• No results found

DELÅRSRAPPORT 2014

3.4 Stöd till folkbildning

För stöd till folkbildning är 90,4 mnkr budgeterat, varav ca 88 mnkr utgörs av landstingsbidrag. Drygt 56 mnkr går till folkhögskolorna och ca 34 mnkr

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

till studieförbunden. Per den 31 aug redovisas ett underskott om 1,6 mnkr.

För helåret 2014 prognostiseras ett underskott om ca 1,3 mnkr.

3.4.1 Stöd till folkhögskoleutbildning

Landstinget och staten svarar gemensamt för finansieringen av folkhögsko-leverksamheten i landet. Budgeten för rörelsefolkhögskolor inom Stock-holms län är oförändrat från föregående år och uppgår till 42 mnkr. Hela anslaget fördelas till 27 folkhögskolor under året.

Den interkommunala ersättningen för studerande från Stockholms län till rörelsefolkhögskolor utanför Stockholms län uppgår till 332 kr per delta-garvecka. För 2014 har ca 14,1 mnkr avsatts i budgeten. Konstruktionen med interkommunal ersättning innebär att respektive landsting betalar bi-drag för elever från det egna länet som studerar på folkhögskolor i andra län. I det interkommunala bidraget finns inget tak för kostnaderna på samma sätt som avser stödet till rörelsefolkhögskolorna. Kostnaden för in-terkommunal ersättning till folkhögskoleutbildning är osäker och var under 2013 2 mnkr högre än budgeterat. För helåret 2014 prognostiseras ett un-derskott om 1,3 mnkr.

3.4.2 Stöd till studieförbunden

Anslaget till studieförbunden uppgår till 34 mnkr, varav 900 tkr går till stu-dieförbundens kulturprogram. Stöd från landstinget utgår till tio studieför-bund i länet. Landstingets stöd beräknas utifrån ett grundstöd och antalet genomförda statsbidragsberättigade studiecirkeltimmar. Hela anslaget till studieförbunden kommer att utnyttjas under året.

3.5 Konstverksamheten

Förvaltningen arbetar med att utforma konstnärlig gestaltning vid sjukhus och andra vårdmiljöer i hela länet. I uppdraget ingår dels att beställa och köpa in konst i samband med ny- och ombyggnationer, dels att vårda och utöva tillsyn av landstingets konstinnehav med över 60 000 verk. Kultur-nämndens bidrag om ca 3,5 miljoner kronor för 2014 finansierarreparat-ioner, följdkostnader för lös konst/enskilda verk och fotografering. Ansla-gen för inköp och beställning av konst ligger utanför kulturnämndens bud-get

För helåret 2014 prognostiseras ett nollresultat för enheten.

3.5.1 Produktion och inköp av ny konst

Landstingets Framtidsplan för hälso- och sjukvården har med sina stora strategiska investeringar medfört att arbetet med konsten befinner sig i en expansiv fas. Den enskilt största investeringen är bygget av NKS som gene-rerar ett konstanslag om 118 miljoner kronor.

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

Framtidsplanen omfattar även strategiska investeringar rörande de stora akutsjukhusen. Under 2014 har Konstenheten tagit emot beställningar för nya konstprojekt avseende Södersjukhuset, Danderyds sjukhus, Karolinska Huddinge, Södertälje sjukhus och Sankt Görans sjukhus, och fler väntas till hösten. Därutöver får enheten löpande beställningar av konstprojekt från Locum gällande de ersättningsinvesteringar som främst avser mindre om-byggnationer vid vårdavdelningar och klinker.

Under årets första åtta månader har totalt 21 nya beställningar tagits emot vilket medför att antalet aktiva projekt uppgår till 70. Det innebär att var och en av enhetens sex projektledare arbetar med i genomsnitt 10 projekt vardera. Arbetsbelastningen är hög och har under året lösts med att upp-handlade konstkonsulter får ta över vissa av projektledarnas arbetsuppgif-ter. Därutöver har en projektledartjänst uppräknats med 30 procent vilket betyder att tjänsteutrymmet ökat till sex årsverken för enhetens sex projekt-ledare. Ändå finns risk att förvaltningen inte kan tillgodose behovet av konst för alla inkommande beställningar av projekt.

