbarhet, har de tittat på hur jämlik och jämställd vård ska följas upp. Vidare förklarar Strateg för hållbar utveckling att jämlikhet och jämställdhet är ett av de områden som behöver utvecklas när det kommer till mätning. Ute i verksamheterna där de arbetar med människor skulle de flesta säga att de behandlar alla lika, vilket strateg för hållbar utveckling menar är en sanning. Det som däremot behöver ses över är uppdelningen av statistik mellan gruppen kvinnor och män samt när någon inte definierar sig som man eller kvinna.

5.3.2 Ledningens syn på informell styrning

Jämställdhetsstrategen anser att dokumenten i sig och vad som står i verksamhetsplanen är viktigt, men att det inte är det som är viktigast:

“Det viktiga är det förarbete som jag gör nu när jag är ute och pratar med nyckelpersoner, med chefer, med fackliga och med människor med utvecklingsuppdrag. Att jag pratar med dem, förankrar och knyter kontakter. För det är ju det som kommer att kunna avgöra om det blir någonting när planen väl är klubbad.”

Vidare berättar jämställdhetsstrategen att det är viktigt att ha folk med sig hela vägen ut, att det är det som är styrning. Hållbarhetschefen anser även att förankringen är jätteviktig. Att programmet i sig inte är så viktigt utan att det snarare är det som de gör runt om programmet som gör att det får spridning. Det kan vara en kombination av att skriva ned saker och att föra dialoger och hålla i workshops. Att gå ut och prata i förvaltningarna, i chefsgrupper eller i ledningsgrupper på olika sätt och hålla i utbildningar. Hållbarhetschefen berättar även att hon tror att genom att få till bra utbildningar så får de personer som behärskar och bemästrar det ämnet, vilket gör att budskapet kan nås ut på ett annat sätt. Jämställdhetstrategen berättar att hon anser att utbildningar fungerar på det sätt att de alltid sår några frön hos de som går på utbildningen.

Planerings- och uppföljningschefen beskriver deras månadsbrev som ett gott exempel på att det går att jobba på olika sätt än att bara följa upp indikatorer i Stratsys. Social hållbarhet går

37

att synliggöra på andra sätt, exempelvis genom att sprida goda exempel. Jämställdhetsstrategen anser att goda exempel är viktiga då det leder till att folk tar efter och börjar se med de glasögonen. Arbetet med vision och värdegrund beskrivs av strateg för hållbar utveckling som ett jättebra exempel på hur de kan lyfta in och synliggöra just social hållbarhet, eftersom det handlar om den typen utav mjuka frågor. Att fortsätta fundera kring hur de definierar begrepp för att kunna definiera vad de mäter är också något som hon menar är viktigt:

“Vad vi mäter är ju någon slags konsekvens av hur vi tror att vi förstår verkligheten.”

Strateg för hållbar utveckling beskriver återigen vikten av hur social hållbarhet har definierats och även vilka kompetenser och sätt att se på social hållbarhet som de har i organisationen.

5.3.3 Förändring av styrsystem

Strateg för hållbar utveckling tror att de har påbörjat en utveckling inom social hållbarhet men att de inte är där än. Det ses som uppenbart att olika frågor är olika mogna och är därmed även olika resurssatta. Inte för att en fråga anses vara viktigare än en annan, utan det handlar om bland annat kunskap och mognad. Som exempel lyfter hon fram att miljösidan har kommit längre med att ge miljöfrågorna en status och ett sammanhang. Jämställdhetsstrategen beskriver en perspektivträngsel där många olika frågor ska tas upp. Verksamhetscontrollern berättar att social hållbarhet hamnar lite i konkurrens med det andra som ska göras i vardagen, även om det borde vara ett genomsyrande perspektiv. Hon berättar vad hon tror är anledningen till det:

“Det här med hållbar utveckling och social hållbarhet är någonting som behöver arbetas med på sikt. Jag tror inte att vi har den mognadsgraden i organisationen. Det tror jag kommer ta lite tid.”

Strateg för hållbar utveckling berättar att staben de arbetar på idag kom till år 2015 och att de i och med det tog fram programmet för hållbar utveckling. Tidigare fanns det ledningens representanter för miljöfrågor, vilket då breddades till att vara ledningens representanter för hållbarhet. Jämställdhetstrategen beskriver att i och med att det har blivit en stab för hållbar utveckling har de fått möjlighet att kunna gå in och peta i verksamhetsplanen och kunna påverka de formella delarna lite.

Strateg för hållbar utveckling berättar att det är i och med programmet för hållbar utveckling som de börjat med att organisera arbetet med social hållbarhet på det sätt som det gör idag. De har tidigare arbetat med frågorna på andra sätt men inte samlat dem i ett och samma program eller i IT-systemet Stratsys. Hållbarhetschefen berättar att hon har förstått att de innan har skrivit många olika dokument och planer för social hållbarhet och att dessa har levt för de som hade skrivit dem, men att hon tror att de har resulterat i pappersprodukter för andra.

Enligt verksamhetscontrollern har arbetet med social hållbarhet blivit mer tydligt och har fått tagit en större del av styrningen i och med programmet för hållbar utveckling.

38

Jämställdhetsstrategen anser dock att hållbarhetsprogrammet lägger större vikt vid miljöfrågor och att programmet saknar diskussioner om till exempel könsmaktsordning. Strateg för hållbar utveckling berättar hur de precis har påbörjat en omställning i organisationen. Vidare berättar hon att hon tror att de ibland lever kvar i de system som de har och att det inte bara är att ställa om. Hon lyfter även fram att om de skulle tagit fram ett program idag så hade de dels gjort en del saker likadant men också gjort en hel del saker annorlunda utifrån vad de har lärt sig. Hållbarhetschefen berättar att programmet kommer att ligga fram till 2020 men att de redan nu ser hur de skulle vilja revidera:

“Vi är jätteglada och stolta över att vi var nästan först ut i Sverige. Men hade vi skrivit programmet idag hade det säkert sett helt annorlunda ut.”

39

Related documents