3.5.2 Konstanslaget

I och med tillströmningen av nya byggprojekt stod det i början av året klart att ekonomihandbokens riktlinjer för beräkning av konstanslaget behövde tydliggöras. På kulturförvaltningens initiativ och i samverkan med SFI och Locum har frågan utretts och resulterat i ett förtydligande av definitioner, principer och beräkningsgrunder

3.5.3 Förvaltning av befintlig konst

I takt med att landstingets konstsamling ökar, både i antal och i ekonomiskt värde, ökar även kraven på förvaltning och tillsyn av den befintliga konsten.

Konsten ska inventeras, evakueras, renoveras, förvaras och omplaceras, i nära dialog med bland annat representanter för vården och Locum. Ju fler nya byggnationer desto större blir behovet av att hantera den befintliga konsten i berörda lokaler

Den digitala ärendehanteringstjänst som landstinget införde 2012 för att underlätta för vårdavdelningar och kliniker att själva ta kontakt med för-valtningen har resulterat i 80 ärenden gällande evakueringar, skadad konst och flytt samt 105 ärenden gällande ny- och omhängning av konst. Antalet ärenden har ökat med 20 procent jämfört med föregående år.

3.5.4 Inventering

Det finns brister när det gäller tillsynen av den befintliga konsten. I revi-sorsrapporten för 2013 konstateras att kraven på att all landstingsägd konst ska inventeras årligen inte efterlevs. Ansvaret för inventeringen vilar på de landstingsägda bolagen och förvaltningarna. Konstenheten har under en tid haft extraanställda inventerare men dessa tjänster avslutades den 31 mars

DELÅRSRAPPORT KUN 2014/619

eftersom kulturförvaltningen vare sig har uppdrag eller resurser för inven-tering av konsten. Under 2013 inventerades cirka 13 procent av beståndet och samma nivå uppskattas för 2014. Under våren har förvaltningen därför utarbetat förslag på alternativa lösningar i dialog med SLL Ekonomi. En viktig utgångspunkt i förslagen är att uppnå kvalitet i förhållande till kost-nadseffektivitet för landstinget i sin helhet. Förslagen kommer att beredas av landstingsstyrelsens förvaltning under hösten.

3.5.5 Utveckling av organisation och arbetsmetoder

Våren 2014 inleddes en genomgång och effektivisering av enhetens organi-sation och arbetsmetoder, bland annat utvecklas administrationen, projekt-rutiner och uppföljning samt den interna och externa samordningen. Som ett led i detta har en verksamhetskoordinator anställts.

3.5.6 Kunskapsutveckling

I januari arrangerades ett välbesökt seminarium om Konstens betydelse i läkande miljöer. Responsen var god och har medfört en ökad efterfrågan på konstvandringar med särskilt framtagna konstkollektioner till olika vården-heter. Förvaltningen har under 2014 initierat två utvecklingsprojekt som båda syftar till knyta verksamheten närmare forskning. Det första projektet handlar om att i en kulturvetenskaplig förstudie analysera sjukhuskonsten i samverkan med patienter och personal.

Det andra utvecklingsprojektet sker inom ramen för NKS och handlar om att skapa ett tanke- och idéutbyte mellan konstnärer och forskare inom life science. Projektet ska bland annat utmynna i seminarier och i en konstnär-lig gestaltning i Hagastaden, ett område som ska bli ett nav för forskning inom life science. Projektet som rönt ett stort intresse från både svenska och internationella konstnärer är en del av ett större samarbete mellan kul-turförvaltningen, Statens konstråd och Stockholm konst.

Related documents